» »

NMT Egreat EG-M31C: stabilno, tiho in hladno

NMT Egreat EG-M31C: stabilno, tiho in hladno

bajker ::

Kot tudi precej drugih Slo-techovcev, sem si tudi jaz omislil enega bolj popularnih Networked Media Tankov (NMT). Glede na njegov primarni namen sem se odločil za najcenejšega, ki pa je dobil v testih kar dobre ocene, Egreat EG-M31C. Zadeva dela v redu, špila vse, kar ji podtakneš, predvsem pa lahko nanjo nalagaš aplikacije, recimo P2P in potem deluje kot najcenejši in električno najmanj potraten „doljemalec“ :). Not sem dal še 500GB 2.5“ disk in vse je bilo idealno. Ali pa tudi ne...
Vsak, tudi najmanj potraten računalnik proizvaja toploto, prav tako se greje disk in hlajenje je najmanj dodelan del tega NMTja. Za razliko od HDX1000, ki ima precej debelo aluminijasto ohišje, ki deluje kot dober hladilnik, je kovinska spodnja stranica predvajalnika, na katero je termalno pritrjen procesor, precej tanka in slabo primerna za odvod toplote. Ostalo ohišje je plastično in pri hlajenju ne sodeluje. Vse to je vzrok, da so pri Egreat-u ob strani namestili majhen, 40mm ventilator, ki zrak piha ven. Ni pretirano glasen, a je v tihem okolju s svojo precej visoko frekvenco zelo moteč. Je na primer precej glasnejši kot vsi trije PCji, ki jih imam okoli sebe. Nekateri so zadevo rešili tako, da so ventilator kar odklopili, a to po mojem mnenju precej vpliva na življenjsko dobo tako NMTja kot tudi diska. Zato ta rešitev zame ni bila sprejemljiva. Ker sem tudi malo „usekan“ na tišanje, sem se lotil predelave ohišja.
Prva ideja je bila, da originalno ohišje predelam, mislil sem na vrhu izrezati luknjo in pritrditi večji in tišji ventilator. A ker je zadeva kitajska, je življenjska doba s stišanjem ali brez itak vprašljiva, zato mi bo garancija lahko še prav prišla, z rezanjem ohišja pa bi se ji moral odpovedati. To torej ne bo prava pot. Potem pa sem pomislil na novost zadnjega časa, 3D tiskanje. Zadeva se sliši enostavno in taka tudi dejansko je. V poljubnem 3D modelirniku narišeš model in ga pošlješ 3D tiskalniku, ta zadevo natisne in hitro dobiš popolnoma funkcionalen model. Za razliko od strojev za Rapid Prototyping (ki so na trgu že dolgo) in so veliki, hrupni, dragi, zahtevajo posebno okolje itd, so 3D tiskalniki majhni in nemoteči, lahko jih postaviš v pisarno in nanje tiskaš skoraj tako kot na običajen tiskalnik. Ker imam srečo, da imam dostop do takega tiskalnika, sem se kar takoj lotil modeliranja.
Ohišje sem premeril z kljunastim merilom in v programu za 3D načrtovanje in modeliranje Pro/Engineer, narisal 3D model ohišja.
 Ohišje v 3d modelirniku

Ohišje v 3d modelirniku


Predvsem sem moral paziti na prave dimenzije lukenj spodaj, kjer se spodnji del privijači na ohišje. Zgoraj sem dodal odprtino in luknje za vijake za 120mm ventilator. 120mm ventilator sem izbral, ker so najtišji in tudi pri majhnih obratih premaknejo dovolj zraka za hlajenje.
Po kaki uri modeliranja in po nekaj urah tiskanja v 3D tiskalniku je bil model nared.


3D tiskalnik model naredi tako, da ga razdeli po višini na tanke plasti, nato pa vsako plast „nariše“ z raztaljeno plastiko, ki jo iztiska skozi tanko šobo. Plasti riše eno na drugo, dokler ne ne pride do konca, torej najvišje plasti. „Previse“ naredi tako, da zgradi podporo z dodatnim, podpornim materialom (na sliki temno rjavo) na enak način. Po tiskanju se podporni material odstrani in ostane le model.



Zmodeliral sem dovolj natančno, da se je novo ohišje lepo prilegalo namesto originalnega.




