» »

Resevanje politega Thinkpada

Resevanje politega Thinkpada

«
1
2

maia ::

Ja, ja, nesposobna krava sem polila kofe po laptopu. Sicer naj bi bil spill-proof, pa tudi reflekse sem imela kar ostre, tako da je efektivno mogoce za zlico kofeta res zadelo racunalnik - sprednji del pod tipkovnico, samo ene dve tipki sta bli malo vlazni.Mislim, da je slo not predvsem pri touchpad-u.
Anyway, stvar se je izklopla, in se ni hotle vec zagnat. Sem ga deloma razsraufala, toliko da sem lahko razprla sprednji del in malo popivnala, ni blo dosti za pivnat. Potem sem ga se malo pofenala in pocakala.
Najprej ni reagiral nic. Sploh.
Pote, dve uri kasneje je reagiral tocno toliko, da se je zagnal, se pravi slisal se je ventilator, ampak na ekranu tema in se ni sploh nic bootalo al karkol.
Potem, danes zjutraj, se je zagnal, pokazal prvo "stran" se pravi IBM logo, potem pa zapiskal ene trikrat in napisal "Thermal senising error" in se ugasnil.
Jest optimisticno temu pravim napredek in upam, da bo do popoldne ze kaj bolje. Sem naivna? Sem kej lahko zajebala z razsraufavanjem? Moram se enkrat ga bolj narazen dat? Moram bit pri tem na kaj posebaj pozorna? Al nej kar obupam!?
Hvala!
Maja.

matobeli ::

tam kjer se je polilo očisti z čistilnim alkoholom, ne uporabljaj vode!!! seveda pa odstrani baterijo. poglej vse kontakte, če se kaj drži na njih in očisti. če si kaj odstranjevala hladilna rebra (pri procesorju) ali karkoli podobnega preveri če je bila tam slučajno kakšna pasta (termalna pasta), to jo moreš nadomestit.

najprej pa seveda vse očisti, poglej če je slučajno kje na matični plošči kakšen element vidno napihnjen/skurjen/poškodovan...

glede na to da se ti še prižiga imaš še šanse.

Ampak najprej vse spucaj z etilnim alkoholom! da neboš še kaj drugega skurila

Han ::

Kot prvo odstrani tipkovnico... in očisti polite dele...

maia ::

OK, zdej ne vem a nej se veselim, al nej me bo strah.
Sem ga še enkrat probala zagnat (se pravi brez alkoholnega ciščenja, ampak podpredpostavko, da se je pač posušil).

In ko je napisalo "thermal sensor error" sem stisnla Esc.
Jebiga, probat ni greh. :)
In zdej dela!?
Ne vem, malo se mu mogoče zatika, miška dela zunanja, ta na touchpadu pa gumbki ne primejo. Oziroma bolj bizarno, primejo za npr. premikanje po tekstu ne pa za klikanje na gumbe? Tak da mal čudno, ampak vsaj živ je.

In pa čim so se Windowsi naložil mi javi "new hardware found" PCMCIA Unknown manufacturer... In pol se sevenda ne zna inštalirat. Pojma nimam kaj to je?

Kaj naj zdej!? Vem da je smešno, ampak ta thermal error ni verjetno kar za ignorirat? Valda ga bom mogla spet razšraufat (kar ni prav zabavno, ve vsak, ki je kdaj to probal)? In kak hardware je to zdej?

Jao in juhej naenkrat!

matobeli ::

ta hardware je čitalec pcmcia kartic (reža pri strani računalnika), čimprej ga očisti! drugače ti lahko garantiram da se enkrat ko se bo dovolj segrel, ko se bo kavica še malo razlezla po vezju, ko se bo na kavico sprijel še prah, vse skupaj crknilo. mogoče ti bo tudi kaka stvar več delovala kot pa sedaj.

maia ::

ok, se pravi etilni alkohol, pol pa bi moral bit ok?
tnx!!!

