» »

Pravno vprašanje: žaljenje na internetu

Pravno vprašanje: žaljenje na internetu

1
2
»

Gost ::

He, glej ga no zlomka.

P.S: Stran neplacniki.info je ustreznejše narejena, saj nikjer ni nekih dodatnih podatkov, kaj se je zadaj dogajalo, kdo je bil pof** kreten, ki je hotel imeti zadevo predčasno narejeno itd. Podatke objavljajo pa samo iz prvih rok - študentski servisi. Tudi pravna obvestila so malo bolj dodelana, čeprav vedno obstoja neka verjetnost, da jih bo kdo šel tožiti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gost ()

MrBrdo ::

Gost je izjavil:

Jaz bi se na tvojem mestu vprašal, ali s to stranjo kakorkoli pozitivno prispevam k slovenskemu šolstvu. Večina profesorjev na podlagi teh komentarjev namreč ne bo spremenila svoje politike ali načina dela.

Sploh ni stran temu namenjena ampak je informativna za študente. Kar se pa prof. tiče pa poslabšala stran verjetno ne bo situacije, tko da škodit ne more. No razen tega da so eni otročji in pišejo grde komentarje.

To da se komentarji ne moderirajo vnaprej pa ne vem če je kaj narobe s tem... Saj tudi forumov ni potrebno vnaprej moderirat. Kar se pa pravnega obvestila tice, pa res ne vem, kaj bi rad da napisem, razen tega kar ze pise v footerju. Pa ne vem zakaj primerjas stran z neplacniki.info, glede na to da gre za 2 totalno razlicni strani (PS: ta stran mi je totalno lame narejena, poglej samo kako majo narejeno za povecat/zmanjsat font.. ocitno se niso slisali za css/js).

Kaj je potem s tistimi 2 posti...?
Torej:
http://www.profesorji.net/Preglej/SZ%C5...
http://www.profesorji.net/Preglej/SZ%C5...
Moram to odstranit ali ni treba?
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Gost ::

Moram to odstranit ali ni treba?


Dokler ti sodnik ali druga pristojna oseba ne poda zahteve po umiku, ti ničesar ni potrebno storiti.

Če pa hočeš vprašati, ali je pametno to odstraniti in ne povzročati preglavic po nepotrebnem vsem vpletenim, pa DA.

MrBrdo ::

Ne vem zakaj bi kar vse odstranjal zato da se bo nekdo boljše počutil. Najboljše da samo tiste komentarje pustim, kjer piše "on je car!", po tvojem?
Prof. Marta Sirk ima svoje trenutke jeze in smeha. Če ji kdo kaj reče je takoj "sitna" in se razjezi. Drugače je pa kr OK sploh, ko zamuja in nas prej spusti.

Res ne vidim kaj bi tukaj lahko bilo sporno.
MrBrdo

Gost ::

Potem si si odgovoril na vprašanje in pustiš tako kot je in ignoriraš maile.

MrBrdo ::

Oprosti ampak mi nič ne pomagaš... Nič koristnega mi nisi povedal do zdaj, mogoče bolje če prepustiš drugim.
MrBrdo

poweroff ::

Meni osebno se tista dva komentarja ne zdita sporna. Pač mnenje, morda rahlo radikalno. (Če sem videl prava dva - ni bilo nič o zmerjanju z geji).
sudo poweroff

;-) ::

Jaz bi na tvojem mestu v drobni tisk strani spodaj nekje dodal da ne odgovarjaš za poste uporabnikov like:
# Informacije, katerih objavo na strani Slo-Tech odobri upravljavec te strani, so izključno informativne narave. Slo-Tech ne prevzema nobene odgovornosti, da so te informacije popolne, vsebinsko pravilne in ažurne.


PS.: Vsi ko klikate se strinjajte z izjavo :D

MrBrdo ::

;-): sej to spodaj piše (da ne odgovarjam)...
Vsebino strani prispevajo uporabniki in ni nujno delo avtorjev strani. Avtorji strani za objave ne odgovarjajo. Če opazite žaljive objave nam to sporočite na naš e-mail naslov. profesorji.net (C) 2009-2010.


Matthai: ja tisti del sem potem odstranil, za vsak slučaj... :) itak je nerelevanten. pisal je pa neki v smislu "da ne govorim o njenih žaljivkah kdo je gej in kdo ni gej".
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

jeryslo ::

Nisem bral celotne teme, toda vseeno me zanima kako si lahko ustrezni pravni organi pomagajo z IP naslovom, če je le-ta oseba pisala iz javnega računalnika, ki ga uporablja dnevno vsaj 200 random ljudi. Koga potem obtožijo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeryslo ()

MrBrdo ::

Se vecji problem je z wirelessom (npr. kaskni lokali ki ga imajo)... Glede tega tudi jaz ne vem pomojem ni nic...
MrBrdo

Mr.B ::

Kaj pa v primeru, da je lastnik foruma. Registriran medij. Torej lahko od dotične osebe, ki hoče da se tema zapre, komentarji pobrišejo, itd zahteva intervju ?
Je pa res, da če bi bil lastnik foruma, bi take komentarje brisal.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

cyber_killer ::

Zakaj pa bi brisal? Nikoli nebom tega razumel. Potemtakem bi morali npr. 24ur.com in podobne strani čisto ukiniti, kjer piše folk tono komentarjev, nekateri se brišejo, večina jih ostane. Kaj pravite zdaj na to?