Za ventilator sem izbral Scythe SlipStream (http://www.cool-pc.org/productdetail.ph..., ker ima soliden pretok, je zelo tih, predvsem pa ima nizko zagonsko napetost. Slednje se je izkazalo za zelo pomembno, ker sem ventilator nameraval priključiti na podnožje od originalnega ventilatorja, na katerem pa je le okoli 5V. Večina običajnih 120mm ventilatorjev se pri tej voltaži ne zavrti. S Slipstreami imam dobre izkušnje in jih uporabljam v vseh svojih računalnikih.



Kabel sem skozi luknjico napeljal v notranjost in ga priključil na podnožje. Ker ima Slipstream drugačen priključek kot je podnožje na osnovni plošči, sem plastičen priključek za originalni ventilator s plošče snel, da so ostale le nožice, nato pa nanje direktno priključil ventilator.
Ker postopek 3D tiskanja ne omogoča prozornega tiskanja, ki sem ga potreboval za prednjo ploščico zaradi IR daljinca in ledic, sem uporabil kar originalno, ki se jo da brez uporabe sile lepo sneti z originalnega ohišja. Nanj je pritrjena le z dvostranskim lepilnim trakom.




Tako, vse je bilo pripravljeno za funkcionalni test. Po vklopu se je ventilator zavrtel z okoli 500 vrtljaji, kar je dovolj za hlajenje in je hkrati praktično neslišno. Tudi pri daljši obremenitvi, gledanje filma 720p ob hkratnem „dolvlečenju“ in še kopiranju na računalnik se disk ni segrel več kot na 38°, pa tudi spodnja plošča je bila primerno hladna. Seveda je bil NMT popolnoma stabilen. Ventilator zrak vleče od spodaj skozi reže v osnovni plošči, kjer poleg procesorja hladi še ostalo čipovje in ga izpihava zgoraj.
Funkcionalni test je torej uspel, zato sem se nekoliko lotil še estetike. Ohišje sem najprej pobrusil s finim „šmirgelnom“ gradacije 180 in 400, nato pa pobarval s sprejem mat črne barve. Kasneje se je izkazalo, da bi bilo dobro prej pošpricat še s „šprickitom“, ki bi zgladil neravnine in režice, ga pobrusiti in še nato pobarvati, a za prvo varianto je bilo čisto OK.




Ker zadeva ne bo v dnevni sobi, pač pa skrita v polici pod delovno mizo, kajti njen osnovni namen je dolvlečenje in ne predvajanje vsebin, se z estetiko nisem pretirano ukvarjal. Ventilator zgoraj ne zgleda ravno najlepše, vendar je zadeva popolnoma funkcionalna. V ohišju pa je na žalost premalo prostora, da bi ventilator montiral v notranjost.

To je torej prva iteracija. Mogoče se bom lotil izboljšane verzije, kjer bom ohišje povišal, da se bo ventilator lahko skril v notranjost ali pa bom uporabil tanjši ventilator, recimo tega.

Sklep: brez posega v originalno izdelavo in s tem izgubo garancije sem dobil izboljšan predvajalnik, kjer se mi pregrevanja ali glasnosti ni bati. Deluje stabilno, hladno in tiho.

3D tiskanje omogoča „moderjem“ (DIY – Do It Yourself) popolnoma nov nivo predelav, kajti namesto predelave obstoječega se lahko ustvari popolnoma novo. Komercialnih servisov, ki se za sprejemljivo ceno ukvarjajo z 3D tiskanjem je tudi pri nas že kar nekaj. Malo pogooglajte za „3d tiskanje“.
  • spremenil: Senitel ()

LuGi ::

Wow! Dober is tole izvedel.. Ko bi le imel dostop do 3D tiskalnika bi "popravil" ohišje za PCH-A100 =)

borutzi ::

jaz imam isto konfiguracijo brez kakršnega koli ventilatorja in dela bp.
Bolje da se ga nabiješ kot pes, kot pa da ti ga nabije pes.

Fizikalko ::

Jaz imam 31B in odklopljen ventilator že pol leta. BP za zdaj. Tko da zgleda, da si se zaman matral :)

ManDriver ::

Všečno. Zelo. Koliko časa ti je vzelo projektiranje s Pro/ENGINEER-jem ?

