» »

Težave z zagonom računalnika

Težave z zagonom računalnika

Prime_ ::

Pri zagonu računalnika se mi pojavi sledeči problem. Računalnik se zažene, se normalno pokaže začetni zaslon, kjer je tudi logo firme, nato nenadoma postane zelo tih (še naprej dela)in pokaže se mi črni zaslon, zgoraj levo pa mi utripa podčrtaj. Podobno, kot če bi bil v cmd komandi.
Konfiguracije nevem točno, ima ASUS-ovo osnovno ploščo, ter amd-jev procesor.

Poskusil sem naslednje:
- odstraniti rame, grafično kartico ter oba pogona, (brez rezultata)
- resertirati BIOS.
Po zagonu vidim, da se hladilnika na grafični in matični zelo hitro ogrejeta (postanega vroča).

Ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo narobe?

Prime_ ::

Mi res noben nebi znal pomagati?

Duhec ::

Pa prideš v Cmos nastavitve biosa ?
Opiši kako si resetiral bios ?

Prime_ ::

Odstranil sem baterijo.
V BIOS pridem normalno lahko.. Kot sem napisal, prižge se mi tisti "home screen" od osnovne plošče, kjer lahko s tipko TAB vstopim v POST poročilo, ampak se le ta takoj po odprtju zapre in pojavi se tisto črno okno z utripajočim podrčrtajem.
V BIOS pa lahko pridem normalno, ter tudi kaj spreminjam vendar nevem kaj bi lahko bilo narobe.

solatko ::

Nastavi first boot - HDD

Prime_ ::

Sem. Ampak je še vedno isto.

Duhec ::

Ok.
V Cmos nastavitvah biosa imaš nekje "Load Fail-Safe Defaults" in ga aktiviraj, shrani in zapusti Cmos.Je kaj boljše ?
Poglej še, če ti bios sploh zazna HD !

Če ni spremembe pri bootu pa Clear Cmosa narediš tako, da izštekaš 220V kabel iz napajalnika, stisneš gumb za vklop, da se vsi kondenzatorji v napajalniku in plati lepo izpraznijo,(baterije ti ni potrebno odstranjevati), na osn.plošči prestaviš jumper za Clear Cmosa v pozicijo za Clear (jumper je navadno kje blizu baterije-poglej v dokumentacijo, navadno piše clr_cmos ali kaj podobnega), počakaš nekaj 10 sekund, prestaviš jumper nazaj v prvotno pozicijo, vštekaš 220V kabel in vklopiš komp.
Poročaj.

Prime_ ::

Tega ukaza v bios-u nisem našel.
Pa tudi jumperja sem preizkušal izvleči, ter počakati vendar ni razlike v zagonu. Jumper nima pozicije clear ali kaj drugega.. sem ga preprosto izvlekel iz dveh žičk ki ju je povezoval. Je to to?

Duhec ::

Daj poglej v domukentacijo za tvojo ploščo. Ni na vseh isti postopek kot tudi ne jumper za Clear Cmosa.
Če nimaš knjižice za osn.pl. pa pogooglaj na strani proizvajalca tvoje plate, sigurno obstaja. Ali pa povej točno kateri model imaš, če se sam ne znajdeš.
Tudi za "Load Fail-safe defaults" je lahko pač nekaj podobnega, recimo "Load Bios Defaults", odvisno od proizvajalca biosa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Duhec ()

miranpozar ::

A si probal zagnati iz CDja kakšno Live Linux distribucijo, ker imam občutek, da je problem v temu, da se ti ne naloži operacijski sistem iz diska!
Si preveril, da nimaš vtaknjenega kakšnega USB ključa, iz katerega bi se hotel po pomoti naložit sistem?
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

RuskiSnajper ::

to je pošteno stara matična če še ma jumperje , vglavnem jas jih nisem opazil na moji , clear cmos sta samo 2 žički tam nekje na sredini , CLR_CMOS oznaka vodoravno , in nobenga jumperja ne rabis jemat ven ker ko se dotakneš z železnim predmetom za 4 sekunde potem se resetira bios (nesme bit povezano v normalnem stanju) , tisti jumperji ki so povezani in v sklopu ostalih so nekaj totalno drugega.

Prime_ ::

Matična je stara okrog 5-6 let.
Poskusil sem tako kot mi je Duhec svetoval in v BIOSU našel load defaults. Pred tem sem odklopil dvd rom, tako da je bil priklopljen samo disk. Računalnik se JE zagnal in normalno sem prišel v windows. Ko sem ga izklopil, ter poskusil priklopiti še dvd rom, se je ponovila ista napaka kot do tedaj. Čeprav imam nastavljeno, da boota iz HDD-ja se več ne zažene. Poskusil sem spet odklopiti dvd rom, vendar se tudi v tem primeru računalnik več ni zagnal. Potem sem še enkrat v biosu nastaviu na default, vendar računalnik več ni hotel delati.
Mogoče je problem v tem, da se matična in grafična zelo hitro ogrejeta? Po zagonu računalnika, zelo hitro postaneta vroči.

fosil ::

Zamenjaj IDE kabel.
Tako je!

solatko ::

Po vsej verjetnosti gre za slabe kondenzatorje, saj je plata zadosti stara za te probleme. Če imaš koga, da ti to za mali denar zamenja, se splača, na servis pa prej vprašaj za ceno. Povej katera plata je, pa ti bomo svetovali kako naprej. Lahko pa je dušo spustil procesor, AMD-ji teh starejših izvedb, so to radi storili.

Prime_ ::

http://www.alvio.com/xABK_PID54637_a8ne...

Gre za tole matično. Kaj mi svetujete?

solatko ::

Gre za ploščo nižjega cenovnega razreda, zato se posegi na njej najbrž ne splačajo. Še prej pa preveri procesor, na kakšni drugi plošči (povprašaj v kakšnem servisu ali trgovini s servisom).
Potem pa iskanje kakšne zaloge, bolhe ali ebuy.

Prime_ ::

Te plošče so precej drage. Obstaja še kakšna možnost, da to popravim, ali da je karkoli drugo uničeno razen plošče? Je kaj kar še lahko preverim?

solatko ::

Razmisli raje o zamenjavi sistema. Na plošči je lahko šel chipset ali kakšno I/O vodilo in popravilo ne bo možno, vseeno pa raje, najprej preizkusi procesor, saj so kar lepo odletavali, v nasprotju z Intel-ovimi, kateri je vsak preživel MB ali dve.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se prižge in ugasne!?

Oddelek: Strojna oprema
318391 (6294) kupim9
»

Računalnik se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
495413 (4874) CyberAD
»

Test matičnih ploŠč - kje so clr cmos zobci

Oddelek: Strojna oprema
163385 (3088) Siddh
»

bIOS Matična plošča gigabyte - POSODOBITEV BIOSA

Oddelek: Pomoč in nasveti
203839 (3388) fr4nc
»

CMOS cheksum error Defaults loaded

Oddelek: Strojna oprema
141549 (1342) Duhec

Več podobnih tem