» »

Možnosti nakupa stanovanja

Možnosti nakupa stanovanja

Temo vidijo: vsi
««
31 / 69
»»

projektor ::

GregiB je izjavil:

Se da kaj hitro zabresti v kombinacijo, da bo treba nepremičnine začeti prodajati, da si bomo lahko zagotovili kvalitetno jesen življenja.

Torej bodo na boljšem, tisti, ki jo bodo imeli :)

GregiB je izjavil:

Sicer pa lahko na celotno zadevo gledaš tudi tako, da boš zanamcem pustil ekvivalent tistega, kar boš oz. si dobil od "prednamcev". Npr pojerbaš hišo od staršev... le-to bodo za teboj jerbali "zatvojci", lastne prihranke pa veselo trošiš za pisanje popotniških zgodbic...

Ja, nimajo vsi sreče, da bi jerbali bajte. Po drugi strani pa se mi zdi prav, da nekaj v življenju sami skupaj spravimo. Pa čeprav s pomočjo kredita.

neki4 ::

projektor je izjavil:

Eni smo se po tvojem zmotno odločili, da plačujemo kredit. Ampak po določenem času bomo lahko zanamcem pustili neko nepremičnino. Drugi, jim boste lahko pustili cel kup zgodbic s potovanj.

Seveda, veliko se vas je napačno odločilo. Prepustil boš nepremičino, ki bo stara in bo imela zelo malo ceno. Plačeval pa boš obroke bistveno dražje kot najemnina.

djordjevic ::

Ti pa si očitno snedel vso pamet tega sveta.
No grave is deep enough to keep us in chains.

projektor ::

neki4 je izjavil:

Seveda, veliko se vas je napačno odločilo. Prepustil boš nepremičino, ki bo stara in bo imela zelo malo ceno. Plačeval pa boš obroke bistveno dražje kot najemnina.

Pa si res tako prepričan, da bodo cene nepremičnam padle? Ne vem na kakšni osnovi utemeljuješ to svoje prepričanje.

Kar se tiče "starosti" stavb, razmere na trgu ne potrjujejo tvojih namišljenih ocen. Sploh pa ne razumeš bistva. Ne govorimo o specifični nepremičnini .. recimo da poskusim prevest v softversko izrazoslovje, govorimo o objektu, ne o instanci objekta.

zee ::

Strinjam se z Okapijem, da se nakup izplača, vendar ne za vsako ceno.

Prepričevanje tistih z kreditom in tistih brez njega je tudi nesmiselno.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

McGregorSL ::

Vsi kar bi si želel je, da bi imel streho nad glavo zase in družino. Mi je čisto vseeno za vrednost stanovanja, če bi mi ta koristil dokler bi ga rabil.

Samo vseeno za samske brez kakršnih koli začetnih financ so možnosti slabe... in če si tak človek potem hoče omisliti družino lahko kar pozabi saj bo še 30let odplačeval za 20m2 garsonjero... Seveda če ne spozna nasprotnega spola, ki pa že ima nepremičnino...

Prav nič ni prijetno življenje, če imaš smolo in gledaš s tega vidika...

Okapi ::

da bo treba nepremičnine začeti prodajati, da si bomo lahko zagotovili kvalitetno jesen življenja.
Vsaj imaš nekaj za prodati. Če si najemnik, nimaš kaj prodati.

Še enkrat pa bi se seveda vrnil na točko, kjer se razlika med najemom in kreditom vlaga na neke finančne instrumente.
Omenil sem že, da poznam nekaj takšnih, ki so vlagali v "neke finančne instrumente" in ostali brez prihrankov. Ne poznam nikogar, ki bi se mu kaj takšnega zgodilo, ker je kupil stanovanje. Za povprečnega Slovenca, ki se na "finančne instrumente" ne spozna, je vlaganje v nepremičnino, v kateri živi, veliko varnejša odločitev.

In ko smo že ravno pri vlaganju - še bolj donosno je, če ta denar vložiš v nek donosen posel, ampak koliko je takih, ki to počno?

