» »

Možnosti nakupa stanovanja

Možnosti nakupa stanovanja

Temo vidijo: vsi
««
41 / 69
»»

neki4 ::

Okapi je izjavil:

Jaz nisem tako kot ti da bi vzel kredit
Jaz pa nisem tak kot ti, da bi mi stanovanje kupil nekdo drug. Mimogrede, zakaj ga ne prodaš in greš v najem, če se to bolj splača?

O.

Čakam da zraste, pa potem prodam. Valda da ne bom prodajal brez da ne bi potegnu vsaj nekaj 10% zaslužka od trenutnih cene. Nisem normalen, hočem špekulirat kot vsak pameten Slovenc.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: neki4 ()

mistik ::

Super Sonic je izjavil:

Poišči človeka, ki bo vzel 2x25 let kredita zato, da bo kupil 100k€ vredno nepremičnino. No, jaz ga ne poznam in zdi se mi, da ga tudi ne bom spoznal. Tak primer realno ne obstaja, je fikcija, ki si jo predstajajo tebi podobni, da se lažje potolažijo. S tega vidika je vsak kredit popolni idiotizem in tega ne rabiš razlagat na forumu, mogoče kje drugje, tu pač ne.

Ti zgleda da ne razumeš, kaj ti nekdo želi pojasniti. Daje ti vzporedno primerjavo. Če govorimo o pol stoletja trajajoči najemnini, potem je zaželjeno da se to nekako poenostavi na neko dolgoročno pričakovano ceno za sposojen denar za to obdobje petih desetletjih. Ker takega kredita pri nas ni, si lahko lažje predstavljaš tako, da en kredit poplačaš in potem vzameš drugega.

jernejl ::

Če vzamemo v obzir 50 let življenja pod najeto streho in da zanj odštejemo na mesec 350€, bo račun izpljunil ven, da bomo za najem porabili 210.000,00€. In mislim, da od tu naprej razprava o tem kaj se bolj splača, odpade, ker mislim, da ne obstaja tako slab kredit, ki bi nam pobral 210.000,00€ - nato pa bi nas brcnil na cesto.

To seveda ni res. Čisto na hitro - izračun hipotekarnega kredita pri abanki za 210.000€ na 30 let:
skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 397.337,84 EUR
Torej je kredit v 30ih letih vzel 187.000€. V 50ih letih bi vzel še bistveno več, a boš kredit za toliko let težko dobil.
Če bi 30 let plačeval 350€ najemnine, bi za to porabil 126.000€.

Še en primer: stanovanje za 210.000€. Denimo, da imamo 60.000€ za polog, za preostalih 150.000€ vzamemo kredit na 30 let. Mesečni obrok je 787€.
Če bi izbrali najem in bi najemnina znašala 787€, bi lahko privarčevanih 60.000€ za 30 let naložili. Pri 5% donosnosti bi po 30ih letih imeli 260.000€.
Seveda se na tako dolgi rok lahko veliko spremenljivk bistveno spremeni. Najemnine ali cene stanovanj se lahko povišajo / znižajo, obrestne mere za kredite, inflacija, donosi naložb se prav tako spreminjajo. Zato je težko napovedati, katera varianta bo na tako dolgi rok ugodnejša.
Želel sem pokazati, da nakup (ali najem kredita za nakup) ni nujno ugodnejša rešitev. V zadnjem času sem prebral že nekaj člankov, ki izpostavljajo najem kot ugodnejšo rešitev.

Super Sonic je izjavil:

A po tej (še bolj gnili) logiki pa sedaj iščemo osebo,
In ko se boste vsi nasprotniki kreditov znebil teh kompleksov, potem se bomo lahko kej pametnega zmenil, do takrat bo pa tako kot je -> vsak po svoje in vsi mimo. Eno samo reglanje, že od kar tema stoji.

tvoje lupetanje čez drugo mnenje, ker si zajeban ker imaš očitno kredit marsikomu tudi ni všeč. Jaz ti prav privoščim da ti kalkulacija pri vračanju kredita pride do te mere, da boš težko vračal kredit. pa upam da boš tem poleg sebe še koga drugega spravil na kant. Mi dol visi. Boš potem ratal bolj ponižen.

djordjevic ::

Jaz običajno ljudem privoščim lepe, dobre stvari. Drugi ravno obratno ... Zanimiv svet. >:D
No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::

Če govorimo o pol stoletja trajajoči najemnini, potem je zaželjeno da se to nekako poenostavi na neko dolgoročno pričakovano ceno za sposojen denar za to obdobje petih desetletjih.
Kar je seveda velika brca v temo. Ker, kot sem že omenil, je stvar ravno v tem, da pri najemu moraš računati na 50 let, ali kolikor pač računaš še živeti, kredita pa ti ni treba toliko časa odplačevati.

