» »

Kateri UMTS HSDPA modem kupiti?

Kateri UMTS HSDPA modem kupiti?

MarkoMan ::

Torej, rad bi se priklopil na t-2 umts internet. Slisal sem, da je kakovost povezave odvisna tudi od modema, zato me zanima kateri modem kupiti? Kaj je dobro da modem ima (vrjetno prikljucek za zunanjo anteno je zlo dobrodesel)?
vsak zacetek in zacetnik je tezek

stratosD ::

to tudi mene zanima...
na bolhi so najbolj pogosti tele modeli:

-ZTE 626-T UMTS MODEM
-ZTE K3565-Z UMTS MODEM aka USB Modem HUAWEI 3565
-UMTS MODEM HUAWEI E160G
Uni Hyundai od Mobitela so menda kar problematični...

vsi za okoli 60 - 70 EUR.
Je kakšen boljši od drugega oz. kak četrti,peti model???

Pol še kak Spajky-jev CAN Enhancer pa 10 EUR pri t-2 pa smo...

A dela to solidno v bolj urbanih centrih (LJ,KP...)?

Lp
stratosD

bakki ::

ZTE K3565-Z UMTS MODEM, nov za 50EUR - en mi hodi viška...

Picero ::

Imam VIPov ZTE K3565-Z, vendar je zaklenjen. Kako ga odkleniti, da mi bo delal tudi z drugimi ponudniki?

hotlips ::

@Picero:
Če se ne motim je to modem v katerega moreš vstaviti sim kartico, vendar pa je tvoj zaklenjen na VIP omrežje.
Rešitev zate je nekaj takega http://www.bolha.com/oglas382804248/gsm...
Sem s kolegom poleti na hr kupil pomoje enak modem ko je bil v akciji za 180 kun. ZAdevo sva nato "odklenila" prav na tak način in deluje bp, stesterano.
Ker takrat še nisem vedel katere "sim-čip" (oziroma "turbo") kartice bodo delovale sem si jih naročil več kot pa sem jih potreboval, tako da mam eno, ki preverjeno deluje, odveč in ti jo lahko prodam za kakšnih 10EUR.

Če si zaintereseran pošli zs.

edit:
Našel še eno varianto --> daš modem odklenit, kar delajo tukaj: http://www.odkleni.me/Naslovnica/tabid/...

lp.hl

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hotlips ()

krofeta ::

A dela to solidno v bolj urbanih centrih (LJ,KP...)?


Točno tako !!!
Malo ven iz mesta ali pa malo za klancem pa zadeva ne deluje več.

Najbolj kvalitetni modemi po mojem skromnem prepričanju in testiranjih so "Sierra Wireless" modemi. Na USB-ju je model Compass 888, na PCMCIA je model Aircard 880, Na Express vodilu pa Aircard 880E. Vsi imajo možnost zunanjih anten. Res, da je cena teh naprav visoka, vendar zadeva res deluje kot mora.
pred kakim mesecem sem bil v eni vasi nad Krškim in testiral modeme. USB pa naj bo Option Icon 225, ZTE K3565-Z in Huawei K3565 sploh niso našli nobenega obrežja. ko sem priklopil Sierra wireless 880E sem dobil tudi vsa hrvaška omrežja ne samo slovenska. Poiskusil sem se priklopiti tudi z VIP-ovo kartico na hrvaško VIP omrežje brez problema. Sicer ni našel slovenskih 3G omrežij ampak samo GPRS/EDGE, ker očitno v tistem koncu ni takih baznih postaj ampak internet povezavo sem imel.

Torej; v mestih je USB uporaben, izven urbanih središč pa priporočam kartične modeme.
Nekaj na to temo najdete tudi na linku en post višje.

Karen ::

Če koga zanima Toshiba G450 (mini telefon, mp3 player, usb ključ in umts modem na usb-ju) - sem ga imel na T-2 kartici in preverjeno deluje bp. Drjaverji se na XP naložijo sami (s telefona), 85EUR. (na pol oglas sicer, ampak ker sprašuješ s katerim modemom dela T-2 brez težav ti povem da s tem zagotovo).

delavec44 ::

Sam sem zgleda ravno danes kupil ZTE K3565-Z od krofete za 55EUR. Zaenkrat v stanovanju v starem jedru Kopra na T-2 deluje super. Malce sem se edino hecal z gonilniki za Visto, pa še to mi je potem uspelo :) Kot že rečeno v stanovanju je povezava okoli 4/0,5 na UMTS poln signal. Če bi vedel, da bo tako dobro bi ga že zdavnaj nabavil in se ne bi nategoval s Telekomovci in njihovem pomanjkanjem prostora v centralah.

Zdaj me samo še zanima kateri poceni ruter vzeti, da podpira UMTS in je stabilen? Gledal sem http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist... . Ima že kdo kakšne izkušnje?