Npr pojerbaš hišo od staršev...
Že parkrat smo omenili, da imajo tisti, ki jim hišo ali stanovanje nekdo podari, čisto drugačno računico kot tisti, ki si morajo stanovanjsko vprašanje reševati sami.

V glavnem, osnovna računica je razmeroma preprosta. Če stanovanje kupiš, ti dolgoročno strošek bivanja predstavlja samo razlika med ceno stanovanja (vključno s stroški kredita in vzdrževanjem) in vrednostjo, za katero lahko stanovanje prodaš. Če stanovanje najameš, je celotna najemnina strošek bivanja.

Če cene stanovanj ohranjajo vrednost, v njem živiš celo zastonj. Cene starih stanovanj bi morale zelo močno padati, da bi bil strošek bivanja v lastnem stanovanju večji kot najemnina.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Zakaj bi živel v LJ? Npr. meni služba ne povrne potne stroške izven Ljubljane. Tako da npr cenejši najemnini treba prištet še stroške bencina avtomobila (pa recimo da pozabimo na vzdrževanje in registracijo).

Okapi je izjavil:

Omenil sem že, da poznam nekaj takšnih, ki so vlagali v "neke finančne instrumente" in ostali brez prihrankov. Ne poznam nikogar, ki bi se mu kaj takšnega zgodilo, ker je kupil stanovanje. Za povprečnega Slovenca, ki se na "finančne instrumente" ne spozna, je vlaganje v nepremičnino, v kateri živi, veliko varnejša odločitev.

O.

no ti pa jest povem, da poznam nekaj primerov, ko so nekateri vlagali v nepremičnine in v zadnjih 2 letih naredili harakiri.
Pač so špekulirali, investirali, tako kot lahko to počneš z drugimi finančnimi instrumenti. Gre za to, koliko tvegaš in ne toliko s katerimi finančnimi inštrumetni se igraš.

Keyser Soze ::

McGregorSL je izjavil:

Tako da npr cenejši najemnini treba prištet še stroške bencina avtomobila (pa recimo da pozabimo na vzdrževanje in registracijo).

Tole lahko prišteješ tudi pri stanovanju v Ljubljani. Živim pol ure vožnje od Lj. pa so moji stroški prakitčno identični tistim, ki sem jih imel, ko sem živel v Ljubljani.

Če pa sfolgaš brez avta pa svaka čast. S partnerjem in družino namreč mal težko zvoziš normalen tempo življenja brez lastnega prevoznega sredstva (z več kot tremi kolesi).
OM, F, G!

Okapi je izjavil:

Če stanovanje najameš, je celotna najemnina strošek bivanja.

O.

ki pa se razvleče, če jo primerjaš s kreditom na 30 let. Torej dva vzameta isti kredit, en da v stanovanje, drug pa lepo počasi črpa. Ostali denar lahko veže na banko.

Zaenkrat brez težav furam kolo in avtobus ... kar se tiče prihoda in odhoda na delovno mesto. Stroški so poleti praktično 0€ (kolo) pozimo pa cca 35€/mesec...

Seveda imam avtomobil katerega pa nahranim takrat, ko ga rabim... vikend/morje/tujina ipd.

Še vedno sem pri starših na 8m2 kar znese cca. polovico sobe... se odločam o preselitvi na svoje... kot pravim imam nič financ, nimam otrok, nimam življenskega sopotnika, in nimam pogodbe za nedoločen čas.

Seveda bi rad imel vsaj 1,5 sobno stanovanje... če bi kdaj imel otroka ... možnost imam seveda najemnine 350€ ali seveda samo kakšno sobo za prespat za 250€ (kar seveda že imam pri starših) ... seveda cena te "miselne svobode" je pač od 250€ dalje.
Lahko pa vzamem kredit za neko malo stanovanje za 30 let... seveda pod pogojem, da dobim pogodbo za nedoločen čas...
Če bi hotel izven LJ bi bencin prišel verjetno več kot 40€ kar pa mi ne bi plačali.

Sej nočem jamrat ... sam škoda da tut za nas ni neke "normalne" možnosti.

zavajon ::

Poslušaj sine!
1. Pa ti imaš denarja za pol stanovanja? Banka ti namreč ne bo dala kredita za več kot 50% vrednosti stanovanja.
2. A res misliš, da je smiselno kupovati stanovanje tukaj, glede na to da so (oglaševane) cene za 50% višje kot v Italiji ali Avstriji? Saj ne rečem nič, morda so stanovanja tukaj res toliko vredna.

