» »

ARNES širi hrbtenično omrežje

ARNES širi hrbtenično omrežje

vir: Arnes
Arnes - ARNES, slovensko akademsko in raziskovalno omrežje, je v hrbtenično optično slovensko omrežje povezal Mursko Soboto, kar odpira možnosti, da se v omrežje povežejo tudi raziskovalne in izobraževalne organizacije ne le iz murske Sobote, temveč tudi iz Ljutomera in Ormoža. Nova povezava poteka med Mursko Soboto in Mariborom, obstaja pa tudi možnost, da se v prihodnosti priklopi tudi Gornjo Radgono ter Radence. Hrbtenico so pri ARNESu potegnili tudi do Kamnika, vsi ti kraji pa so, poleg slovenskega, povezani v Evropsko raziskovalno omrežje GEANT2.

32 komentarjev

dejanslo ::

Pa ne samo to!

Dobili smo 1GB prostora na strežnikih!!!!!1111eleven

Mislim, .... žalostno. Ne to, da smo skoraj do leta 2010 imeli 40MB poštni predal, ampak to, da Radenci, kjer je več srednjih šol, očitno (sklepam iz novice) še danes nimajo zagotovljenega širokopasovnega interneta s strani akademske mreže. Žalostno.
There`s More Than One Way To Do It

bajro ::

lepo lepo :)
survivor, not statistic

'nesposobni so sposobni onesposobit sposobne'

Pyr0Beast ::

Wtf ?

40MB ti ni dovolj ? >:D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

filip007 ::

1GB samo saj imajo brezplačni online servisi 2GB in več pa še backup zraven.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

galu ::

Super!:D
Tako to gre.

cholt45 ::

Ma tole se je vgradilo že pred več kot pol leta v MS.
@dejanslo
Hkrati bo nova optična zanka omogočala povezavo raziskovalnih in izobraževalnih organizacij v Ormožu in Ljutomeru, poleg tega pa odpira opcije za nove povezave tudi v Radencih in Gornji Radgoni. Na . ta način tudi Arnes v Prekmurju omogoča in vzpodbuja izobraževalno in raziskovalno dejavnost.
Vir: Siol.net

Za podrobnosti sicer ne vem, ampak iz novice preberem, da so radenci imeli omrežje.

Žalostno je to, da je imela Srednja poklicna in tehniška šola, za celo šolo mislim da 10 mb linijo, pa kolikor vem, še to ne od arnesa.
Na njej pa izvajajo rečunalniške, elektro in strojne programe.

p.s.: Govorim je o SPTŠ Murska Sobota

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cholt45 ()

root987 ::

Dobili smo 1GB prostora na strežnikih!!!!!1111eleven

Za tvoje akademske namene je bilo verjetno že 40 dovolj, če pa že ne tist je pa 1 GB več kot dovolj. Če ti pa še to ni, potem si pa gotovo dovolj dober, da se lahko z ravnateljem dogovoriš za nakup enega ali več diskov.

Bi pa rad videl kakšen research delajo te šole, da njihovi dijaki pričakujejo 10 GB prostora na strežnikih brezplačno in 20 Gb/s povezavo...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

korenje3 ::

ta novica je pa že vsaj 2 tedna stara...

techfreak :) ::

Kaj pa jim sploh koristi 1Gb/s povezava? Sploh v času, ko ima kar nekaj ljudi pri nas že 100Mb/s povezave.

cholt45 ::

Srednje šole jaz nimam glih za nek težek raziskovalni center, je pa izobraževalni. Saj ne pravim da rabijo 20 Gb/s, kot praviš je 100 mega zadosti. Vsaj za normalen potek izobraževanja, na pa da hoče profesor pokazat eno stran, pa je treba čakati 1min da se naloži. Kaj človeku rabi 100 mega doma, če zaradi slabe linije šole ne more na moodle?

Lonsarg ::

Pa kaj je sploh fora Arnesa, jaz ne štakam čisto nič? A ni to v bistvu nič drugega kot en ISP, ki ma itak kable zakuplene pr Telekomu?
Mislm dvomim, sa bi sam svoje polagal(razn hrbtenice) za teh par ustanov, k je to pol minimalno keša.

kaj točno je torej fora, da so šole na Arnes, grejo pa pač na T-2 al pa karkoli ane.