LP,
ManDriver
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

misek ::

Jaz imam 31B in odklopljen ventilator že pol leta. BP za zdaj.
To je sicer res. Ampak ko bo tebi zadeva crknila, bo njemu še leta delovala. Vsako povišanje temperature nad neko normalno skrajša življenjsko dobo izdelka.

bajker ::

@ fizikalko: Projekti DIY nastanejo iz veselja in pri njih se ne matraš. Torej, zadeva mi je bila samo v veselje in ne, ni brez veze, kar ti je pojasnil že Misek. BTW, s smartctl si malo preveri temperaturo diska, mogoče ti bo bolj jasno.

@ ManDriver: ker gre za relativno preprost model (kvader, shell, nekaj roundov, nekaj cutov in nastavki za vijake) je šlo kar hitro, kako uro, še nekaj časa pa sem potem porabil, ko sem preverjal mere.

@ LuGi: kaj je narobe z ohišjem? Če imaš možnost, zmodeliraj in mi pošlji, bom videl, kaj se da storiti.

All ::

tega nebi glih v dnevni gledu......

zlobcek ::

Pomoje bi moral ob strani naredit kakšne reže za odvod zraka. Bi bilo še bolj učinkovito.

Drugače pa je stvar zelo lepo narejena. Pohvale.

misek ::

tega nebi glih v dnevni gledu......
Saj je napisal, da bi lahko ventilator skril v ohišje. Potem pa bi zgledalo ko original - sam malo debelejše.

ManDriver ::

tega nebi glih v dnevni gledu......


Noben te ne sili...
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

All ::

tega nebi glih v dnevni gledu......


Noben te ne sili...


Moj EG-M33A se nič ne pregreva, čaka pa ga prestavitev drobovja v 19" ohišje, da bo pasal med ostale komponente :-))

bajker ::


Moj EG-M33A se nič ne pregreva, čaka pa ga prestavitev drobovja v 19" ohišje, da bo pasal med ostale komponente :-))


Ma, s tem pregrevanjem je tako. Ventilator niso gor dali zato, da si povečajo stroške. So imeli razlog. Popcorn je brez venta in forum tam je poln problemov s pregrevanjem in DIY rešitev na to temo. Ker je Egreat narejen na enaki osnovi, ima brez ventilatorja enake tendence pregrevanja kot Popcorn. Edino ohišje je malenkost večje. CPU se hladi preko spodnje stranice, ki je zelo tanka, zato odvod toplote ni ravno optimalen. HDX1000 (ki je brez venta) se hladi na enak način, a tam je celo ohišje iz 3mm debelega aluminija, tudi oni niso to delali zato, da si povečajo stroške. Mal je treba možgane vklopit in seštet 1+1. Potem je tu še disk, ki se pri egreatu brez venta ne hladi sploh, ker se ne dotika ohišja ali česa drugega, preko katerega bi se lahko hladil. Če vam je disk na 50+°C kul, potem je OK, meni ni. Vse diske sem dosedaj imel aktivno hlajene in glejga zlomka, še noben mi ni crknil. Mogoče imam pa samo srečo.

All ::

Vent mam odkloplen, je pa res da mam snet pokrov....disk WD green. Laufa pa non stop kot ftp strežnik in torrent odjemalec (CCTS)pa kšno urco dnevno vrti filme.

klemenSLO ::

Vse pohvale. Lepo napisano/urejeno/prikazano.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

gregor ::

pohvale iz moje strani, lepa predelava

3d tiskanje, koliko bi to npr. stalo če bi moral plačat

hvala
lp

Fizikalko ::

Kje bi lahko kupil kak nadomestni vent za eGreat (pa tudi za xTreamer), torej 4mm 2pin? Seveda tišji kot drvarnica, ki je v originalu.

kmetek ::

Kaj stokaš Fiziko, na low se komaj sliši :P

cool pc si pogledal?

http://www.cool-pc.org/productdetail.ph... bo dober?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kmetek ()

Fizikalko ::

e, točno to!

Kaj pa za xtreamerja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

kmetek ::

kako imaš pa tam dimenzije?

Fizikalko ::

Mislim da 20mm.

bajker ::

Kaj stokaš Fiziko, na low se komaj sliši :P

cool pc si pogledal?

http://www.cool-pc.org/productdetail.ph... bo dober?