Lahko se seveda zajebeš in te jutri pobere, ampak v tem primeru se itak ne sekiraš. Sekiraš pa se, ko 70 let star ugotoviš, da daješ pol penzije za najemnino, pa še gazda te iz stanovanja meče, ker ima z njim drugačne načrte. In si rečeš, kje je zdaj tisti, ki me je prepričal, da se bolj splača živeti v najemniškem stanovanju, da mu vrat zavijem.>:D

Je, lepo. Zdaj pa izračunaj še, kaj se bo zgodilo v naslednjih 20 letih. Lastnik stanovanja bo plačal 0 evrov, najemnik pa 84.000 evrov. Lastnik stanovanja bo plačal za kredit 187.000 evrov, najemnik za najemnine pa 210.000 evrov. In lastnik bo imel stanovanje, najemnik pa ne.

Jaz ti prav privoščim da ti kalkulacija pri vračanju kredita pride do te mere, da boš težko vračal kredit.
Čestitam, pokazal si vso svojo kulturo. Če imaš doma probleme, jih rešuj tam, ne pa svojih frustracij sproščat na forumu.

O.

djordjevic je izjavil:

Jaz običajno ljudem privoščim lepe, dobre stvari. Drugi ravno obratno ... Zanimiv svet. >:D

Veš kako je to, ko nekdo prvi pokaže s prstom čez mnenje drugih in to vztrajno kaže, pa to ponovi nekajkrat, se ne smeš čudit če ti ljudje začnejo kazat nazaj s prstom. Tako da te stvari so dosti delikatne. Verjetno tudi po ulici na kažeš sredinca, ker veš da nazaj dobiš vsaj v enaki meri.
Okapi tebe pa že dolgo ne jemljem resno.

ZaphodBB ::

@Okapi: mislim, da preveč poenostavljaš račune. Kredit je jako zakomplicirana zadeva.

Najlepša razlaga - ever:

Ko računate kredit vs najemnina - ne pozabite na polog. Vsi izračuni, po katerih se najemanje bolj izplača, upoštevajo da polog in neko razliko do kredita investiraš (recimo v obveznice) in te dividende potem usmerjaš proti najemnini. Pomemben faktor je tudi mobilnost, če nimaš kredita se lažje odseliš s trebuhom za kruhom.

neki4 je izjavil:

djordjevic je izjavil:

Veš kako je to, ko nekdo prvi pokaže s prstom čez mnenje drugih in to vztrajno kaže, pa to ponovi nekajkrat, se ne smeš čudit če ti ljudje začnejo kazat nazaj s prstom. Tako da te stvari so dosti delikatne. Verjetno tudi po ulici na kažeš sredinca, ker veš da nazaj dobiš vsaj v enaki meri.
Okapi tebe pa že dolgo ne jemljem resno.

Ne, debatira se s soočanjem različnih mnenj, zaželeno je, da argumentirano. Če se ti zdi, da moraš začet ljudi zmerjat in jim želeti nesrečo, ko se čutiš stisnjenega v kot, so be it, samo mene bi bilo pošteno sram.

ja če ti nekdo reče v enem dnevu, da je nek primer popolni idiotizem in da to naj ne govorim na tem forumu, pa da je spet en primer gnil, pa čeprav niti ne pomisle kaj sem rekel(morda mu nisem najbolj nazorno povedal) mu tudi jaz ne morem preveč pomagat. Je pač vse anonimno. Temu primerna reakcija iz obeh strani.

Vsi izračuni, po katerih se najemanje bolj izplača, upoštevajo
Noben izračun, po katerem se najemanje bolj splača, ne upošteva dejanskega stanja najemniškega trga pri nas (oziroma nepremičninskega na sploh). Zato vso srečo, ko se boš odločal na podlagi izračuna, ki velja za Kalifornijo.

