» »

članek v rač. reviji

članek v rač. reviji

Red_Mamba ::

Jou!

Zanima me ali ima navadni smrtnik možnost objave kakšnega članka v kateri od slovenski računalniških revij. Recimo testi kakšnih proizvodov al pa kej podobnega...

MadMax ::

Kaksen clanek ze mogoce, testa pa ne.
Se vedno na rezultate vpliva tudi sponzorstvo ;(


Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

andrej ::

odvisno. kaj bi napisal?
MadMax: o kaksnem sponzorstvu govoris?

MadMax ::

V revijah. Firme (zastopniki), ki financno podpirajo revije, pa tudi tiste, ki posodi izdelek za test in prida nekaj cvenka "ne smes" javno popljuvat, a ne?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Sergio ::

Prišel sem na idejo.

Nekateri redki posamezniki so rekli, da je Slo-Tech že "itak kupljen", kar me je, po pravici povedano, osebno prizadelo.

Ste za to, da bi nekje naredili javno testiranje neke opreme, recimo skupka grafičnih kartic? Free for all.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Mercier ::

Da bi zgolj zijala pasli, ali prinesli kartice s sabo?

MadMax ::

Le kateri posamezniki so to bili?

Sicer pa: glede na tiste 1.aprilske sale se ni treba nic cudit, ce kdo kdaj izjavi kaj takega.
Mene bi na tvojem mestu npr. bolj prizadela zgoraj omenjena sala, kot pa natolcevanje nekega xy osebka.



Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Red_Mamba ::

Ja nebi nč popluval, gre se za eno mamo plato, ki jo bom nabavil pa ima kar veliko potencialih uporab :) pa sm potem mislu če bi se dalo v kako revijo uštulit 1. da bi neki keša nazaj dobil, 2. pa da bi tud še komu drugemu služila :)

andrej ::

MadMax: tega se na splosno ne dela. ce izdelek ni dober pac poves da ni dober8-O podjetje, ki posodi izdelek ne da nic cvenka. oni dobijo samo brezplacno reklamo s clankom.
placajo pa se oglasi.

Red_Mamba: a si probal kaj na slo-techu objavit. k kaksni reviji bos malo tezje priso zraven, se poseben ce nima nobenih prejsnjih izkusenj s pisanjem in testiranjem.

Gandalfar ::

Red_Mamba: pomojem moras najprej dokazat, da si sposoben in resen. Za zacetek bi ti priporocal recimo da napises par testov za S-T v nekem dolocenem cas. obdobju recimo 6mesecev. Nakar poslji mail kaksni rac. firmi in jih vprasaj ce rabijo kaksnega novega sodelavca in kot referenco napises pac tvoje teste na s-t.

Lahko pa kar napises celoten test in ga posljes kaksni reviji. Morda ti ga bodo pa objavili ceprav zelo dvomim. Najlazji nacin je da si recimo najprej ustvaris neko ime in se dokazes na kaksni spletni strani potem gres pa k kaksni reviji.

sketch ::

Mad Max: To je seveda nacin, ampak kolikor jaz vem, to izgleda tako, da firma posodi hardver, revija ga stestira. Recimo, da je hardver zanic; ce so v *zelo* dobrih odnosih s firmo stvar enostavno vrnejo in ne napisejo nic.
Drugace pa napisejo tudi negativno kritiko; grobost pisanja pa je odvisna od oglasevalskega kapitala ki pride od firme.

Kupljene kritike pa so pri nas (zaenkrat) redke.

lp
s.
Adapt and overcome.

MadMax ::

Jah, resnicno upam, da imate prav:8)

Sam sem pa se vedno zelo skepticen glede tega.
Sicer obstaja moznost branja "med vrsticami", a za to moras ze nekaj obvladat. Testi v SLO revijah pa bolj zanimajo zacetnike, ki se odlocajo za prvi nakup in niso vajeni ogledov/obiskov pri znancih in posledicno lastne odlocitve.

Sam sem (zal) bil prica neljubemu dogodku, ko je kolega kupoval 19" monitor (par let nazaj!), pa se je na osnovi testa odlocil za Nokio 446X Pro (absolutni zmagovalec testa). Pa tudi ni bil zacetnik-je pac zaupal znanju/mnenju ocenjevalca.

A na zalost je bil razocaran (tudi sam sem se skoraj zjokal nad sliko monitorja za cca 1500DEM...). Potem pa problemi z vracilom....
Morda pa je uvoznik na test poslal monitor po lastnem predogledu?