BlaY0 ::

Zdaj me samo še zanima kateri poceni ruter vzeti, da podpira UMTS in je stabilen? Gledal sem http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist... . Ima že kdo kakšne izkušnje?

Tole sicer zgleda zanimivo, ni mi pa jasno kako za vraga funkcionira. Namreč ko ti priheftaš USB "modem" na katerikoli računalnik, se le ta (večina je takih) najprej predstavi kot storage device. Z nekim bulk USB stringom (ti stringi so od modema do modema različni) ti pripraviš ta USB device, da se preoblikuje v serijsko napravo (modem). To pomeni, da bi moral ta router poznati vse žive USB modeme, da bi jih sploh lahko pripravil do tega da delujejo. Ker postopek ni ravno generičen, me res zanima kakšen interfejs za nastavitve USB modema ima ta zadeva.

Vem, da ima tudi Asus wl-500g neke custom firmware-e, ki naj bi prek USB-ja podpirali 3G modeme in so hkrati trotl-ready. Vem namreč da generičen trotl-ready sistem za 20 različnih 3G modemov ni pis of kejk, zato tudi mene zanima, če kdo uporablja kakšen "stock" home router z generično USB 3G podporo.

delavec44 ::

Hmm, sem sedaj pogledal na uradno stran http://www.edimax.com/en/produce_detail... in zgleda, da je gor compatibility list na katerem so med drugim tudi:
13 Vodafone (Huawei) K3520 / K3565 / K3715/ K3565-Z
15 ZTE MF622 / MF626 / MF627 / MF628 / MF636 / MF638

Tako da, če je na ključu naložen ZTE Join Air bi skoraj moralo delovati po moje. Ob naslednji plači nabavim pa probam. V najslabšem primeru ga pač vrnem nazaj.

BlaY0 ::

Ahh ne ga bixat. Join Air je dashboard za Windowse, na tem routerju pa teče Linux. Glede na listo podprtih modemov zadeva uporablja Option GPL driver za USB GSM modeme. Torej to kar je v storage delu samega modema ti v tem primeri čisto nič ne koristi. Verjamem pa da vsi ti modemi funkcionirajo, verjetno še veliko drugih, samo jih oni še niso vključili v listo podprtih.

Dal sem pobirati kompletno izvorno kodo (vendar gre zelo počasi 5kB/sec) da vidim kako počnejo določene reči. Zanimam me predvsem, če oziroma kako zadeva kaže 3G link quality.

Tole bom zgleda kar nabavil, ker me zanima kako funkcionira...

WyattEarp ::

jaz sem kupil tukaj: http://www.svetkomunikacij.si/kategorij... Zalip in ker mi ni delalo sem šel zamenjat za LevelOne in isto ni delalo, sem dal nazaj in so mi vrnili denar. piše da sta kompatibilna z ZTE 636 modemi, pa nista. pač so rekl da je veliko težav z ZTE modemi in kompatibilnostjo... to je moja izkušnja. bi probal tega aussa na enaa, samo če ne bo spet delalo, se m ne da to skuz pošiljat sem in tja... če kdo ugotovi da dela naj sporoči.
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

BlaY0 ::

Kompatibilen kakor vzameš. Jaz vem da ZTE 636 funkcionira v Linuxu kar pomeni, da se ga mora dati usposobiti tudi na temle Edimaxu. Obstaja pa verjetnost, da zadeva ne bo funkcionirala out-of-the-box, ker je trotl-zihr sistem za prepoznavo modema na tem ruterju lahko nepopoln. Tile 3G USB modemi so v večini primerov service provider specifični in ponavadi je firmware vsakega takega modema posebej potvikan za določenega operaterja in to zna zmesti pamet takim ruter sistemom, ki imajo v osnovi nek generičen pristop za prepoznavo.

delavec44 ::

Praviš Blayo, da je čisto vseeno kaj je na ključku naloženo? Potem tudi verjetno ni važno ali je sploh odklenjen ali ne v kolikor ga priklopiš na tak ruter. Kakšna je potem najboljša referenca? V kolikor dela na linuxu (obstajajo gonilniki) bi moral / lahko dela tudi na takšnem ruterju?

BlaY0 ::

Če je zaklenjen na operaterja ti ne bo delal v nobenem sistemu. No, delal ti bo vendar ti bo javljal, da nimaš notri (prave) SIM kartice. Odklenjen torej mora biti, če želiš, da se ti poveže v omrežje tvojega operaterja.

Kot sem že rekel, ZTE sem jaz na Linuxu testiral (Mobitelovega) in se je v modemskem načinu obnašal relativno solidno. V modemski način naj bi ga preklopil že z običajno "eject" komando, če pa to slučajno ne gre (različni firmwari, različni načini za preklop) pa je na voljo še usb_modeswitch aplikacija, ki adapterju pošlje nek bulk USB string in se le ta preklopi v modemski način. Ko je zadeva enkrat v modemskem načinu, se z AT ukazi da nastaviti (če se prav spomnim je to AT+ZCDRUN=8), da se ob priklopu nikoli več ne bo postavil v storage mode (ZeroCD). To slednje velja izključno za par ZTE modelov. V tem primeru tisti Edimaxov router ne bi smel imeti problemov.