Ali na podlagi izračuna, ki ga je naredil teoretik, ki si je stanovanje uredil v bajti od staršev in ima torej srečo, da njegovi starši niso upoštevali nasveta o koristih najema>:D.

O.

Steinkauz ::

Sej maš tle pa lahko poračunaš
http://www.nytimes.com/interactive/busi...

Super Sonic ::

"Ti zgleda da ne razumeš, kaj ti nekdo želi pojasniti. Daje ti vzporedno primerjavo."

Jaz to razumem zelo dobro in vem, da direktna primerjava ni možna, sploh pa ni pravilna. Napisal sem kredit(!), ne kreditA ali kreditI. Sicer je pa že Okapi odgovoril; pri najemu moraš računat na 50 let, pri jemanju kredita pa ne, ker ni potem potrebe, razen če si moten na nivoju umsko zaostale konjske fige in to motenost deliš še z lokalno banko.

"To seveda ni res. Čisto na hitro - izračun hipotekarnega kredita pri abanki za 210.000€ na 30 let:
skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 397.337,84 EUR"

Prvič, to je online izračun in drugič, za 210k€ bi danes verjetno dobil verjetno bolj konkretno zadevo, kjer bi siceršni najem stal precej več kot 350€/mesec. Jaz rečem, da za dobrih 210k€ dobiš v okolici Ljubljane (Brezovica) neko vrstno hišo, ki ima okoli 120 kvadratov. Imam lep primer v ulici -> stric oddaja prav takšno hišo za 800€/mesec. Bi rad izračun stroška najemnine za dobo življenja?

"Še en primer: stanovanje za 210.000€. Denimo, da imamo 60.000€ za polog, za preostalih 150.000€ vzamemo kredit na 30 let. Mesečni obrok je 787€."

Prvič se zamisli nad mesečnim prilivom (plačo), ki ga potrebuješ za tak kredit in drugič, 60k€ je premalo za polog v takšnem primeru. Dvomim, da ti ob tej finančni konstrukciji katerakoli banka da_ kredit. Se pa strinjam in se še enkrat ponovim: ONLINE izračun da marsikaj. Predvsem pa možnost, da svinjate po temah.

"tvoje lupetanje čez drugo mnenje, ker si zajeban ker imaš očitno kredit"
Moje lupetanje čez drugo mnenje je zato takšno, ker zavajate folk. In to je ena navadna svinjarija. Doživljenjski najem nepremičnine je redek pojav, ki se v 99% normalnim ljudjem ne splača. Tudi če kredit ne gre skozi (to kar ti želiš meni), verjemi, da ima banka postavljeno konstrukcijo, kako bo svoje dobila nazaj, jaz pa imam postavljeno konstrukcijo, da bom v najslabšem primeru tam, kjer sem bil pred kreditom. In tako velja za VEČINO, ne samo zame.

Najem nikoli in nikjer ni bil mišljen kot osnova za brezskrbno (družinsko) življenje. Namen vsakega najema je, da se v njem preživi določeno obdobje in nato postavi na noge. Z lastnim delom.

Se pa absolutno strinjam, da imamo v državi koruptivni sistem, ki marsikomu daje potuho in vzdržuje stanovanja po 3k€/kvadrat, vendar trg ponuja tudi druge rešitve (predvsem jo ponujajo tisti, ki se ne pišejo Zidar ali pa Tovšak, ter posledično nimajo vez) in za vsakega se najde kaj in to v vsakem času, le nekaj volje je potrebne za te stvari. Vse ostalo spam in trol po vseh blogih, forumih in vaških gostilnah.

Kar se pa tiče napovedi kako se bo gradbeni trg obnašal v prihodnje, so pa okoli tega le indici, kaj se naj bi zgodilo. Imamo en miljon tez, balonov, izračunov, moraliziranja, ipd, ampak vsi skupaj niso vredni počenega groša.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Karaya 52 ::

Super Sonic je izjavil:

Doživljenjski najem nepremičnine je redek pojav, ki se v 99% normalnim ljudjem ne splača.

Ne bluzi. V Sloveniji mogoče, ko se Janez rodi, dela in umre v isti vasi, če se tovarna preseli 20 km vstran pa gledamo "žalostne" zgodbe po TV. Prestavijo policijsko upravo iz Velenja v Celje pa že čutijo potrebo da bolečino delijo z narodom. Neprilagodljivost, to je problem lastništva nepremičnine in rak rana slovenske družbe, naključje? Ne vem v kateri panogi si zaposlen, mogoče te fleksibilnosti ne potrebuješ oz. jo, samo da še ne veš.

