» »

RAID 0 Rešitev za ASUS P5KC ?

RAID 0 Rešitev za ASUS P5KC ?

sLyc3 ::

Lep pozdrav.

Pred kratkim (ko sem bil primoran vrniti okvarjen disk) se mi je porodila ideja - vzamem 2 diska in ju dam v RAID 0, ter nanju seveda naložim sistem in vse kar pogosteje uporabljam.

Danes dobil diska, (2x SAMSUNG 1TB SATA2, 32/7200, F3 (HD103SJ)) in kmalu ugotovil da v biosu ni kakšnih posebnih nastavitev. Potreboval sem nekaj časa preden sem prišel do ugotovitve da je podpora za RAID na tej plati možna samo preko kombinacije zunanjega eSATA priključka in notranjega temnega (JMICRON).
Zahvala gre seveda slotechu in tej temi.

Kaj je to JMIRCON kontroler mi ni povsem jasno, a zasledil sem že razne (tuje) teme kjer so se omenjale težave pri prepoznavanju diska ipd. Alternativa temu + od zunaj napeljanemu eSATA-to-SATA kablu je seveda, da nabavim RAID PCI kartico, katere vidim da so nekatere lahko prav lepo poceni, a o teh karticah pravtako ne vem ničesar in ne vem na kaj moram paziti pri nakupu.

Vprašanje je sledeče - Za kaj bi se odločil ? Mi lahko svetujete kakšno pametno a ne predrago RAID kartico? Je bolje da preprosto kupim kabel? Zanimajo me + in - pri odločitvi. In ne - zunanji kabel me nebi motil, in ni odločilni faktor.

Vnaprej najlepša hvala za odgovor(e).

steev ::

Če misliš kupit kontroler, moraš dati malo več denarja. Teli za 50 EUR so isti kot na matičnih. Pomoje se ti najbolj splača kupit eSATA-SATA kabel, ga potegneš noter v ohišje in je stvar rešena.
:|

sLyc3 ::

Je kaj določenega narobe če so "isti kot na matilnih"? Mislil sem da so matične ki podpirajo RAID polja povsem zadostne za domačega uporabnika...

tony1 ::

Linux podpira softverski RAID...

sLyc3 ::

Žal mislim lavfati Vista 64 bit... linux me ne zanima.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sLyc3 ()

jype ::

Tudi Vista podpira softverski raid.

Redneck ::

Kupi Esata na sata kabel (cca 5 Eurov ali manj Techtradeu pri Levu v LJ. Zadaj na zunanji strani kiste priklopis in kabel speljes v kisto na drugi disk. Imam sam enako plato in tako reseno in dela dobro.

sLyc3 ::

Hvala Redneck... mislim da se bom kar tega tvojega predloga držal. Upam samo da nebo kakih problemov z zaznavanjem diska itd...

Edit.: V Celju zgleda da kabla ni za dobit. Big Bang, Comtron... prave računalniške trgovine so ti to. Bo treba preko interneta naročit, bom najprej fertik...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sLyc3 ()

boogie_xlr ::

v celju kup.si

Redneck ::

Jah v LJ ima techtrade take stvari vedno. Disk bi ti moralo normalno prepoznat. Samo v biosu pravilno nastimaj.
Jraid oz nekaj takega.

sLyc3 ::

Sem že naroččil. Vseeno hvala boogie xlr. Rezultate sporočim jutri ko bom zadevo najverjetneje že priklopil.

GrimReaper ::

Če misliš kupit kontroler, moraš dati malo več denarja. Teli za 50 EUR so isti kot na matičnih. Pomoje se ti najbolj splača kupit eSATA-SATA kabel, ga potegneš noter v ohišje in je stvar rešena.