Edit: Hocem rect, jasno mi je, da ne bo kar kul.. Zato pa sprasujem kaj naj naredim in javljam sprotne rezultate. Pac ne vem kaj npr. ta thermal sensor error pomeni? Da mu ventilator ne bo delal? glede citalca pcmcia kartic pa smesno, ker sem ravno zdaj zavoljo te kave spucala ven en kubik prahu, haha. Se pravi optimisticno, ampak vseeno naj ga se malo pocistim?
In se p.s. --- se ne sekiram grozno, ker je pet let star in imam cetvorni backup. Tako da ni drame. Ampak ne bi se takoj novga kupovala, ce ni treba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: maia ()

matobeli ::

ah, potem pa itak ni take panike če je že dedek. thermal sensor je to da se verjetno nekaj pregreva (kok sm pametn) mogoče stik med procam in hladilnikom, mogoče si uničila ventilator, mogoče je samo slabo priklopljen, če pa je bil že tako prašen in se je potem po njem polila kava sta se ti dve stvari spojili v nekaj kar zelo slabo odvaja toploto, mogoče tudi zato ne deluje tako zelo dobro. če ga dodobra prečistiš (ni pa vseeno treba polivati gor alkohola) bo samo bolje, zajebat praktično nemorš. lahko pa počakaš na mnenje še koga drugega, če se slučajno motim

maia ::

hehe, hvala!
verjetno sem kak stik prekinla, najbolj verjetno. ker do ventilatorja nisem sploh sla, tako da ga nisem mogla fizicno poskodvat (polil se je po sprednji strani), pregrevanje pa tud ne more bit razlog (kvecejmu posledica), ker error javi takoj, ko ga uzgem.
dobr, da sem zadnjic enga majstra gledala, kako je razdiral nek laptop, da je do biosa prisel - je zgubila zadeva del mistike, tako da si upam sama razsraufvat (seveda si delam lepe kupcke sraufkov in zraven napisem kje sem katerga nasla (in pri tem opozarjam vse, ki boste kdaj v taki situaciji lepo aranziranih sraufkov: ne uporabljajte fena...;(())

Pyr0Beast ::

Hah, fen.

Posodica za led se obnese super za 'shranjevanje' raznoraznih vijakov.

Drugače pa alkohol ali aceton. Kava ni ravno nevarna, samo jo je še vedno dobro spucati, ko se zadeva stara rada začne prevajati in vse skupaj kajhitro mrkne.

Zamenjaj tudi termalno pasto na procesorju. IMO je to dobra stvar za narediti po toliko letih.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

tony1 ::

Aceton raje ne, ker topi plastiko in bo laptop bogve kakšen...

333333 ::

maia

Za Thinkpada si lahko snameš navodila (guide) z interneta kako ga raztaviš step by spet oz kako zamenjaš kak del. Tako da idi na proizvajalčevo stran pod svoj model prenosnika in poglej malo. Če ga že rastavljaš je boljše po navodilih ćeprav thinkpadi grejo izi narazn, ampak ziher je ziher.
Spiritual

Pyr0Beast ::

Aceton ne bo škodil prenosniku, seveda če ga ne polivaš po plastiki. S hujšimi čistili se čisti oksidiran PCB.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

maia ::

super, in hvala PoeT, vidim, da bo res lazje z rtfm varianto :)
zdej moram samo se ta alkohol najt - sem namrec v angliji in se izkaze, da to sploh ni tako enostavno, kot bi clovek mislu. v najslabsem primeru pac aceton...
hvala decki!

mihec87 ::

Ta alkohol se verjetno dobi v kaksni trgovini ala merkur varianta.Z acetonom pa previdno saj je topilo sploh barva al pa plastika.

maia ::

ma sem probala, pa me samo cudno gledajo, kot da hocem kej v luft vrst. najblizje kar sem nasle je "mineralized methylated spirits", kar naj bi bil etanol z dodatkom do 10% metanola (zato da kao ni za pit). npr, takole: to bo OK?

Han ::

Bo v redu, kljub vijolični barvi. :D A v lekarni tudi ni za dobit 100 ml flaške etanola?

McNato ::

Pri nas se prodaja "Denaturirani špirit". Mislim pa da ima ned drug dodatek namesto metanola ki je strupen.

maia ::

ja, sej sklepam, da je to podobno kot denaturiran spirit. ker ne, etanola ne mores kupit kar tako, mislim da je neka fora s trosarinami/licencami ipd., da ga ne smejo prodajat. hocem rect ti dodatki so dodani zato, da ne spade v klaso alkoholnih pijac, zato ga lahko prodajajo v 'merkurju', cistga etanola pa pac ne - tud v lekarnah ga nisem nasla - tam majo samo "surgical spirits" ki pa je etanol z dodatkom ricinusovega olja in metil salicilata, da lepo disi ... kar pa valda odpade za komp.

Pyr0Beast ::

Ja, tisti špirit bo super za očistit. Pa vatirane palčke poizkusi najti.