Moj skromen predlog: čim prej se odseli od staršev in najemi karkoli, le da je čimcenejše. Pa nehaj nosit k mami prat. Ko boš po določenem času imel predstavo o tem, kako s svojimi dohodki preživiš, takrat začni razmišljat o tem, če si nakupa stanovanja sploh želiš, ali se ti splača in kaj si pripravljen žrtvovati za status lastnika ceglov ;)

Mr.B ::

McGregorSL Projektor, in podobni. Danes je ob poročilih sindikalist enega izmed javnih sektorjev, lepo rekel.: Najprej nej Pahor dokaže da je kriza.
McGregorSL : Zakaj bi živel v LJ? Npr. meni služba ne povrne potne stroške izven Ljubljane
Zako ker se sprejema zakon, kjer se bodo stroški bistveno manj vračali. In to še letos.

Kredit za trideset let : Lahko kdo od partnerejv zboli, lahko te povozi avto, lahko zgubiš službo, lahko kdo umre, poglejte samo podjetja, ki bi jih morali že pred desetimi leti dati v stečaj, pa niso, in živijo ljudje na minimalcu, kaj če se to zgodi z enim od partnerev , ki odplačuje kredit, lahko sta oba zaposlena v istem podjetju, pa obema zmanjšajo plačo, lahko zboli kdo od otrok, pa mora nekdo ostati doma, lahko je veliko v 30 letih, dobro vas nategujejo. A kaj gledate statističen urad, in povprečno plačo, a mislite, da so v vzhodnih, severnih in podobnih državah, prfukneni, da si ne omislijo kaj takega.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

ko so nekateri vlagali v nepremičnine in v zadnjih 2 letih naredili harakiri.
Ne bereš dovolj pozorno. Pisal sem o vlaganju v nepremičnino v kateri živiš.
Torej dva vzameta isti kredit, en da v stanovanje, drug pa lepo počasi črpa.
Vprašati se moraš, kako dolgo mora črpati oni, ki plačuje najemnino. Vse življenje, medtem ko lastniku stanovanja to ni potrebno. In že spet se po nepotrebnem ponavljamo. Vsakomur je jasno, da se bolj splača 150.000 evrov vložiti v donosen posel kot v stanovanje. Ampak večina ljudi ne vlaga v donosne posle.

Kredit za trideset let : Lahko kdo od partnerejv zboli, lahko te povoz
Prvič - za takšne primere obstajajo zavarovanja. Drugič - stanovanje prodaš in predčasno odplačaš kredit. Na slabšem kot z najemnino si le v primeru, če je medtem cena stanovanj drastično padla. Tretjič - če stanovanje kupiš, te te reči skrbijo samo dokler ne odplačaš kredita, recimo 20, 30 let. Če živiš v najetem stanovanju, te take reči skrbijo do konca življenja (+ možnost prekinitve najema ali podražitve najemnine)

O.

Zgodovina sprememb…

Okapi, kaj misliš, koliko %, starih ljudi nad 70%, je sposobno skrbeti sami zase, kolik pri 75 letih.
Koliko časa je čakalna vrsta za dom upokojencev v Ljubljani ? No da se dobiti v Murski soboti. In krepko prej moraš plačevati rezervacijo, za dom upokojencev, pa še brez garancije da bo dobil mesto v domu.
Okapi kdo bo za tebe skrbel, ko boš 80 let star ? Ah sej res Tisti, ki mu boš podaril stanovanje ? In danes ko si mlad, oziroma ko ste mladi, mislite da zboleti ne morete, in da boste isto delo lahko naslednjih 30-let delali. Zbudite se.

Okapi je izjavil:

Ne bereš dovolj pozorno. Pisal sem o vlaganju v nepremičnino v kateri živiš.

O.

To lahko potem primerjaš samo z delnicami od katerih gibanje cen nisi odvisen. Kar pa težko rečem da so se tega držali vlagatelji v različne špekulativne zadeve.

