» »

Kateri varilni aparat - začetnik

Kateri varilni aparat - začetnik

«
1
2 3

Ribič ::

Pozdravljeni,

Trenutno se ukvarjam z izdelavo domače delavnice in kupujem orodje. Prišel sem do trenutka, ko bi potreboval varilni aparat. Priznam, da tule nimam poima in se želim naučiti varjenja. V glavnem iščem nekaj manjšega za dom - zanimajo me tiste ta manjše škatlice, ki jih lahko vidimo po raznih železninah. Mislim, da so ti varilni aparati na tiristorje? Gre se mi za to, da je aparat lahko prenosni. Doma imamo enofazno napeljavo. Variti želim na elektrode (debelina??) in to navadno jeklo (npr. kakšno ogrodje za delovno mizo) pa morda tudi nerjaveče jeklo (inox). Pa mogoče in to mislim *MOGOČE* tudi aluminij, vendar to pride kasneje. Žal vem zelo malo, kar se tiče varjenja. Zanima me kateri aparat bi bil primeren zame. Vzel bi nekaj do 200A, več verjetno ne bom rabil. Raje pa vzamem preveč, kot premalo. Za začetek sprašujem samo informativno, da vidim kaj vse je sploh potrebno vedeti pri nakupu.

Kolikor sem razumel zadevo, je MIG/MAG vrsta varjenja, pri kateri imamo neko žico na kolutu, ki jo potiskamo v glavo varilnega aparata in varimo ob toku inertnega plina. Ti aparati so verjetno tisti ta večji, ki ne pridejo v poštev zame. Za TIV (TIG) varjenje še nisem prepričan. Kakšne vrste varjenja še obstajajo? Sigma? Bil sem že v Merkurju, kjer mi je prodajalec prodajalec ponujal nek varilni aparat z možnostjo izbire frekvence za neko frekvenčno varjenje, ki baje vari veliko lepše. Kaj bi to lahko bilo?

Hvala za nasvete.
lp

#000000 ::

Išči aparat za OBLOČNO varjenje, jih dobiš za skor manj kot 100 evrov, ni profi ampak za domačo rabo bo OK.

MIG uporablja CO2 hlajenje
TIG pa argon kot inertni plin

Frekvenčni so če se ne motim INVERTERSKI in so TIG

ismon1 ::

Jaz tudi nisem ravno strokovnjak pa vendar.

Za MIG/MAG/TIG potrebuješ varovanje vara s plinom, kar pomeni, da potrebuješ jeklenko. Če boš potreboval varilni aparat samo za domačo uporabo, mislim, da bo aparat za obločno varjenje več kot dovolj, kot je napisal že #000000.
Z aparatom za obločno varjenje lahko variš tako konstrukcijsko jeklo tudi druge materiale (za nerjaveče sem 100%), samo druge elektrode kupiš. Mislim, da se da tudi aluminij, nisem pa 100%, vendar je pri aluminiju problem, da na oblok dolgo ne reagira, potem ti pa kar naenkrat material steče... tako da aluminij je kar velik projekt.

Jaz imam doma en star (zelooo star) Varstroj za obločno varjenje in se da z njim veliko stvari zrihtat. Samo prakso rabiš :).
Ko boš kupoval elektrode, kupi 2 ali 3 različne debeline, da boš lahko kombiniral glede na debelino varjencev. Jaz sem samouk, tako da kateri tok je potrebno za katero debelino elektrod ne vem, ampak jaz to po občutku nastavim :) Pa hitro vidiš. Če imaš visok tok, ti hitro tali material, če imaš prenizkega, var ne drži in ti samo žlindro dela (kar je uporabno, če v kakšno pločevino narediš luknjo, potem daš majhen tok in jo zakrpaš).

#000000 ::

MIG je v bistvu dosti boljše kot Obločno, edino dražji aparat + CO2 plin ki ga zmanjka točno na sredini drugega vara v soboto-nedeljo (in to vedno) Seveda plin ni poceni, še manj jeklenka.

