» »

Google predstavil sodelujoče pri Chrome OS, ušle prve slike bete

PrimozR ::

ti ni racunalnik pa ceprav ima cpu. manjkajo druge stvari katere bi to naredile racunalnik.

Torej če v kot postavim kišto, ki pač tam laufa in je pač povezana na internet in jo uporabljam za strežnik, to ni računalnik? Saj manjka CD enota, disketar, tipkovnica, miš, ekran. Samo CPU, RAM pa nekaj prostora za podatke. Pa Ethernet povezava, ki jo imajo pa danes itak že televizije, ki po tvoje niso računalniki.

Aja mtosev, ti vsemogočni, velemojstrski znalac znalcov računalnikov, kaj sploh JE OS? kaj je njegova naloga?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

nekikr ::

No, mtosev je seveda malo zabluzil prej. A debata se je začela z desktop OS. In na desktop mašinah ima Linux svojih bednik 1-2% uporabnikov v petnajstih letih. Ja, tudi TV ima Linux OS, ampak koga to briga. Debata je o desktop OS. DVD player moar podpirati te in one formate, imeti mora te in one priključke, če je zadaj Windows mobile, Linux, Symbian ali nekaj kar je Jype spacal skupaj me pa sploh ne zanima. Tudi malo ne. Pri desktop OS, ki je bistveno bolj zakompliciran in obsežen kot nek firmware za TV pa je prekleto pomembno kaj je gor in kako deluje. In v praksi se še vedno kaže, da linux ni primeren za to.
Pazi, nič nimam proti odprti kodi. Ideja, da mi ne bi bilo potrebno plačati za OS in office mi je seveda super. A v praksi se je že večkrat izkazalo, da niti slučajno še ni v fazi, ko bi lahko migriral nanjo. Še v službi, kjer nas je samo 35 nam openoffice ne koristi, kaj šele da bi prešli na Linux. Kako hudiča bo potem javna uprava prešla na OpenOffice, kako šele na Linux?!?
Torej, nič nimam proti samemu konceptu zastonj stvari. Imam pa marsikaj proti primitivcem, ki so subjektivno tako zakompleksani s svojo teorijo, da ne upoštevajo dejstev, ki so na voljo. In kar je najslabše, svojo zafrustriranost na vsak način hočejo vsiliti drugim (Jype, ti si idealni primer, zakaj odprta koda še lep čas ne bo uspela, škoda, si res en posrečen tragikomični junak).

jype ::

nekikr> In na desktop mašinah ima Linux svojih bednik 1-2% uporabnikov v petnajstih letih.

Zakaj bednih? Meni se to zdi ogromno, glede na njegov tržni model.

nekikr> Ja, tudi TV ima Linux OS, ampak koga to briga.

Svašta. Koga torej briga vse, kar ni supercomputing. Microsoft ima 0.5% tržni delež, vse ostalo je pa itak nepomembno?

nekikr> Kako hudiča bo potem javna uprava prešla na OpenOffice, kako šele na Linux?!?

Easy. Zdej, lahko napišem (v tvojem stilu) da ste bolj nesposobni kot državna uprava (ki je popolnoma nesposobna, haha), ali pa ti povem, da ima državna uprava taka pogajalska izhodišča, da zmore določati, kako boš ti z njo komuniciral.

Če ne znaš odpreti Microsoftovih dokumentov strank, te bodo stranke odjebale, zato ne moreš migrirat na alternativne reči. Tvoj ponudnik te drži za talca and there ain't a darndest thing you can do about it. Če država predpiše, da bo od zdaj naprej treba z njo komunicirati z OpenDocument zapisom, boš pa pač jebal ježa, če ne moreš, tako kot smo včasih jebali ježa, ker so banke podpirale izključno IE (pa so se nekatere banke hitro zavedle količine komitentov, ki potrebujejo bančne storitve, pa nimajo Windows sistema in ponudile alternative).

nekikr> In kar je najslabše, svojo zafrustriranost na vsak način hočejo vsiliti drugim

We're just holding up a mirror, kva težiš.

Aston_11 ::

Ne vem no, če je v nič dajati tisti procent linux uporabnikov. Morda pa so to tisti vrh uporabnikov, ki vedo kaj hočejo, ostali procent pa so mase, ki sledijo blejanju. Ker kao vsi uporabljajo MS, bomo pa še mi, nekritično in enostavno in brez mislit.

nekikr ::

Tržni model...če je njihov tržni model, da se otepajo dodatnih uporabnikov, potem je ta procent dejansko dovolj velika številka.
Ne supercomputing...tema teče o desktop OS. Kaj ima vgajenega naprava, ki zmore a) predvajati filme in b) predvajati glasbo, mislim da nikogar ne zanima. Še nisem srečal človeka, ki bi prišel v trgovino in vprašal: "A ima tale Philips DVD player Linux OS ali kaj drugega?". Enostavno ljudi to ne zanima. Osebni računalnik po drugi strani pa ponuja malo morje možnosti in še kako pomembno je, kakšen sistem imaš, kaj vse ti ponuja in kako združljiv je z ostalimi programi.
Glede OpenOffica...na prejšnji strani sem ti opisal problem. Nismo mi nesposobni, če zadeva ne zna preračunavati preko zavihkov in ima zelo zelo okrnjeno text to columns funkcijo. Ja, seveda, lahko bi najeli ekipo programerjev, ki bi zaradi odprte kode lahko program popravili. A je ceneje in bolj enostavno kupiti licence za Office.

