» »

Nakup boljše hardshell vetrovke

Nakup boljše hardshell vetrovke

levaky ::

LP!

Sem v "procesu" nakupa nove hardshell jakne. Zadnja leta sem kupoval nekaj na hitro in da je OK zgledalo, nikoli pa se zadeva ni tako dobro obnesla, kot sem pričakoval, pa tudi uničila se je dokaj hitro, saj nisem ravno nežen s takimi stvarmi(gensko pogojeno pomoje:)).

Iščem jakno, ki je lahka, neprepustna za veter ter vodo, da ima dobro zaščito glave, da imam na glavi lahko čelado in čeznjo kapuco, da se kapuca dobro premika z glavo in ne ovira pogleda ter da na splošno ne zahteva preveč napora pri gibanju.

Uporabljal jo bom pri zimskih športih kot je turno smučanje(včasih tudi večdnevno s spanjem v bivaku, tako da ni možno sušenje), ledno plezanje, izleti v hribe,...

Trenutno imam ogledane 3 jakne:
- Mammut Extreme Logan GTX
- Arcteryx Alpha LT
- Arcteryx Beta AR

Po branju review-ev na interetu se vse 3 obnesejo odlično, so lahke in trpežne.

Ima še kdo od vas kakšne izkušnje z njimi?
Ima kdo še kak drug predlog?
Mogoče kakšen nasvet, na kaj naj bom pozoren, ko pomerjam jakne oz. ko jo izbiram v trgovini?

Hvala, Matej

dfajt ::

Jaz si večinoma kupujem pri Maya Maya. Njihovih hardshell sicer ne poznam, a sem s softshell več kot zadovljen. http://www.mayamaya.net/1-moska-kolekci....

levaky ::

Tudi sam ne poznam njihovih hardshellov. Softshell sem imel njihov, vendar cena le-tega ni bila nizka ob nakupu. Recimo da bi pri drugih znamkah dobil boljšo robo za isto ceno.

Pri hardshellih uporabljajo nek ClimateControl material. Kdo to kaj pozna? Jaz ga, roko na srce, ne in že iz tega razloga manj zaupam kot GoreTEX-u, ki ga uporablja večina high-end proizvajalcev.

lp, Matej

Zgodovina sprememb…

  • vrnil v prejšnje stanje: Gandalfar ()

STASI ::

V Maya Maya majo neke hude popuste nekje med 40%-70%, tako da je ni napačno če si tam pogledaš.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

dfajt ::

Tam imajo vsake toliko popuste in to vsaj 50% - jaz nisem še nikoli plačal polne cene, a je tudi na 50% še vedno drago. Se pa splača.

Recordman ::

Maya Maya ni več to, kar je bila včasih. Kakovost je občutno padla, ko so preselili proizvodnjo iz Slovenije (bojda na Kitajsko). Imam precej njihovih stvari (iz starih cajtov, počasi bo vse za odpis), sedaj raje kupim pri renomirani konkurenci. Poleg kakovosti me motijo njihove cene - itak NIKOLI ne plačaš polne cene, vedno je 50%, 70%, 40%... popusta. Iz koga se delajo norca, iz strank ali iz samih sebe???

Za večino stvari niso več vredni svoje cene, sploh pa ne originalne cene brez popustov.

levaky ::

No, tudi sam sem slišal podobno. Moj softshell se je obnesel dobro, vendar zopet ne tako dobro, da bi bilo vredno 150EUR. Po dobrem mesecu so začeli pokati oz cufati šivi. Saj bi nesel nazaj popraviti, pa nimam časa za takšne stvari.

Kar se tiče same naloge, jo je opravljal dobro. Ampak vseeno mislim, da več let zadeva nebi zdržala.

Za Arcteryx sem izvedel, da zna biti nakup jakne malo otežen, saj se višji modeli naročajo po naročilu in se jih ne dobi "na maso". Baje naj bi bila stvar malo bolj butična. No ja, v ponedeljek grem preveriti nekaj drugih modelov in na pogovor z uvoznikom, potem pa sem odločil.

lp, Matej

noraguta ::

Pri hardshellih uporabljajo nek ClimateControl material. Kdo to kaj pozna? Jaz ga, roko na srce, ne in že iz tega razloga manj zaupam kot GoreTEX-u, ki ga uporablja večina high-end proizvajalcev.


ker tudi sam počasi nabavljam nov hardshell , sporbavam različne firme in materijale. še najbolj sta me navdušila schoffel ter kjus.

schoeffel ker v guard jacket vgrajuje d3o. je pa sam shell precej bolj gore-texast(polivinilast občutek) kot kjus. ker dermizax me je najbolj navdušil med vsemi materiali kar se tiče nosljivosti.

http://www.schoeffel.de/shop/product_in...

http://www.torayentrant.com/dermizax/de...
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

levaky ::

Jaz sem na koncu naročil Arcteryx Alpha LT. Dobim jo v roku 10ih dni, saj jih uvoznik nima. Omenjene bunde nisem preizkusil, saj je, kot sem rekel, ni bilo na zalogi, so pa imeli na zalogi model Stinger, ki je narejen iz enakih materialov. Občutek, jo sem jo oblekel je odličen, v bistvu niti ne veš, da imaš kaj na sebi(Verjetno zato, ker sem navajen težjih zadev).