Okapi je izjavil:

Vsakomur je jasno, da se bolj splača 150.000 evrov vložiti v donosen posel kot v stanovanje. Ampak večina ljudi ne vlaga v donosne posle.

O.

Sej pravm da črpa denar iz depozita, da sproti plačuje najemnino. To je vse ziher, nima veze z tveganimi posli.

Ah sej res Tisti, ki mu boš podaril stanovanje ?
Recimo. Ali pa bom stanovanje prodal in šel v dom za stare. Ali pa ga bom mogoče oddajal in z najemnino plačeval dom za stare. V vsakem primeru ti stanovanje predstavlja določeno vrednost, medtem ko si kot najemnik odvisen izključno od prihrankov. In kot smo že parkrat tule računali - 50 let plačevanja najemnine po 500 evrov je 300.000 evrov, kar je več, kot bi dal za enako veliko stanovanje. Kdo lahko več prihrani - tisti, ki je dal 250.000 evrov za nakup stanovanja, ali tisti, ki je plačal 300.000 evrov najemnine? Prvi ima 50.000 evrov + stanovanje, drugi pa natanko 0. Kaj misliš, kateri bo lažje prišel v dom za stare?

O.

Kar pa težko rečem da so se tega držali vlagatelji v različne špekulativne zadeve.
Vlagatelji v različne špekulativne zadeve nas tule ne zanimajo. Menda je vsakomur jasno, da se bolj splača 150.000 evrov v igralnici stavit na pravo barvo, kot kupit stanovanje.

Sej pravm da črpa denar iz depozita, da sproti plačuje najemnino.
Depoziti ti komaj inflacijo lovijo, ti bi pa še najemnino iz njih plačeval?

O.

Okapi je izjavil:

Vlagatelji v različne špekulativne zadeve nas tule ne zanimajo. Menda je vsakomur jasno, da se bolj splača 150.000 evrov v igralnici stavit na pravo barvo, kot kupit stanovanje.
O.

nevem, ti si omenil "neke finančne istrumente". Spet mi ni jasno ali imaš stekleno kroglo, da boš vrgel na pravo barvo. Temu se reče tveganje, ne pa "se splača".

imagodei ::

> "Spet mi ni jasno ali imaš stekleno kroglo, da boš vrgel na pravo barvo. Temu se reče tveganje, ne pa "se splača". "

Well, če VEŠ, katera bo naslednja barva, potem to ni tveganje, ampak naložba. Mislim, da Okapi cilja na to. ;)
- Hoc est qui sumus -

Okapi je izjavil:

Depoziti ti komaj inflacijo lovijo, ti bi pa še najemnino iz njih plačeval?

O.

Joj-joj preberi gor, dal sem ti primerjavo, dva vzameta kredo, tisti z najemnino, lahko veže denar na banko. Torej ni zanj to strošek danes, ampak tekom 30 let. Kakšna inflacija nekaj. To sploh nima veze. Je prihodek, ki je v prid najemnini. isto ti bo tvoja nepremičnina relativno manj vredna, zaradi inflacije. itak se mi ne da ukvarjat, ker mislim, da zelo povšno gledaš na celotno zadevo, toliko časa pa tudi nimam.

imagodei je izjavil:

> "Spet mi ni jasno ali imaš stekleno kroglo, da boš vrgel na pravo barvo. Temu se reče tveganje, ne pa "se splača". "

Well, če VEŠ, katera bo naslednja barva, potem to ni tveganje, ampak naložba. Mislim, da Okapi cilja na to. ;)

kako že pravjo. če bi bil vedež, ne bi bil revež.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: neki4 ()

Temu se reče tveganje, ne pa "se splača".
Seveda, zato pa pravim, da se bolj splača kupit stanovanje, v katerem boš živel, kot tvegati z naložbami.

Bivanje ti predstavlja strošek, ki se ga načeloma ne moreš znebiti. Plačati je treba, bodisi stanovanje ali najemnino. Najemnina je kratkoročno seveda manjši strošek, ampak gledati moraš za recimo 50 let, ker boš ves čas imel ta strošek.