Kupec je kralj. Ljudje smo kupci državne uprave. Iz tega sledi, da mora javna uprava delovati z enakimi formati podatkov, kot jih imamo ljudje. Iz istega razloga sedaj ni treba imeti izključno IE, ko brskaš njihove strani. Če bi podatke sprejemali ozključno v .odt formatu, bi se ljudem scufalo.

Ne Jype. Jaz ti ničesar ne vsiljujem. Niti ne trdim, da je MS čisti ideal. Ti uporabljaj svoj Linux če ti ustreza in odprtokodno programsko opremo. Ker si zanesenjak ti najbrž deluje bolje kot pa marsikomu Windows. A ne boš me prepričal da je za splošno rabo boljši Linux in ostala OK. V tvojih prepričevanjih je toliko ČEjev, da bi ti jaz z njimi lahko dokazal, da ČE ne bi bilo Linuxa, bi imeli že postojanko na Marsu...

PrimozR ::

nekikr kaj pa mobiteli? Verjemi, da ne bom več kupil fičr phone-a. Trenutno gledam predvsem Androide, minimalno pa pošpegam še Symbian.

jype ::

nekikr> Tržni model...če je njihov tržni model, da se otepajo dodatnih uporabnikov, potem je ta procent dejansko dovolj velika številka.

Amm, ne. Linux je jedro, ki ga sestavlja ogromno organizacij in še večje število posameznikov. Podpornega programja je ogromno in zapolnjuje zelo različne niše. Ni vse programje prosto (niti ni vse programje zastonj), ga je pa večina. To omogoča poslovne in razvojne modele, ki presegajo učinkovitost vsega, kar je do zdaj pokazalo katerokoli računalniško podjetje. Tako kot je Apple preskočil na free software vagon s tem ko je svoj OS X baziral na prostem BSD kernelu in orodjih, tako bo Microsoft v prihodnosti (o tem sem prepričan) svojo infrastrukturo priredil novim razmeram na trgu. Poslovni model, ki je rezultanta vseh poslovnih modelov, ki vplivajo na razvoj Linuxa, je še najbližje komoditizaciji sistemske infrastrukture. Po domače bi rekli, da je Linux tako kot zelo učinkovit in poceni avtocestni sistem.

nekikr> Nismo mi nesposobni, če zadeva ne zna preračunavati preko zavihkov in ima zelo zelo okrnjeno text to columns funkcijo.

Ja, ampak v našem svetu to pomeni, da ste, ker je take reči trivialno popraviti (čeprav morda niste, ampak to zgolj ni vaša naloga - v tem primeru seveda sprejemam naročila, opozarjam pa, da nisem poceni).

nekikr> Kupec je kralj. Ljudje smo kupci državne uprave. Iz tega sledi, da mora javna uprava delovati z enakimi formati podatkov, kot jih imamo ljudje. Iz istega razloga sedaj ni treba imeti izključno IE, ko brskaš njihove strani. Če bi podatke sprejemali ozključno v .odt formatu, bi se ljudem scufalo.

Čak mal, ko so podpiral IE sem bil jaz kupec, pa ker na mojem sistemu IE sploh ne teče... No, wait. TI se moraš prilagoditi državni upravi. Ona določi, kako boš z njo komuniciral. Če nimaš, kupi, če ne moreš, potem pa plačaj kazen in propadi!

nekikr> ČE ne bi bilo Linuxa, bi imeli že postojanko na Marsu...

Ja, takšne neumnosti bi se dogajale, če ne bi imeli Linuxa :)

(Meni je vseeno, kaj uporabljate - jaz sem tukaj zato, da vam povem, da ste nesposobni, če ne uporabljate Linuxa!)

(Ker nekateri trdijo, da smo odprtokodniki nesposobni, ker njim Windows dela bolje.)

nekikr ::

Am Jype, vidim da na slediš dobro. Preberi zadnji odstavek mojega zadnjega posta še enkrat. Prav tako te prosim, da nehaš nabijati o vseh možnih segmentih, ki jih Linux pokriva. Debata teče o desktop OS. Je to tako težko razumeti?

" v tem primeru seveda sprejemam naročila, opozarjam pa, da nisem poceni)."
Povej mi, zakaj bi plačal tebi, če lahko za manj denarja kupim licence za Office in sem s tem bolj produktiven ter kompatibilen? Zakaj bi se vezal nate, kot mojega sistemskega integratorja, če pa si drag, nezanesljiv in s sila omejenim znanjem. To bi bil "vendor lock-in" najslabše sorte.
Raje plačam manj MSu, ki je bolj zanesljiv od tebe in najbrž, glede na število programerjev, bistveno pametnejši. Tudi to je vendor lock-in (tokrat v polnem pomenu). Ampak raje imam takega, kot pa da se vežem nate (oz. na kogarkoli, ki je pač dražji, manj zanesljiv in manj pameten od velike korporacije).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

carot ::

Joj ma kako vneta debata zaradi enega bogega google OS, kot, da bi debatirali ali bog obstaja ali ne,.

jype ::

nekikr> Povej mi, zakaj bi plačal tebi, če lahko za manj denarja kupim licence za Office in sem s tem bolj produktiven ter kompatibilen?

