»

Kamnik dobil turistične table s kodo QR

Slo-Tech - Koda QR (quick response) je dvodimenzionalna črtna koda, ki podobno kot običajne kodira podatke, ki jih lahko ustrezni bralniki odčitajo. Medtem ko črtne kode zapisujejo številke, lahko v dvodimenzionalni kodi zapišemo tudi besedilo, na primer spletni naslov. Kamnik je postal prvo slovensko mesto, ki je tovrstne kode uporabilo v turizmu.

Informativne table v mestu in okolici so opremili s kodami QR, tako da jih lahko turisti s telefoni posnamejo in odčitajo. Pametni telefoni kodo avtomatsko odšifrirajo in poiščejo spletni naslov, od koder prenesejo podatke o znamenitosti in dogajanju v mestu. Postaviti nameravajo deset tabel, za kar bodo skupaj z vzdrževanjem elektronskega sistema...

64 komentarjev

ARNES širi hrbtenično omrežje

vir: Arnes
Arnes - ARNES, slovensko akademsko in raziskovalno omrežje, je v hrbtenično optično slovensko omrežje povezal Mursko Soboto, kar odpira možnosti, da se v omrežje povežejo tudi raziskovalne in izobraževalne organizacije ne le iz murske Sobote, temveč tudi iz Ljutomera in Ormoža. Nova povezava poteka med Mursko Soboto in Mariborom, obstaja pa tudi možnost, da se v prihodnosti priklopi tudi Gornjo Radgono ter Radence. Hrbtenico so pri ARNESu potegnili tudi do Kamnika, vsi ti kraji pa so, poleg slovenskega, povezani v Evropsko raziskovalno omrežje GEANT2.

32 komentarjev

FRiSK odpira vrata drugič

Slo-Tech - Danes (11.) in jutri (12.) se v Murski Soboti odvija 2. Festival računalništva in sodobnih komunikacij (FRiSK), ki se ga je že uvodno leto udeležilo preko 2.000 obiskovalcev. Zasleduje pogumno vizijo - postati eden izmed osrednjih IKT festivalov v delu Evrope, ki ga omejujejo štiri enako oddaljene prestolnice: Ljubljana, Dunaj, Budimpešta in Zagreb.

Dvodnevni dogodek se bo začel z omizjem na temo Vladanja 2.0. Program festivala se bo nadaljeval s tradicionalnim srečanjem najprodornejših podjetij na področju IKT-ja v regiji (Pomurski informacijski forum), festivalsko dogajanje pa bodo obogatili tudi borza kadrov, predstavitev navtičnega simulatorja, muzej računalništva, številne igralne konzole in prekmurske kulinarične dobrote.

Seveda ne bo manjkal niti Linux Install Fest, predstavili se bodo Start-Upi v informatiki, udeleženci se bodo lahko izobraževali tudi na delavnicah grafičnega oblikovanja v Adobovih orodjih, predstavljena pa bo tudi analiza vdora v sistem GNU Linux.

Če...

3 komentarji

Arnes nudi digitalna strežniška potrdila

Arnes - Arnes je uradno pričel izdajati overjena digitalna potrdila (certifikate) za strežnike strank omrežja Arnes. Potrdila so brezplačna, število izdanih potrdil na organizacijo pa ni omejeno.

Sicer je cena enega strežniškega potrdila na trgu nekaj sto evrov, odvisno od tipa potrdila, trajanja in izbranega overitelja, kar lahko strankam raziskovalnih in izobraževalnih omrežij pomeni dokajšnji strošek, zato so evropska izobraževalna omrežja pooblastila svoje združenje Terena, da je z razpisom izbralo znanega overitelja, ki pod ugodnimi pogoji omogoča, da izobraževalna omrežja svojim strankam izdajajo potrdila, ki so povsem primerljiva s komercialnimi.

Arnes izdaja strežniška potrdila samo svojim strankam (ustanovam, ki so upravičene do uporabe Arnesovih storitev). Tu je še povezava na postopek.

10 komentarjev

Arnesove igračke

Arnes - Včeraj so registrarji domen .si dobili naslednje obvestilo:

Zaradi nadgradnje strojne opreme bo strežnik za registracijo domen to nedeljo 28.08.2005 nedosegljiv od 16:00 do predvidoma 17:00. Za morebitne nevšečnosti se opravičujemo.