Zgodovina sprememb…

supersonic-
Uživaj v brezskrbnem življenju, ne z najemom, pač pa z kreditom. Pluvanje po vsem, ki naj bi zavajali, svinjarijah, motenosti, ti očitno dobro pomagajo na kratki rok. Resnično ti želim da boš imel težave z vračanjem kredita, in prej ko bo to boljše bo. Bo manj pljuvanja po drugih.

Zgodovina sprememb…

neki4 je izjavil:

ti očitno dobro pomagajo na kratki rok. Resnično ti želim da boš imel težave z vračanjem kredita, in prej ko bo to boljše bo. Bo manj pljuvanja po drugih.

Get some help. Seriously.

djordjevic je izjavil:

neki4 je izjavil:

ti očitno dobro pomagajo na kratki rok. Resnično ti želim da boš imel težave z vračanjem kredita, in prej ko bo to boljše bo. Bo manj pljuvanja po drugih.

Get some help. Seriously.

Pa to resno mislim, naj izgubi službo, če jo ima. Pa bo videl kaj je varnost in brezskrbnost ko vzameš kredit.

Ne zavedaš se, kak resno zblojeno je to, kar pišeš, ne?

jernejl ::

Okapi je izjavil:

Je, lepo. Zdaj pa izračunaj še, kaj se bo zgodilo v naslednjih 20 letih. Lastnik stanovanja bo plačal 0 evrov, najemnik pa 84.000 evrov. Lastnik stanovanja bo plačal za kredit 187.000 evrov, najemnik za najemnine pa 210.000 evrov. In lastnik bo imel stanovanje, najemnik pa ne.

Napačno razmišljaš.
Lastnik stanovanja bo res imel stanovanje, ampak zato, ker ga bo plačal. Poleg tistih 187.000€ - tisto je samo vsota obresti.
V 30ih letih bo lastnik skupno plačal 397.000€. Najemnik pa 126.000€. Mesečna obveznost lastnika bo bistveno večja.
Če bi najemnik to razliko vsak mesec spravil v nogavico, bi po 30ih letih imel 271.000€ v nogavici, če bi varčeval kje drugje, pa še precej več. Takrat bi lahko tako stanovanje tudi kupil, ali pa bi ta znesek položil na banko in vsako leto prejel 10.000€ obresti.
V tem primeru je najemnik v bistveni prednosti. Ampak tak primer verjetno ni realen, ker bi za 210.000€ vredno stanovanje moral dobiti več kot 350€ najemnine. Zato sem zatem podal drugi primer, ki za 210.000€ vredno stanovanje predvideva pribl. 800€ najemnine.

Se pa strinjam in se še enkrat ponovim: ONLINE izračun da marsikaj. Predvsem pa možnost, da svinjate po temah.

Online izračun je trenutno najbolj verodostojna informacija, ki jo imam. In ji bom vsekakor bolj zaupal kot nekemu dejstvu, ki ga nekdo s foruma s klobuka potegne (in se to dejstvo očitno ne sklada z online izračuni) ter na podlagi tega gradi svojo teorijo o tem, da se nakup nepremičnine na kredit bolj splača od najema.

Jaz rečem, da za dobrih 210k€ dobiš v okolici Ljubljane (Brezovica) neko vrstno hišo, ki ima okoli 120 kvadratov. Imam lep primer v ulici -> stric oddaja prav takšno hišo za 800€/mesec. Bi rad izračun stroška najemnine za dobo življenja?

Tudi tak primer sem v tistem sporočilu že dal. 210.000€ vredno nepremičnino za 787€ najemnine. Pri 5% donosnosti bi po 30ih letih najemnik imel privarčevanih 260.000€. S katerimi bi tedaj lahko tako hišo kupil ali pa imel investirano še naprej ter vsako leto dobil 13.000€. S tem bi lahko do smrti kril najemnino, pa še nekaj bi ostalo za dopust.