CaqKa ::

20 Gbits, pa če imamo 10 ISPjev ki imajo take linije v tujino in privzamemo da ima slovenski internet 200 000 uporabnikov... pridemo na povprečno linijo 1 Mbits na uporabnika... zaj pa si poglejte kaj nam ponudniki ponujajo :> tak čez svoje zmožnosti hodijo da to ni res :>

Azgard
ARNES je javna zadeva, financirana je iz državnega proračuna. Vzemi ga kot tehnično računalniški support vseh javnih izobraževalnih zavodov v sloveniji.
http://www.arnes.si/arnes1.htm
In vse kar je javno, je tak naštimano, da služi splošni javnosti, v našem primeru sloveniji. če bi javni zavodi recimo šli k T-2, nimajo nekako nobenega zagotovila kaj bo, če gre t2 v stečaj... Zadeve kot je arnes, pa so zapisane v raznih razvojnih programih SLO, EU itd, ker se ti programi zavedajo, da to more bit zaradi širjenja znanja ipd. ARNES ni komercialna zadeva, ampak splošna javna za dobrobit družbe, gleda se na razvoj, dočim se pri kakem T2 gleda na dobiček.
pa zakaj bi javni zavodi (država) šli svoje internet povezave plačevat T2, če pa jih pri državi (ARNESu) dobijo zastonj?

bbf ::

tale arnes je za moje pojme ena velika zabloda, ki blodi že kar vrsto let.

Država plačuje arnes, da deluje in nudi zastonj dostop do interneta šolam in šolarjem. ostale ponudbe so FTP dostop, domena, email itdipd. ampak vse te stvari ima že vsak zastonj, brez da država plačuje enim, da ti to nudijo.


"Poslanstvo Arnesa je zagotavljanje zmogljive infrastrukture in storitev, ki Sloveniji omogočajo enakopravno sodelovanje v enotnem evropskem raziskovalnem in izobraževalnem prostoru." ja valda. to je bilo 10 let nazaj, fantje in punce! danes imaš net na dlani, in to veliko lažje kot pri arnesu!

bilo bi bolje, da država plačuje komercialne storitve ala t2, siol ipd šolam za spodoben dostop do interneta.
in: "Osebni dostop je mogoč preko klicnega centra ali večine kabelskih operaterjev". v vsakem primeru moraš plačevat telefonsko naročnino ali kabelsko naročnino. raje ne grem raziskat, koliko dijakov oziroma študentov še nima doma širokopasovne internetne povezave.

Ko sem v času šolanja potreboval internetno linijo, sem pri arnesu zaprošal, neki paperji sem/tja nakoncu ni blo nič. šel sem na Voljo in v eni uri dojel kaj moram narest in sem imel net. proti plačilu seveda. Za tolk kot sem rabil, skoraj zastonj. ampak sem imel!

dobr, sj enim parim to najbrž nuca.

PNG ::

Ko sem jaz bil (še preveč let nazaj) pri Arnesu sem lepo vse plačeval. Ne vem od kod vam ideja, da bi naj imela šolarji pri Arnesu zastonj internet...imel sem neki popust, ampak nič drastičnega, daleč od tega da bi bilo kaj zastonj!

techfreak :) ::

Kaj človeku rabi 100 mega doma, če zaradi slabe linije šole ne more na moodle?

Še nisi slišal za gostovanje strani ali pa kolokacijo strežnika?

ender ::

Ko sem jaz bil (še preveč let nazaj) pri Arnesu sem lepo vse plačeval. Ne vem od kod vam ideja, da bi naj imela šolarji pri Arnesu zastonj internet...imel sem neki popust, ampak nič drastičnega, daleč od tega da bi bilo kaj zastonj!
Arnesov račun sem imel od nekje 1996 ali 97 do 2002, in jim nisem nikoli ničesar plačeval. Dokler sem uporabljal klicni dostop, je bilo sicer treba plačevati za telfon, vendar je to zaračunaval Telekom, ne Arnes.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

dejanslo ::

Teh 40MB je bilo tudi za ftp, kar pomeni, da če si dal gor kake seminarske, si hitro pristal na samo še 20MB za pošto. Potem pa imaš še kake seminarje v teku, material sem pa tja, pa je (pre)hitro polno.

Potem pa so še board liste.. iz ene prejmem tudi 200+ mailov na teden. Pošto si pobiram na gmail, kjer jo berem, iz strežnika pa jo stegnem na en drug server za backup. In na ta način sem že težko shajal od nedelje do nedelje (backup day).

1GB je super, ampak bi bilo še bolj super, če bi se to uredilo nekaj let nazaj.
There`s More Than One Way To Do It

gruntfürmich ::

lol
prvi po fibrih na domu, zadnji po hrbtenici...
balkan!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

BlueRunner ::

Pa kaj je sploh fora Arnesa, jaz ne štakam čisto nič?

