» »

MIT zmagal na DARPA Network Challengeu

MIT zmagal na DARPA Network Challengeu

Lokacije balonov

Slo-Tech - Ameriška DARPA je 40-letnico interneta obeležila s posebnim tekmovanjem, ki so ga poimenovali DARPA Network Challenge. V soboto ob 16. uri po srednjeevropskem času, torej tik po svitu na ameriški pacifiški obali, so v nebo poslali 10 rdečih vremenskih balonov, velikih dobra dva metra, ki so bili privezani na desetih nerazkritih, a javno dostopnih in obče poznanih lokacijah. Naloga tekmovalcev je bila preprosta. Čim prej so morali so ugotoviti, kje se ti baloni nahajajo.

Med več kot 300 prijavljenimi ekipami je zmagalo moštvo z univerze MIT, ki je balone izsledila v devetih urah, čeprav so imeli tekmovalci teden dni časa. Z zmago so si prislužili 40 tisoč dolarjev. DARPA poudarja, da je bil namen preizkusa ugotoviti, kako lahko tovrstne probleme rešujemo z uporabo orodij za socialno mreženje, z mobilizacijo in sodelovanjem. Ekipe so morale namreč motivirati veliko število ljudi, čeprav je bila nagrada sorazmerno skromna, hkrati pa so morala razločiti med pravimi informacijami in dezinformacijami. Ubrale so različne taktike, nekatere so obljubljale tudi finančne nagrade za potrjena videnja balonov, na koncu pa so (spet) zmagali akademiki.

4 komentarji

sword ::

No ja, fajn bi blo stvar dopolnit tudi s kakšno tehniko so MITjevci zmagali. Zadnji stavek namreč ne drži - ravno oni so uporabili finančno stimulacijo. Vsakemu najditelju balona so dali 2000$, tistemu, ki ga je povabil k "lovu" 1000$, tistemu, ki je tega povabil na "lov" 500$ itd. Za vsak balon 4000$, torej so celotno nagrado razdelili najditeljem.

Kljub temu, da je metoda učinkovita, pa se mi zdi, da pusti rahlo grenek priokus - je treba res obljubljati denar, da se zmaga takole tekmovanje? Pa tudi DARPA ne more bit hudo navdušena nad rezultatom. Razen če sedaj nameravajo za lov na teroriste uporabit podobne tehnike?

G-man ::

25 mil. $ za Osamo, ne? Sam internet še morajo položit po Afganistanu, pa ga bojo pohopsali že naslednje jutro :D

adinfinito ::

Moje vprašanje, ki se je postavilo ob vsem tem je:

V primeru, da MIT ne bi zmagal, ali bi potem tudi izplačal "nagrade"?

Nvm, sem že našel.

...and the MIT Red Balloon Challenge Team is the first to find all 10. Once that happens, we send Dave $2000 for finding the balloon. Carol gets $1000 for inviting Dave, Bob gets $500 for inviting Carol, and Alice gets $250 for inviting Bob. The remaining $250 is donated to charity. Vir

Zgodovina sprememb…

T0RN4D0 ::

Hehe, v kapitalizmu so, MIT očitno ve kako se je treba danes obnašat. :) :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google bo sponzoriral robotski polet na Luno

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
405042 (3681) sidd
»

Dirka robotskih vozil končana z zmago Bossa (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
617285 (7285) sidd
»

Stanley, Zmagovalec letošnjega DARPA Challenge

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
204242 (3524) Roadkill
»

Prihodnost vojskovanja - roboti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
62764 (2764) mchaber

Več podobnih tem