Ker ne želiš plačevati licenc vsakič, ko Microsoft ugotovi, da potrebuje nov kup denarja?

Če ne vidiš pet let v prihodnost, je to seveda tvoj problem.

nekikr> Tudi to je vendor lock-in (tokrat v polnem pomenu). Ampak raje imam takega, kot pa da se vežem nate (oz. na kogarkoli, ki je pač dražji, manj zanesljiv in manj pameten od velike korporacije).

Če jaz popravim OOo bo koda licencirana pod GPL in bo _tvoja_ za vse praktične pomene besede.

Kaj boš storil s svojim arhivom podatkov, ko Microsoft propade? Kje boš dobil support za orodja, ki ti bodo rekla, da je njihova veljavnost potekla v novembru 2019, če takrat Microsofta ne bo več?

nekikr ::

Že sedmo leto sem lastnik Windows Xp Pro originalne licence. Še vedno deluje super, ves support mi še vedno nudijo. Pa je to že več kot 5 let. Brez problema bi najbrž lahko Xp sistem uporabljal še kako leto ali dve (morda tri). Tako da ne vidim tvoje poante v potrebi MSja za nov kup denarja. Sedaj bom kupil Win 7 licenco in bo moja za naslednjih 5,6,7...10 let? Nova programska oprema je pač del evolucije, SPji ne popravijo vsega. Pa tudi ni realno pričakovati, da jim boš plačal 100€, oni pa ti bodo nudili podporo in nove sisteme za naslednjih 100 let. Sam sem mnenja, da sem naredil enega boljših poslov ko sem kupil Win Xp Pro. Toliko, za tako malo denarja nisem dobil še nikoli. Nikjer. Gledano seveda da sem XP uporabljal že krepko čez 5 let, vmes nisem pa plačal nič za nadgradnje, support...

Če, če, če, če...

Kje bom pa dobil support za moje .odt podatke, ČE se zanesenjaki nehajo ukvarjati s tem? Kje bom našel support za moje stare .odt podatke ČE v novih verzijah ne bo podpore za njih (samo še za .odtx :). Kje bom našel support za moje OO podatke ČE....vidiš kam to pelje. Če čebula ne bi imela če bi bila bula in ne čebula ;)

Seveda lahko MS propade v naslednjih 5 letih, absolutno dopuščam to možnost. A prav tako se lahko v petih letih vse večje firme odločijo, da sploh ne bodo več delale gonilnikov za strojno opremo za Linux in javna uprava lahko zopet začne podpirati samo IE, kje piše da se to ne more zgoditi? Kako bom v tem slučaju na boljšem, kot če propade MS? Ker bom lahko vseeno upal na trop zanesenjakov?

jype ::

nekikr> Kje bom pa dobil support za moje .odt podatke, ČE se zanesenjaki nehajo ukvarjati s tem?

Kakšni zanesenjaki? Vso kodo imaš! Če je nočeš sam vzdrževati, se bo _vedno_ našel kdo, ki jo bo, če mu plačaš - zaprte kode pa ne bo vzdrževal NIHČE, če propade podjetje, ki je bilo lastnik te kode.

nekikr> A prav tako se lahko v petih letih vse večje firme odločijo, da sploh ne bodo več delale gonilnikov za strojno opremo za Linux in javna uprava lahko zopet začne podpirati samo IE, kje piše da se to ne more zgoditi?

Seveda se lahko, a ti boš še vedno imel nadzor nad vsemi svojimi podatki. Tudi če si prisiljen migrirati z Linuxa na Windows, ni _NOBENE_ ovire v takem prehodu - ker ti prosto programje pač ne onemogoča ničesar.

nekikr ::

No, ta je bosa... Če propade Linux (kot desktop OS) in če se nihče več z njim ne bo ukvarjal, potem ne bom imel možnosti, da moje podatke prenesem na novi sistem oz. jih kakorkoli uporabim.

Ne, jaz ne bom imel nadzora nad svojimi podatki, ker ne bom šel programirati svojega programja za konverzijo. Nadzor bo imelo podjetje, ki bo ta konverter naredilo, oziroma bo to gruča random zanesenjakov, katerih rešitev bom moral sprejeti za zadovoljivo, ker pač drugega ni. Prosto programje mi določa, da moram za vsako stvar, ki jo hočem imeti, najeti programerje, ki mi bodo to naredili. To je veliko onemogočanje (finančno in časovno), ker stane bistveno več kot pa konkurenčno zaprtokodno programje (v kontekstu s prejšnjima postoma).