Samuel ::

:|
A si ti prepričan, da si vse dobro preračunal, al resno misliš, da lahko dobiš nepremičnino vredno 210.000€ v najem za 350€ na mesec?
If you notice this notice, you will notice that this notice is
noticably not worth noticing.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Samuel ()

djordjevic je izjavil:

Ne zavedaš se, kak resno zblojeno je to, kar pišeš, ne?

Če supersonik reče, da najem ni bil nikoli osnova za brezskrbno življenje potem je kredit zanj prava stvar. Upam da je jasno, če človek zboli, izgubi službo kaj to pomeni. Ne bo se moral zjutraj postaviti na noge. To je vsekakor zblojeno, zelo zblojeno. Če pa on pljuva pretirano in jasno pokaže čez vse kar leze in gre, potem pa tudi jaz očitno nisem imun na tako reakcijo. In seveda je jasno, da se pojavita dva osebka kot sta okapi in ti, ki se nad tem mojim ravnanjem zgražata. Če se že o osnovi debati ne strinjamo, vama jasno tudi moj način reakcije pač ne bo ugajal in bosta to jasno izrazila.

Jaz se seveda ne morem pogovarjat z okapijem, ker so mu že leto ali več podajali veliko izračunov, marsikdo mu je dal res lep primer za moje pojme, mu je celo povedal da mimo udarja, da ni ekonomist in da ne loči osnovnih zadev, pa še kaj. Trmasto, vzame nek citat in fura dalje. Nima smisla okapi, ti povem:)

A to da si pa najemnik, pa ne moreš zbolet pa it na cesto?
Še prej te vrže najemodajalec, kot pa banka. Pri banki ni problem dobiti kak 3 mesečni moratorij oziroma odlog odplačevanja glavnice za 6-12 mesecev.

thramos ::

Pravzaprav te najemodajalec precej težko vrže na cesto, opisano že temi ali dveh tukaj.

V tej temi pa je bilo že nekaj izračunov, ki so pokazali, da se najem (v določenih primerih) izplača.

Pravzaprav precej hitro. Je imel en kolega probeme z najemnikom.
Dva bosanca sta rešla problem v enem dnevu. Kako, pa si lahko samo misliš.

V tej temi pa je bilo že nekaj izračunov, ki so pokazali, da se najem (v določenih primerih) izplača.
Ja, in čisto vsi so bili fiktivni. Če bi bila najemnina toliko, če bi vlagal na borzo in dosegel x% donosa letno, če ...

Jaz ti pa lahko dam izračun iz resničnega sveta. Leta 2002 sem za 83.000 evrov kupil 75 kvadratov veliko stanovanje. Vzel sem 50.000 evrov kredita (pravzaprav leasinga), za katerega bom vsega skupaj plačal 21.000 evrov obresti. Se pravi me je stanovanje prišlo 104.000 evrov. Danes bi ga lahko brez posebnih težav prodal za 140.000 evrov. Prej sem bil najemnik in sem za 50 kvadratov plačeval 300 evrov najemnine. Se pravi, bi do sedaj plačal še okoli 32.000 evrov najemnine. Z nakupom sem torej do sedaj v devetih letih "zaslužil" že skoraj 70.000 evrov. Če bi takrat namesto nakupa stanovanja vložil v delnice, bi mogoče do danes zaslužil več, lahko pa bi tudi precej izgubil.

Vsi ti fiktivni izračuni, ki operirajo z namišljenimi donosi in pobožnimi željami glede gibanja cen nepremičnin in najemnin, imho niso vredni piškavega oreha. Pa drugih prednosti, ki jih ima lastno stanovanje pred najetim, sploh še omenili nismo;)

O.

"Ne bluzi. V Sloveniji mogoče, ko se Janez rodi, dela in umre v isti vasi, če se tovarna preseli 20 km vstran pa gledamo "žalostne" zgodbe po TV. Prestavijo policijsko upravo iz Velenja v Celje pa že čutijo potrebo da bolečino delijo z narodom."

Dooooh. Zafrustriranec, obremenjen s politiko me ne zanima. Pa zihr imaš prav, ko praviš, da ne vem kaj je fleksibilnost.

"Pa to resno mislim, naj izgubi službo, če jo ima. Pa bo videl kaj je varnost in brezskrbnost ko vzameš kredit."

In kaj bo, ko bom v najemu? Sicer ti pa sporočam, da bo moj obrok, v kolikor ga ne bom plačal, najprej 1 leto plačevala država.

