» »

Osvetlitev zaslona na prenosniku ne dela

Osvetlitev zaslona na prenosniku ne dela

Exterminator ::

Imam tri leta starega Acerja, model Aspire 5101.
Pred kratkim se je monitor kmalu po zagonu začel sam ugašati. Ugasnila se je le osvetlitev, slika je bila malenkost vidna pod močno naravno svetlobo. Prižgal sem ga lahko s kombinacijo tipke FN in F5, ki v mojem primeru ugaša in prižiga zaslon. Nato je zaslon normalno deloval dokler nisem ugasnil pcja. Ti izklopi so se začeli ponavljati in čedalje večkrat se moral uporabit FN+F5. Na koncu ga sploh nisem več prižgal. Zdaj imam na laptopa priklopljen navaden LCD monitor od hišnega pcja, ta deluje normalno.

A mogoče kdo ve, kaj je vzrok temu? Je problem v samem zaslonu in bi bilo vse vredu, če ga menjam, ali zna bit problem kje na matični in bo treba menjat cel prenosnik?

Hvala, lp

solatko ::

Brez testa težko dobiš pomoč.

ender ::

Če se ti samo ugaša osvetlitev, potem matična ni nič kriva.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

333333 ::

To je sicer long shoot ampak se splača preverit. Včasih je problem v stikalu ki skrbi za to da se ekran izklopi ko prenosnik zapreš. Lahko da se je stialo zaskočilo in se osvetljitev ekrana ne vklopi. Tako da preglej prenosnik pod ekranom (nad tipkovnico) je ponavadi ena taka izboljina ali luknjica (seveda če prenosnik nima magnetnega stikala pol izboljin ali luknjic ni). Ko najdeš jo z kulijem ali prstom malo "razmajaj" ter preveri če je na ekranu kakšna sprememba.
Če ni to pa je najbolje da pokličeš na pooblašen servis (men se zdi daj je to Alterna) opišeš napako in povprašaš o stroških popravila.
Spiritual

Midnas ::

Tudi meni se je pri starem prenosniku ugašal monitor. Na koncu je samo še posvetil in takoj ugasnil. Ker je garancija že potekla, sem se kar sam lotil popravila :D Razstavil sem monitor in zamenjal lučko, ki osvetljuje zaslon. Vzel sem jo iz nekega drugega okvarjenega prenosnika z enako velikostjo zaslona. Sedaj deluje brez problemov.

ally12 ::

Kaj pa v primeru, ko se občasno zaslon ne osvetli? Računalnik je normalno deloval na XP-jih, ko smo naložilo sedmico, se je pojavil problem. Občasno se zgodi, da se po vklopu računalnika zaslon ne osvetli. Zadevo rešujem tako, da poklopil ekran ali še enkrat pritisnem on/off stikalo. V drugo stvar vedno funkcionira. Včasih se zagon normalno izvede.

Silver ::

Večinoma je ob ugašanju osvetlitve pri starejših prenosnikih problem v inverterju za žarnico - "neonsko" cevno svetilko, oziroma sijalko. Strošek za nabavo inverterja ponavadi ne preseže 20€. LED paneli teh problemov nimajo.

Inverter (praktično gledano je to dušilka) je majhno vezje, ki se ponavadi nahaja pod LCD panelom v ohišju pokrova prenosnika. Slabša možnost je, da je pokvarjena sijalka, ki skrbi za osvetlitev.
Za zamenjavo je potrebno razdreti okvir ekrana in zamenjati inverter, za zamenjavo sijalke pa je potrebno razdreti še ohišje LCD panela, kjer se nahaja tudi sijalka. Na voljo so nadomestne sijalke že s konektorjem, ali pa jih je potrebno spojiti/naciniti ročno.

Jaz bi v primeru, da gre za strojno okvaro (recimo, če se ekran ugaša tudi v BIOS-u), in da ugaša kljub žokanju stikala za zapiranje, poizkusil prvo z menjavo inverterja. Če ne deluje po menjavi lahko še vedno inverter vrneš v trgovino in požreš strošek poštnine. Menjava žarnice je malce bolj delikatna, alternativa temu je le še menjava celotnega LCD panela, ki pa je predrag za racionalno popravilo.

Strošek popravila ni visok dokler se ga lotiš sam, je pa potrebno kar nekaj časa za razdiranje in sestavljanje. Razlog za to je, da je potrebno odvijačiti tečaje ekrana, ki pa so večinoma kar dobro zakopani pod plastiko. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meritev napetosti na osvetlitvi LCD-ja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
141617 (1064) mojca
»

POMOČ črta na monitorju

Oddelek: Pomoč in nasveti
384512 (3840) matobeli
»

Razstavljeno: Nadomestne tipke za LCD monitor

Oddelek: Pomoč in nasveti
243473 (3060) SkyEye90
»

Težave z LCD zaslonom prenosnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
898119 (5504) denci
»

Lastniki poceni LCDjev- pozor na slabe kondije ! (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
9710570 (5181) Pyr0Beast

Več podobnih tem