» »

pomen raida??

pomen raida??

UNKNOW ::

Ker sem še nov v računalništvu, bi prosil če mi kdo razloži pomen raida(njegovo funkcijo) in zakaj naj bi kupil ploščo z raidom in zakaj ne.:D

aky ::

RAID kratica pomeni Redundant Array of Inexpensive (ali Independent) Disks.

Poznamo več vrst RAID polj:

RAID 0 ali stripe:
Povežeš 2 ali več diska v RAID0. Uporabiš recimo 2x 40 Gb diska. Tako dobiš 80 Gb. Pri RAID0 so podatki raydeljeni na obe plošči (stripeani). V Windowsih vidiš samo en pogon. Tako v teoriji (tipično na SCSI) dosežeš dvakratne performanse. Slaba stran je, da če ti crkne en disk, zgubiš podatke celega pogona (torej obeh diskov).

RAID1 ali mirror:
Povežeš 2 diska. Če uporabiš 2x 40 Gb diska dobiš 40 Gb. Drugi disk je kopija prvega. Hitrost je enaka enemu disku. Predost pa je ta, da če ti crkne eden, še naprej dela drugi.

RAID 0+1:
Kombinacija obeh, uporabiš recimo 4x 40 Gb diska. 2 po 2 stripeaš (RAID0), nato pa oba stripea daš v mirror. Velikost v tem primeru je 80 Gb, če pa ti crkne katerikoli stripe, ti še naprej dela drugi. V tem primeru je hitrost enaka dvem diskom (enemu stripeu).

RAID3:
Za to rabiš 3 ali več diskov. Podatki so praktično stripeani na vse diske razen enega, ki pa služi za pariteto. Torej v praksi, če uporabiš 5x 40 Gb, boš dobil disk velikosti 160 Gb, hitrost pa je teoretično enaka štirim diskom v stripeu. Če crkne katerikoli disk se podatki znajo restavrirati. Praktična hitrost RAID3 pa je ponavadi pogojena z samim RAID kontrolerjem.

RAID5:
Je praktično isti kot RAID3, le da so paritetni podatki razvrščeni po vseh diskih. Hitrost je nekoliko večja, je pa spet odvisna od RAID kontrolerja.


Za več info samo vprašaj. :)

UNKNOW ::

HVALA!

aky ::

Naj samo še omenim, da sta RAID3 in RAID5 tipično v domeni specializiranih kontrolerjev. Softwareski RAID3 sem videl edino pri Discreetovih produktih na SGIjih (pa še to samo na njihovih stoneih).

Klampfer ::

RAID? Nein, danke. Požre preveč procesorjeve moči, ki se lahko uporabi v druge namene...


RAID? Ja, danke. Samo pri strežnikih.
Bogomir

LoneWolf ::

djPizzicato: Govoris seveda o RAID 0, vendar tudi drugi RAID-i niso cisto brez veze. Meni RAID 1 (mirror) pride *zelo* prav in mi je ze vsaj trikrat resil podatke (2 x IBM DTLA 45 GB, vec ni treba povedat... :8) ) Ce eden od IBMov skrtne, lahko naredim low-level format z DTF in obnovim mirror iz drugega diska - izgubim dve uri casa, cesa hujsega pa ni. OK, IBMi DTLA so ekstremen primer, vendar kdor ima na disku se kaj bolj nenadomestljivega in pomembnega kot DivX filme in MP3je, bo morda cenil dodatno varnost RAID 1 v casu, ko tudi novi diski crkujejo ze po enem mesecu. Ne nujno samo na strezniku. Tele IBMe se upam uporabljat samo se v RAID 1.

BTW, kupuje kdo disk? >:D

Kar se tice RAID 0, na zacetku sem imel oba diska v RAID 0 in so bile tudi performanse opazno boljse, takole na oko okoli 30-40%. Je pa res, da se dolocene kombinacije diskov in kontrolerjev obnesejo bolje kot druge, pa tudi RAID nastavitve kot je velikost bloka lahko precej vplivajo na koncno hitrost.

aky ::

Sevedas sedaj govorite o softwareskem RAID0. Kolega je spraševal, če se mu splača kupiti ploščo z RAIDom. Sklepam, da ima plošča RAID0, 1, 0+1. Tako bi procesorska obremenjenost odpadla.

Kar se pa tiče procesorske obremenjenosti.
Na naši firmi tipično konfiguriramo vsaj 4 SCSI diske za softwareski stripe. So pa primeri, ko jih je 16 ali več. Diski so ponavadi 10k RPM Seagate ali IBM. Zasedenost procesorja pri teh izvedbah je praktično zanemarljiva, pa četudi diski letijo nad 130 Mb/s sustained.

Pojma pa nimam, kako se ob tem obnašajo IDE diski.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAID na osebnem računalniku

Oddelek: Kaj kupiti
394324 (1887) pegasus
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293546 (2305) element
»

Raid

Oddelek: Strojna oprema
193797 (3535) ender
»

RAID5 / RAID1 ali kaj drugega?

Oddelek: Strojna oprema
131868 (1670) urosbe
»

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18413688 (9292) matrix2

Več podobnih tem