Fantje, to ne kupovat. To je bila moja prva varianta, a se tale Scythe ne zavrti, ker je na podnožju premalo zagosnkega štroma. Tako je bil to (zaenkrat) stran vržen keš. Na žalost sem premalo štromarja, da bi si štrom napeljal od drugje. Nekaj sem mešetaril okrog zunanjega priključka, pa se je enkrat vse ustavilo, sem že mislil, da sem kaj skuril, a se je potem vseeno zagnal. Če kdo ve, kako dobiti 12V iz plate, se priporočam.

bajker ::

pohvale iz moje strani, lepa predelava

3d tiskanje, koliko bi to npr. stalo če bi moral plačat

hvala
lp

Tnx.
Koliko bi stalo tiskanje, težko rečem, ker tam, kjer sem jaz tiskal, nimajo komercialnega servisa in sem dobil kot uslugo. Ti pa vsak v naprej pove, če mu pošlješ model. Kle so tipi, ki se s tem ukvarjajo in imajo enak printer kot ta, na katerega sem jaz sprintal. Malo povprašaj. Če rabiš, ti lahko pošljem model.

bajker ::

Vent mam odkloplen, je pa res da mam snet pokrov....disk WD green. Laufa pa non stop kot ftp strežnik in torrent odjemalec (CCTS)pa kšno urco dnevno vrti filme.

Ja, odprt pokrov se pozna, ni pa ravno lepo, pa prah se nabira, pa hčerko bi lahko zanimalo, kaj so tiste lučke na palčkah :).
Pri odprtem pokrovu sem imel disk (2.5" WD Blue) pri običajni obremenitvi tam okoli 48°C, pri zaprtem pa je hitro zlezlo preko 50°, zato sem se tudi odločil za mod.

Fizikalko ::

Kaj stokaš Fiziko, na low se komaj sliši :P

cool pc si pogledal?

http://www.cool-pc.org/productdetail.ph... bo dober?


Fantje, to ne kupovat. To je bila moja prva varianta, a se tale Scythe ne zavrti, ker je na podnožju premalo zagosnkega štroma. Tako je bil to (zaenkrat) stran vržen keš. Na žalost sem premalo štromarja, da bi si štrom napeljal od drugje. Nekaj sem mešetaril okrog zunanjega priključka, pa se je enkrat vse ustavilo, sem že mislil, da sem kaj skuril, a se je potem vseeno zagnal. Če kdo ve, kako dobiti 12V iz plate, se priporočam.


Mater, pa glih plačal sem...

bajker ::


Mater, pa glih plačal sem...


Hm, sicer se je vrtel, če sem mu pomagal z roko, da se je zagnal. A je šlo vse skupaj tako počasi, da ni bilo kakega pametnega efekta. Majhen vent se pač mora vrteti hitro, da je od njega kaj koristi.
BTW, Scythe vent je debelejši kot originalni in se ne zatakne za nosilce kot original. Z malo sile ga spraviš na isto mesto s tem, da ga nosilci držijo na trenje na sredini.

misek ::

Če bo kdo imel kakšne cene tiskanja pa naj jih kar tule napiše...

Rupa ::


Mater, pa glih plačal sem...


Hm, sicer se je vrtel, če sem mu pomagal z roko, da se je zagnal. A je šlo vse skupaj tako počasi, da ni bilo kakega pametnega efekta. Majhen vent se pač mora vrteti hitro, da je od njega kaj koristi.
BTW, Scythe vent je debelejši kot originalni in se ne zatakne za nosilce kot original. Z malo sile ga spraviš na isto mesto s tem, da ga nosilci držijo na trenje na sredini.

Jaz sem imel isti problem. Ta vent je 12V, original je 5V. Drži tudi, da je malenkost debelejši, a vsaj meni to ni predstavljalo večjega problema. Vent sem zagnal skozi reže z zobotrebcem, eGreat pa itak dela že pol leta non stop, tako da se vent pač stalno vrti in nimam problemov. Sem pa opazil razliko pri temperaturi ohišja... tako da nek efekt je.
S čem bi lahko na hitro preveril temperature?