Naprave ki ne delajo (tipkovnica in touchpad npr.) pa kar odklopi, da ne bo še kakšnih težav pozneje. Oboje lahko potem doma opereš v alkoholu.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

HyperKiller ::

Kakšen del (touchpad, hladilnik, ipd) lahko BP opereš pod tekočo vodo, če se prepričaš da ga bo možno posušiti. Elektrika je čefur, voda je skinhead, vezje pa je samo gostilna v kateri se stepeta. Zato damo baterijo ven ko šraufamo/čistimo in zato lahko tipkovnico skopaš če jo potem posušuš.
PS: vatirane palčke so tvoj prijatelj!

Uživaj!
Pri Microsoftu uspešno izrezujejo varnostne luknje.

maia ::

no, porocilo:
pred ciscenjem je imel aleksander (jebiga, mal sem sentimentalna) rahle probleme z misko (miskami v bistvu), drgac je zgledal ok, dokler mu nisem dala mal vec za kalkulirat, pol je ba zagnal ventilator tak zvok, kot da se bo glihkar odlomil...

ok, ciscenje: detajlno in previdno, vatirane palcke so bile moj prijatelj (ce koga zanima koliko jih je v skatli, ce na njen pise da jih je sto, mu lahko povem, da jih ni zares sto), noben del al pa srauf ni na koncu ostal.

po ciscenju: noce vec delat :'(
pac ne migne, niti ts ne nardi. kaj zdej? vezja so vsa zgledala kul. vidlo se je kje je blo polito ampak je blo grozno malo, nic se ni napihnlo al pa kej podobnega. ciscenje je blo v glavnem pet let crnega prahu, ki se je nabral. nicesar nisem narobe nazaj not dala, razen miske in tipkovnice itak nisem sploh nicesar odkapljala. ce ga prklopim na napajanje dela una lucka, ki kaze, da se baterija polni al neki, to pa je tud vse.

in mimogrede sem spucala se vse tipke, jao, vse za nic?!

Pyr0Beast ::

.......
Slab termalni kontakt procesorja in hladilnika
......
Pusti ga da se posuši (še enkrat)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

solatko ::

Poglej, če si trdi disk in DVD dala prav v ležišče in konektor. Sem zadnjič skor doktorat naredu, ker mi je feder porinil HDD iz konektorja, pa se ni hotelo nič zagnat.

maia ::

aha pyr0beast, se pravi tista bakrenasta zadeva, ki sem jo odsraufala, da sem lahko bolje palcke tlacla med ventilatorjeve rezice?
ker termalne paste nisem menjala (je ni blo pri roki). una, ko je bla gor je pa res mal zasuseno delovala. ce to spucam in na novo nanesem? da je kontakt? makes sense!
solatko, to z diskom mi je bolj malo verjetno. disk gre cist natancno in brez zajeancije not, sraufek se 'align-a', tak da pomoje to nisem mogla narobe narest?

Pyr0Beast ::

aha pyr0beast, se pravi tista bakrenasta zadeva, ki sem jo odsraufala, da sem lahko bolje palcke tlacla med ventilatorjeve rezice? ker termalne paste nisem menjala (je ni blo pri roki). una, ko je bla gor je pa res mal zasuseno delovala. ce to spucam in na novo nanesem? da je kontakt? makes sense!
Če jo spucaš in na novo naneseš bi moralo delovati. Pazi samo, da pravilno nalega in vijake prišrafuješ, odšravfuješ diagonalno. Ne na eni strani do kraja, pa nato na drugi, ker odkrušiš vse robove :)

Sam sem probaval in dela tudi z navadnim mašinskim oljem namesto paste, če je CPU seveda v redu. Malce bolj je vroč in ni za trajno, ampak za prvo silo je več kot dovolj.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

matobeli ::

če se ti da še ukvarjati, poglej če si slučajo kje površno očistila in je recimo prah povezal dva kontakta med seboj. sej nisi nič z vodo packala? sem videl da je neka glavca pogruntala da je ok nekatere dele prati z vodo (toj tko kt če bi srbjanca pa bosanca skupej zapru v vojaško skladišče, oziroma skina in panksa, tud če nebosta istočasno tm, se bosta zavohala in bo štala). posebej pozorna bodi pri procesorju oz. pri podnožju procesorja, kjer so kontakti res skupej. poglej tudi če niso kakšni kontakti malo oksidirali in sedaj ko si jih odprla se malo upirajo. Mogoče če zamenjaš bios baterijo (mala okrogla)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Pyr0Beast ::

You mean this ?