Recimo, da se odločaš med nakupom stanovanja za 150.000 evrov ali njegovim najemom. Če znaš 150.000 evrov vložiti tako, da boš lahko ves čas plačeval najemnino za to stanovanje in ti bo še vsaj nekaj malega ostalo za kaj drugega, potem se splača vložiti denar in stanovanje najeti. Ampak koliko ljudi zna 150.000 evrov tako dobro vložiti?

dva vzameta kredo, tisti z najemnino, lahko veže denar na banko.
Skratka, ti misliš, da se splača vzeti kredit in ga vezati na banki?:)) V perpetuum mobile tudi verjameš? Mogoče v kakšno napravo za free energy? Piramidne igre?

O.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Seveda, zato pa pravim, da se bolj splača kupit stanovanje, v katerem boš živel, kot tvegati z naložbami.

Bivanje ti predstavlja strošek, ki se ga načeloma ne moreš znebiti. Plačati je treba, bodisi stanovanje ali najemnino. Najemnina je kratkoročno seveda manjši strošek, ampak gledati moraš za recimo 50 let, ker boš ves čas imel ta strošek.

Recimo, da se odločaš med nakupom stanovanja za 150.000 evrov ali njegovim najemom. Če znaš 150.000 evrov vložiti tako, da boš lahko ves čas plačeval najemnino za to stanovanje in ti bo še vsaj nekaj malega ostalo za kaj drugega, potem se splača vložiti denar in stanovanje najeti. Ampak koliko ljudi zna 150.000 evrov tako dobro vložiti?

O.

pa razumeš da je letna obrestna mera recimo 5%, na 100kosov je 5.000eur na leto,torej več kot 400 eurov na mesec. Pa zaradi mene lahko furaš kredit 100 let(ni ga v praksi, ampak to sploh ni pomembno). Upam da je vsaj to jasno? za 400 evrov pa po moje dobiš najet flat, ki predstavlja toliko kvadratov, ki jih dobiš z nakupom 100kosov nepremičnine. Čisto kmečka logika. Seveda je še veliko drugih dejavnikov v prid najemu.

Okapi Ha Ha ha. pri 30 letih za kredit, boš dal samo za obresti najmanj toliko kot si vzel kredita. In to samo zato, da bodo otroci heppy, ko te bodo v Dom dali , čim dlje, ti pa boš heppy, kako si se 30 let odrekal, za to da si zgubil najmanj 50% naložbe, ampak imam svojo nepremičnino. Kaj jo boš pri 80 letih v grob nesel, ker drugega kot biti tako bolan res ne moreš biti. No sreča da nimaš kakšnih kontaktov v domu za upokojence, tako se nekateri še na smrtni postelji odrekajo, saj drugega kot po 30 letih, res ne morejo znati .

Samuel ::

neki4 je izjavil:

pa razumeš da je letna obrestna mera recimo 5%, na 100kosov je 5.000eur na leto,torej več kot 400 eurov na mesec. Pa zaradi mene lahko furaš kredit 100 let(ni ga v praksi, ampak to sploh ni pomembno). Upam da je vsaj to jasno? za 400 evrov pa po moje dobiš najet flat, ki predstavlja toliko kvadratov, ki jih dobiš z nakupom 100kosov nepremičnine. Čisto kmečka logika. Seveda je še veliko drugih dejavnikov v prid najemu.

5% pa kaj še?!
Plus odbitek ti je davek na obresti.. torej še 20% minusa.

Mr.B je izjavil:

Okapi Ha Ha ha. pri 30 letih za kredit, boš dal samo za obresti najmanj toliko kot si vzel kredita. In to samo zato, da bodo otroci heppy, ko te bodo v Dom dali , čim dlje, ti pa boš heppy, kako si se 30 let odrekal, za to da si zgubil najmanj 50% naložbe, ampak imam svojo nepremičnino. Kaj jo boš pri 80 letih v grob nesel, ker drugega kot biti tako bolan res ne moreš biti. No sreča da nimaš kakšnih kontaktov v domu za upokojence, tako se nekateri še na smrtni postelji odrekajo, saj drugega kot po 30 letih, res ne morejo znati .