"Napačno razmišljaš."
Ne, ti na vsak način razmišljaš o takšnih obrestih in tako dolgi dobi. Pa sem ti že precej jasno napisal, da ti banka tega kredita sploh ne bo odobrila, če ti ga pa bo, imaš pa dobro plačo. Toda nekdo, ki bo imel tako dobro plačo za tak kredit, nikoli ne bo vzel tega kredita, ker je nesmiselen in to mu bodo že na banki povedal. Je pa fajn trolat pol po temah s tem.

"Zato sem zatem podal drugi primer, ki za 210.000€ vredno stanovanje predvideva pribl. 800€ najemnine."

Kaj zdej? 800€/mesec x 360 = 288.000,00€ In ob tem izdatku naj bi po tvoje nekdo našparal že za dodaten tak flet? Aplavz. Aha! Ti praviš, da bi moral živeti v najemu 30 let in to za 350€, nato pa stanovanje kupit in okol preneset mene in banko? 30 let življenja v najboljših letih v najemnini v enosobnem stanovanju, zato, da bomo nategnil banko, ki nam v osnovi kredita sploh ne da! Ho, ho, čist nove rasežnosti razmišljanja.

T-h-o-r ::

rajš poglejte, kaj sporoča maks

http://www.finance.si/312255/Promet-s-s...

Izrazit, v povprečju za dobro petino, je bil četrtletni upad prometa, medtem ko se je ta na letni ravni zmanjšal za 23 odstotkov. Kakšne bodo posledice? "Cene so določene stroškovno, promet pa določa povpraševanje," pravi ekonomist Maks Tajnikar.

In dodaja: "Glede na to, da so bila stanovanja grajena po visokih cenah, ponudba ne more znižati cen.
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: T-h-o-r ()

Ja, najbolj smešno pri vsem skupaj je, da tiste s krediti strašijo pred izgubo službe. V resnici izguba službe bolj prizadene najemnike - še zlasti potem, ko kupec stanovanja kredit odplača, najemnik je pa še vedno najemnik.

V Ljubljani je cena zrasla za nekaj desetink odstotka: z 2.517 na 2.521 evrov za kvadratni meter.
Ampak ko bo enkrat počilo, bo pa zelo počilo;)

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

je treba do konca vztrajat v temi, dokler ne boš dokazal da imaš prav, ampak je hudič ko so ti dobro argumentirano povedali že pred letom pa še kar eno in isto govoriš. Ta svoj primer si povedal že pred letom kot se spomnim. Enostavno ne vidim smisla v tem kar počneš.

Stanje je torej takšno. Na eni strani imamo nekaj izračunov iz resničnega sveta, ki pravijo, da se nakup splača, na drugi pa nekaj fiktivnih izračunov teoretikov (ki v življenju še niso dovolj zaslužili, da bi si sami kupili stanovanje), ki pravijo, da je najem boljši. Zdaj pa verjami, komur hočeš:)

O.

Aston_11 ::

Razmišljam z drugega konca. Moj primer:

Moja najemnina je 250,00 EUR mesečno. Ni ravno faktor, ki bi prevladal pri odločitvi najem vs. nakup.

Kredit za zaenkrat nezgrajeno bajto je trenutno cca 550,00 EUR na mesec. Tudi ni nek faktor, da bi glava bolela.

Pričakovana razlika v stroških je še nekje enih 100 do 200 EUR povprečno mesečno na račun ogrevanja, ki je sedaj na nafto v neizolirani bajti.

Z mojega vidika je s stališča financ čisto vseeno, ali plačujem kredit ali najemnino.

V najemu imam pritličje bajte, cca 100 m2 in garažo. V mestu. Bajta bo imela cca 270 m2. Rob vasi, spredaj veliki travniki, narava, 2km stran od mesta.

Eno je staro 50 let, zadnjih 10 let sem opravil nujna vzdrževalna dela, vlagalo se ni nič. Drugo bo novo, solidni materiali, glede na to, da se večinoma dela v samogradnji, bo strošek podoben strošku malenkost večjega stanovanja.

Eno bo od žene oz. moje, drugo bo od drugih.

S približno enako vsoto denarja na mesec bo na koncu nekaj profitirala banka, meni pa bo ostala nepremičnina z bajto na njej z veliko dodano vrednostjo, če se spet gremo finance.