Tko da za hobi je obločno the best odločitev, edino mal treba strenirat da elektroda ne pika in bliska ampak tudi kaj zavari :)

Vikking ::

MMA (obločno varjenje na elektrode): Vzami obvezno inverter, pozabi tiste na trafo. Jaz imam WTL TM1600 160A (mma, tig) cca 200€, ga imam cca 5let, in lahko varim z elektrodami EVB50 4mm brez težav.
Glede na to da si začetnik, se uči z JADRAN S elektordami, ker so enostavne za začetnike. Problem ki ga predstavljajo elektrode so, da si precej omejen z debelino pločevine (problem variti tanjše pločvine), plus ostalih nekaj pomankljivosti.
Se da tudi variti tanjšo pločevino, vendar potrebuješ več občutka. Več komplikacij, za to se uporablja mig/mag.
Ta poceni trafoti so samo eno veliko sr..je (segrevanje, intermitenca, slabi vari, ...). Tisti ki so dobri so dragi, težki in veliki. Nimaš boljšega kot to da vzameš inverter.
Kot začetnik ne boš potreboval super duper kvalitetnega. Varil boš pa lahko takorekoč vse, kar ni pretanko.

MIG/MAG: avto pločevina, tanka pločevina, se vse vari z tem. Kar se tiče debelejše pločevine, pa je odvisno od namena. Dražje, rabiš jeklenkno, moraš kupovati plin in žico. Ni posebej zapleteno, le nastavitev moraš pogruntati pa gre. Potem je celo bolj enostavno od MMA

TIG: pozabi.

Kar se tiče inoxa, kupiš tapravo elektrodo ali žico. Pa ne pozabi inox ni pločevina.

Drugače imaš inverterje ki imajo vse tri v enem (MMA, TIG in MIG/MAG). Začneš na MMA, kasneje kupiš jeklenko in se prestaviš na MIG/MAG.

In ja ne pozabi vso zaščitno opremo, obvezno masko (da ne boš kupoval očala), kladivo (pri elektrodah za žlindro), debele usnjene rokavice, usnjen predpasnik.

Inverterje dobiš za vse tri opcije varjenja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

SkIDiver ::

Tisti kombinirani inverterji so dragi pa tudi sicer je škoda € zanje.

Če boš začel z MMA (elektrode) si kupi inverterja nekaj v rangu 160-200A. Boš lahko marsikaj varil. Edini problem je tanjša pločevina. Recimo pri 1mm boš imel na začetku težave, ker boš prežgal material.
Večina pravi, da se da z Jadran S lepo in enostavno varit ampak meni so poden od podna. Hitro špricajo, slabi zvari (slaba trdnost) in žlindra. Jaz, če je le mogoče varim z EVB50. Milina od elektrode. Lepo se vari, ne šprica tako hitro, močni zvari, lepi na pogled in žlindra sama skoči stran, če si lepo varil. Problem je, da so najtanjše 2,5mm in da so občutljive na vlago (vežejo vlago).
Vrhunsko se vari z INOX B elektrodami. Dobijo se tudi v manjšem premeru, pločevina pa se z njimi vari kot keks. Žlindra dobesedno skače stran, ne špricajo. Skratka zelo uporabne. Edini minus je cena.

MIG/MAG iz nižjega cenovnega ranga bo uporaben za varjenje do debeline 2-3mm. Odvisno od varilnega toka. Za več je bolje MMA. Za plin lahko uporabiš jeklenko od CO2 gasilnika. Če jo boš hotel ponovno polniti boš rabil veljaven tlačni test jeklenke. Če boš več varil potem si raje omisli namensko jeklenko.

TIG je super zadeva, vendar draga. Kontaktni sistem je cenejši, vendar zna bit za neizkušenega uporabnika težaven. Frekvenčen sistem je druga pesem, vendar ima tudi svojo ceno.

Če boš varil občasno si omisli MMA in če vidiš kasneje potrebo si omisli primeren MIG/MAG aparat. Na zaščitni opremi pa res ne šparaj. Priporočam avtomatsko masko. Varilne rokavice so nujne, ker boš vsaj enkrat rešil prste pred ožganinami:). Predpasnik pa tudi ne bo odveč;)

gruntfürmich ::

kupi inverter za elektrode. 140A, morda 160a, 180a (odvisno od financ). 200a bo že kar drag. enosmerni tok, enostavno in lepo varjenje, aluminij tudi možno, inox verjetno prav tako. lahka in mala priročna zadevca.

navaden trafo za elektrode bo poceni, ampak težaven za varjenje za začetnika. kišta težka ko hudič. skratka beda.

mig/mag (i=inertni (He, Ar), a=aktivni (CO2), da te ne bo neuki folk zavajal). kišta hudo velika, 30kg+. + jeklenka s plinom (itq da mešanica CO2 + Argon; sam CO2 je za neumno rajo) varjenje pa je pesmica. pozabi na terensko in zunanje delo s tem. visokofrekvenčni pa je zares poezija, ampak ne pod kakih 5k€...
varianta je še fini inverter ali tig inverter + podajalna omarica za kolut. ampak stroškovno neugodno.

tig po mojem za začetnika raje pozabi.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

SkIDiver ::

MMA vari inox brez težave. Samo elektrode za inox vzameš.

