Forum » Šola » Taylorjeva vrsta
Taylorjeva vrsta
Čelešnik ::
Rabil bi pomoč pri sledeči nalogici. Razvit moram v Taylorjevo vrsto sledečo zadevico (okoli točke x0 = 0) in ugotovit kje vrsta konvergira:
f(x) = log (2+x)
Zdaj če izračunam prvi odvod je to 1/(2+x), vse lepo in prav in zadeva precej spominja na geometrijsko vrsto 1/(1-q), moti me v mojem primeru tista dvojka pred x-om, če grem računat drugi in višji odvod pride skropucalo. Kako torej preoblikovat to vsoto da bi bil take oblike kot je geometrijska - se pravi kako tisto 2 spremenit v 1 na legalen način
?
f(x) = log (2+x)
Zdaj če izračunam prvi odvod je to 1/(2+x), vse lepo in prav in zadeva precej spominja na geometrijsko vrsto 1/(1-q), moti me v mojem primeru tista dvojka pred x-om, če grem računat drugi in višji odvod pride skropucalo. Kako torej preoblikovat to vsoto da bi bil take oblike kot je geometrijska - se pravi kako tisto 2 spremenit v 1 na legalen način
McHusch ::
\log{(2+x)} = \log{\left(1+\frac{x}{2}\right)} + \log 2 = \frac{\ln{\left(1+\frac{x}{2}\right)}}{\ln 10} + \log 2 (napaka se odpravlja)
to pa znamo razviti, mar ne.
to pa znamo razviti, mar ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: McHusch ()
sherman ::
če grem računat drugi in višji odvod pride skropucalo.
n-ti odvod ni nic skropucalo: \left(\log(2+x)\right)^{(n)} = (-1)^{n-1} \frac{(n-1)!}{(2+x)^n} (napaka se odpravlja)
Ce to vstavis v definicijo Taylorjeve vrste dobis lep rezultat.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | naslednji dve nalogi iz Matematike 2Oddelek: Šola | 2871 (2421) | lebdim |
| » | Matematika, again :)Oddelek: Šola | 2973 (2427) | tinkatinca |
| » | preprost integralOddelek: Šola | 1300 (1170) | sherman |
| » | Manjsa pomoc pri integriranjuOddelek: Šola | 1845 (1673) | zee |
| » | matematika dokaz boljšega približkaOddelek: Šola | 2556 (2351) | gojcic |