Forum » Pomoč in nasveti » "Boot disk failure" problem z starejšim pc-jem
"Boot disk failure" problem z starejšim pc-jem
crayz43 ::
Zdravo!
Lastim si starejši računalnik iz leta 1986 z Intelnovim mat. procesorjem Intel 8087, in se mi je pojavil naslednji problem: Računalnik je bil zunaj in sem ga prinesel v hišo ter prehitro preklopil na omrežje in kaj se je zgodilo po 5 min normalnem delovanju bum pa se je skadil iz ozadja ohišja in je lepo šel napajalnik v pokoj. Sedaj sem zamenjal napajalnik in ko prižgem rač: mi izpiše naslednje: Boot disk failure. Type key to retry. razmišljal sem v smeri da je nekaj narobe z trdim diskom ampak disk se normalno zažene in vse druge komponente delujejo normalno. Ali se je zaradi kratkega stika mogoče izbrisala vsebina na trdem disku ali kaj v tej smeri ??
Vnaprej hvala za pomoč!
Zraven prilagam slike errora.
lp! Jurij
Lastim si starejši računalnik iz leta 1986 z Intelnovim mat. procesorjem Intel 8087, in se mi je pojavil naslednji problem: Računalnik je bil zunaj in sem ga prinesel v hišo ter prehitro preklopil na omrežje in kaj se je zgodilo po 5 min normalnem delovanju bum pa se je skadil iz ozadja ohišja in je lepo šel napajalnik v pokoj. Sedaj sem zamenjal napajalnik in ko prižgem rač: mi izpiše naslednje: Boot disk failure. Type key to retry. razmišljal sem v smeri da je nekaj narobe z trdim diskom ampak disk se normalno zažene in vse druge komponente delujejo normalno. Ali se je zaradi kratkega stika mogoče izbrisala vsebina na trdem disku ali kaj v tej smeri ??
Vnaprej hvala za pomoč!
Zraven prilagam slike errora.
lp! Jurij
Azrael ::
Ima ta stroj MFM disk?
Če ga ima, je mogoče, da je takrat, ko si menjal napajalnik, eden ali oba podatkovna kabla izgubila stik na konektorjih diska?
Namreč ti kabli zlahka zlezejo toliko dol, da izgubijo kontakt, čeprav izgledajo priklopljeni. Lahko je tudi šel disk po gobe.
Če pa si razdiral na veliko, si lahko tudi zamenjal flopppy in široki HDD kabel med seboj, oba sta namreč 36 pinska in z enakim konektorjem (če v konektorju ni pregrade, ki preprečuje tako zamenjavo).
Če ga ima, je mogoče, da je takrat, ko si menjal napajalnik, eden ali oba podatkovna kabla izgubila stik na konektorjih diska?
Namreč ti kabli zlahka zlezejo toliko dol, da izgubijo kontakt, čeprav izgledajo priklopljeni. Lahko je tudi šel disk po gobe.
Če pa si razdiral na veliko, si lahko tudi zamenjal flopppy in široki HDD kabel med seboj, oba sta namreč 36 pinska in z enakim konektorjem (če v konektorju ni pregrade, ki preprečuje tako zamenjavo).
Nekoč je bil Slo-tech.
tony1 ::
Dbest, da imamo tukaj gor sploh še koga, ki je šraufal kište 20+ let nazaj in zanj niso vsi diski IDE type 47 Kje za vraga si bil, ko sem iskal SIMM FPM RAMe?
Avtorju teme: čemu, za boga svetega, pa uporabljaš tole (ampak res) prazgodovinsko najdbo?
Avtorju teme: čemu, za boga svetega, pa uporabljaš tole (ampak res) prazgodovinsko najdbo?
jat2406 ::
"1701 Fixed disk general POST error"
Če se je pokadilo iz napajalnika, je lahko podrlo tudi kaj "hardwera" na mama plati ali disku. Tukaj bo potem težka.