Fizikalko ::

Evo, prejel in namontiral, ta vent dela fenomenalno! meni ga ni treba zaganjat ročno ali karkoli, preprosto dela bp! In predvsem neslišno!

bajker ::

Evo, prejel in namontiral, ta vent dela fenomenalno! meni ga ni treba zaganjat ročno ali karkoli, preprosto dela bp! In predvsem neslišno!


Me veseli :). Očitno si imel srečno roko pri izbiri ali Egreata (ima višjo napetost) ali pa venta (se zavrti pri nižji V).
Očitno je statistični raztros kvalitete proizvodnje tokrat delal tebi v prid, ker je zadeva, glede na to, da se zavrti, če mu pomagaš z roko, ravno na meji.
Malo preveri temperaturo diska v Egreatu, da vidiš, če ima vent kak efekt.

huelz ::

BTW, pri egreatu se da zgornjo stranico enostavno dol vzet in namontirat vecji vent.

Tugo ::

bajker:
Kot prvo čestitke ob napisanem članku in lepi izdelavi.
Če prav vidim, je napajanje "škatle" 12V (2A) in 5V(3A). Pomeri katera pina sta za 12V in 5V in med njiju veži ventilator. + ventilatorja daj na +12V, - pa na +5V. Tako boš dobil 7V na ventilatorju, kar pomeni, da se bo vrtel počasneje kot na 12V. Lahko pa kupiš enega počasnega na 12V, pa ga vežeš kar direktno na 12V. Skratka inštrument v roke in pomerit.

lp, Tomaž

bajker ::

Tugo, hvala za nasvet.
S tem sem se ukvarjal, ko sem hotel zagnati nadomestni ventilator za originalnega (Scythe Mini Kaze), z zdajšno rešitvijo pa 120mm vrti ravno prav in ni več potrebe za drugo voltažo. Na plati sem sicer iskal pravo kombinacijo pinov za ustrezno voltažo ( z voltmetrom), vendar sem enkrat nekaj staknil in se je vse ustavilo. Na srečo nisem nič skuril, sem se pa nehal špilati s tem.

Tugo ::

bajker, malenkost.
Sicer moram povdarit, da iskanje prave voltaže ni zadosten razlog, da tiste pine lahko kdorkoli uporabi, ker ni rečeno, da bo dobil zadosti toka. Posledično lahko še skuriš karkoli. In ker ti da že napajalnik zadosti štroma, potem niti nikjer drugje ne rabiš karkoli več.
Me veseli, da si rešil težavo.
Želim ti še obilo užitkov ob gledanju.

lp, Tomaž

JanezH ::

Evo, prejel in namontiral, ta vent dela fenomenalno! meni ga ni treba zaganjat ročno ali karkoli, preprosto dela bp! In predvsem neslišno!


Tudi sam sem naročil ta vent. Fizikalko a ti vredu hladi? Kolk hitro se ti pa vrti?

Fizikalko ::

V redu, ja. Tudi jaz imam sicer že ves čas noter navaden disk WD Green 1 TB. Brez ventilatorja je vse delalo bp, tudi pri 1080 se ni pregrevalo, je pa res, da ima egreat na nek način že "pasivno" hlajenje, saj je spodnja stranica kovinska. Pod njo sem dal par kovinskih kolobarjev od uteži, da sem povečal hlajenje in je bilo super. No, za foro sem probal še ta Scythe vent in je res prima. Ni ga treba ročno zaganjat, hrup je zelo znosen oz. komaj slišen.

JanezH ::

Danes sem dobil ta ventilator in je konektor večji kot pri originalnem, tako da ga ne morem priklopit.
Kako je vam to uspelo?

bajker ::

Danes sem dobil ta ventilator in je konektor večji kot pri originalnem, tako da ga ne morem priklopit.
Kako je vam to uspelo?

Odgovorjeno preko ZS. Sicer pa se Smukcu vent ne zavrti sam, tako kot Fizikalkotu. Očitno je imel slednji kar srečo.

Bellzmet ::

Super narejeno...

lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Navijanje Intela i7-860

Oddelek: Navijanje
413427 (2780) TeraTM
»

Katana 3 - izkušnje uporabnikov

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
393608 (2226) TeraTM
»

Predlog

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
9799 (666) Mare3
»

Mugen 2

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
191740 (1452) axee
»

kje bi se dalo dobit naslednje ventilatorje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
91416 (1218) miko 55

Več podobnih tem