Forum » Strojna oprema » ROM vprašanje
ROM vprašanje
Panter83 ::
Zdravo
imam vprašanje, ki me je begalo danes, ko sem rabil resetirati geslo BIOSa.
Če prav razumem je Bios shranjen na ROMu, ki je po definiciji grajen tako, da se informacija
hrani tudi, če odklopimo vir energije. Tako nam ROM integrirana vezja služijo kot element
za shranjevanje zagonskih programov, fiksne programe za specializirane računalnike pa seveda kot
pomnilnik za Firmware kot sredstvo za za hranjenje mikroukazov za interpretacijo programskih ukazov.
Ni pa mi pri vsem tem jasno kako potem lahko resetiraš določene nastavitve v BIOSu z odstranjevanjem baterije
z matične plošče? Ali ni vse skupaj na enem čipu?
Hvala vnaprej za pojasnila!
imam vprašanje, ki me je begalo danes, ko sem rabil resetirati geslo BIOSa.
Če prav razumem je Bios shranjen na ROMu, ki je po definiciji grajen tako, da se informacija
hrani tudi, če odklopimo vir energije. Tako nam ROM integrirana vezja služijo kot element
za shranjevanje zagonskih programov, fiksne programe za specializirane računalnike pa seveda kot
pomnilnik za Firmware kot sredstvo za za hranjenje mikroukazov za interpretacijo programskih ukazov.
Ni pa mi pri vsem tem jasno kako potem lahko resetiraš določene nastavitve v BIOSu z odstranjevanjem baterije
z matične plošče? Ali ni vse skupaj na enem čipu?
Hvala vnaprej za pojasnila!
SasoS ::
Ne, bios je sestavljen iz dveh delov - eno je res ROM (oz. že kar nekaj časa raje flash kot pravi rom) in drugi del, CMOS, ker so shranjene nastavitve (ki po definiciji ne morejo biti v ROMu). Ta del drži baterija in se zbriše če jo odstraniš.
Brane2 ::
Drugi del je v bistvu statični RAM, ki zaradi CMOS zgradbe v mirovanju porabi izredno malo in se tako lahko napaja iz baterijice na plošči.
On the journey of life, I chose the psycho path.
Brane2 ::
V bistvu je termin "CMOS" danes bolj redundanten.
Včasih so bili računalniki bistveno bolj narejeni v NMOS tehnologiji, ki je bila hitrejša, vendar tudi požrešnejša od CMOS.
Tako so za čip, ki vsebuje uro in košček RAM-a posebej navajali "CMOS", da so povdarili njegovo non-volatile funkcijo ( ob bateriji, seveda).
Danes so praktično vsi čipi na plati v CMOS-u, a ime je ostalo...
Včasih so bili računalniki bistveno bolj narejeni v NMOS tehnologiji, ki je bila hitrejša, vendar tudi požrešnejša od CMOS.
Tako so za čip, ki vsebuje uro in košček RAM-a posebej navajali "CMOS", da so povdarili njegovo non-volatile funkcijo ( ob bateriji, seveda).
Danes so praktično vsi čipi na plati v CMOS-u, a ime je ostalo...
On the journey of life, I chose the psycho path.
SasoS ::
V biosih pa še vedno piše Save to CMOS and exit? ali pa CMOS crc error...moja plata ima zadaj gumb kjer piše clear cmos...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Težave z zagonom računalnikaOddelek: Pomoč in nasveti | 2133 (1930) | solatko |
» | ura zaostaja, winxpOddelek: Pomoč in nasveti | 1869 (1677) | OmegaBlue |
» | CMOS cheksum error Defaults loadedOddelek: Strojna oprema | 1616 (1409) | Duhec |
» | Kaj sem pokvaril?Oddelek: Navijanje | 2189 (1888) | podbevna |
» | Big problem z računalnikom... !Oddelek: Pomoč in nasveti | 1439 (1107) | Brane2 |