Prodaš stanovanje in greš v varovano stanovanje, ki je nepremirno boljše za bivanje starostnikov. Sicer je pa 30 letnih kreditov malo, večinoma so 15 ali 20 letni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Samuel ()

noraguta ::

Mr.B je izjavil:

no ja nekaj jim bo ostalo..... konec koncev zakoga če ne zanjih=????
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Samuel je izjavil:

neki4 je izjavil:

.

5% pa kaj še?!
Plus odbitek ti je davek na obresti.. torej še 20% minusa.

Mah pusti davek na obresti, ker mislim, da me okapi sploh ne razume grede depozita. 5% preveč? pa pusti ti tisti tvoj chf, to sploh ni kredit:)

3% na leto je že kar OK, kar boš dobil pri EUR vezavi.

Torej, 3000EUR letno, od tega plačaš še 20% davka, torej imaš 2400EUR.
Torej 200EUR na mesec. No kar izvoli, najdi najemniško stanovanje za ta denar.

Samuel je izjavil:

3% na leto je že kar OK, kar boš dobil pri EUR vezavi.

Torej, 3000EUR letno, od tega plačaš še 20% davka, torej imaš 2400EUR.
Torej 200EUR na mesec. No kar izvoli, najdi najemniško stanovanje za ta denar.

jaz hočem povedat, da kredit pride 5%, isto nekje najemnina na leto.(400eu/mesečno, kot sem zgoraj omenil). Torej isto te stane cena kredita ali pa cena najemnine za isto stanovanje. pa če plačuješ v obeh primerih recimo 100 let. Ker pa v praksi kredit sproti vračaš, torej imaš 30 let večje obroke od najemnine. ker ti pri najemnini v teh 30 letih ostaja višek denarja lahko še vežeš po 3%, pa računaj še tisti davek, ko bodo obresti presegle 1000eur.

Okapi Ha Ha ha. pri 30 letih za kredit, boš dal samo za obresti najmanj toliko kot si vzel kredita.
Kot bi rekel moj prijatelj Renzo - ti se smejiš, ampak se neumno smejiš. Smo cifre tule enkrat že omenili. Za 80 m2 veliko stanovanje, ki danes stane recimo 175.000 evrov, moraš plačati vsaj 500 evrov najemnine (v resnici je verjetno najemnina za takšno stanovanje še višja). Če računaš, da boš stanovanje potreboval 50 let, boš plačal 300.000 evrov najemnine. Če vzameš za vseh 175.000 evrov kredit na 30 let, je obrok 780 evrov. Se pravi, boš za stanovanje dal 780 evrov x 360 obrokov = 280.800 evrov. Po 50 letih ima najemnik natanko nič, lastnik pa staro stanovanje (+20.000 evrov razlike, ampak recimo, da te zapravi za vzdrževanje). Kaj je bolje?

Če ti ni treba vzeti 100% kredita, ali če ga lahko vzameš za krajše obdobje, ali če ga predčasno odplačaš, se tehtnica nagne še bolj v korist nakupa.

O.

a celo "samo" 500 evrov za 175k eur, pa to je smešno, tehtnica še toliko bolje v korist najema. Pa mislim, da je/bo cena za kredit kar nekje v povprečju 5%, čeprav mi mondeo nekako očita, da sem dal preveč.okapi beri moje poste na tej strani, tvoji perdpostavke so zelo čudne. Jaz sem bolj poenostavil.

Zgodovina sprememb…

da kredit pride 5%, isto nekje najemnina na leto
Ampak očitno ne štekaš, da kredit v 20-30 letih odplačaš in si potem v stanovanju zastonj, najemnino pa plačuješ vse življenje. Lastnik stanovanja bo po recimo 30 letih lahko teh 5% začel zapravljati za potovanja, najemnik jih bo pa še vedno moral dajati za najemnino.

O.

ja pa sej vseeno, če prej plačaš, to je samo bonus, ki ti ga da banka. obrestna mera je ista. Napačno razmišljaš, verjemi.