Ampak o teh morebitnih ČE-jih je brezpredmetno razglabljati. Ker če čebula ne bi imela če bi bila bula in ne čebula... (spet)

jype ::

nekikr> No, ta je bosa... Če propade Linux (kot desktop OS) in če se nihče več z njim ne bo ukvarjal, potem ne bom imel možnosti, da moje podatke prenesem na novi sistem oz. jih kakorkoli uporabim.

Očitno pojma nimaš, o čem se pogovarjava.

nekikr> Ne, jaz ne bom imel nadzora nad svojimi podatki, ker ne bom šel programirati svojega programja za konverzijo.

O, pa boš. Če druge možnosti ne bo, bo ta možnost super. Za razliko od zaprtih rešitev, kjer nimaš NOBENE možnosti, če podjetje, ki jih zagotavlja, propade (kar se seveda nonstop dogaja - it's not if, it's _when_).

darkolord ::

kjer nimaš NOBENE možnosti
Seveda maš. Samo so zadeve mal bl hardcore

jype ::

darkolord> Seveda maš. Samo so zadeve mal bl hardcore

Totally, ja.

4 milijone namesto 4.000 evrov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Poldi112 ::

>Pazi, nič nimam proti odprti kodi. Ideja, da mi ne bi bilo potrebno plačati za OS in office mi je seveda super. A v praksi se je že večkrat izkazalo, da niti slučajno še ni v fazi, ko bi lahko migriral nanjo. Še v službi, kjer nas je samo 35 nam openoffice ne koristi, kaj šele da bi prešli na Linux. Kako hudiča bo potem javna uprava prešla na OpenOffice, kako šele na Linux?!?

Ne vem, vprašaj tiste, ki jim je uspelo. Na tisoče uporabnikov na OOo v Munichu, pa francoski policaji, ki jih je tudi malenkost več od 35, lepo furajo linux in OOo. Pa LPP, ki je na OOo, se tudi očitno ne zaveda, da to ne gre, saj že pri vas, ko vas je zgolj 35, tega ne uspete. Pa tistih par ministrstev očitno tudi ne sodi pod javno upravo, kjer je, kot praviš, prehod za njih praktično nemogoč? In zamude na sodiščih so sigurno posledica uporabe OOo. Pač, nisi jim povedal da jim ne bo koristil, zdaj pa ima cela država problem.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

nekikr ::

Jype, najbrž si imel kakšno travmo iz otroštva...vse tvoje predpostavke še vedno temeljijo:
1. Če Microsoft propade
2. ČE Microsoft propade čez noč
3. ČE Microsoft propade čez noč in v isti noči odklopi vse svoje servise
4. ČE Microsoft propade čez noč in v isti noči odklopi vse svoje servise ter preko windows upadate na vse računalnike naloži programček, ki pobriše OS.
5. ČE nikomur na svetu ne uspe pridobiti dovoljenja (proti plačilu) za izdelavo konverterja na v nov format.
6. ČE tudi država (v tem primeru ZDA) ne ukrepa (glede na to da ima MS veliko zaposlenih in da z izpadom njihovih produktov čez noč ohromijo pol sveta, najbrž država ne bi kar gledala, kako se jim lastni svet ruši)
7. ČE ...

Jype, z manj ČEji ti dokažem, da bi imeli postojanko na Marsu, ČE ne bi bilo Linuxa...

Poldi112 ::

>6. ČE tudi država (v tem primeru ZDA) ne ukrepa (glede na to da ima MS veliko zaposlenih in da z izpadom njihovih produktov čez noč ohromijo pol sveta, najbrž država ne bi kar gledala, kako se jim lastni svet ruši)

Ta strah tudi pri njih obstaja. Kaj pa misliš da lahko naredijo? Ga podržavijo? Zakaj misliš da se pojavlja trend tudi pri državni upravi čez lužo, da zahtevajo odprt standard za shranjevanje podatkov?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

darkolord ::

Ga podržavijo?
Se "branijo" pred njihovim napadom. Ga okupirajo.

Aston_11 ::

Naj no en že napiše, zakaj potrebuje javna uprava PC-je razen igranja kart. Uporablja ga za pisanje dopisov. Word ali OO Writer se/bi uporablja v 99,99% primerov. Namesto pisalnega stroja. Poravnava na sredino. Slikce itak ne zna ustavit nobeden brez tečaja. Poravnava levo, desno, pa kakšen bold itd.

Saj ne gre za jedrsko fiziko, da se ne bi moglo v OO Writerju pisati namesto v Wordu.

Če pa to ni kompatibilno med sabo, potem nič ni. MS for ever, pa na bučo smo padli vsi.

Vsi konverterji so stvar par klikov, če jih slučajno program ne premore. Še za 20 let stare formate jih večina ima. Če 2009 deset let starega *.doc dokumenta ne morete pretvoriti v format, ki ga želite, potem vam ostane pisalni stroj.

Naj kdo da primer, kaj mu ne štima pri konverterjih, ne pa rekla kazala, da ne gre.