Hayabusa ::

Jadran elektrode so med slabšimi, ker so izrazito asimetrične med delovanjem.Je sosed, ki je izkušen varilec nekaj varil z njimi in je zraven klel kot rudar (WTF Is This Shit).

Inox in začetnik ne gre skupaj, naj prvo nekak metrov naredi na navadnem st37 gradivu.
Še dobro da ni nihče predlagal varjenje titanovih zlitin.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

SkIDiver ::

Seveda, da inox in začetnik ne gre ravno najboljše skupaj. Smo samo omenili, da je mogoče.

Nisem pa prepričan za ALU pri MMA.
Pri MIG/MAG je izkušen varilec precej preklel, ko je varil ALU pa tudi opremo ni imel ravno v rangu igrače.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Bi svetoval, da najprej preveriš, kakšne debeline materialov boš večinoma varil. Če boš kakšne karoserije in podobno popravljal, potem je smiselno kar takoj kakšen MIG/MAG kupit. Če pa se bo kaj bolj debelega varilo, pa inverter.

Kar se pa elektoobločnega varjenja z oplaščenimi elektrodami tiče, je po mojih izkušnjah najhvaležnejše Rutilen S elektrode. Res, da mehanska kvaliteta zvara ni najboljša (paziti pri izvedbi zavrov, da imajo zadosten presek), so pa izredno "prijazne", saj držijo stabilen oblok, lepo tečejo in žlindra dokaj lepo odstopa. Strinjam se tudi, da so Jadran prav težavne, zahtevajo zelo mirno roko in dobro vodenje. So pa moje izkušnje vezane na varjenje s trafotom od Varstroja (nekje 40 let star pa 40 kil težek), ki sicer dobro služi svojemu namenu, ni pa ravno za okoli prenašat...

LP

Jože

#000000 ::

Ma Jadran so zame OK. in večina varilcev pri nas, vlključno z bivšo jugo je gor zrasla na jadranu :)

MIG MAG ni sam za pločevino, ne da je možno ampak dejansko se dnevno uporablja za varjenje recimo puše na roko ki drži hidravlični cilinder pri rovokopaču, v bistvu je cel bager zvarjen skupaj z MIG/MAG debelina stene nekje tudi več kot 20mm povprečno pa nekje 8mm V bistvu tudi MIG/MAG ni ok za tanko pločevino, za punktirat ja za varit pločevimo pa ne, za to je najboljši TIG vsaj zame.

Motion ::

Odvisno kaj želiš. Če rabiš nekaj za trikrat na leto povarit (po možnosti zunaj oziroma na terenu) vzemi na elektrodo, če te pa to zanima, in bi se rad dobro naučiu varit pa kupi kak rabljen TIG. Res da bo na začetku šlo veliko elektrod in bo potrebne veliko potrpežljivoati, živceu in mirne roke. Prav tako je investicija na začetku mal večja, samo ko enkrat obvladaš potem pa sky is the limit.

negotiator ::

#000000 je izjavil:

Išči aparat za OBLOČNO varjenje, jih dobiš za skor manj kot 100 evrov, ni profi ampak za domačo rabo bo OK.

MIG uporablja CO2 hlajenje
TIG pa argon kot inertni plin

Frekvenčni so če se ne motim INVERTERSKI in so TIG



Kaj ti govoriš?

MIG je okrajšava za metal inert gasse in pri tem postopku se uporablja argon.

kakšno hlajenje?
All easy problems have already been solved.

r3dkv1c4 ::

Za domačo uporabo je prenosni Iskrin varilni aparat na elektrode čisto ok.
Potrebno bo nekaj 10m vara, da ujameš grif glede na debelino materiala in potem bo šlo.
Samo , da ne bo vse sitasto na koncu.

