» »

Arnes kot ISP

Arnes kot ISP

BIG_Yack ::

Pozdravljeni!

Morda res nepremirna vprašalnica, ki izhaja iz moje zmede ob iskanju ugodne možnosti priklopa neke organizacije na zmoglivejšo spletno linijo, ki bi zagotavljala optimalno delovanje te organizacije.
Kljub izkušnjam z vzpostavitvijo lokalnih mrež in povezave v splet z različnimi protokoli mi je ARNES neznanka, vsaj njihove storitve. Od prej jih poznam le s prenekatere osnovne, srednje šole in da so v časih nazaj nadzorovali registracijo .si domene v celoti kot edini registrar.
Zdaj me zanima, kakšne so prednosti priključitve neke neprofitne organizacije v omrežje ARNES? Ali ARNES samostojno zagotavlja povezavo v splet ali ta še vedno teče skozi komercialnega ponudnika (misel, na katero me je napeljal iskalec cen dostopa do interneta na Arnesovih straneh)? Kako je s priklopi na vozlišča optike ali vsaj VDSL? Kakšne so izkušnje?

Hvala!

BlueRunner ::

Najprej preveri, če si sploh upravičen do povezave preko Arnes-a.

BIG_Yack ::

BlueRunner je izjavil:

Najprej preveri, če si sploh upravičen do povezave preko Arnes-a.


Po kriterijih ustrezamo točki E2, vendar pisna prošnja ali povpraševanje z naše strani še ni bilo poslano, saj najprej raziskujemo smotrnost priključitve omrežju tudi z vprašanjem na tem forumu.
Bolj kot mrežo do strežnikov in računalnikov drugih izobraževalnih ustanov, bi potrebovali hitrejšo povezavo za splet za potrebe neprofitne organizacije.

Torej, odgovor na moja prva vprašanja je ... ?

BlueRunner ::

Povezava na "zmogljivejšo linijo" je stvar infrastrutkure na tvoji lokaciji. Če nimaš te sreče, da ste že locirani nekje, kjer je Arnes-ova infrastruktura (njhivo vozlišče) praktično pred vrati, potem boste morali verjetno nekomu plačati, da vam to povezavo vzpostavi, nato pa za njo še plačati mesečno najemnino.

Sicer pa je najbolje, da pošlješ sporočilo kar naravnost na Arnes, kjer vam bodo pomagali ugotoviti, če res spadate med upravičence in kaj bi bila za vas optimalna rešitev. Pri temu moraš razumeti, da Arnes ni ISP v običajnem pomenu besede, temveč organizacija, ki upravlja raziskovalno omrežje in tudi pomaga pri omrežni vprašanjih vseh upravičencev. Torej se ne gre za neko komercialno "nategovanje" ampak za dejansko oceno katere izmed vaših želj se da izpolniti in na kakšen način. Pa še pri postavitvi & konfiguraciji vam bodo lahko svetovali.

Kaj je prednost? Predvsem to, da boste potem vključeni v raziskovalno omrežje, kjer veljajo drugačna pravila, kot pa pri komercialnih ponudnikih.

Zgodovina sprememb…

RFC ::

Živijo,

povezave zaenkrat realiziramo preko komercialnih ponudnikov (posebne cene), lahko pa se priključite direktno v vozlišče tudi sami z lastno optiko, če ste kje blizu. Predvsem je odvisno, kakšne so dejansko vaše potrebe - res najbolje, da pokličeš na Arnes in povprašaš za možnosti ...

Po mojem mnenju je še največ vredno to, da ko enkrat sklenete dogovor za povezavo, Arnes nato namesto vas "misli" tudi na druge aspekte povezljivosti. Ločuje omrežja na rooterjih, nastavlja ACL-je, pomaga pri debugiranju težav na povezavi, te nauči, kako lahko kaj postoriš tudi sam - skratka neke stvari, na katere v prvi fazi, ko razmišljaš o povezljivosti, običajno niti ne pomisliš, jih boš pa zelo verjetno potreboval (poleg širokih pipic seveda ...).

Upam, da ti bo tale odgovor vsaj malo pomagal :)

Lp, D.

Groove ::

In kaj lahko pri ARNES-u dobiš na dom kot študent? Na strani sem zasledil le za klicni dostop (prenosa 8kB/s)... Se da dobiti kakih 10Mbps ali kaj podobnega? :)

BIG_Yack ::

BlueRunner in RFc, hvala za vajine odgovore. Bili so v pomoč, posebej z razjasnitvijo glede povezanosti komercialnih oepraterjev z ARNESom. Bolj natančno povpraševanje bom na njihov e-poštni naslov poslal v naslednjih dneh.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Arnes optični kabli

Oddelek: Omrežja in internet
183137 (2083) betko007
»

ARNES širi hrbtenično omrežje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
326983 (4621) jype
»

DNS: .si tld, register, registrarji in postopki (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
625042 (5042) jype
»

telemach-arnes-a je kdo zdejle stimal?

Oddelek: Omrežja in internet
111778 (1400) Meissa
»

Kabel prek Arnesa - RAJE NE!

Oddelek: Omrežja in internet
131608 (1052) Tomi

Več podobnih tem