»

Ljudje nismo večopravilna bitja

Aktivnosti na fMRI pri opravljanju dveh nalog hkrati

vir: Slashdot
Slashdot - Lani smo pisali, da so na Univerzi Stanford dognali, da večopravilnost v človeških možganih ne deluje preveč dobro. V zgodovini paralelizacije nismo nikoli preveč potrebovali, zato ustreznih nevronskih povezav zanjo nismo razvili. Raziskovalci s pariške Université Pierre et Marie Curie potrjujejo te trditve z novimi spoznanji, da zmoremo hkrati opravljati kvečjemu dvoje opravil.

Razlog za to je del možganov z imenom medialni prefrontalni korteks (MFC), ki zmore razdeliti dve nalogi tako, da se polovica regije posveti eni in druga polovica drugi nalogi. Tako lahko ljudje z malo napora...

31 komentarjev

Hekersko tekmovanje Pwn2Own se začenja

ComputerWorld - Včeraj se je v Vancouvru začelo vsakoletno tekmovanje Pwn2Own, ki ga organizira TippingPoint Zero Day Initiative (ZDI) in kjer se merijo hekerji pri razbijanju različnih aplikacij in platform. Pravila so enostavna - kdor dobi dostop do sistema, dobi še lepo denarno nagrado; skupni fond je vreden 100.000 dolarjev. Tekmovanje traja do petka.

Včeraj so bili na tapeti Internet Explorer 8, Firefox 3 in Chrome 4 na Windows 7 ter Safari 4 na MacOS Snow Leopardu, medtem ko danes napadajo brskalnike IE7, Firefox 3 in Chrome 4 na Visti ter Safari 4 na Snow Leopardu, jutri pa jih bodo še na Windows XP (oz. Safari na Snow Leopardu). Vsak ranjeni brskalnik zmagovalcu prinese 10 tisoč dolarjev.

Poleg brskalnikov na vdor čaka še kopica mobilnih...

36 komentarjev

MIT zmagal na DARPA Network Challengeu

Lokacije balonov

Slo-Tech - Ameriška DARPA je 40-letnico interneta obeležila s posebnim tekmovanjem, ki so ga poimenovali DARPA Network Challenge. V soboto ob 16. uri po srednjeevropskem času, torej tik po svitu na ameriški pacifiški obali, so v nebo poslali 10 rdečih vremenskih balonov, velikih dobra dva metra, ki so bili privezani na desetih nerazkritih, a javno dostopnih in obče poznanih lokacijah. Naloga tekmovalcev je bila preprosta. Čim prej so morali so ugotoviti, kje se ti baloni nahajajo.

Med več kot 300 prijavljenimi ekipami je zmagalo moštvo z univerze MIT, ki je balone izsledila v devetih urah, čeprav so imeli tekmovalci teden dni časa. Z zmago so si prislužili 40 tisoč dolarjev. DARPA poudarja, da je bil namen preizkusa ugotoviti, kako lahko tovrstne probleme rešujemo...

4 komentarji

Dirka robotskih vozil končana z zmago Bossa

več strani - Pred nekaj urami se je končala dirka robotskih vozil po bivši bazi zračnih sil ZDA v Kaliforniji, imenovana Urban challenge. Organizirala jo je Darpa, organizacija ameriškega obrambnega ministrstva, zadoložena za razvoj novih tehnologij z možnostjo kasnejše uporabe v vojski. Američani namreč načrtujejo avtomatizacijo tretjine svojih vojaških transportnih vozil do leta 2015.

Za razliko od prejšnjega tekmovanja, ki je potekalo v puščavi ( Darpa grand challenge), lastniki avtobotov tokrat niso poznali tekmovališča, nekaj trenutkov pred dirko pa so dobili GPS koordinate kontrolnih točk, čez katere naj bi peljali.

Vsi avtomobili so bili opremljeni z obilico senzorjev (radar, laserji, GPS, kamere), s katerimi so si gradili...

61 komentarjev

Puščavsko zmagoslavje robotskih vozil

R5 Touareg

CNN.com - Štiri robotsko vodena vozila so brez vsakršne pomoči človeka končala 132 milj dolgo dirko Grand challenge po puščavi Mojave, ki jo sponzorira agencija ameriškega obrambnega ministrstva DARPA.