#000000 ::

negotiator je izjavil:

#000000 je izjavil:

Išči aparat za OBLOČNO varjenje, jih dobiš za skor manj kot 100 evrov, ni profi ampak za domačo rabo bo OK.

MIG uporablja CO2 hlajenje
TIG pa argon kot inertni plin

Frekvenčni so če se ne motim INVERTERSKI in so TIG



Kaj ti govoriš?

MIG je okrajšava za metal inert gasse in pri tem postopku se uporablja argon.

kakšno hlajenje?


Mogoče sem malo pomešal je že dolgo kar sem zadnjega vidu.

Ohlajevanje ? Ja CO2 v bistvu hladi kok jest vem, zadeva ne gori ipd. se pravi da je tam da hladi al je kako drugače ? dej ti kej več povej k vidm da si od foha.

#000000 ::

poglej tole pomojem se jest mal motim al jebiga, specijalno da se obrati pažnju od 15 sekunde dalje, prevsem pri 20 je en podatek ki zna bit pomemben.

Ribič ::

CO2 po moje služi kot inertni plin, ne pa kot hlajenje. Ker če bi že hladili, zakaj potem ne hladimo z zrakom? Škoda jeklenke CO2...

No v bistvu se vam zahvaljujem za vse nasvete. Verjetno bom za začetek vzel kar inverterski/tiristor varilec na elektrode. Po možnosti bom vzel še takega s TIG opcijo za kasneje, ko bom bolj izkušen. Ali mi lahko še nekdo opiše tisto funkcijo frekvenčnega varjenja? Kolikor sem prodajalca razumel, se pri tem uporabi neka frekvenca v obliki blokov ali nekaj podobnega in baje se s tem da variti veliko lepše. Je to AC varjenje?

lp

MTB ::

Ti priporočam, da malce naštudiraš tehnologije varjenja, se odločiš kaj boš potreboval, potem pa nabavljaj opremo.

trololo2 ::

OP glede na to da imaš samo enofazno napajanje kaj drugega kot (švohnejši) inverter žal odpade ;(. Bodi pozoren da karkoli boš že kupil sploh ima možnost priklopa na enofazno napajanje, profi rešitve imajo samo trifazni priklop.

V drugačnih okoliščinah pa gre moj glas 250+A MIG/MAG aparatu. Aparat je sicer drag, jeklenko se rabljeno da dobiti relativno poceni, plin in sama žica pa sta dirt cheap. Varjenje je pa relativno enostavno.

Vloga CO2 pa je da izpodrine od zvara kisik sicer le ta reagira s kovino in dobiš porozen spoj. Stranska vloga pa je tudi da hladi šobo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: trololo2 ()

MadMax ::

Argon je inertni plin (kot helij ipd), CO2 pa aktivni.
Na TIG aluminij pozabi, že sam TIG je relativno zahteven, predvsem pa drag, za aluminij rabiš še AC agregat.

Kot rečeno, naštudiraj najprej kaj varjenje sploh je, da ne boš zapravljal denarja za spomenike in slabo voljo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

#000000 ::

@Ribič Zdej ne vem točno čeprav bi v bisvtu moral :) ampak CO2 naj bi ustvaril brezzračni prostor in posledica tega je lepši in bolj čist zvar, nisem pa 100% da to drži.

seveda pa ta plin malenkost ohladi zvar, ker če boš kdaj pogledal manometer na CO2 boš videl da včasih cevka malo zmrzne povrhu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

gruntfürmich ::

daj, #0000, ne več bluzit okoli mig-mag, ker smo že vse povedali. ti pač veš toliko kot ti je sosed povedal, drugi pač vemo malce več iz knjig in tečajev varjenja.

drugače pa ja, tig ali mig-mag je fino za pločevino, medtem ko z elektrodo to ne bo možno tako enostavno. to še vzami v obzir.
kar pa se tiče elektrod, 2,5mm jadran s je za 95% domačih mojstrov več kot zadosti. seveda pa to ne pomeni da moraš ostat pri tem ampak če boš imel enosmerni inverter lahko poiščeš kakšne boljše.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Motion ::

Plin pri MIG MAG TIG varjenju služi za zaščito zvara brez kisika iz ozračja ter za vzdrževanje zaščitnega obloka. (naj kdo poskusi zvarit kaj z zaprtim plinom :D) Tudi inox zvar ki ni bil zaščiten med varjenjem zaščiten rjavet.