Seveda da se da prati z vodo. Samo sušiti je potem treba cel teden, pred tem pa plato dodobra otresti in spihati ter odstraniti vse vire energije.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

solatko ::

Pyr0Beast - Dej malo ohladi s takimi nasveti, take finte niti slučajno niso za začetnike, ob takih predlogih dvomim, da boš imel več dela.

Pyr0Beast ::

Heh, samo prikazati skušam da se to ni nobeden bav-bav, kot so govorili, da voda + elektronika ne gre skupaj.

Elektronika na veliko odpušča, če se le potrudiš poiskati napako. Nima te razloga biti strah za polit kofe ali čaj, dokler zadevo temeljito spucaš.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Han ::

Vendar je zelo priporočljivo potem zadevo sprati vsaj z destilirano vodo, še bolje z etanolom...

Pyr0Beast ::

Lahko, ni pa nujno, v kolikor že prej spraviš kar se da veliko vode dol - popivnaš ali kaj drugega.

Če te pa vodni kamen potem zeza pa (3% HCl) kislino v roke in gasa ! :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Keyser Soze ::

V bistvu sem tudi sam že pral elektroniko pod vodo. Mislim, da ni bila matična, temveč grafika. Čistilo, voda in zobna ščetka. Hitro zdrgnit, zadevo dobro sprat, vzet kompresor in spihat stvar, preden se zasuši vse skup.

Rezulata je bil enak oz. malček bolj čist kot po spihovanju in čiščenju z alkotom.

P.S.: Aja, pri brušenju GPUja sem tudi uporabljal vodo. Ni panike, sploh.

Voda ni problem, če je izpostavljenost kratkotrajna, in elektronika ne vsebuje kakšnih elementov, ki niso popolnoma wasserfest.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

če se jo takoj spiha/posuši je dobro. ampak, če ne delaš tega ravno pogosto ti ponavadi ostane kakšen kotiček ki ga zrak ni dosegel, voda pa, tako da ostane moker, poleg tega tudi kakšna reža lahko ostane mokra, tudi po 1 tednu in ker smo ljudje neučakani sestavimo komp po 3h dneh, nismo pa opazili da se je voda zavlekla pod en čip,... pa zgori kakšna zadeva. poleg tega, če plate ne spihamo s kompresorjem in jo samo sušimo lahko kakšna stvar tudi oksidira.

bolje uporabit cel litr alkohola kot pa zjebat kaj z vodo.

Vsaj moje skromno mnenje, bom pa še fotra uprašov ki se že 30let ukvarja z fino elektroniko če kaj pucajo z vodo :)

blackbfm ::

Mogoče bi blo pametno da bi drugič sušil s silika gelom al pa kej :P

Pyr0Beast ::

Oksidi se tvorijo če imaš kakšen vir štroma na plati. Drugače dobiš ven samo kamen ki pa ni higroskopičen in še manj prevoden.

Sam sem zadevo posušil v enem dnevu na direktnem soncu.

Gre pa tudi na 50 st. C v pečici za 2 uri.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

matobeli ::

ah, ti kar pucaj elektroniko z vodo, te bo že izučilo (razen če boš imel srečo)

Pyr0Beast ::

Hehehehehe >:D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

HyperKiller ::

+o Pyr0Beast

Zgodovina sprememb…

maia ::

dobro, voda pa to, sej vsi štekamo...čeprav ta z zobno krtačko mi je zanimiva? ni to preveč grob pristop?
anyway, ništa, moram poročat, da mi je zmankal idej (kot da so ble moje)...
zamenjala termalno pasto, še enkrat pregledala vse čipe in vse zgleda clean, vse je suho, vsi kontakti v kontaktu.
in še vedno nič.
včasih, ko ga hočem užgat, ne da bi bil kabel vkloplen, za trenutek zasveti lučka od baterije, ampak res samo za militrenutek.
zgleda da bo treba kazga majstra poklicat... čeprav ne vem če ma smisel, ker če bo reku, da je treba matično ploščo menjat, se mi to itak ne splača. sem se pa vsaj naučila razšraufat thinkpada - zdej ga razstavim in sestavim v manj kot petih minutah :)
hvala vam dečki vseeno!
lp,m.

Pyr0Beast ::

Zobna krtačka je prav super za čiščenje prahu ali česa drugega iz elektronike, namočena v razrečilo seveda deluje še bolje.

Pravtako je dober čopič za čiščenje prahu.

Hm, zanimivo. No, večina zalite elektronike crkne pri naslednjem vklopu in skoraj nikoli med delovanjem. Sekirat se pa ni treba.