Jaz bi jim dal IP 127.0.0.1 sej itak nebi vedli kaj s tem.

Mipe ::

Če bi od mene to demantirali, bi jim pač odvrnil, da naj že enkrat odrastejo. Sicer pa osebno ne bi dopuščal komentarjev v stilu 24ur in Žurnal. To je samo poligon za izlivanje žolčnih kamnov, ljudje kar tekmujejo v žaljenju vsevprek.

Mr.B ::

Realno gledano našteti mediji, ne pišejo novic, ampak je novica oziroma članek, dejansko komentar na novico, ki pa jo potem komentirajo. Ker pa je to neresen medij, ga neresno obravnavajo drugi. Verjetno pa če bi bila zadeva objavljena na 24ur.com, bi šolnik 2x premisliv, preden bi zahteval birsanje, saj bi dobil pred usta mikrofon, pa komentiraj :D
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gost ::

Jan Berdajs,
Je načeloma kratkočasno brati v soboto malo trača, ampak menim, da bi se lahko obnašal malo bolj "administratorsko" in zagotavljal kanček anonimnosti na spletu. Če uporabniku ni všeč, da se piše o njem po spletu, ni razloga, zakaj ne izbrišeš takih objav (in tudi vseh bodočih). Mislim, da je neka minimalna zasebnost tudi ena izmed ustavnih pravic v RS.

;-) ::

Če je stran temu namenjena naj bojo gor tudi graje profesorjev, ker če bo samo še ena stran kjer se bodo pisale samo rožice potem je ne rabimo. Tale prof. pa ni pismena, jaz bi dodal še opombe in objavil njen mail.

T-h-o-r ::

slovenski srednješolski profesorji pa so v 90% primerov popolnoma nesposobni opravljati svoje delo


dvomim, da je ta zapis videlo več kot 20 oseb
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Ziga Dolhar ::

MrBrdo: Objava zasebnih pisanj brez privolitve je ... no, zelo blizu kaznivemu dejanju.

Opozorilo.
https://dolhar.si/

Gost ::

Jaz še vedno ne vidim niti ene pozitivne stvari v tej strani. Mi jo prosim, razložiš?

MrBrdo ::

Ne. Bo treba malo možgančke uporabit.
MrBrdo

d0rK ::

Stran pomoje ni primerna za srednje in osnovne šole [ki jih tako ali tako ni]. Ker je folk na teh solah povečini še prevec neodrasel.

Šele študentje so pomojem povečini dovolj zreli da ne bodo ocenjevali učitelje kot "sitne" ampak bodo pritožbo vsaj poskušali argumentirat.

MrBrdo ::

d0rK: sej to pa že resno razmišljam, da bi brisal ali pa vsaj komentarje onemogočil... edini razlog da tega še nisem naredil je, ker je nekaj šol kjer so komentarji čist ok (npr. gimnazija bežigrad).
MrBrdo

Gost ::

Ok, sem vključil levo in desno hemisfero.

Torej gre za neko momentalno zagotavljanje izboljšanja mentalnega počutja osnovnošolcev, dijakov in študentov, da izlijejo svoje psihične težave v obliki komentarjev in ocen, ker se niso naučili stvari, ker jih je profesor zafrknil in jim dal nepravo vprašanje na izpitu itd. Ubogi, bogi, naši šolarčki. Po mojem bi bilo njim najbolje kar opustitev šol.

MrBrdo ::

Glej "Gost" prav očitno je da razmišljaš totalno po srednješolsko in prihajaš sem s tem ozadjem. Kaj je point strani je bilo že napisano v tej temi in se ne mislim ponavljat.
Pa prosim nehajmo z off-topic, ker to kaj je point strani ni vprašanje te teme. Če koga to zanima naj pač odpre novo temo, tu pa dajte s tem mir.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Gost ::

Sem pogledal, ampak res ne vidim, kje se je to pisalo. Očitno moje srednješolsko ozadje tega ne omogoča.

A veš, da smo tudi mi v študentskih letih razmišljali o taki strani. Vem, kako je zabavno, ko ti profesor na izpitu spusti kakšno lepo zagonetko, tebi se pa mudi študentski status podaljševati.