Ribič ::

MadMax je izjavil:

Kot rečeno, naštudiraj najprej kaj varjenje sploh je, da ne boš zapravljal denarja za spomenike in slabo voljo.

Katere vrste varjenja pa sploh poznamo (kar pride v poštev za domačo rabo)? MIG, MAG, TIG, MAA, še kaj drugega? Bom malo na youtube preštudiral.

noraguta ::

za domačo uporabo je http://www.interdiskont.si/vsi-izdelki/...
čez glavo.
drugače pa rutilen elektrode lepše zalivajo ampak ker je navarjenec bolj tekoč si pri varih bolj ali manj omejen na horizontalne vare. Jadranom pa lažje napacaš materjal tudi vertikalno. pa dobil najbi nekoliko boljši zvar. včasih zato čez jadran udariš z rutilenom da zadihtaš sam zvar.

kupi oboje elektrode pa se igraj. ni neke hude teorije vse skupaj je predvsem praksa.

mig in tig pa prihrani za kasneje, ko boš začutil potrebo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

gruntfürmich ::

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Ribič ::

Valda da bom vzel nekaj slovenskega!

Eto, tale varilnik je bil tisti, ki mi ga je takrat prodajalec priporočeval. Pa baje se aluminija ne da variti z njim.
http://www.merkur.si/delavnica/stroji-i...

Vidite tisti gumb, kjer je narisana frekvenca? To me zanima za kaj se uporablja.

s6c-gEL ::

Ribič je izjavil:

MadMax je izjavil:

Kot rečeno, naštudiraj najprej kaj varjenje sploh je, da ne boš zapravljal denarja za spomenike in slabo voljo.

Katere vrste varjenja pa sploh poznamo (kar pride v poštev za domačo rabo)? MIG, MAG, TIG, MAA, še kaj drugega? Bom malo na youtube preštudiral.

http://lab.fs.uni-lj.si/lavar/

borisk ::

gruntfürmich je izjavil:

kupiš raje kaj slovenskega:


iskravar je tolk slovenska kot KIA nemška

francek1 ::

Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

noraguta ::

Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

trololo2 ::

Aparati Varstroj so še vedno narejeni v Slo in so vseeno poznani po kvaliteti pa tudi rezervni deli ne bojo problem. Iskra pa so prepakirani čungalunga kitajska znamka.

Znida ::

Kupi si tudi avtomatsko varilno masko, ostale maske te bodo samo frustrirale. Dobi se že za 40-50eur.

gruntfürmich ::

potem pa kupiš varstroj.

frekvenca na inverterju po mojem ni isto kot sinergijske/pulzne/visokofrekvenčne funkcije na mig-mag aparatih za 2k€+...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Ribič ::

Iskra je japonska? Tega pa nisem vedel. A potem mi odsvetujete iskro?

Isotropic ::

#000000 je izjavil:

Išči aparat za OBLOČNO varjenje, jih dobiš za skor manj kot 100 evrov, ni profi ampak za domačo rabo bo OK.

MIG uporablja CO2 hlajenje
TIG pa argon kot inertni plin

Frekvenčni so če se ne motim INVERTERSKI in so TIG

MIG tudi uporablja argon kot zascitno atmosfero. MAG uporablja CO2 kot zascitno atmosfero (in ne hlajenje lol).
TIG je od teh dveh orenk razlicen. elektroda je iz wolframa (se mi zdi) in se ne porablja, dodajni material pa dodajamo ročno.

za zacetnika lahko dost naredis z elektro-obločnim, sicer pa MAG.

Zgodovina sprememb…

SkIDiver ::

Kupi Varstroj MMA inverterja, avtomatsko masko in rokavice pa akcija. Tako ali tako si skoraj omejen na MMA inverterja, ker imaš enofazni priključek. Za pameten TIG boš pljunil konkretno več. Z MIG/MAG na eno fazo boš lahko varil pa samo manjše debeline.