Večina njih bi komot preživela z notepadom oziroma writerjem od xp/viste ali kaj je že ali pa s pisalnim strojem.

nekikr ::

OO je za domače uporabnike primeren že sedaj. Tu ni neke debate. Samo kaj ko javna uprava pač ne uporablja samo dopisov. Velike firme oz. država uporabljajo razne vrtilne tabele, ki pa v OO trenutno še niso na uporabnem nivoju. Predvsem iz tega vidika je problem, ker bi morali dejansko sami spisati software do konca, da bi bil uporaben. Domači uporabniki in one man band firme pa dejansko lahko uporabljajo OO že sedaj. Samo OO ni edini "problem". Bolj problematična zadeva je migracija na Linux. Tam se pa stvari zapletejo.

jype ::

nekikr> Bolj problematična zadeva je migracija na Linux. Tam se pa stvari zapletejo.

Kaj natanko se pa zaplete?

nekikr ::

Uporabi strica googla, malo preglej starejše teme, vprašaj nekaj povprečnih uporabnikov pa ti bo jasno. Ne bom pisal, kar je bilo napisano že 100x, ker se boš obesil na neko vejico samo zato, da boš lahko peljal debato naprej in me prepričeval v nedogled da si s prehodom na Linux prijel boga za jajca. Če bi bil Linux tako dober, kot si napletel v svoji glavi, potem bi ob vsej tej reklami, ki jo ima, že zdavnej prišel na kakšen spodoben procent.

Še enkrat: super se mi zdi ideja brezplačniega OSa, boljšega OSa. Ampak Linux to ni in ne kaže, da bi v kratkem roku to postal. Jebiga. Če pa bo, super. Prestopim takoj.

jype ::

A zdej pa kar nenadoma ni konkretnih primerov, al kaj?

Dejstvo je, da naša državna uprava težko prestopi na Linux predvsem zato, ker pri nas ni podjetij, ki bi bila sposobna nuditi podporo v takem obsegu, teh pa ni, ker ni strank, ki bi kaj takega plačale. Seveda država počasi reč potiska naprej in je ustanovila COKS, ki naj bi združil ponudnike in to nišo zapolnil, a reči gredo, kot se za velike in pomembne državne projekte spodobi, bolj počasi.

nekikr> Še enkrat: super se mi zdi ideja brezplačniega OSa, boljšega OSa. Ampak Linux to ni in ne kaže, da bi v kratkem roku to postal. Jebiga. Če pa bo, super. Prestopim takoj.

Je že brezplačen in je že boljši in že lahko prestopiš, če to možnost imaš. Nimaš je, ker te Microsoft drži za vrat - takoj ko boš prestopil, se boš soočil z umetno ustvarjenimi težavami, ki seveda niso nepremostljive, predstavljajo pa določen strošek, ki ga nisi pripravljen sprejeti, čeprav dolgoročno sprejemaš višji strošek, ki ga predstavlja tvoj vendor lock-in. Ker prosto programje ni namenjeno povečevanju tržnega deleža z namenom višanja profita lastnika, to programje praviloma deluje na vseh platformah, tako da neobhodnih razlogov za zamenjati Windows za Linux pravzaprav ni, kljub temu pa je to pomemben korak k konkurenčnejšemu, kar pomeni tudi bolj standardiziranemu ITju. Ko se bodo različne softverske rešitve med seboj pogovarjale enako dobro kot se same s sabo (pri brskalnikih je bil Microsoft zaradi padanja tržnega deleža IE enostavno prisiljen k izdelavi brskalnika, ki se standardov drži enako kot se jih konkurenca), nihče ne bo več imel težav s tem da ti uporabljaš Windows.

nekikr> Če bi bil Linux tako dober, kot si napletel v svoji glavi, potem bi ob vsej tej reklami, ki jo ima, že zdavnej prišel na kakšen spodoben procent.

Linux ima _40%_ tržni delež!

Ne, ne pogovarjamo se o namizju!

krneki0001 ::

>Linux še dolgo ne bo priljubljen pri masi ljudi, zaradi načina komunikacije tistih par neumnih userjev na linuxu, ki mislijo da so boga za jajca zagrabl, ker znajo uporabljat in skonfigurirat zadeve v linuxu.

Ne, dolgo še ne bo popularen zaradi množice bučmanov, ki mislijo da razturajo če znajo naklikati next pri instalaciji win.

>Fantje vaš način je napačen in to zelo. Stalno pljuvate po ostali konkurenci in pametujete kok so ostali sistemi slabi, ko vas pa kdo vpraša kako se kej naredi v linuxu, dobi pa odgovor "RTFM".

Zdaj mi pa najdi en neupravičen RTFM, ki sem ga dal. Koliko sploh spremljaš linux teme na tem forumu? Ker meni se zdi da večino problemov kar lepo rešimo.


A je kdo zate kaj rekel? Sam sem mislil na splošno, ker to drži in nikogar nisem poimenoval. Če pa nisi tak kot večina linux userjev, je pa to samo pohvalno. Če se pa najdeš v mojih besedah, si si pa sam kriv.

PrimozR ::

Glavni problem prehoda na Linux so uporabniki, ki mislijo, da v nulo poznajo Windowse (v bistvu niti popraskajo ne površine) in se bojijo kateregakoli drugega vmesnika. moja sestra recimo zahteva, da ji naložim XPje, o Visti noče slišati besede (ker so ji na šihtu rekli, da ni kul), misel o W7 (ki ga niti enkrat še ni videla) pa ji tudi ni všeč.

opeter ::

PIPI, jaz sem svoji sestri postavil ultimate, da če želi Windows, si naj kupi OEM licenco, ker drugače ji jaz računalnika ne bom nameščal. No, na koncu si je le kupila.