Tole me pa res zanima, kaj sploh pridobiš z enim kontrolerjem do 100€? Ker če je to par MB/s se ravno ne splača, sploh glede na to da dva 500GB diska prideta 100€.
Zgleda pa da je na moji P5Q-D Silicon Image Sil5723 slabši od ICH10R:
Silicon Image SIL57XX Controller VS Intel ICH10R
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

sLyc3 ::

No takole... jaz sem diska priklopil, enega preko eSATA-SATA kabla, drugega preko Jmicron kontrolerja, in postavil RAID 0, s pomočjo driverjev poskrbel, da je inštalacija (Vista-64bit) našla disk, in nanj sistem tudi uspešno naložil.

Prva stvar sem seveda stestiral hitrost branja z HD Tune Pro. Dostopni čas sicer vredu, minimalna hitrost branja pa je glede na to da je bil to disk s katerega teče (na novo naloženi) sistem recimo, da sprejemljiva.

Sreenshot (system):
 1

1



Razočaran, restartam sistem in si mislim - vredu, grem v star sistem (menjam boot disk na starega) in tam stestiram. Verjetno bo bolje ko na disku nebo tekel hkrati še sistem. Še eno razočaranje:

Screenshot (non-system):
 2

2



Nobenega opaznega izboljšanja kljub temu, da z diska v tem času ni teklo popolnoma nič, na njemu pa je počivala le neaktivna sveža kopija Viste. Moti me, da minimalna hitrost branja nenormalno skače, na disku ni pa povsem ničesar.

Krivim seveda jMicron kontroler... in se sprašujem če ni mogoče bolj pametno, da razderem RAID in dam na enga sistem na drugega page file pa mir...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sLyc3 ()

trnvpeti ::

probaj se sw raid0

st0jko ::

Z raidom nebo velike pohitritve sistema, če je to tisto kar ciljaš. "razderem RAID in dam na enga sistem na drugega page file pa mir..." je dosti boljša ideja, in da ne pozabim omenit - varnejša.
keks?

sLyc3 ::

Screenshot (non-system_softwareRAID)
 3

3



Očitno izboljšanje (hm... razen dostopni čas) ob posameznem delovanju diskov, če primerjam z tem kvazi-RAIDom...
Pomoje profitiram če sistem naložim na 2 ločena diska. Na Softwareski RAID pa tako ali tako ne gre naložiti sistema. Se motim ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sLyc3 ()

st0jko ::

Še enkrat... Sistem na svoj disk bo vredu. Če se ti gre toliko za hitrosti, razmisli o SSD-ju. Ker imam dobre informacije vem, da ti na banki gnije okoli 500EUR, kar je več kot dovolj za odličen intelov SSD G2 80GB, ki ga v sloveniji dobiš že za 200EUR.

Glede Windowsa na SW raidu - Ne.

:))
keks?

Redneck ::

MA fol pretirava.
Kar lepo imej sistem na RAID 0 in bo. Itak moras met danes v vsakem primeru vedno backup pomembnih podatkov. Na P5KC imam skoraj 2 leti RAID 0 in nobenega problema nikoli.
Ravno zdaj sem saltal na Nvidiino plato in dal lepo spet RAID 0 in mam average spet cca 120 Mb/s.
Access time pa 13.3
Dva 500 giga AAKS WDja.

darkolord ::

Glede Windowsa na SW raidu - Ne.
Zakaj že?

st0jko ::

Pač predvidevam da se Windows ne more zagnati iz SW raida narejenega znotraj teh istih windowsow...
keks?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: st0jko ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sabertooth p67 in raid 0

Oddelek: Strojna oprema
7679 (576) DrSergioDJ
»

Marvell ali Intel kontroler

Oddelek: Pomoč in nasveti
51119 (873) tropinovec
»

Kateri 1TB disk kupiti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
29533921 (14071) xyxyxyxy
»

ZUNANJI trdi disk naredim sam

Oddelek: Strojna oprema
224065 (3450) Bodiny
»

ASUS P5KC in RAID

Oddelek: Strojna oprema
81239 (1097) Dr_M

Več podobnih tem