Tole bo za začetek čisto dovolj.

miha1135899 ::

Pozdravljeni,

s podobnih razlogov in podobnimi nikakršnimi izkušnjami kot avtor tudi sam kupujem varilni aparat. Argonsko bombo imam. Imam tudi stari varstroj za katerega pa nimam živcev, potrpljenja, itd... tako da je želja it korak naprej od elektro-obločnega varjenja na MIG varjenje. Aparat bi uporabil parkrat letno za kakšno razpokano kmetijsko mehanizacijo, mogoče za kakšen pasji box skup zvarit, mat naredit geštel za streho pod katero bo paradajz, kakšen grušt mize/klopce,... pač priložnostno...

Vprašanje je katero firmo/model gledat, v kateri smeri. Cenovno ne bi pretiraval, če pogledamo trgovino v LJ-Šentvid ponujajo WTL/BMP/Telwin, bi mogoče bilo dobro tudi v smeri Iskre gledat ali bolje prve tri? Katerega bi priporočili, katero smer gledat, karkoli tretjega?

http://www.varesi.si/trgovina/varilni-a...
http://www.varesi.si/trgovina/varilni-a...
http://www.varesi.si/trgovina/varilni-a...


Hvala

miha1135899 ::

Ni nobenega varilca, ki bi malo pomagal pri odlocitvi?

Kolikor sem zdaj v dveh dneh izvedel je to to:
1--- aparat v rangu do 1000€ naj ne bo kombiniran TIG+MIG (2. link zgoraj), ker naj ne bi delalo ne eno ne drugo dobro, ceprav bi kdaj bil bolj primeren en postopek od drugega, zelja pa je oboje se nekako naucit. Zanima me kaj je razlika med enofaznim in trofaznim aparatom na 200A, gresta pa oba do 250A?
2--- aparat naj ima trofazen priklop, brez nekih argumentov zakaj. Trofazni transformatorski MIGi so 100 kilski, izjemno neprirocni za kam prenest, redkokdaj se ga lahko samo pelje na vozicku, kar se domacega terena tice, je bolj kot ne fiksen, delavniski. Inverterski MIGi so lazji, se jih da prepeljat v avtu direkt na teren, enofazazno vticnico najdes v vsaki hisi, trofazne ne nujno...
3--- kupi en star transformatorski iskra/varstroj aparat na bolhi za 500€ pa bo delal - tak aparat ima pa pac zgornji 2 ''slabosti''. A o teh kitajcih WTL / BMP in italjanskem Telwinu nima noben dobrega mnenja? Saj Varesi je orng trgovina, taki si ne morejo privoscit prodajat eno sranje?

BRBR ::

Zanima me kaj je razlika med enofaznim in trofaznim aparatom na 200A, gresta pa oba do 250A?

Iz izkušenj - obločno - 3 fazni - lahko imaš debelejšo elektrodo - primer: daš 'zelo' debelo elektrodo pri max amp na 1 fazi in jo pikaš in pikaš in ni nič. pri 3 fazah in enakih amp variš.

Ni mi pa bilo jasno ko sem to kupil in ni bilo vtikača zraven - kako se temu reče 3 fazni, za priklopit pa sta bili samo 2 fazi ?
--> ena taka zadeva kot moja: http://www.foxoglasi.com/Varex-Gorenje-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BRBR ()

MadMax ::

Saj dejansko je priklopljen dvofazno, oziroma bolj pravilno medfazno.
Ampak ker takega sistema ni, se pač reče 3fazni, kjer pa sta uporabljeni le 2.
Toda to velja le za transformatorje.

Inverterji imajo praktično vsi funkcijo, ko oblok starta z višjim tokom da elektrodo ne zapika, nato pa v pol sekunde spusti na nastavljenega.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Unknown_001 ::

miha1135899 je izjavil:

Pozdravljeni,

s podobnih razlogov in podobnimi nikakršnimi izkušnjami kot avtor tudi sam kupujem varilni aparat. Argonsko bombo imam. Imam tudi stari varstroj za katerega pa nimam živcev, potrpljenja, itd... tako da je želja it korak naprej od elektro-obločnega varjenja na MIG varjenje. Aparat bi uporabil parkrat letno za kakšno razpokano kmetijsko mehanizacijo, mogoče za kakšen pasji box skup zvarit, mat naredit geštel za streho pod katero bo paradajz, kakšen grušt mize/klopce,... pač priložnostno...