Na njenem starem prenosniku pa veselo laufa Ubuntu 8.10. Naša mama je zadovoljna.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

mRobert200 ::

In zakaj naj bi javna uprava uporabljala cenejše izdelke? Plačuje država? Briga njih.

PrimozR ::

Ker je ta državni denar naš denar.

krneki0001 ::

In zakaj naj bi javna uprava uporabljala cenejše izdelke? Plačuje država? Briga njih.


Zato ker je prehod na kratek rok predrag, da bi se to šli. Vse faze so naštimane na rok 4 leta (volitve) in šele po osmih letih bi se tak prehod splačal. Zato se še vedno raje plačuje za MS licence. Pri nas smo naredili celo študijo in v sedmih letih bi prišel na isto ceno s prehodom na linux, v osmem letu bi pa nekaj malega prišparal.

Poldi112 ::

>A je kdo zate kaj rekel? Sam sem mislil na splošno, ker to drži in nikogar nisem poimenoval. Če pa nisi tak kot večina linux userjev, je pa to samo pohvalno. Če se pa najdeš v mojih besedah, si si pa sam kriv.

Zase sem pisal ker nisem siguren, kako pogosto drugi neprimerno reagirajo. Ampak vsaj za ta forum ti na vsak neupravičen rtfm najdem 3 kontra primere prijazne pomoči.

Drugje je pa odvisno od skupnosti, ki je tam. Na gentoo recimo so blazno prijazni in dejansko rabiš google če hočeš tam najti rtfm. Slišal sem sicer da so pri debian malo bolj oštri, ampak nekih izkušenj z njimi nimam. Ker sem zadnje čase večino pc-jev migriral na Ubuntu sem večkrat tudi na ubuntu forumu, ki je tudi več ali manj prijazen.

In ne, ne najdem se v tvojih besedah, je pa res da močno dvomim v njih.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

thramos ::

Gre bolj za odnos do uporabnikov ne odprtih programov in ne toliko za samo pomoč. Sam sem, ob vljudni prošnji za pomoč skoraj vedno dobil odgovor, ob vprašanju ali določena stvar deluje, oziroma kaj je prednost pred obstoječimi, zaprtookodnimi rešitvami pa aroganco in osornost ...

noraguta ::

Gre bolj za odnos do uporabnikov ne odprtih programov in ne toliko za samo pomoč. Sam sem, ob vljudni prošnji za pomoč skoraj vedno dobil odgovor, ob vprašanju ali določena stvar deluje, oziroma kaj je prednost pred obstoječimi, zaprtookodnimi rešitvami pa aroganco in osornost ...

večinoma kar je plačanega supporta pri zaprti kodi nisem imel problemov(razen z eno slovensko firmo, kjer sem raje sam napisal pregledovalnik njihove baze kot pa , da sem se matral z sitno babno na drugi strani telefona). Če tisti , kateri ti sw proda ne dojame , da je tako kot tebi tudi njemu v interesu , da stvar laufa potem kar postane gobar.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

PrimozR ::

In zakaj naj bi javna uprava uporabljala cenejše izdelke? Plačuje država? Briga njih.


Zato ker je prehod na kratek rok predrag, da bi se to šli. Vse faze so naštimane na rok 4 leta (volitve) in šele po osmih letih bi se tak prehod splačal. Zato se še vedno raje plačuje za MS licence. Pri nas smo naredili celo študijo in v sedmih letih bi prišel na isto ceno s prehodom na linux, v osmem letu bi pa nekaj malega prišparal.

Koliko bi pa prišparali v 16 letih? Aja, mislite, da čez 16 let vaša firma ne bo več obstajala. Logično.

nekikr ::

V teh časih ne moreš biti ziher niti kaj bo naslednje leto, kaj šele da bi delal študijo ali se ti bo strošek povrnil čez 7 let (povrnil, ne da boš celo kaj zaslužil). In če potem upoštevaš koliko si moral investirati na začetku prvih nekaj let, če upoštevaš strošek financiranja, morebitne izgube produktivnosti med migracijo, izguba posla/produktivnosti zaradi nekompatibilnosti...potem se ti dejansko izplača po...10,15 letih? Če pa v 10 letih ne zaslužiš za ene XPje (ki so, kot vidimo, čisto v redu celo desetletje in še več) potem pa najbolje da zapreš firmo in greš nabirat borovnice.

PrimozR ::

Kul, splača se ti po 10, 15 letih. Zdej pa zračunaj, kaj se zgodi čez 50 let. Koliko denarja si izgubil takrat z migracijo? Aja, saj res, 40 let se fočkaš skozi skoraj zastonj, brez kupovanja licence. Živa jeba...