Po lanskem polomu, ko cilja ni videla niti ena ekipa, je Pentagon podvojil nagrado na 2 milijona dolarjev (kar verjetno niti ne pokrije stroškov izdelave) in upal na višjo tehnično dovršenost robotov ter kanček sreče. Na cilj je najhitreje prišel predelan Volkswagnov Touareg, ki ga je z vso potrebno tehniko opremila in ojačala ekipa Stanfordske univerze. Najbolj zahtevna naloga je bila napisati sofisticiran software, ki je vozila vodil mimo mnogih ovir, skozi tunele, hribe ...

Uspeh je zaprl usta tudi vsem...

168 komentarjev

Prihodnost vojskovanja - roboti

več strani - Pred mnogimi, mnogimi leti, ko so prvič naredili avtomobil, so si njegovi izumitelji kot prvo "krmilo" izbrali človeka. Nato so si v sredini dvajsetega stoletja ljudje začeli zamišljati, da bodo avtomobili prihodnosti leteli in se sami upravljali. Ta misel, ki je mnoga leta bila le plod domišlije premnogih piscev znanstvene fantastike, pa se lahko prav kmalu tudi dejansko uresniči. In kdo bo za to zaslužen? Sicer posredno, a vseeno - vojska.

Cilj Grand Challange projekta, ki so ga razpisali pri DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), je namreč razviti vojaško vozilo, ki ga bo upravljal računalnik in ki bo lahko brez človeške posadke krožilo po sovražnem teritoriju in se, seveda brez strahu pred človeškimi izgubami, bojevalo s sovražnikom. DARPA, ki s tem projektom poskuša pritegniti posameznike v ta projekt, je dodala še lepo nagrad (en milijon dolarjev), določila pravila in uradno odprla tekmovanje.

Uradna tekma se je odvijala včeraj, 13. marca 2004, a, kot je bilo...

6 komentarjev

Robotske dirke

Slashdot - DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) se je po tem, ko je v zadnjem hipu spremenila pravila in izločila več kot polovico tekmovalcev, ker "naj ne bi bili dovolj pripravljeni za takšen iziv", končno odločila za 25 tekmovalcev, ki se bodo potegovali za nagrado milijon dolarjev na 200 milj (321 kilometrov) dolgi progi tik ob mestu Barstow v Kaliforniji 8. marca.

Da pa za manjše ekipe, katerim naj bi bilo to tekmovanje namenjeno, ni vse tako črno, so poskrbeli kar prvotni tekmovalci (katere je DARPA izključila), ki so se združili in ustanovili IRRF(International Robot Racing Federation), ki bo septembra priredil "pravo" odprto prvenstvo v dirkanju z roboti na 300 milj (482 kilometrov) dolgi necestni progi in z nagrado enega milijona dolarjev. Klik!

Škoda, ker pri nas takšna tekmovanja komajda prirejajo, kaj šele da bi dodali kakšne denarne oz. materialne nagrade ...

2 komentarja

Višinski rekord v poletu z balonom

New Scientist - Dva britanska znanstvenika se nameravata v torek, torej jutri, ob sedmih zjutraj po našem času, dvigniti s 381-meterskim balonom dobesedno na vrh atmosfere. Andy Elson in Colin Prescota bosta nadela svoji vesoljski obleki in se v balonu, napolnjenim s helijem, povzpela na višino 40.200 metrov nad zemljo. Trenutni rekord stoji pri 34.670 metrih, postavila pa sta ga dva ameriška pilota leta 1961. Material, iz katerega je balon narejen, je polietilen debeline malo več od navadne plastične nakupovalne vrečke. Volumen tega balona bo v popolnoma napihnjenem stanju narasel na 1.24 milijona kubičnih metrov. Največjo težavo, poleg dejanske luknje v balonu, predstavlja slabo vreme, ki je taisto misijo že prestavilo na današnji datum iz leta 2002. Želimo jima vso srečo [:D]. Klik!

10 komentarjev