Vprašanje je katero firmo/model gledat, v kateri smeri. Cenovno ne bi pretiraval, če pogledamo trgovino v LJ-Šentvid ponujajo WTL/BMP/Telwin, bi mogoče bilo dobro tudi v smeri Iskre gledat ali bolje prve tri? Katerega bi priporočili, katero smer gledat, karkoli tretjega?

http://www.varesi.si/trgovina/varilni-a...
http://www.varesi.si/trgovina/varilni-a...
http://www.varesi.si/trgovina/varilni-a...


Hvala


MIG je za tvoj namen bedarija razen če bi nerjavna legirana jekla rad švasal skupaj in se zahteva ekstra čist zvar.

Vzemi MAG. Dela hitreje in ceneje. Brezveze, da za navadno jeklo kompliciraš z argonom. Razen če bi rad varil kak Aluminij, Titanove zlitine kjer rabiš argonsko atmosfero za zaščito pred oksidacijo med varjenjem itd... ampak glede na opisano daleč od tega.

CO2 pa konc.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

"MIG je za tvoj namen bedarija razen če bi nerjavna legirana jekla rad švasal skupaj in se zahteva ekstra čist zvar.

Vzemi MAG. Dela hitreje . . .
"

MIG/MAG je razlika samo v plinu, tako da Raptor, si mimo pihnil!

Za uporabo nekajkrat letno odsvetujem MIG/MAG, ker so problemi z žico, ki rada malo zarjavi kljub zaščiti in potem ni dobrega stika med žico in elektrodo. Pa ponavadi plina zmanjka, ko bi rad nekaj na hitro zavaril, . . .

Omisli si kak inverter, lahek, prenosen, . . . Pazi edino malo na ED oz. kako dolgo lahko variš pri kateri amperaži.
Elektrode fi 2,5 mm rabijo okrog 100 - 120 A (če si začetnik v varjenju, ko obvladaš nekoliko manj).

Unknown_001 ::

Niti ne. Je razlika ali uporabljaš argon ali CO2. Argon kot inertni plin ne reagira in izključno nudi zaščitno atmosfero. CO2 kot aktivni plin pomaga tudi pri sami penetraciji. Posledično ti lahko lužico hitreje pelješ po žlebu/vogalu kjer variš.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

gruntfürmich ::

miha1135899 je izjavil:

Ni nobenega varilca, ki bi malo pomagal pri odlocitvi?

Kolikor sem zdaj v dveh dneh izvedel je to to:
1--- aparat v rangu do 1000€ naj ne bo kombiniran TIG+MIG (2. link zgoraj), ker naj ne bi delalo ne eno ne drugo dobro, ceprav bi kdaj bil bolj primeren en postopek od drugega, zelja pa je oboje se nekako naucit. Zanima me kaj je razlika med enofaznim in trofaznim aparatom na 200A, gresta pa oba do 250A?
2--- aparat naj ima trofazen priklop, brez nekih argumentov zakaj. Trofazni transformatorski MIGi so 100 kilski, izjemno neprirocni za kam prenest, redkokdaj se ga lahko samo pelje na vozicku, kar se domacega terena tice, je bolj kot ne fiksen, delavniski. Inverterski MIGi so lazji, se jih da prepeljat v avtu direkt na teren, enofazazno vticnico najdes v vsaki hisi, trofazne ne nujno...
3--- kupi en star transformatorski iskra/varstroj aparat na bolhi za 500€ pa bo delal - tak aparat ima pa pac zgornji 2 ''slabosti''. A o teh kitajcih WTL / BMP in italjanskem Telwinu nima noben dobrega mnenja? Saj Varesi je orng trgovina, taki si ne morejo privoscit prodajat eno sranje?

jah, imaš pač zelo specifična uprašanja za ta forum.
kot so ti že rekli, korak naprej od trafota je inverter, ki pa je še vedno na elektrode. potem je tu mig/mag poezija, ki pa je neroden...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

borisk ::

miha1135899 je izjavil:

Ni nobenega varilca, ki bi malo pomagal pri odlocitvi?

