Forum » Programska oprema » Linux kot normalen server
Linux kot normalen server
Matri[X] ::
Do sedaj sem imel na mojem strežniku Windowse 2000 Server in sem se odločil da bi poskusil še malo z linuxom, da vidm razliko v hitrosti. Ker se na linux spoznam nič in ne maram ukazne vrstice in podobnih zastarelih zadev, sprašujem če MOGOČE za linux obstajajo tudi normalni strežniški programi z GUI, ker se tako prihrani veliko napora in živcev. Tako mnenje imam zato, ker sem malo iskal po internetu za te strežniške programe in se vsi upravljajo in ukazne vrstice in tudi z namestitvijo je ZELO veliko dela. Navajen sem na ZELO preprosto namestitev v in GUI programe kot v Windowsih, saj tako lahko vsaj kar nardiš. Zanima me če pozna kdo strežniške programe z GUI za email, web(php), MySQL in FTP.
Hvala.
Hvala.
- spremenil: Matri[X] ()
jype ::
Hja.
Ukazna vrstica je zastarela? Pokazi mi kako brez ukazne vrstice v vseh datotekah s koncnico .conf spremenis vrstice bind=192.168.10.1 v bind=192.168.25.1. Na primer. Ce je teh datoteh 25 in so raztresene po 25 direktorijih po celem disku? Zajebano. Brez ukazne vrstice se naklikas da je veselje. Traja ziher 15 minut. Z ukazno vrstico to naredis v manj kot minuti (ce imas shell, ki ga obvladas, seveda).
Odgovoren si za to, kar tvoja masina pocne po omrezju. Tudi kazensko odgovoren.
GUI naceloma lahko uporabljas po tem, ko ze ves kaj se pod njim dogaja. Prej pa nima smisla. Prenevarno je.
Email. GUI? Noro. Rabis knjigo s priblizno 5000 stranmi, kakuh 100 neprespanih noci in postfix. Ko to imas, bos ugotovil da ti se nekaj manjka, ampak tisto bos potem ze sam znal namestit in skonfigurirat.
MySQL. Baza podatkov, preprosta, hitra, uporabna za domac streznik. GUI? Rabis knjigo s 1000 stranmi in kak mesec treninga.
FTP je enostaven. En teden, pa obvladas. Brez knjige. Samo ukazna vrstica in man strani.
Normalni strezniski programi GUIja ne potrebujejo, in ga zato tudi nimajo. Ce ga rabis kupi suna (www.sun.com). Baje je solaris 9 zakon. Sun Cobalt je tudi super, vse delas prek guijev. Lepo je videt masino, ki nima reset tipke, ker je ne rabi, je rekel kolega, ko je odpakiral Sun blade.
Ce pa nimas denarja za kaj drugega kot PC, potem pa guraj linux. In ce nimas denarja, to pomeni da imas veliko casa, da se lahko vsega (ja, celo ukazne vrstice) naucis.
Ukazna vrstica je zastarela? Pokazi mi kako brez ukazne vrstice v vseh datotekah s koncnico .conf spremenis vrstice bind=192.168.10.1 v bind=192.168.25.1. Na primer. Ce je teh datoteh 25 in so raztresene po 25 direktorijih po celem disku? Zajebano. Brez ukazne vrstice se naklikas da je veselje. Traja ziher 15 minut. Z ukazno vrstico to naredis v manj kot minuti (ce imas shell, ki ga obvladas, seveda).
Odgovoren si za to, kar tvoja masina pocne po omrezju. Tudi kazensko odgovoren.
GUI naceloma lahko uporabljas po tem, ko ze ves kaj se pod njim dogaja. Prej pa nima smisla. Prenevarno je.
Email. GUI? Noro. Rabis knjigo s priblizno 5000 stranmi, kakuh 100 neprespanih noci in postfix. Ko to imas, bos ugotovil da ti se nekaj manjka, ampak tisto bos potem ze sam znal namestit in skonfigurirat.
MySQL. Baza podatkov, preprosta, hitra, uporabna za domac streznik. GUI? Rabis knjigo s 1000 stranmi in kak mesec treninga.
FTP je enostaven. En teden, pa obvladas. Brez knjige. Samo ukazna vrstica in man strani.
Normalni strezniski programi GUIja ne potrebujejo, in ga zato tudi nimajo. Ce ga rabis kupi suna (www.sun.com). Baje je solaris 9 zakon. Sun Cobalt je tudi super, vse delas prek guijev. Lepo je videt masino, ki nima reset tipke, ker je ne rabi, je rekel kolega, ko je odpakiral Sun blade.
Ce pa nimas denarja za kaj drugega kot PC, potem pa guraj linux. In ce nimas denarja, to pomeni da imas veliko casa, da se lahko vsega (ja, celo ukazne vrstice) naucis.
simon ::
Ce hoces (dobro) administrirat streznik bos rabil ukazno vrstico... Tudi na NT-like OS bos vsaj net ukaz moral spoznati, pa tudi omejitve batch datotek bos kmalu spoznal. Instalacija in konfiguracija kaksnega streznika pa zna biti tudi samo iz gui-ja pasja, poleg tega pa ti studiranje dokumentacije ne uide. Ukazna vrstica je se najmanjsi problem.
Ti pa za linux priporocam (preverjeno) dober vmesnik webmin-a.
Ti pa za linux priporocam (preverjeno) dober vmesnik webmin-a.
Yohan del Sud ::
Fantje te mčkano strašijo. (predvsem se delajo grozne...)
Evo sam sem začel linux brihtat ene pol leta nazaj...
Par nesvetov...
GUI obstaja, a je ubog...
MC (midnight commander, klon nc-ja) je še vedno zakon.
Apache je Apache pod win in pod linux - ne obstaja gui!!!
MySQL pa ni panike, obsatjao GUI- ji, samo da trenutno delam samo s MyPHPadminom, ki smrdi (trenutno za moje potrebe)...
Ti samo navali, ampak bo koštalo živcev in časa... Open source ima vse... Tudi GUI...
Evo sam sem začel linux brihtat ene pol leta nazaj...
Par nesvetov...
GUI obstaja, a je ubog...
MC (midnight commander, klon nc-ja) je še vedno zakon.
Apache je Apache pod win in pod linux - ne obstaja gui!!!
MySQL pa ni panike, obsatjao GUI- ji, samo da trenutno delam samo s MyPHPadminom, ki smrdi (trenutno za moje potrebe)...
Ti samo navali, ampak bo koštalo živcev in časa... Open source ima vse... Tudi GUI...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Programi z Download.com oviti v dve plasti namestitve (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Omrežja / internet | 15877 (13195) | MrStein |
» | Ubuntu 10.04 in Windows 7 - kateri je hitrejši (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 38155 (33302) | noraguta |
» | namizna aplikacija v javiOddelek: Programiranje | 1886 (1399) | urosz |
» | Ubuntu Karmic Koala - Release Party (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 9373 (6666) | techfreak :) |
» | Microsoftova nova ukazna vrsticaOddelek: Novice / Ostala programska oprema | 3441 (3441) | necromncr |