» »

Utripanje luči v hiši

Utripanje luči v hiši

sezana ::

Do lani sem imel v starejši hiši glavno varovalko (pancerko), ki se nahaja na fasadi izven omarice, moči 25 A, varovalka pod njo (v omarici na fasadi) pa je bila 20 A. In to od 20 A mi je večkrat metalo ven, ko je bila večja obremenitev (prižgan pralni in pomivalni stroj, bojler...). Nato sem pancerko zamenjal na 35 A, tista pod njo, ki je bila prej moči 20 A pa je sedaj 25 A. In do pred nekaj dnevi ni bilo problemov, sedaj pa mi jo je spet vrglo ven, dan po tistem pa mi vse žarnice v hiši utripajo (vsak dan, le enkrat več, drugič manj, včasih tudi nič).
Kaj mislite, da bi lahko bilo krivo? Do sedaj mi žarnice niso utripale.
Je mogoče varovalka defektna ali mogoče kakšen slab spoj v ležišču varovalke? Varovalka je klasična za zašraufat. Milsim, da ni problem v omrežju, saj pri sosedih ni tega utripanja. Problem je nekje pri meni v omarici ali kje drugje v omrežju, samo ne vem, kaj.
  • spremenil: sezana ()

Azrael ::

Se mogoče sliši kakšno čvrčanje iz omarice z varovalkami, sploh pri velikih obremenitvah?
Luči utripajo takrat ko se vklopijo veliki porabniki (hladilnik, bojler in podobno)?
Je mogoče katera od varovalk vroča?
Nekoč je bil Slo-tech.

sezana ::

Ne, nobenega cvrčanja, luči utripajo kar brez razloga, ko se ne vklopi noben velik porabnik, tudi varovalka ni vroča. Sicer mi sedaj že dva dni ne utripa več.

Azrael ::

Potem je možno, da je bil vzrok od zunaj. Sklepam, da imate enofazni priklop in je mogoče, da se je napaka (ali veik porabnik v sosesčini) pojavil točno v tej fazi. Faze so drugače 3.

V takem primeru, če sosedje nimajo razsvetljave na isti fazi kot ti, potem tega ne bodo opazili.

Če bi bil nekje pri tebi slab stik, bi se stanje samo slabšalo.
Nekoč je bil Slo-tech.

sezana ::

Zgleda, da bo to, ja. Res imam enofazni priklop. Ker sosed je ravno tiste dni nekaj švasal. Tisti dan, ko je sosed švasal, mi je tudi vrglo ven varovalko, čeprav mislim, da zaradi švasanja soseda je ne bi smelo vreči ven. Ali pač?

Azrael ::

Potem je bila ta švasarija vzrok mrkanju luči. Lažen preplah.

Varovalka, verjetno naključje, čeprav tudi napetostna nihanja imajo vpliv na porabnike. Vendar, če imaš vse speljano čez to varovalko, jo ni noben problem prekuriti z običajnim številom el. aparatov v gospodinjstvu. Samo ob istem času jih mora dovolj (sploh ne vsi) delovati s polno močjo.
Nekoč je bil Slo-tech.

Rudolf ::

Nisem tako prepričan, da je pri tebi zgolj švasanje krivo. Pri meni se precej redno dogaja, da luči opazno žmrkajo, kar pripisujem nihanjem napetosti/frekvence. Nimam namreč soseda, ki bi v bloku švasal ob 2h ponoči :|. Hecno je, da se dogaja pri vseh žarnicah, tako varčnih kot klasičnih. Varovalke se ne pregrevajo, niti ni videt, da bi bil kak kratek stik v igri. Me zanima kolikšna so še dovoljena odstopanja od deklariranih 220V in 50Hz?

Azrael ::

Za frekvenco je toleranca maksimalna 0.5Hz (na toliko so nastavljene nad in pod frekvenčne zaščite). Ampak frekvenca je zelo točna, ta ni problem. Je še vedno dovolj točna za poganjati ure, ki ne zahtevajo astronomske točnosti.

Bolj kriza je z napetostjo in problemi zaradi tega.

Nekaj informacij.,
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave z glavnimi varovalkami zaradi preobremenitve

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
328800 (7822) anzy4
»

Indukcijska plošča (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6528340 (20189) mat xxl
»

Vse o agregatih (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8233497 (25161) int47
»

Priklop steklokeramične kuhalne plošče (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8645277 (41678) Volk|
»

Omarica z varovalkami - neznana reč

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2323350 (21378) Štromar 007

Več podobnih tem