Toda to je dolga zgodba in ne bi rad moril z njo.

Napisal sem pac svoj pogled na zadevo. Ta ni nujno pravilen in nikakor ne zahtevam, da se strinjate z menoj;)

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

andrej ::

MadMax: ne bi se ravno strinjal s tabo. Sam sem napisal skoraj 200 clankov za nase revije, pa nikdar nisem favoriziral katero podjetje ali kaj podobnega! Nitine vem zakaj bi. Saj oglasevalci v vecini primerov nimajo stika z mano. Oglase daja not marketinski oddelek. Pa tudi ne vem kaj bi jaz mel od tega, da bi napisal, da je Voodoo boljsi od GeForce 4? Kaj mislim, da revije berejo samo ljudje, ki se na zadeve sploh ne spoznajo?

Pri monitorji pa je moznih vac zadev. Ce morda ne vec, je monitorje mozno frizirat. Cisto mozno je, da jih je zastopnik pred testom sfriziral. Cisto mozno pa je tudi, da je kolega dobil kaksen slabsi model. Vsi monitorji iste serije niso enako kvalitetni - vedno pride do kaksnih napak, oz. do odstopanj pri seriji. Druga moznost pa je magnetno obmocje pri njemu doma, ki zelo vpliva na sliko. Ce ti z magneteki sfriziras monitor recimo na Danskem in je tam slika ful dobra, potem pa monitor prineses k nam bo slika bedna...

Zato pa NE kupovat monitorjev in podobnih stvari samo zaradi testov. Te zadeve se sproba pri prodajalcu.

Ales ::

Ne vem, kakšna je situacija zdaj, tri leta nazaj pa lahko 100% zatrdim, da so večji primerjalni testi bili sfrizirani, s strani firm in revij samih.

Zmagovalci so bili določeni več ali manj vnaprej, seveda pa običajno ne gre za čisto iz trte izvite podatke, saj to ni v interesu nikogar.

Andrej: kolikor sem te imel priliko spoznati iz tvojih postov tukaj, ti čisto verjemem, kar si napisal...

Ne bom rekel, da se je to dogajalo pri vseh testih ali vseh revijah, vem pa iz čisto osebnih izkušenj, da se je dogajalo.

Red_Mamba ::

ja fantje mislim, da ste zgrešili poanto mojega vprašanja in da ste malo zašli od bistva :)

pravzaprav se mi gre nekako za ta da če ti objavijo članek (test) v reviji ti plačajo za avtorske pravice. Torej dobiš nekaj plačano in s tem lahko pokriješ del stroškov, ki si jih imel. Ne vem koliko je tuki štromarjev/modelarjev ampak ponavadi kadar naredim kakšen projekt za katerega mislim, da bi bil zanimiv tudi za ostale pošljem članek v objavo reviji (do sedaj svet elektronike/TIM). Zdej me je pač zanimalo če je tud v računalniškem svetu taka praksa :)

andrej ::

pri rac. revijah ni taksne prekse. pri elektr. ti lahko sam kaj naredis in potem o tem kaj napises. pri rac. revijah pa pri testih je to malo drugace, ker majo vecinoma enega cloveka, ki dela maticne plosce, drugi je specializiran za digitalne fotoaparate, itd. hkrati je pri testiranju potrebno poznati osebo - potrebno ji je zaupat in potrebno je tudi vedet, kaj ta oseba zna, kaksne izkusnje ma.
Saj je cisto mozno, da nekdo ful neko podrocje obvlada, ampak ce ze prej ni kaj delal, in nima referenc ali imena tezko pride not z enim clankom potem pa ni. vse je odvisno tudi od clanka. ce mas recimo za objavit kaksno finto, trik, izkusnjo potem gre. da pa bi samo napisal recenzijo neke strojne opreme pa zelo tezko.

ales: testi so zanimiva rec. kot ves, se hardver razlicno obnasa v razlicni situaciji in en testi program pokaze taksne rezultate spet drug drugacne. potem so tukaj se gonilniki, ki so dokazano ze marsikateri test sfrizirali... na tak na cin se da dosti naredit...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaše mnenje o SLO računalniških revijah (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
667117 (5413) bluefish
»

Katere računalniške ravije berete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
588119 (4633) gregyk
»

..::: PCFormat - Nesprejemanje kritike !! :::.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
695315 (4017) whatson
»

Katera računalniška revija je najboljša? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
816619 (5784) Freak
»

iiyama degaussssssss

Oddelek: Zvok in slika
352405 (1944) pramarko

Več podobnih tem