Lahko poslikaš zadevo (ploščo) ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BigWhale ::

Jaz sem svoje stare, zaprasene komponente prav v pomivalnem stroju ...

NIC jih ne spuca bolj. :)

Keyser Soze ::

dobro, voda pa to, sej vsi štekamo...čeprav ta z zobno krtačko mi je zanimiva? ni to preveč grob pristop?

Vsekakor uporabljaj Curaprox 5460. :D

Mehka, veliko ščetin, idealna za fino elektroniko.
OM, F, G!

333333 ::

zdej ga razstavim in sestavim v manj kot petih minutah :)



Redke so take.... :)
Spiritual

oldguy ::

S kje pa si? Če drugega ne, ti lahko pomaga kak slo-tech mojster? Saj nas je dosti...

333333 ::

Oldguy Če bi bral vse poste bi videl da je problem je v tem da je v tujini in ne v Slo.
Spiritual

oldguy ::

Eh, točno...

Sem prebral par dni nazaj, pa sem že pozabil vmes...:)

maia ::

Jao, ta komp je čist prtegnen.
Sem se že začela razgledovat po tržišču pa tako... Aleksandra pa sem dala na polico. Izkšteganga iz kabla seveda, ampak z baterijo not.
In kaj se zgodi, sred lepega slišim neko piskanje? Ja baterija se mu je spraznla revčku. In se zdej sred lepga spet užge!?
Zgleda pa prbližn tko kot prej (se pravi pred čiščenjem): miška počne gluposti (klika, pa ne klika, pol pa klikne 20-krat ko se slučajno nahaja ikono mozille. tale tekst naprimer pišem že ene 10 minut...)
pa zgleda, da zdej tud usb-ji ne delajo. pa zaenkrat se še ni zagrel, tako da ne vem kako bo ventilator počel...
pa hvala oldguy za ponudbo, sam kot je blo omenjeno nisem v slo, sicer pa na tej točki ne vem kaj se še da narest..
ga bom še enkrat razšraufala (tip pravi, da ga tako zavzeto razšraufavam samo zato ker se mi fajn zdi :) lahko tud kako fotko nardim, če bo kdo kej vido.
pa hvala, če bo kdo mel še kako idejo, čeprav zdej sem že sprijaznjena z idejo novga - tokrat desktopa :)
m.

edit: pa glihkr sem opazla, da mu je ura 23:00 2.9.2009?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: maia ()

Pyr0Beast ::

Heh heh heh :)

Zgleda da si ga prvo napila kave, potem pa še alkohola. Revček čist overdose-an :D

Touchpad je potrebno sčistiti potem, če ga že nisi. Ponavadi se ga odvijači iz zgornje stranice računalnika, ker je pritrjen. Njegovi gumbi pa so ponavadi ali na samem touchpadu, ali pa se nahajajo pod njim, na sami matični plati.

Je pa res da znajo te zalite zadeve malce čudno delovati od časa do časa. Če so kakšne z plastiko pokrite površine, kot na primer samolepilna alu folja, s katero se zaščiti določene dele prenosnika, se voda zelo rada zaleze odspodaj.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

oldguy ::

Ja, vse kaže na to, da še ni dobro posušen. Pusti ga na polici za kak teden, po možnosti nad radiatorjem, pa poskusi znova. Svoje čase smo oprali kar ene par thinkpadov in vsi so spet začeli delat normalno po določenem času (no razen enemu smo menjali touchpad).

Moraš vedet, da imaš precej trpežno žival...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oldguy ()

maia ::

Wow, OK, dečki: your work here is done!

Vse zgleda, da je res trpežna žival tale moj T42. Po enem dnevu zmerne do zahtevne uporabe zdej kaže, da se je vse vrnilo v originalno stanje - no, razen, da se glanca ko nov seveda ;)

Sej se bom kmal spet oglasla z novim threadom pod "kaj kupiti" ampak do takrat nej samo rečem hvala vsem, ki ste me za roko držal med to avanturo, krasni ste!

Maja.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

S čim očistiti termalno pasto s procesorja?

Oddelek: Pomoč in nasveti
474963 (3875) opeter
»

Osvežitev vonjave na laptopu

Oddelek: Pomoč in nasveti
192244 (1424) fx3zRejSz0cS
»

Odstranjevanje termalne paste na procesorju

Oddelek: Pomoč in nasveti
274425 (3279) Dejan_007
»

Odstranjevanje termalne paste

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
255537 (4646) Pyr0Beast
»

S čim spucati procesor?

Oddelek: Pomoč in nasveti
271908 (1333) BigWhale

Več podobnih tem