Utk ::

Cene licenc so drobiž proti vsem stroškom pri državni upravi. Migrirat se bo splačalo ko bo razvoj custom aplikacij na linuxu cenejši kot na windowsu. Saj fino, da prišparaš 300,000 evrov pri officu, ampak kaj ti to pomaga, če ti to potem podraži nek custom program za pol milijona evrov. Tam kjer nimajo takih potreb, pa kar naj migrirajo. Ampak zato, ker se splača, ne zato, ker so verski blazneši tako rekli.

noraguta ::

Kul, splača se ti po 10, 15 letih. Zdej pa zračunaj, kaj se zgodi čez 50 let. Koliko denarja si izgubil takrat z migracijo? Aja, saj res, 40 let se fočkaš skozi skoraj zastonj, brez kupovanja licence. Živa jeba...

čakaš na dober referenčen primer , ali še bolje več teh. če pa vidiš , da gredo stvari potom monokova čakaš , dalje. niti linuxa niti ms-ja se ni treba držat kot p'janc plota. drgač pa offis z mašina v amortizaciski dobi pride mejn kt pa t'lfon.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

PrimozR ::

Slo-Tech dude, Slo-tech.

nekikr ::

PIPI, vse lepo in prav ampak ko gledam referenčne modele (solarne celice) vidim, da nikakor ne smeš migrirati, če ti nekdo obljubi, da boš že 15 let mogoče neko malenkost profitiral. Kolegi recimo, ki so sončne celice montirali na streho pred petimi leti zaradi prihranka po 15 letih se vsi po vrst itolčejo po glavi. Zakaj? Ker sedaj dobiš sončne celice bistveno ceneje in z bistveno boljšim izkoristkom. Tako, da če bi pred petimi leti zapili tisti denar in šele zdaj vložili notri bi bili na istem (seveda pa ga ne bi zapili ampak bi ga načeloma lahko še malo oplemenitili). Torej, na dolgi rok, reciva 15 let, se absolutno ne splača karkoli špekulirati, razen če imaš "garantirano" da boš takoj zaslužil bajno vsoto zaradi tega. Če pa je tu v igri nek Win+Office sistem, vreden vseskupaj nič denarja, potem seveda nima smisla menjati samo zato, da bi čez 15 let prišparal neke fičnike. Če je pa razlog bolj konkreten (zelo namenska aplikacija, ki ti že po kratki dobi vrne investicijo) potem pa seveda pride ta migracija v poštev. Nikakor pa ne zaradi verskih razlogov ( :) ) ali obljube po vračanju investicije po 15 letih.

BigWhale ::

Cene licenc so drobiž proti vsem stroškom pri državni upravi. Migrirat se bo splačalo ko bo razvoj custom aplikacij na linuxu cenejši kot na windowsu. Saj fino, da prišparaš 300,000 evrov pri officu, ampak kaj ti to pomaga, če ti to potem podraži nek custom program za pol milijona evrov. Tam kjer nimajo takih potreb, pa kar naj migrirajo. Ampak zato, ker se splača, ne zato, ker so verski blazneši tako rekli.


Ce ti programerska hisa pove, da bo njihov izdelek toliko in toliko drazji na drugi platformi, potem jih odslovis in jim reces:

"Hvala vam, gospodje nespodobni tepci, ki mislijo, da so programerka hisa."

Resno, ce zaposljujejo tako programersko neizobrazene ljudi, da ne znajo pisati prenosljivih programov, ki bi delali na vec platformah potem niso vredni svojega imena.

BigWhale ::

To je pa zato, ker mu ne znaš nastavit, da se po default shranjuje v Office 2003 format. RTFM bi se reklo.


Stvari jemljes precej prevec dobesedno. Saj ni problem v meni. Jaz bom ze mojim sodelavcem nastavil kako naj shranjujejo default dokumente. Ampak vecina ljudi nima mene za sodelavca, da bi jim to popravljal.

Razumes?

Ljudje se s taksnimi stvarmi NE ukvarjajo. Vecina podjetij sploh nima zaposlenega IT kadra. Se tisti office komaj instalirajo.

Utk ::


Ce ti programerska hisa pove, da bo njihov izdelek toliko in toliko drazji na drugi platformi, potem jih odslovis in jim reces:

"Hvala vam, gospodje nespodobni tepci, ki mislijo, da so programerka hisa."

Resno, ce zaposljujejo tako programersko neizobrazene ljudi, da ne znajo pisati prenosljivih programov, ki bi delali na vec platformah potem niso vredni svojega imena.

Škoda, da ni tega MS-ju nihče povedal, prej ko so čez okno vrgli par milijard za .NET.
Pa sej ceno ne določa programerska hiša, ampak trg, na trgu se pa približno ve kolk kaj stane. In če bi blo vseeno, bi vsak pameten naročil program, ki dela na več sistemih, tudi če ga bi za začetek laufal na windowsih. Nekateri to tudi res naročijo, ampak tudi dražje plačajo. Pa če se na glavo postaviš.

jype ::

CrniE> Škoda, da ni tega MS-ju nihče povedal, prej ko so čez okno vrgli par milijard za .NET.

V .NET komot razvijaš tudi pod Linuxom. Je ceneje kot pod Windows.