Najemnine bi moral plačevati še cca 40 let, kolikor je nekje pričakovana življenjska doba. Tako malo kot sedaj seveda ne bi plačeval, že zato, ker je bajta potrebna obnove. Od oka bi se npr. v stanovanju (najem v hišah je v naših koncih dražji, razen v moje primeru) znesek najemnine za tistih skromnih 60 ali več m2 približal znesku kredita za bajto s 4x večjo kvadraturo in ogromnim prostorom okrog nje.

S tem, da ti pri kreditu nekaj ostane, pri najemu pa nič, če pogledam še s finančnega stališča.

Da je najemno razmerje neko sigurno in trajno razmerje, je lari fari. Da bi si kuril živce z najemodajalcem, ga ni denarja. Spokam in grem.

Potem pa so tu stvari, ki jih finančno ni mogoče ali pa jih je zgolj težko ovrednotiti:
- najemodajalec je minus, pa če je še tako dober,
- svoj prostor je plus, pa če je še tako slab,
- kredit je minus, najemnina tudi, s tem, da imam raje na drugi strani banko kot najemodajalca s vsemi svojimi problemi,
- otroci uživajo na gradbišču - velik plus
- žena je srečna in zadovoljna - ogromen plus - ima ene tri vrtove, vsadila je oreh; priceless;

Ni vse v financah. Z leti vedno manj.

okapi
Ti ognjevito trdiš da je kredit bolje, to sedaj spet ponazarjaš s svojim primerom, kako ti je ratalo obrnit denar, jaz ne bi bil tako pogumen, kot ti, pa dajal take dokaj pavšalne trditve. in to pač vztrajno počneš, že dogleden čas. Samo v razmislek.
Je vse odvisno čisto od posameznega primera. In prav nekateri izračuni, kažejo da ni vse tako jasno, kot ti govoriš.

"ampak je hudič ko so ti dobro argumentirano povedali že pred letom pa še kar eno in isto govoriš."

Okapi, si voljan tole delil z menoj in boš povedal, kaj so ti povedali modri možje 1 leto nazaj?

Zgodovina sprememb…

jype ::

Aston_11> Da je najemno razmerje neko sigurno in trajno razmerje, je lari fari. Da bi si kuril živce z najemodajalcem, ga ni denarja. Spokam in grem.

Kaj pa storiš, če zdajle dobiš ponudbo za zelo zanimiv projekt za 8k neto na mesec v Helsinkih?

Ne bi šel.

Verjamem, ja.

In če že za lase vlečemo številke v temo, je to v 50 letih 4.8 miljona evrov izgube.

Priceless. Ker nisem direktor MS, je to mesečna izguba.

shotalick ::

Se popolnoma strinjam z Super Sonicom in ostalimi, ki so proti najemnini. Tudi sam sem mnenja, da je veliko bolje plačevati kredit in vedeti, da je zadeva za katero plačuješ enkrat tvoja, kot pa plačevati najemnino in nikoli imeti nekaj svojega. (to je moje mnenje, upam, da ne bom sprožil val kreganja).

lp

-valvoline- ::

Raznorazne 30 let+ puf varijante si lahka privoščijo in so dostopni le državnim parazitom zaposlenih v javnem sektorju za nedoločen čas. Komunajzarstan znotraj Slovenije.

Kdo se je zbudil. Nezaposleni v državni upravi stanovanja itak kupujejo s kešom.

-valvoline-> Raznorazne 30 let+ puf varijante si lahka privoščijo in so dostopni le državnim parazitom zaposlenih v javnem sektorju za nedoločen čas. Komunajzarstan znotraj Slovenije.

To seveda niti približno ni res, je pa zoprno, če ne moreš plačevati kredita - ampak kot je en rekel, banke so precej bolj vajene odlogov plačil kot najemodajalci.

Sicer pa Slovenci niso neumni - najbolje je živeti pri starših!

supersonic tebi pa opravičilo z moje strani, kar se tiče mojih čudnih željah o tvojih problemih s plačevanjem kredita.

to, da pa govoriš kako je vse svinjarija in zavajanje z druge strani, o gnilih primerih in podobno, pa žal ne morem imeti vpliva na tvoje obnašanje, vsaj neposredno ne.