:))

okapi, brez zamere, ampak si kiksnu. Daj poglej moje poste tukaj, sem dal čist preprost primer.

dej okapi :
za
300kEUR kredita = 360*1760EUR = 633600EUR kredita.
150kEUR kredita = 360*880EUR = 316000EUR kredita

ajde, če si star 30 let , boš ko boš odplačal kredit star 60let po 880EUR. torej prihodkov mora družina imeti vsaj 1700EUR prihodkov, torej najmanj 2500EUR bruto.
Dej mi najdi, bolj glup naložbo, za katero veš, da boš na 30let zgubil 2x vrednost investicije torej minimalno 300kEUR....Ha ha ha Okapi.:D. Veš zunaj ne zaradi neznanja ne grejo v take naložbe, ampak zato ker nimajo takih problemov, kot Slovenci, na temo, bomo samo kruh in vodo jedli, samo da bo sosed fouš našemu novemu avtu.

PS : http://www.nlb.si/stanovanjski-kredit

okapi samo to si preberi:

"pa razumeš da je letna obrestna mera recimo 5%, na 100kosov je 5.000eur na leto,torej več kot 400 eurov na mesec. Pa zaradi mene lahko furaš kredit 100 let(ni ga v praksi, ampak to sploh ni pomembno). Upam da je vsaj to jasno? za 400 evrov pa po moje dobiš najet flat, ki predstavlja toliko kvadratov, ki jih dobiš z nakupom 100kosov nepremičnine. Čisto kmečka logika. Seveda je še veliko drugih dejavnikov v prid najemu".

pa recimo da sem pri ceni kredita mogoče kiksnu v povprečju, sem šel pa v prid, ko sem rekel kar 400 evrov najemnine za 100kosov vredno stanovanje.

Zgodovina sprememb…

Tle v tem threadu se človek vpraša, zakaj nismo vsi podnajemniki... ker so ti vaši izračuni čisti FAIL.

pa najemnine v LJ so cca 10EUR na kvadrat, tako da o 500EUR za tako stanovanje moraš imet hudo srečo, da kaj takega dobiš (po možnosti v takih primerih dobiš bonus v neznosnih sosedih).

Zgodovina sprememb…

se mi zdi da je okapi izjavil, če bi bile najemnine manjše od kredita, potem ne bi noben kupoval stanovanja in ga dajal v najem. To nima veze. Tudi če bi bile najemnine enake ceni kredita ne bi zato noben kupoval in dajal v najem. Če pa je cena najema večja, bi pa pač vsi kupovali stanovanja in dajali v najem. Kar bi že samo po sebi tako dvignilo cene stanovanj, da joj, in vsi bi to delali, in jasno cene najemnin bi padle, ker bi se vspostavila huda konkurenca, med najemodajalci.

evo če daš tja vsak mesec 400EUR in si v stanovanju z 440EUR najemnine, dobiš po 240 mescih, oziroma 20 letih 131.000EUR.
Okapi, ti kar podpihuj nerealne nepremičnine.

Ajde pa dajem sledeči izračun , najem 600 EUR in rentno varčevanje 280 EUR , znaša 92.000 EUR. Ej dej mi sedaj povej, ako se mi splača dati pol banki, samo zato da se tepem po prsih, in imam za stara leta nepremičnino, ki mi je varna naložba za mojo prihodnost...

PS : http://www.nlb.si/rentno-varcevanje-pol...

Saj tle nobeden nič ne podpihuje. Ja kaj pa mislita vidva, da ima tole vaše dretje kakšen vpliv na nepremičninski trg. Pa čisto nobenega. Vaju bo čas demantiral. Oziroma vas je delno že.

neki4 je izjavil:

se mi zdi da je okapi izjavil, če bi bile najemnine manjše od kredita, potem ne bi noben kupoval stanovanja in ga dajal v najem. To nima veze. Tudi če bi bile najemnine enake ceni kredita ne bi zato noben kupoval in dajal v najem. Če pa je cena najema večja, bi pa pač vsi kupovali stanovanja in dajali v najem. Kar bi že samo po sebi tako dvignilo cene stanovanj, da joj, in vsi bi to delali, in jasno cene najemnin bi padle, ker bi se vspostavila huda konkurenca, med najemodajalci.

tako enostavno pa to ne gre

Zgodovina sprememb…

no ja, okapi kar preferira kredite, mislim, da je normalno da kdo pride, pa pove obratno.

