» »

Nadgradnja laptopa (mrezna/wireless/RAM)

Nadgradnja laptopa (mrezna/wireless/RAM)

tony1 ::

Na 2 leti starem centrino ICH7-M based laptopu mi je pobralo brezžično kartico, pa sem ga šel razdreti in pogledati, kaj bi se dalo narediti... Vem, da ni vreden nič, ampak to je izziv :)

Kot vemo, sta v laptopu anteni običajno v zaslonu laptopa, do wireless kartice pa vodita 2 kabla. Moj prvotni načrt je bil izštekati obstoječo a/b/g wireless kartico in vanjo vštekati npr. Mikrotikovo draft-n miniPCI wireless kartico.

Pri tem se je zapletlo, ko sem ugotovil, da je miniPCI kartica takšnih dimenzij, vgrajena Intelova kartica 3945ABG pa je nekako pol manjša. :D

Štos je v tem, da ima kartica vodilo miniPCI Express (baje so vsi laptopi od leta 2005 že taki 8-O). Torej bi bila prava rešitev menjava z Intelovo draft-N kartico z dvema antenama, npr. tole: Intel WiFi link 5100 series

Se komu sanja, če bo zadeva delovala? :D

Naslednja stvar je 100 mega žična mrežna kartica, vgrajen je Broadcom chipset BCM4401E, a kdo ve, je to čip, nalotan na matično ploščo ali kartica, ki bi se jo dalo zamenjati? :) (Sam bom lahko cel laptop razstavil šele v ponedeljek, ko dobim dovolj majhne izvijače)... Če zadeva ni samo čip na plošči, bi ga lahko zamenjal z gigabitnim :D

Tretja stvar pa je nadgradnja RAMa, trenutno sta vgrajena PQIjeva modula SODIMM DDR2 512 MB 533 MHz, plošča pa podpira max 2x 1 GB, trenutno pa je DDR2 v recimo 667 MHz nesramno poceni (dva desetaka za komplet). No, tukaj pa mislim, da ne bo težav :-)

Ima kdo izkušnje s takimi eksperimenti? :)

bluefish ::

Tista žična mrežna je po vsej verjetnosti le čip.

Najverjetneje res... :P No, držim pesti, da ne :'(

bluefish ::

Jp, sem zdajle na hitro pogledal z Googlom in je sodeč po datasheetu res integriran.

Pyr0Beast ::

Zadeva je definitivno integrirana. Wireless kartulje pa so full ali pa half size.

Kartico ne pobere kar tako, sčisti kontakte.

Anteno se da sneti.

N kolikor vem ima 3 antene.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Ja, N bi res moral imeti tri antene, eden od Intelovih modelov (5100 serija) ima po nekem čudežu samo 2.

Bom probal, kaj je narobe z wireless kartico, samo da dobim mini šraufencigerje :)

No, vseh treh ne rabiš priklopit, samo potem zgubiš vso foro N standarda, ki ima polarizacijo xyz

fosil ::

USB wireless dongle dobiš že za manj kot 15 EUR, tako da po moje je to najbolj enostavna rešitev.

Razen seveda če to delaš bolj zaradi lastnega užitka :)
Tako je!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fosil ()

fosil: Točno tako :D Jok brate, odpade... 8-)

Pyr0Beast: Ja, smotani Intel hvata krivine... Podobno kot je bilo s ta prvimi Intlovimi giga karticami na laptopih, ki so od giga standarda imele to, da so se znegoušeirale na 1 giga, kaj dosti več pa niti ne 8-O

Še tole fajn stran o domačem šraufanju laptopov sem našel: http://repair4laptop.org

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Vzami kaj broadcom-ovega. Išči pod half size mini PCIe.

Ključek brezveze če imaš anteno že noter. Škoda zjahanega USB porta.

Zgodovina sprememb…

Tkole se to dela: :D
Since we kind of failed with our first attempt we wanted to get things started on the right foot. A few rounds of intimidating the toughbook was in order. This required a .45 caliber Hekler & Koch USP. For work on Thinkpads and HP laptops we suggest a smaller caliber pistol or else the laptops might pee themselves and void their own warranties. The toughbook stood strong but admitted it new who was in charge so we granted it a healthy dose of respect and moved on to disassembly.

Postrelamo laptope!

Postrelamo laptope!

XS!D3 ::

Kle poglej te half size miniPCI-E WLAN kartice od Intela, sm za frenda naroču 5300 (njegova je sicer full size) in baje da mu dela BP. Sicer ma kartica priključke za 3 antene, vendar bi mogl delat tud z dvema, edino za N standard baje rabš use 3. Maš pa nekje že zravn še eno anteno (v mojem primeru je bla), oziroma naročiš posebi (je čist pocen) in jo potem nekam zravn kartice stlačš pa je.

Evo, razšraufal sem celoten laptop (za človeka z dvema levima rokama in glavo piece of cake, so pa nujni kvalitetni mali izvijači) in ugotovil naslednje: čip za žično mrežo je nalotan na plati, čip za 56k modem pa je prav tako narejen v obliki malega daughterboarda in ne npr. miniPCI. As expected :D

Aja, brezžična kartica ni fuč, ampak so fuč le winsi (nisem mogel na hitro probat, ker imam vse linux live distrote prirejene za AMDjeve 64 bitnike 8-O)... Ups :))

Ker smo imeli fajn razpravo o antenah: odprl sem tudi AP (Asusov wl500gp router z eno anteno), kjer sem na wireless kartici našel konektorja za dve anteni ;(( Barabe škrte... >:D

Aja, tudi ti veseo zadregal CD noter, naložil zadevo, nakar te obvesti da ne mara 32Bitnega sistema ? :D

Wireless kartulje imajo 2 anteni, ne zato ker imajo 2 oddajnika/sprejemnika noter (no nekatere celo majo) ampak zato da imaš signal različne polarizacije. Notri imaš samo eno 'stikalo' ki ti preklaplja med eno in drugo anteno, zato se ni treba buniti :)

Nisem niti CDja dal v drive, sem bil itak prepričan v hardverski problem :P

Ja, štekam to delovanje anten, ampak mi hodi po živcih tole... Spet hvatanje krivin, bemomast :)) Moram na MAIN dat eno 5 dBi reč, na AUX pa obstoječo anteno, da vidim, če bodo betonske plate kaj tanjše ratale :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako dati RAM v laptop (prenosnik)

Oddelek: Strojna oprema
395523 (4384) Pyr0Beast
»

linux - brezžična kartica s podporo 802.11a/b/g

Oddelek: Omrežja in internet
231748 (1438) Spajky
»