MP002 ::

"Hvala vam, gospodje nespodobni tepci, ki mislijo, da so programerka hisa."

Če bi kdaj sprogramiral recimo poslovno aplikacijo, ki je vsaj malo blizu prej omenjenemu rangu, bi ti bilo kristalno jasno, kako (oprosti izrazu) neumna je ta izjava. Sposobnost tu nima veze, verjemi.
Problem čudovitih teorij, idealizmov in drugih "-izmov" na tem forumu je ta, da so ravno to. V praksi pa žal popušijo, zaradi banalnih stvari na katere tud pomisliš ne ali pa se ti zdijo nepomembne.

poweroff ::

Saj prehod na OOo ne pomeni prehod na Linux.

Problem je v tem, da so "študije" MS loverjev žaljive za inteligenco ljudi. Da predpostavljajo, da so ljudje taki tepci, da niso sposobni uporabljati OpenOffica, ker ima malce drugačen vmesnik, hkrati pa ne vidijo težav pri prehodu na novejši MS Office, ki ima radikalno drugačen vmesnik kot starejši MS Office paketi.
sudo poweroff

Looooooka ::

Na zalost so ljudje tocno tok zabiti, da ne znajo uporabljas openoffica...niti novega offica.
Tle govorimo o unih 40+ pisarniskih moljih, ki bo navajeni na office, ki je prsu zravn windows 95...in na vse novejse verzije, ki majo identicn izgled.
Teh je pa kar veliko.In ne...odslovit jih ne mores, ker bi blo drazje uciti mularijo vseh postopkov s papirji in s strankami...kot pac pustit te molje, da delajo na programu, ki ga mazingly sploh znajo odpret.
Studije so bullshit...tko une iz openoffica kot une iz microsofta.To vejo vsi...
Na konc leta je firmam bolj vazn to kam bojo dale denar, ki bi jim ga drgac pobrala drzava(99,99% vseh drzavnih firm)...oz kam lahko vtaknejo denar in ga potem prijavjo kot bogve kaksno davcno olajsavo.
V microsoftove izdelke.To opensoursarji vedno pozabljate.In tle se sploh ne gre za mejhne denarje.Ce jutr nardijo posebno "costs shit loads of money" verzijo OOja...bo mel nasledn let bistveno vecje stevilo uporabnikov.
Pa ne zato, ker folk misl da ce je zastonj ni dobr...

MP002 ::

Matthai,
ne vem, če so to študije MS loverjev. Prej bi reku, da gre za čisto običajno prakso pri nas.
Nekomu zrihtaš biznis in dobiš procente. Procenti so na vrednost artikla ne storitve, in pri brezplačnih programih dobiš X procentov od nule, kar je prekleto majhen znesek.
Sej postopek je že ustaljen: najprej izbreš rešitev podjetja A, potem naročiš resno (resnost določa cena) študijo, ki namigne na rešitve podjetja A, pol pa sam še razpis, ki izbira med najmanj tremi ponudniki - se pravi ponudnikom A, ponudnikom A ter ponudnikom A, in pol počakaš kakšen rezultat bo dobila komisija...
Če pa svinjarija pride do vrha (kar je v primeru računalniške tehnologije nemogoče, ker večina windows uporabnikov, ko jim rečeš naj desno-kliknejo na uro v skrajnem desnem spodnjem kotu ne ve o čem govoriš), se bo lepotec pojavu na izredni tiskovni konferenci kjer bo (sicer zaradi zaradi prebolevanja prašičje gripe) švical ku p****, ter odločno, hitlersko žugajoče povedal, da se sicer ne strinja z načinom, ampak ne vidi nobenga problema. Nakar se bo nasmehnil in vse bo obmolknilo, vse dokler ne pride naslednja velika novica, primerna za zamenjavo trenutno vroče teme.
Recimo novica o pogumnem policaju, ki mu daš 400 EUR in vibrator (če lahko tako interpretiramo "darilo, ki ga bosta s partnerico intimno uporabljala") ali z drugimi besedami: tu maš 50% plače za nagrado in je** se!

noraguta ::

To je pa zato, ker mu ne znaš nastavit, da se po default shranjuje v Office 2003 format. RTFM bi se reklo.


Stvari jemljes precej prevec dobesedno. Saj ni problem v meni. Jaz bom ze mojim sodelavcem nastavil kako naj shranjujejo default dokumente. Ampak vecina ljudi nima mene za sodelavca, da bi jim to popravljal.

Razumes?

Ljudje se s taksnimi stvarmi NE ukvarjajo. Vecina podjetij sploh nima zaposlenega IT kadra. Se tisti office komaj instalirajo.

stvar group policy-ja.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo Windows 10 Cloud konkuriral Chrome OS?

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4814912 (12580) xmetallic
»

Neuradno: Chrome OS in Android bosta eno

Oddelek: Novice / Android
2711389 (8806) AnotherMe
»

Linux na svežem Samsung Chromebooku

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
3813039 (10614) LightBit
»

Chrome OS predstavljen, prvi prenosnik

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
115502 (4839) JaVonTech
»

Google namerava izdati lasten operacijski sistem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9710687 (7068) poweroff

Več podobnih tem