Najprej poskusi zadevo zagnati z flopija z DOS disketo, potem pa naprej
Preveriti je treba tudi nastavitev za disk v BIOSU, ker so tiste čase (20+ let) diski zelo neradi delali, če so bili formatirani na recimo TIP 10, pa potem prestavljeni na kaj drugega.
Če na disku ne piše koliko glav, cilindrov,sektorjev..., potem pomaga DOS programček "IDEInfo" - mislim, da se mi še nekje valja.
Če se je pokadilo iz napajalnika, je lahko podrlo tudi kaj "hardwera" na mama plati ali disku. Tukaj bo potem težka.
Preveriti je treba tudi nastavitev za disk v BIOSU, ker so tiste čase (20+ let) diski zelo neradi delali, če so bili formatirani na recimo TIP 10, pa potem prestavljeni na kaj drugega.
Če na disku ne piše koliko glav, cilindrov,sektorjev..., potem pomaga DOS programček "IDEInfo" - mislim, da se mi še nekje valja.
crayz43 ::
ja sam je pa še en problem kje dobit boot disketo 5.25" z Dos-om :D ?
prejle sem stvar spet sestavil skupaj in pognal in sedaj ne piše več boot-failure, sicer so malo črke pomešane na izpise vendar izpiše 640K OK potem pa se ne gane več naprej najbrž je res DOS šel po gobe, in bi potreboval kakšno zagonsko disketo.
katere tipke pa naj bi bile za vhod v bios?
prejle sem stvar spet sestavil skupaj in pognal in sedaj ne piše več boot-failure, sicer so malo črke pomešane na izpise vendar izpiše 640K OK potem pa se ne gane več naprej najbrž je res DOS šel po gobe, in bi potreboval kakšno zagonsko disketo.
"1701 Fixed disk general POST error"
katere tipke pa naj bi bile za vhod v bios?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: crayz43 ()
jat2406 ::
Phoenix BIOS ima še dandanes običajno F2, najde se tudi F8, pa seveda "del"...
Na nekaterih ploščah je bil 3x Esc
Skratka, moral boš uporabiti "metodo neuspešnih poskusov"
Funkcijske tipke lahko poskusiš na "frrrrrrr" sistem.
Ko prižgeš začneš vleči z prsti od F1 do F... , 1x, 2x, 3x.., če uspe si zožal izbor na funkcijske, drugače pač iščeš naprej.
Kar se diskete tiče, verjamem, da jo kakšen entuziast še vedni ima.
Na nekaterih ploščah je bil 3x Esc
Skratka, moral boš uporabiti "metodo neuspešnih poskusov"
Funkcijske tipke lahko poskusiš na "frrrrrrr" sistem.
Ko prižgeš začneš vleči z prsti od F1 do F... , 1x, 2x, 3x.., če uspe si zožal izbor na funkcijske, drugače pač iščeš naprej.
Kar se diskete tiče, verjamem, da jo kakšen entuziast še vedni ima.
misek ::
ja sam je pa še en problem kje dobit boot disketo 5.25" z Dos-om :D ?Sistemskih disket kolikor hočeš.
tony1 ::
Off topic!
@tony1
Še rabiš 72 pinski RAM?
Žal ne rabim več. Sem takrat presedlal na K-6 166 MHz, ki je imel na plati tako slote za SIMM kot DIMM rame (in celo za AT in ATX napajanje ).
Če pa bi kdo imel K-5 133 mhz proc s plato, nekaj rama in pripadajočimi karticami, pa šenkam :-)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | checksum bios errorOddelek: Pomoč in nasveti | 1044 (933) | Azrael |
» | od 160gb diska prikaže le 32, prvo mi je v partition magic prikazalo 160...Oddelek: Strojna oprema | 1974 (1650) | sirotka |
» | formatiranjeOddelek: Pomoč in nasveti | 1056 (964) | fahrenGONE |
» | Priklop diska, DVD in pekaca.Oddelek: Pomoč in nasveti | 1207 (1019) | bodom |
» | Image diska - a se da takga nardit? Npr GoBackOddelek: Programska oprema | 1395 (1243) | fm13 |