Človek se vpraša, kam so torej vložili denar štirih tisočakov po registrirani domeni. Prvi dan trženja z domenami .si je bilo registriranih preko 9000 domen, kar nanese okoli 36 milijonov SIT, Arnes pa očitno nima sredstev za nakup nekaj redundančnih strežnikov, čeprav naj bi bile cene "stroškovno naravnane" in namenjene pokrivanju obratovalnih stroškov registrarja, da ne omenjamo, da so med najvišjimi daleč naokoli.

Omenimo še to, da se k domenam, ki se prenesejo, ne prišteje čas, ki še manjka do izteka enega leta, kar je drugače praksa v svetu (domene .net, .com, .org). Drugače povedano - dvakrat plačujemo za isto storitev.

Morda ne bi bilo slabo, če bi nekdo nekoč pokazal stroškovnik upravljanja s to igračko.

28 komentarjev

ARNES in forumi

Slo-Tech - Akademska in raziskovalna mreža Slovenije se je že pred časom odločila uporabnikom ponuditi novo storitev, in sicer gostovanje spletnih forumov. Sodeč po številu forumov večina uporabnikov storitve očitno še ne pozna, zato vam jo predstavljamo mi. Tako lahko odslej organizacije s področja raziskovanja, razvoja, izobraževanja in kulture, ki izpolnjujejo kriterije Vlade RS, obiskovalcem svojih spletišč za ničelno vsoto ponudijo tudi forum. Klik!

Sporočilo nam je posredoval CaqKa.

9 komentarjev

ARNES in slovenščina

Arnes - Pred dnevi so na spletnih straneh Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (ARNES) objavili novico, da po Zakonu o javni rabi slovenščine (ZJRS) ne smejo dopuščati svojim slovenskim uporabnikom predstavljanja in oglaševanja na spletnih straneh samo v tujih jezikih. Omejitev seveda velja samo za spletne strani, ki domujejo na spletnih omrežjih, ki so subvencionirana iz javnih sredstev.

V praksi se za večino uporabnikov ne bo dosti spremenilo, vendar pa ta poteza predstavlja še en pomemben korak v boju za ohranitev slovenskega jezika. Zaradi te omejitve se tudi ne bo moglo zgoditi, da bi kakšen raziskovalni segment iz praktičnosti popolnoma prešel na angleške strani. Seveda pa je vse odvisno od budnosti upraviteljev omrežja.

20 komentarjev

Brezžični internet v Mariboru

Prvi preskus delovanja omrežja

24 ur - V okolici sedeža časopisne hiše Večer na Trgu Boris Kraigherja v Mariboru je odslej na voljo novo brezžično omrežje. Za Večer ga je z uporabo standardnih omrežnih izdelkov Allied Telesyn namestilo domače podjetje LANCom. Posebnost omrežja so posebej prirejene spletne strani, ki poleg predstavitve mesta in dogodkov ponujajo tudi možnost, s katero si lahko bralci sami oblikujejo svoj e-časopis. Oprema deluje v skladu s standardom IEE 802.11b, ki omogoča hitrosti prenosa do 11 Mb/s pri prenosni frekvenci 2,4 GHz.

15 komentarjev

Festival Te Mikka

Slo-Tech - Da naštejemo: hip hoper Edo Maajka, ska-pankerji Elvis Jackson, avantgardni hip hop trio Dälek, alter rockerji Psycho-path, hardkorovci Monochrome, kontraverzna metal zasedba Noctiferia, ska žurerji Shandon, in še mnogo drugih, vas čakajo na festivalu Te Mikka, 11. in 12, julija na letališču Murska Sobota. Za podrobnejše informacije obiščite spletno stran www.temikka.com.

13 komentarjev

10 gigabitov v sekundi

The Register - Združeno kraljestvo je prvo, ki je vzpostavilo 10 Gbps povezavo med dvema točkama, vsaj tako pravijo oni. S tako hitrostjo imajo za sedaj povezani samo dve hrbtenični točki, v bližnji prihodnosti treh mesecev pa mislijo z novo tehnologijo opremiti še tri postaje. S stališča prenosa po hrbteničnem omrežju angleškega interneta je bil ta korak že kar nujen, saj bo táko prenovljeno omrežje zdržalo špice obremenitve, ki narasejo tudi do 15 Gbps. Nepredstavljivo :D. Klik!

4 komentarji