V bistvu, sem dokazal, da vlaganje v nepremičnino, kot naložbo v prihodnost, ni nikakršna naložba, kaj šele garant. A si Mondeo računal stroške zavarovanja, sej veš v 30 letih se lahko zgodi še kakšen potres, saj za Ljubljano ni bilo dolgo nobenega, ali pa kak stanovalec, malo zakuri in podobno., hm po 30 letih vrjetno dobro stanovanje malo obnoviti.........

Mr.B je izjavil:

evo če daš tja vsak mesec 400EUR in si v stanovanju z 440EUR najemnine, dobiš po 240 mescih, oziroma 20 letih 131.000EUR.
Okapi, ti kar podpihuj nerealne nepremičnine.

Ajde pa dajem sledeči izračun , najem 600 EUR in rentno varčevanje 280 EUR , znaša 92.000 EUR. Ej dej mi sedaj povej, ako se mi splača dati pol banki, samo zato da se tepem po prsih, in imam za stara leta nepremičnino, ki mi je varna naložba za mojo prihodnost...

PS : http://www.nlb.si/rentno-varcevanje-pol...

Rentno varčevanje upošteva obrestno obrestni račun, kar pomeni, da moramo s takim izračunom tudi dvignit ceno nepremičnine. Seveda je potem izračun čisti FAIL.

Mr.B je izjavil:

V bistvu, sem dokazal, da vlaganje v nepremičnino, kot naložbo v prihodnost, ni nikakršna naložba, kaj šele garant. A si Mondeo računal stroške zavarovanja, sej veš v 30 letih se lahko zgodi še kakšen potres, saj za Ljubljano ni bilo dolgo nobenega, ali pa kak stanovalec, malo zakuri in podobno., hm po 30 letih vrjetno dobro stanovanje malo obnoviti.........

zavarovanje ene 100k vrednega stanovanja je cca 70€ letno oz. 6€/mesečno.

Zgodovina sprememb…

???
Rentno varčevanje upošteva obrestno obrestni račun, kar pomeni, da moramo s takim izračunom tudi dvignit ceno nepremičnine. Seveda je potem izračun čisti FAIL.

Mondeo, nepremičnine, no bodo rastle nikoli, več. Ker če pričakuješ da bo vrednost rastla, tako kot je zadnjih 15 let, potem se zbudi, ker potem bomo zmagovalci, o dolžini kreditov. Ma kar najbolje, kredit naj najame kar dojenček, da bo lahko do svojega 60leta bil lastnik nepremičnine.....No za del bo poskrebela današnja vlada, ostalo pa, hmm. Poglej raje kaj je bilo danes v novicah glede statusa vegrada. Ne skrbi ali bomo državljani reševali utopično vrednost nepremičnin, ali pa ?

Glej ti poči strešnik, pa ti 1m2, pobarva strop. Zavarovalnica ti krije samo tisti meter stropa, vsak telebajsek pa ve, da moraš najmanj celi strop pobarvati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

djordjevic ::

Dajte že nehat srat, no.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Samuel je izjavil:

tako enostavno pa to ne gre

ni tako enostavno, samo je treba včasih bolj preprosto povedat. Ampak neka logika je že zadaj.

Hmmm... Z letno stopnjo inflacije bodo zagotovo rasla.

Mislim, nekaj takega so pred desetletji ugotavljali tudi v Španiji. No glej ga zlomka, še predno so rekli keks, so bili v novem nepremičninskem balonu.

neki4 je izjavil:

ni tako enostavno, samo je treba včasih bolj preprosto povedat. Ampak neka logika je že zadaj.

Žal tale stvar ni tako enostavna in ti si povedal malo prej, da se s podrobnostmi ne ukvarjaš. Vsa fora tega našega sveta je v podrobnostih, veš.

Zgodovina sprememb…

««
31 / 69
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
446150 (3207) techuser
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

8622616 (17464) BorutO
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

11133951 (30993) Ganon
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

7415827 (14313) Furbo
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9016245 (14548) Matako

Več podobnih tem