Kdor ne ve kaj ARNES je, naj si najprej kaj prebere.

tale arnes je za moje pojme ena velika zabloda, ki blodi že kar vrsto let.

Mimogrede pa spregledaš vse tiste stvari za katere potrebuješ raziskovalno in akademsko omrežje.

Zablojeni ste tisti, ki mislite, da je komerciala edina rešitev ali pa, da sploh zagotavlja to kar zagotavlja ARNES. Očitno pa je tistih 40MB ali 1GB prostora za nekatere edino merilo "storitve" in "pomena", ki ga ima neka javna ustanova. Čudovito. Raje bi rekel, da nekaterim pamet ne potegne dlje od njihovega poštnega predala, pojem spletnega mesta pa ne dlje od pripomočka za pobiranje datotek. In takšni ne-raziskovalci razglabljajo o smiselnosti obstoja raziskovalnega omrežja.

Lonsarg ::

Pa sej Arnes je isto komercialna rešitev, ki jo pač država plača ane. Komot bi katerokoli drugo podjetje najeli za isto delo, so pač Arnes, ker v tistih cajtih niti ni blo alternative ob začektih interneta.

Pa dobre sej je čisto vseeeno, kateremu podjetju država da denar, samo pačs mešno je, da je Arnes izklučno za to, in ne opravla drugih storitev.

darkolord ::

Katero "katorkoli drugo podjetje" pa ponuja take storitve?

Lonsarg ::

Sej Arnes je samo ISP, torej vsi ISP-ji bi lahko isto delo opravlali ane. Ne vem od kje vam ideja da je Arnes neki special lol.

Senitel ::

Torej ne veš o Arnesu nič, in niti nisi prebral BlueRunnerjevega linka. Med drugim ima Arnes čez tudi .si domeno, vrhnji dns za Slovenijo, SI-CERT, SIX (izmenjava prometa med slovenskimi ISP-ji),...

Gandalfar ::

ter seveda fura invoacije na podrocju kjer se komercialnim ISP-je kao ne splaca. Npr ivp6, nudi podporo solam itd.

Tilen ::

Glede Ipv6 malo bolj previdno.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Gandalfar ::

my bad :)

fosil ::

Take, oziroma podobne ponudnike imajo po celi Evropi. Postavili so celo svoje omrežje, ki ga je delno financirala EU.

Tako da če je Arnes zabloda, potem je v zablodi celotna Evropa.
Tako je!

dejanslo ::

@bluerunner: jaz ne razglabljam o smiselnosti raziskovalnega omrežja, ampak se samo malo jezim, ker so malo počasni pri razvoju določene ponudbe, in malo bolj, ker se ne/niso dovolj hitro širili. tudi njihovih storitev nisem opustil. that makes me pro ARNES, right? heh, modrost.. :|
There`s More Than One Way To Do It

Matko ::

Vidim, da je lokalno omrežje lepo redundantno.

Obstajajo javni podatki o komercialnih ponudnikih?
So se poboljšali, ker očitno že nekaj časa ni bilo izpada celotne regije

Bakunin ::

Po naši zakonodaji ARNES pač ni operater.


hja... ce pise v zakonodaji, da je kamen tekoc, potem pac mora biti tako...


Lahko rečeš, da dlakocepim, ampak to je pač opis kako stvari v Sloveniji stojijo.


"Ignorance is a bliss" ali kako ze ?

Torej T-2 ter AMIS, ki zakupujeta omrezje od Telekoma, ker svojega "javnega" omrezja nima, nista ISP ?
Hmmm...

To, da si toliko neuk, da nisi na njihovi strani sposoben najti seznama informacij javnega značaja?


Heh. Kaj ima moje (ne)znanje s tem? Ne govoriva o meni, ampak o Arnesu. Drzi se debate.
Na tisti spletni strani ni nikjer zapisan "stroskovnik" koliko in za KAJ je sel denar od domen.

Imas pa lepo tabelo v http://www.arnes.si/inf-jav/plan-2009.p... [stran 11].
Zdaj pa prosim se za normalen svet - kako so potem te ure tarifirane ?

URL od ARNES-a pa dvomim, da boš dobil. Vsaj ne spomem se, da bi jih prodajali.


Trying to be funny, eh?

---

Nimam nic proti Arnesu kot ponudniku storitev:

1.1 Namen in vloga Arnesa
Osnovni namen Arnesa in drugih izobraževalnih in raziskovalnih mrež v Evropi in po svetu je
izgradnja, vzdrževanje in upravljanje omrežne infrastrukture, ki povezuje univerze, inštitute,
raziskovalne laboratorije, baze podatkov, šole in digitalne knjižnice. Te organizacije potrebujejo
povezave velikih kapacitet in posebnih lastnosti, ki jih komercialni ponudniki interneta ne nudijo....