Karen ::

Samo ideja: če imaš kak windows mobile 6.1 mobitel z vgrajenim wifi-jem odveč ga daš permanentno na štrom, notri T-2 kartico, pa se prikljukaš na net, pa poženeš programček ki ti ga spremeni v wifi access point. Vsaj za občasno bi morali delovati.

BlaY0 ::

No zdaj mi je končno pobralo "vso" izvorno kodo od tegale Edimaxa... očitno ga poganja kernel 2.6.21, ki pa v Option driverju nima še direktne podpore za ZTE modeme sploh! Zdaj mi je pa še bolj čudno vse skupaj, ker sem pobral tudi navodila za ta router in nikjer v bistvu ne "izbereš" kateri modem uporabljaš in me res firbec matra kako imajo to porihtano.

Karen: Ja, je varianta, samo ta AP je potem v bistvu ad-hoc klient kar pomeni, da je nanj lahko na enkrat priheftan samo še en klient.

krofeta ::

@seba44, Sam sem zgleda ravno danes kupil ZTE K3565-Z od krofete za 55EUR

Sem tudi jaz zadovoljen, da ti deluje.

Ravno se ukvarjam z routerjem Asus WL-500gp V2 in testiram delovanje modema ZTE K3565-Z. Je nekaj upanja, da bi znalo delovati. Drugače pa podpira že cca 18 različnih USM modemov in po pripovedovanju nekaterih,ki ga že uporabljajo deluje odlično.

Uporabna povezava: http://www.dreamdesign.si/projekti/asus...

stratosD ::

hmm..a bi tale Edimax 3G-6200N ruterček delal po z Huawei E160/180 modemom, če je na "Compatibility List" že out of the box al je treba to še tweakat pol?

http://www.edimax.com/en/produce_detail...
Deluje z modemi (najnovejša lista na zgornjem linku):
UMTS/HSDPA
Huawei E160E / E160G / E169G / E170 /E176 / E180 /...

sej vem, probat treba verjetno :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: stratosD ()

All ::

Jest uporabljam mifi2352 pa sem z njem precej zadovoljen.

frenk222 ::

živjo

Pred dnevi mi je crknil modem zte mf622.
Ker ni več pod garancijo, si moram novega omislit.
Mislim da po dveh letih sklenitve pogodbe instant, lahko dobim novega. Za kar mi manka še tri mesece? A lahko instant sim kartico dam kr v en mobilni telefon? Ter kater modem mi priporočate?

lp

dmk ::

sim kartico lahko daš v telefon, samo pol ne boš mogel z njega klicat. pa telefon povežeš z usb kablom in softwareon za povezavo in deluje kot modem

priporočam pa novatel mc935d
pa priporočam T2 umts internet za 10EUR neomejeno, seveda če maš tam signal
i7-860@stock|Scythe|4GB|4670|1TB+80GB-SSD|P55-UD2|Scythe-650W
HP-30"|Creative-700W|3Dconnexion|WIN7-64|multimedia|3D-CAD-CAE
T2-100/10.............there's no home like 192.0.2.299.........

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dmk ()

frenk222 ::

verjetno softwarom telefona?

dmk ::

software telefona za windows pc
i7-860@stock|Scythe|4GB|4670|1TB+80GB-SSD|P55-UD2|Scythe-650W
HP-30"|Creative-700W|3Dconnexion|WIN7-64|multimedia|3D-CAD-CAE
T2-100/10.............there's no home like 192.0.2.299.........

krofeta ::

Samo Novatel ne kupovat... Huawei ali ZTE so cenovno ugodni, če pa hočeš malo boljše pa Option ali pa Sierra Wireless. Slednji imajo tudi GPS modul vgrajen - večina.

Ice-Heki ::

Pomoje se da USB modem priključit tudi na dd-wrt / kaj podobnega in pač ročno naložit driverje. Doma me čaka Asus NT-R16, bom poročal, ko si vzamem čas in ga pripravim do delovanja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Mobilni internet za telebane (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
86108555 (11979) zobnik
»

TPLink TL-MR3020

Oddelek: Omrežja in internet
173571 (2390) Jao13
»

3g router, kateri?

Oddelek: Omrežja in internet
386327 (4121) mat3
»

USB UMTS stick - Kaj kupiti?

Oddelek: Omrežja in internet
377484 (5498) MTB
»

UMTS izgube na dolžini usb kabla

Oddelek: Omrežja in internet
213860 (3342) js osebno

Več podobnih tem