Forum » Pomoč in nasveti » UNDERclockanje proca?
UNDERclockanje proca?
ZaphodB ::
Ali lahko mojega Athlona1200 laufam na 900?
V BIOSU imam za naslednje postavke tele možnosti:
- CPU speed: [Manual], [1200], [900]
- CPU freq. multiple: [9.0x] <-- to je pač sivo
- CPU/PCI freq.: [133/33], [100/33]
- CPU/memory freq. ratio: [1:1], [3:4]
plata: asus A7A266, memory DDR at 2x133
Ali je nevarno če proc laufa na manjši frekvenci od specificirane? (upam, da se ne sliš preveč bedasto ;) )
Torej, če nastavim na 900 Mhz, naj potem CPU/memory ratio nastavim na 3:4 ali pustim na 1:1 (pri prvem bo ram 2x100, pri drugem pa 2x133)? ali lahko dam na 3:4?
še zakaj bi to počel: vent mi prilagaja hitrost glede na temp; manj Mhz, manjša temp, manj hrupa... :) (ne igram velik igric)... sicer sem zdele preizkusu in je sam ene 5 stopinj manj... grrr
V BIOSU imam za naslednje postavke tele možnosti:
- CPU speed: [Manual], [1200], [900]
- CPU freq. multiple: [9.0x] <-- to je pač sivo
- CPU/PCI freq.: [133/33], [100/33]
- CPU/memory freq. ratio: [1:1], [3:4]
plata: asus A7A266, memory DDR at 2x133
Ali je nevarno če proc laufa na manjši frekvenci od specificirane? (upam, da se ne sliš preveč bedasto ;) )
Torej, če nastavim na 900 Mhz, naj potem CPU/memory ratio nastavim na 3:4 ali pustim na 1:1 (pri prvem bo ram 2x100, pri drugem pa 2x133)? ali lahko dam na 3:4?
še zakaj bi to počel: vent mi prilagaja hitrost glede na temp; manj Mhz, manjša temp, manj hrupa... :) (ne igram velik igric)... sicer sem zdele preizkusu in je sam ene 5 stopinj manj... grrr
sej vem, da se vse skupi sliši malo neumno ;) pa vseeno....
hladilnik je Titan D5TB. sej ni velik razlike, ene 4 stopinje manj (ene 200 rpm manj); al pa je celo isto, ker je lahk dons hladneje v sobi; samo počasneje se segreje do konstantne idle temperature; kar pa nič ne pomaga...
hladilnik je Titan D5TB. sej ni velik razlike, ene 4 stopinje manj (ene 200 rpm manj); al pa je celo isto, ker je lahk dons hladneje v sobi; samo počasneje se segreje do konstantne idle temperature; kar pa nič ne pomaga...
l-note ::
Lahko ga underclockaš mirne vesti. 99,99% je da ne boš nč skuru al pa kej pokvaru (razen hitrost sistema se bo zmanšala - samoumevno).
Preverjeno.
Preverjeno.
IceIceBaby ::
Ni škodljivo če procesorju spustiš frekvenco, ampak ni to optimalni način za stišanje procesorja.
Večina procesorjev bo tekla pri default frekvenci tudi če znižaš napetost. Torej probi pri kaki napetosti še dela tvoj cpu stabilno. Že tako boš dobil nekaj stopinj.
Potem pa lepo odstrani tisto sondo ki meri temp. in regulira vrtljaje procesorja pa daj ventilator na 7v priklopi. Če ti dela stabilno boš imel pol tišji računalnik. Tistih par stopinj več zaradi slabšega hlajenja pa nič ne škodi dokler je v mejah normale.
Večina procesorjev bo tekla pri default frekvenci tudi če znižaš napetost. Torej probi pri kaki napetosti še dela tvoj cpu stabilno. Že tako boš dobil nekaj stopinj.
Potem pa lepo odstrani tisto sondo ki meri temp. in regulira vrtljaje procesorja pa daj ventilator na 7v priklopi. Če ti dela stabilno boš imel pol tišji računalnik. Tistih par stopinj več zaradi slabšega hlajenja pa nič ne škodi dokler je v mejah normale.
rasta ::
Jaz sem ga imel underclokanega iz 1200 na 800 MHz proti svoji volji, pa ti povem, da temperatura proca ni čisto nič nižja.
Kako stopinjo ali dve največ.
Kako stopinjo ali dve največ.
hvala za odgovore. Sicer pa verjetno ne bom underclockal, ker se ne splača...
Če koga zanimajo zaključki mojega "mini testa" ;) :
- Athlon1200, ki laufa na 900, laufa na samo 5 stopinj nižji temperaturi kot pri 1200 Mhz (neobremenjen); pri tem pridobim samo 200-250 RPM manj (~3000rpm oz ~2750rpm) in se opazi da je res malenkost tišji.
Če se še komu ljubi odgovort: Na kolk voltaže pa bi tak proc še delol stabilno in kok stopinj bi pridobil? Zdej je 1.750V, MB5/bios kaže 1.81V. Kakšne izkušnje?
Če koga zanimajo zaključki mojega "mini testa" ;) :
- Athlon1200, ki laufa na 900, laufa na samo 5 stopinj nižji temperaturi kot pri 1200 Mhz (neobremenjen); pri tem pridobim samo 200-250 RPM manj (~3000rpm oz ~2750rpm) in se opazi da je res malenkost tišji.
Če se še komu ljubi odgovort: Na kolk voltaže pa bi tak proc še delol stabilno in kok stopinj bi pridobil? Zdej je 1.750V, MB5/bios kaže 1.81V. Kakšne izkušnje?
Golden eye ::
Kupi si Fan mate 1 v mlacomu ga prodajajo za 840 sit in potli poljubno štimaš obrate!!
HardwareMaster ::
Golden eye: A si ti že kdaj slišov še za kako drugo štacuno, kot sam za MLACOM??? Za Jae,Anni,Kos,RedRet,Tech trade,Power Plus,Comtron,....
Mal poglej še druge štacune, pa nehi že navijat tega Mlacom-a!!!
Mal poglej še druge štacune, pa nehi že navijat tega Mlacom-a!!!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Menjava napajalnikaOddelek: Kaj kupiti | 789 (598) | Han |
» | Toshiba premika meje zaslonov ultrabookov s KIRAbookomOddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ... | 15530 (12715) | HupChup |
» | Potrebe za igranje najnovejših iger na high...Oddelek: Kaj kupiti | 1826 (1202) | Grey |
» | Tišji in boljši PC za javno ustanovoOddelek: Kaj kupiti | 1344 (1075) | Zheegec |
» | Gigabyte Quad SLiOddelek: Novice / Matične plošče | 4509 (3499) | Jst |