Forum » Šola » Fizika
Fizika
nokaut240 ::
1. Smučarska gondola je povezana z vrhom hriba z jeklenim kablom dolžine 620 m in premera 1,5 cm. Ko prispe do konca poti, zadane v terminal in pošlje valovni pulz po kablu. Opazili so, da se je vrnil po 16 s.
a) kolikšna je hitrost pulza ?
b) Kolikšna je sila v kablu ?
2. Struna niha s tremi vozli (poleg obeh vozlov na robu) s frekvenco 280 Hz. Navedite vsaj tri druge frekvence, pri katerih lahko niha.
3. En konec vodoravne vrvi je pritrjen na majhen mehanski vibrator s frekvenco 60 Hz. Masa vrvice na enoto dolžine je 3.9 x 10-4 kg/m.
Vrv je napeljana prek škripca na razdalji 1.5 m in napeta z utežjo. Kolikšna masa mora biti obešena na koncu vrvi, da bo stoječi val enojen, dvojen in petkraten ? Privzemite, da je pri vibratorju vozel, saj je tam odmik zelo majhen.
Teh nalog ne znam oz. mi rezultati ne pridejo prav. Če kdo to zna, lepo prosim, da mi jih reši.
a) kolikšna je hitrost pulza ?
b) Kolikšna je sila v kablu ?
2. Struna niha s tremi vozli (poleg obeh vozlov na robu) s frekvenco 280 Hz. Navedite vsaj tri druge frekvence, pri katerih lahko niha.
3. En konec vodoravne vrvi je pritrjen na majhen mehanski vibrator s frekvenco 60 Hz. Masa vrvice na enoto dolžine je 3.9 x 10-4 kg/m.
Vrv je napeljana prek škripca na razdalji 1.5 m in napeta z utežjo. Kolikšna masa mora biti obešena na koncu vrvi, da bo stoječi val enojen, dvojen in petkraten ? Privzemite, da je pri vibratorju vozel, saj je tam odmik zelo majhen.
Teh nalog ne znam oz. mi rezultati ne pridejo prav. Če kdo to zna, lepo prosim, da mi jih reši.
- spremenil: nokaut240 ()
amigo_no1 ::
Daj vsaj enačbe napiši (brez številk).
1. a) za tole bi lahko veljalo v= s / t ; s tem da pulz opravi pot 2*s
1. a) za tole bi lahko veljalo v= s / t ; s tem da pulz opravi pot 2*s
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | KajtanjeOddelek: Loža | 7139 (1888) | m!cho |
» | ŠkripčevjeOddelek: Znanost in tehnologija | 8728 (8149) | rasta |
» | Čudno obnašanje nihalaOddelek: Znanost in tehnologija | 2006 (1449) | gruntfürmich |
» | [Fizika] Sile (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 13082 (12171) | seminal |
» | Fizika:VrvohodecOddelek: Šola | 1916 (1771) | jjohny |