Za Alpho sem se na koncu odločil ker:
- ima kapuco "čelada" kompatibilno
- lahka (360g)
- pod pazduho ima elastični material, da med plezanjem, ko imaš roke nad glavo, ne dviguješ bunde in izpostavljaš kože mrazu(meni osebno precej pomembno), kar se zgodi pri večini vetrovk.
- 3 slojni goretex
- cenejša kot Mammut (dobavitelj da 10% popusta)

Beta je odpadla, ker je predolga in pride skoraj do polovice beder.

Kako pa se bo obnesla bunda in kakšen bodo izkušnje pa sporočim, ko jo enkrat dobim in preizkusim. Verjetno bo pa kaj o njej pisal tudi na blogu.

lp, Matej

Gandalfar ::

cena?

T0RN4D0 ::

Hm, slučajno za mayamaya vem da imajo na vse izdelke od 300 do 700% maržo. Tako da komot shajajo s konstantnimi 50% popusti haha :P
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

moroboshi ::

vsaka boljša firma ima svojo dobro vetrovko...probat bi moral kera ti je bolj všeč...
kar se tiče kroja, važno da je tehničeno krojena, kot sem že napisal vsaka firma ima svojo jakno z tehničnim krojem, samo vsaka to jemlje po svoje, pa cena je full pomembna, ker so ene res precenjene
pataguči-streč element high end kvaliteta, meni kroj v redu, ne pa the best
vaude alpinist event(najbolje diha), dobra jakna super kroj
montura guide event, malo manse cifre, mal drugačen kroj, bolj močna, super
marmot exum nagrajena jakna, lahka, super kapuca
in tako dalje, ima jih još mnogo

aja pa eni materijali so bolj na šuškavac, eni manj, tudi to igra vlogo

levaky ::

cena?


Malo pod 500€.

lp, Matej

godi ::

Defenitivno mammut extrem. Sicer pa če plezaš imaš verjetno koga s katerim se lahko glede opreme posvetuješ, boljše kot povpraševanje po slo tech, ki ni specializiran forum za alpinistično opremo. Če pa te kaj zanima me pa kontaktiraj na zs, lp.

brr

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: godi ()

levaky ::

Na žalost prepozen odgovor. Na koncu sem se odločil za Arcteryx Alpha LT. Kolikor sem jo uspel testirati, se obnese odlično. Pravi test pa sledi pozimi, ko se temperature malo bolj spustijo, zapiha kak hladen veter, jaz pa se odpravim v kakšno grapo.

Arcteryx je padel zaradi bolj ugodne cene in odličnega svetovanja in odnosa prodajalca oz. zastopnika. Sicer pa sta hard shella precej podobna in z nobenim ne zgrešiš.

Glede posvetovanja s kolegi je problem, ker nihče nima Arcteryx, nekateri pa imajo Mammuta, samo to potem ni ravno fair primerjava:)

Kakorkoli, z nobeno od shellov nisem mogel zgrešiti, na koncu pa je tehtnico prevesila cena in svetovanje.

Matej

noraguta ::

ali obstaja kak kombinacija cordure in eventa. sam event kolikor sem ga gledal zgleda dokaj občutljiv pa tud izkušnje po forumih to nekako kažejo na to.
ogledujem si sicer
http://www.mimovrste.com/artikel/384070...

ali pa
http://www.montane.co.uk/products/men/s...

a me skrbi vzdržljivost. kakšne izkušnje?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

buttcrack ::

da ne odpiram nove teme, bom tole iz naftalina ven potegnu...

potrebujem eno solidno jakno, predvsem za turno smučarijo. Fajn je, ne premoči, ne prepiha in da vsaj malo diha. Vsekakor pa je dobrodošlo, da na stane 300€.