Moti me "monopolizem", ki ga izvajajo na podrocju .si TLD.
Vpletene stranke {registrarji, ISP, uporabniki} nimajo moznosti vplivati na predpise/postopke za pridobitev/podaljsanje .si domen. Preverjanje "urejenosti" DNS zapisa bi moralo biti bolj azurno ali pa se naj ukine.
Ceno za domeno so "potegnili iz zraka", ker se danes niso podali za kaj in koliko denarja je slo v ta "projekt"...

Zakaj se ne ustanovi novo neprofitno telo, katerega nadzorni organi bi bili iz vrst registrarjev, ISP ter Arnesa.

BlueRunner ::

hja... ce pise v zakonodaji, da je kamen tekoc, potem pac mora biti tako...

"Ignorance is a bliss" ali kako ze ?

Jp. Upam, da ne bo preveč osebno, ampak ignoranco čutim iz tvoje strani, saj izgleda, da ne veš kaj pri nas definira operaterja in kdo so operaterji. Tudi zaradi tega si upam reči, da se za debato kdo pri nas je in kdo pri nas ni ISP nisi najbolje pripravil in se je s teboj na to temo ni smiselno pogovarjati.

Imas pa lepo tabelo v http://www.arnes.si/inf-jav/plan-2009.p... [stran 11].
Zdaj pa prosim se za normalen svet - kako so potem te ure tarifirane ?

Poglavje 4: Finančni načrt.
Stran 58: finančni tok.

Če hočeš še bolj natančno pa jih prosi za vse izdane račune.

Moti me "monopolizem", ki ga izvajajo na podrocju .si TLD.
Vpletene stranke {registrarji, ISP, uporabniki} nimajo moznosti vplivati na predpise/postopke za pridobitev/podaljsanje .si domen.

Registrarji se najmanj 2x letno srečujejo z registrom. ISP-ji, ki si to želijo, imajo pri ARNES-u vedno odprta vrata za sodelovanje in dogovarjanje.

Lahko pa se pogovarjamo kako in zakaj naj se "monopolizem" prenese na neko drugo in samostojno pravno osebo.

Preverjanje "urejenosti" DNS zapisa bi moralo biti bolj azurno ali pa se naj ukine.

Preverjanje pravilnosti ali dnevno število obnovitev korenske cone? Verjetno te bolj žuli drugo, kot pa prvo. Čeprav je prvo tisto, ki komu kdaj požre živce.

Ceno za domeno so "potegnili iz zraka", ker se danes niso podali za kaj in koliko denarja je slo v ta "projekt"...

Ja in ne. Če pozorno prebereš dokumentacijo, boš videl, da zbirajo v rezervni sklad, pokrivajo amortizacijo in pokrivajo investicije. Tako, da to ni čisto na pamet. Za več podatkov pa seveda zahtevo na ARNES. Saj to ni nikakršen bav-bav.

Zakaj se ne ustanovi novo neprofitno telo, katerega nadzorni organi bi bili iz vrst registrarjev, ISP ter Arnesa.

Saj. Zakaj pa ne. Glede na to, da je ARNES dobil to funkcijo s strani Vlade RS, naj vlada poskrbi za prenos te funkcije na novo "telo". Opremo se prevzame od ARNES-a, potem pa je potrebno najti samo še ljudi, ki bodo ta sistem ganjali naprej. Najbolje kar najeti iste ljudi od ARNES-a.

Čisto izvedljivo. Tehnično stvari ostanejo iste, nastane pa governance board, ki določa strategijo in politiko dela. Jaz ga bi samo še dopolnil s predstavniki države in civilne družbe, ne bi pa v njega vključil ISP-je. Pa ne civilno družbo ne v ironično grimsastem stilu, temveč dejansko zato, ker bi v takšen governance board spadali tudi uporabniki v obliki tehnične intelegence, ne pa samo komercialne entitete.

jype ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mestna Občina

Oddelek: Loža
214309 (3439) Nesta
»

Telia in Cisco potegnila 120Gbps internetno linijo za DreamHack (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5513498 (10535) CvEtKo
»

Arnes kot ISP

Oddelek: Omrežja in internet
61543 (1188) BIG_Yack
»

ARNES širi hrbtenično omrežje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
326993 (4631) jype
»

Virtual Private Network

Oddelek: Omrežja in internet
81418 (1184) Orchestra

Več podobnih tem