Kolikor sem zdaj v dveh dneh izvedel je to to:
1--- aparat v rangu do 1000€ naj ne bo kombiniran TIG+MIG (2. link zgoraj), ker naj ne bi delalo ne eno ne drugo dobro, ceprav bi kdaj bil bolj primeren en postopek od drugega, zelja pa je oboje se nekako naucit. Zanima me kaj je razlika med enofaznim in trofaznim aparatom na 200A, gresta pa oba do 250A?
2--- aparat naj ima trofazen priklop, brez nekih argumentov zakaj. Trofazni transformatorski MIGi so 100 kilski, izjemno neprirocni za kam prenest, redkokdaj se ga lahko samo pelje na vozicku, kar se domacega terena tice, je bolj kot ne fiksen, delavniski. Inverterski MIGi so lazji, se jih da prepeljat v avtu direkt na teren, enofazazno vticnico najdes v vsaki hisi, trofazne ne nujno...
3--- kupi en star transformatorski iskra/varstroj aparat na bolhi za 500€ pa bo delal - tak aparat ima pa pac zgornji 2 ''slabosti''. A o teh kitajcih WTL / BMP in italjanskem Telwinu nima noben dobrega mnenja? Saj Varesi je orng trgovina, taki si ne morejo privoscit prodajat eno sranje?


Za začetnika je po mojem mnenju pravilna pot lahek inverter, enofazni, s tem lahko variš z elektrodami in po tig postopku. pri nas na firmi imamo med froniusi tudi 4 komade od wtl, in so za to ceno odlični. je pa tale cena na linku malo preveč napihnjena, kakšnih 200€ ceneje ge moraš dobiti. http://www.vtehnika.si/varilni-aparati/... tale aparat je pulzni in ac-dc, se pravi lahko z njim variš tudi aluminij! WTL kot tak je en od najboljših kitajcev, imajo jih tudi pri akrapoviču. Kar še tiče MMA varjenja ima antistick in hot start ki omogoča dokaj enostavne začetke varjenja, s čimer imajo ponavadi začetniki največ problemov.

Trofazni priklop je potreben pri MIG/MAG aparatu, kjer gredo moči en nivo višje. za 500€ kupi zgoraj omenjenega wtl in se začni učiti variti. Zvar z elektrodo ki ga naredi začetnik v 80% drži več kot zvar ki ga naredi isti začetnik z MAG. mogoče res zgleda lepši, ampak z MAGom imajo začetniki problem z zlepi in penetracijo. Če si kje iz celjskega konca lahko prideš pogledat k nam.

miha1135899 ::

Elektrod ne zelim. Zelja je v prvi vrsti se naucit MIG/MAG, najprej MAG, volje je tako da se bom ze privadil, preden grem nekaj dejanskega varit, uporabnega.

Za TIG WTL-e sem slisal da so dobri, velja isto za njihove MIG/MAG-e?

Odlocen sem za ta postopek tako da vzamem inverterski tip MIG/MAG-a, vprasanje je samo se v firmi, mogoce WTL vs. Telwin ali kaj v tem rangu bi bolj priporocili?

Pline imam, mi niso velik strosek, zato ne zelim elektrod, oziroma tudi zato, kr mi elektrode ze same po sebi ne odgovarjajo.

Miha 333 ::

Jaz sem kupil tega in sem zadovoljen. Cena s poštnino 120 €.

borisk ::

direktnih izkušenj z WTL MIG/MAG aparati nimam, ampak glede na tig-e so zihr dobri.
kar se tiče plinov, priporočam plinske mešanice tako za konstrukcijsko jeklo kor za nerjaveče jeklo. za konstrukcijsko 18% CO2+argon, za nerjaveče 2%CO2 ostalo argon. To so vse uveljavljene mešanice, imajo jih vsi trgovci, ampak nekateri še lepijo zravn trgovska imena. Če boš varil nerjaveča jekla, pazi, ker potrebuješ teflonski bovden v cewvnem paketu, in ga ne smeš kontaminirat z žico za konstrukcijska jekla. Lahko ti dam kontakt našega serviserja varilne tehnike, preko katerega lahko tudi ugodno kupiš varilni aparat, poleg tega pa ti bo svetoval in podal izkušnje glede vzdržljivosti aparatov.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika med inverter in trafo varilnim aparatom

Oddelek: Loža
12851 (361) fikus_
»

Varilni aparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9113555 (7009) recmajkemi
»

varilni aparat - kaj kupit? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7924532 (17842) gruntfürmich
»

Prosim za nasvet ob nakupu varilnega aparata

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
67104 (6863) pavl
»

Inverterski varilni aparat ali CO2?

Oddelek: Loža
618257 (12201) cobrica

Več podobnih tem