Če si kdo lasti kaj podobnega, prosim za nasvet/link. TY!

tonttu ::

Ce mislis iti vec kot enkrat letno ti priporocam da das malo vec in vzames Goretex ne nekih noname materialov za pol cene. Ja je drazje, ampak razliko vidis ko v hudem vetru pri -10c lezes proti vrhu hriba in ni nobene opcije, da bi imel shell v ruzaku ampak ga moras imeti gor. Takrat vidis razliko med poceni in dragimi shelli in tudi vidis, da se splaca dati vec. Odvisno sicer od modela in firme, ampak za tam nekje med 300 in 400eur dobis zelo dober Goretex hard shell, ce pa malo isces kaksne akcije in popuste, pa se za precej manj.
Mene pri mojih 100+ dnevih letno na smuceh zdrzi 4 do 5 let, tako da ce gledas dolgorocno, cena spet ni tako hudo velika.

nejcek74 ::

pejt v onih par stacun, ki prodajajo opremo ter poskusi kaj ti priblizno pase. Za turno smucanje mora biti:
- relativno lahka: troslojni goretex ali podobno, ne najdebelejsi (smucarski, pohodniski), ne najlazji (t.i. poletni ripstop): ker bos dosti prehodil z nahrbtnikom na ramah, pdanje po snegu ipd, ne pretirav z zepi in ostalimi detajli
- dobra zascita ped vetrom in snegom: nastavljiva kapuca, vodoodporna zadrga (manjsa teza), moznost, da rokave na koncu stisnes (velcro je bolj udoben kot vrvica), podobno spodaj
- mora dobro dihat: "goretex" ali podobno, zračniki pod pazduho znajo pomagat

recimo tule si malo poglej:
https://www.switchbacktravel.com/best-h...
Best Ski & Outdoor hardshell jackets for 2022/2023

zdaj bo cas razprodaj, pobrskaj malo po netu, da se dobit jakne za 50% off ce poisces velike evropske online trgovce

matobeli ::

buttcrack je izjavil:

Vsekakor pa je dobrodošlo, da na stane 300€.


Če ti ni odveč "barva" je tole super zadeva za https://www.outdoors.ee/en/product/brit...

buttcrack ::

Sicer v neke strašno zajebane gore (še) ne nameravam, niti v krutih razmerah ne. Se pravi, če je napovedan konkreten veter, zaenkrat raje ostanem doma. Če pa sem pa tja mal močneje zapiha pa ni nobene drame in mi že v trenutnih cunjah ni nič hudega.

Je tole solidna zadeva, spodaj pa kakšen merino (in puhovka): https://www.iglusport.si/fitz-roy-iii-j... V tujini se dobi za precej manj.

matobeli je izjavil:

buttcrack je izjavil:

Vsekakor pa je dobrodošlo, da na stane 300€.


Če ti ni odveč "barva" je tole super zadeva za https://www.outdoors.ee/en/product/brit...

tole sicer izgleda OK, barva me seveda ne moti ob taki ceni, ni pa velikosti prave... 185/xx bi rabil.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Za 185 vzameš 190 če želiš met malo daljše rokave, ali 180 če želiš bolj "fit" kroj, oboje bo pa prav ker je "radodaren" kroj.

nejcek74 ::

buttcrack je izjavil:

1) Sicer v neke strašno zajebane gore...
2) Je tole solidna zadeva, spodaj pa kakšen merino (in puhovka): https://www.iglusport.si/fitz-roy-iii-j...
3) Če ti ni odveč "barva" je tole super zadeva za https://www.outdoors.ee/en/product/brit...

1) gore postanejo zajebane takrat ko ne računaš na to
2) spada med bolj lahke vetrovke, ampak delala v glavnem bo. Plus da jo lahko uporabljaš se poleti
2.5 slojni = podobno kot 3 slojni, samo da je spodnji stroj tanjši, perforian ipd, tako da dobis lažjo vendar manj vzdržljivo konstrukcijo.
3) vojaške zadeve imajo ponavadi poudarek na vzdržljivosti, ne pa na udobju ali tezi. + kamuflažni vzorec??? jaz bi tole navlekel nase le v sili, kupoval pa niti pod razno.
* Fitz Roy tehta 360g po podatkih na strani, za tisto vojaško pa podatka ne vidim, lahko tudi da se motim in ni tezka. Samo zgornja povrsina mi deluje kot nek gabardin, ki je vzdržljiv, vendar klasično težek.

buttcrack ::

Tale vojaška je hit izgubila interes ker je s poštnino le še malenkost cenej kot Fitz.

Če se slučajno Fitz ne bo obnesel za zimo, bo za teh 360g dobrodošel v rukzaku za pohode. Za manj kot 100€ pride na dom.

Hvala vsem za mnenja/predloge.

matobeli ::

nejcek74 je izjavil:

+ kamuflažni vzorec???


Sej bo čez par let spet moderno. :))

nejcek74 ::

matobeli je izjavil:

nejcek74 je izjavil:

+ kamuflažni vzorec???

Sej bo čez par let spet moderno. :))

zna bit :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nova moška bunda/puhovka, kje kupiti? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11112432 (7167) Kvinta
»

Nakup jakne

Oddelek: Loža
163786 (2414) impre
»

pohodniška oprema (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8918814 (12279) Okapi
»

Gore-tex čevlji - premočijo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12331695 (27990) Kleemen
»

razočaran nad Maya Maya "kvaliteto"

Oddelek: Loža
3414370 (12466) T0RN4D0

Več podobnih tem