Zgodovina sprememb…

"Sicer pa Slovenci niso neumni - najbolje je živeti pri starših! "

ja povej mi, če 2 skupaj ne zaslužita vsaj 2000 € na mesec in imata še otroka, kako bosta plačevala 600 € za kredit (če jima ne bodo pomagali starši)

Nekaj podobnega bo kot plačevanje najemnine. Če bo EUR premalo, pa bo premalo za najemnino in za kredit in se v takih primerih zrihta kakšno nadstropje pri starših (če imajo bajto). Če ne, pa je štala tako in tako.

Ni ga večjega prekletstva kot da plačuješ najemnine sploh pa nekim raznoraznim tranzicijskim zmagovalcem in tajkunskim profiterjem.
Bistvo problema so absolutno za faktor 5x prenapihnjene cene nepremičnin za Slovenski standard. No upam da bo vsaj kriza tole anomalijo odpravila.
Čeb v Sloveniji veljalo tržno gospodarstvo bi se stanovanja v trenutku pocenila na polovico.Ampak ne,mi bomo lepo bailoutal pohlepnih gradbincev in jima priznal 5x prenapihnjenih cen ter velikosrčno z našim denarjem financiral stanovanjski sklad. Živel komunajzarstan,monopoli in plansko tajkun gospodarstvo !!

Zgodovina sprememb…

T-h-o-r> ja povej mi, če 2 skupaj ne zaslužita vsaj 2000 € na mesec in imata še otroka, kako bosta plačevala 600 € za kredit (če jima ne bodo pomagali starši)

Nisem mislu sarkastično.

V trenutni situaciji je treba plačevat še marsikaj, kar ni stanovanje, zato brez staršev za veliko večino ne gre. Še posebej zato, ker je ogromno teh staršev "zastonj" vrnilo kredite za nepremičnine.

Če bi imeli učinkovito državo, bi šlo lažje, tako gre pa težje.

Aston_11 je izjavil:

Kdo se je zbudil. Nezaposleni v državni upravi stanovanja itak kupujejo s kešom.

Ne,za njih je tut prevelik zalogaj. Imajo pa to lagodnost da še danes lahka kradejo denar od mojih(vaših) rojenih in nerojenih frocov in to po 2 milijarde vsako leto.

Zgodovina sprememb…

jype je izjavil:

T-h-o-r> ja povej mi, če 2 skupaj ne zaslužita vsaj 2000 € na mesec in imata še otroka, kako bosta plačevala 600 € za kredit (če jima ne bodo pomagali starši)

Nisem mislu sarkastično.

V trenutni situaciji je treba plačevat še marsikaj, kar ni stanovanje, zato brez staršev za veliko večino ne gre. Še posebej zato, ker je ogromno teh staršev "zastonj" vrnilo kredite za nepremičnine.

Če bi imeli učinkovito državo, bi šlo lažje, tako gre pa težje.

točno to

pol pa razni sociologi govorijo, kakšni luzerji smo slovenci, ker nam starši dajajo denar za življenje, oziroma živimo pri starših :)

"supersonic tebi pa opravičilo z moje strani, kar se tiče mojih čudnih željah o tvojih problemih s plačevanjem kredita."

Meni se ne rabiš nič opravičevati, ker stvari ne jemjem osebno.

"to, da pa govoriš kako je vse svinjarija in zavajanje z druge strani, o gnilih primerih in podobno, pa žal ne morem imeti vpliva na tvoje obnašanje"

Tako govoričenje je potrebno, da se jasno pove, kaj delate. Prednost grdih besed je v tem, da stvari ne zavijajo v celofan. In celofana si vi ne zaslužite.

Vavoline, ti se pa čim prej odstrani, ker ne govorimo o komunistih in javni upravi, govorimo o stanovanjski problematiki. Za politično ribanje si pa odpri svojo temo, prosim.

aja, ker ste spet pri državni upravi in državnih zaposlenih

davčni urad RS edini ni dobil dovolj sredstev za plače, čeprav ravno tukaj zevajo največje luknje pri pobiranju davkov etc., vse ostale agencije za prdce in nevem kaj pa imajo sredstev čez glavo
««
41 / 69
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
446149 (3206) techuser
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

8622616 (17464) BorutO
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

11133947 (30989) Ganon
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

7415826 (14312) Furbo
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9016244 (14547) Matako

Več podobnih tem