Ampak idejo smo opustili ravno zaradi idiotizmov, ki se potem objavljajo. Ocene profesorjev od 1-5 recimo so dovolj zgovorne o stanju v šolstvu. Komentarji pa nikakor ne sodijo gor.

Tako, odlična ideja! Onemogoči komentarje in pusti ocene, pa je zadeva rešena za vekomaj.

Gost ::

Potem je previdnost še toliko bolj pomembna. Samo na primeru Janeza Janše vidimo, kaj se vse dogaja:
http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/...

Sicer živimo v državi, kjer naj bi obstajala svoboda govora, vendar nekatere zadeve je potrebno delati po sistemu ZKP.

Ziga Dolhar ::

MrBrdo: Pritožbe v Pritožbe @ Slo-Tech.
https://dolhar.si/

MrBrdo ::

Pa še nekaj me zanima, kako je sploh s temi uradnimi dopisi (npr. pritožbe), če je "naslovnik" fizična oseba? Se to sploh da, ali v takem primeru pride kaj drugega v poštev?
Namreč stran je neprofitna in lastnik ni firma, zato me zanima kako je v tem primeru, če se nekdo želi "uradno" pritožit?
MrBrdo

Gost ::

Uradna pritožba? Pravzaprav si imel očitno že nekaj pritožb. Je pa res, da maili načeloma ne veljajo kot dokazno gradivo. Vse bi moralo potekati pisno s povratnicami.

Lej, pišejo ti lahko karkoli, pisno s povratnico, v mailu, ali po telefonu ampak dokler te ne kontaktira inšpekcija, policija ali sodišče, se ti ne bo nič zgodilo.

Ziga Dolhar ::

MrBrdo je izjavil:

Pa še nekaj me zanima, kako je sploh s temi uradnimi dopisi (npr. pritožbe), če je "naslovnik" fizična oseba? Se to sploh da, ali v takem primeru pride kaj drugega v poštev?
Namreč stran je neprofitna in lastnik ni firma, zato me zanima kako je v tem primeru, če se nekdo želi "uradno" pritožit?


Nima veze, ali si fizična ali pravna oseba, da gre za profitno stran ali ne - važno je, da si upravljalec spletne strani. (In da [če] seveda prihaja do kršitve osebnostnih in drugih pravic.)

Gost je izjavil:

Uradna pritožba? Pravzaprav si imel očitno že nekaj pritožb. Je pa res, da maili načeloma ne veljajo kot dokazno gradivo. Vse bi moralo potekati pisno s povratnicami.

Lej, pišejo ti lahko karkoli, pisno s povratnico, v mailu, ali po telefonu ampak dokler te ne kontaktira inšpekcija, policija ali sodišče, se ti ne bo nič zgodilo.


Maili veljajo kot dokazno gradivo enako kot klasična pisanja na celulozi - je pa na sodišču, da v okviru proste presoje dokazov presodi njeno merodajnost.

Glede na to, da je celo na tem forumu objavil mejl, se bo morebitna tožnica lahko sklicevala na to temo, če bo morda ugovarjal, da mejla sploh ni dobil ali kaj podobnega.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

MrBrdo ::

Hvala za info!
MrBrdo

Gost ::

Mogoče sem narobe napisal. Vse je lahko dokazno gradivo. Email je edino izjemno težko dokazljiva zadeva in večinoma v Sloveniji še vedno velja, da ima pisno sporočilo večjo težo. Primeri, da se zahteva maile (od kakega giganta - Google), so precej redki in težko izvedljivi ter dolgotrajni. Checking desktop računalnika ali strežnika v Sloveniji je pa druga zadeva in poteka lažje in hitreje.

Vendar v tako enostavnih primerih se tega po mojem skoraj ne splača iti početi.

poweroff ::

Email je edino izjemno težko dokazljiva zadeva in večinoma v Sloveniji še vedno velja, da ima pisno sporočilo večjo težo.

Odvisno.

Ravno prejšnji teden sem za neko stranko pripravljal neko mnenje o verodostojnosti elektronskih dokumentov. Če bo prišlo do sodnega postopka bomo z digitalno forenzičnimi metodami dokazovali, da dokumenti niso bili ponarejeni (po mojem mnenju - glede na to kar sem videl v konkretnem primeru - to ne bo težko).
sudo poweroff

VetoN97 ::

MrBrdo, če si še dejaven poglej na zasebca ;)
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spolni prestopnik g. Pribac? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
33832269 (13150) hbgqzR
»

Slovenska policija omejuje anonimnost na spletu v Sloveniji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6211516 (9539) MrStein
»

Javno objavleni IPji - vecer.com (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16446850 (41698) tx-z
»

Spam

Oddelek: Problemi človeštva
333099 (2477) carota

Več podobnih tem