» »

Inšpekcija !

Inšpekcija !

Tody ::

A ti lahko navaden "trgovski" inšpektor pregleda računalnik če maš piratski softwer na službenem računalniku? Mene skrbi ker mam lepo zalogo dvix filmov in me zanima če so lahko pizdarjije zaradi tega ? A mu lahko preprečiš dostop do kompa ?
Sej vrjetno ste že pisal o tej temi sam nič pametnega se ne dogaja pa se mal razgovorte !

burekar ::

A je problem dat vse skupi v en direktorij, ki ga ne bo našel?

pivmik ::

Če imate NTFS(Win2K WinXP) datotečni sistem, potem tudi če pride do računalnika ne bo mogel nič, samo uporabnik mora biti odjavlen. Če pa slučajno inšpektor zahteva da se prijaviš se prijaviš z nekim drugim uporbnikim imenom, ki nima dostopa do DivXov in drugih sumljivih datotek.

Mislim pa da brez naloga i ne sme nobeden brskat po računlniku, vendar nisem prepričan.
LP, Gregor GRE^

jRk0 ::

Glavno je, da mas licencne winse pa porgrame, ki jih uporabljas (office naprimer, al pa pac drugo, odvisno kaj delas...) Divxe pa naredi kot skrite datoteke al pa nekaj.

Al pa se da mogoce naret fake podatke o velikosti fajlov in pol samo spremenis ime v nekaj, pa naprimer nardis bliznico od txt datoteke, pa tudi ce odpre, sploh ne ugotovi da je divx :D

hm, to bi blo zanimivo, ce gre.
You fuck up once, you loose two teeth.

Balandeque ::

Skrite datoteke, za vsak slučaj spremenit imena in končnice, pa med temporary internet files z njimi..
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

brandy ::


.......
Večina osumljenih tudi pregledanih

Tržni inšpektorji opravijo med sto do 120 pregledov podjetij na leto, kar je veliko glede na število podjetij, pri katerih ugotovijo sum uporabe ilegalne opreme. BSA nekatera tudi obvesti o tem, da imajo informacijo o njihovi nezakoniti uporabi. Uspehi take metode so dobri, pravi Koren, saj se večina za legalizacijo opreme odloči že po prejemu tega pisma. Sicer pa je najnižja denarna kazen za pravno osebo za prekršek 400 tisoč, največja pa deset milijonov tolarjev. Za kaznivo dejanje pravne osebe je največja zagrožena denarna kazen 75 milijonov tolarjev.

(finance)Poslovno jutro, cetrtek 11.julij. 2002
...................
To je del clanka iz navedenega on-line casopisa.

Torej trzni inspektorji imajo pravico pregledat tvoj sluzbeni racunalnik, ce sumijo, da na njem tecejo nelicencni programi.

Trance-X ::

darh ::

Kake so kazni za fizične osebe?

pa še btw: a računalnik ki ga ima neka pravna oseba doma.. kaj zdj z njim?
Excuses are useless! Results are priceless!

Ziga Dolhar ::

xbite: s svojim ne-znanjem si upam rečt tole.

Neka Oseba, Janez Novak, ne more bit pravna oseba, zatorej tvojega domačega računalnika ne morjo pregledat. Druga zgodba pa je, če maš ti "dom" napisan kot kapital podjetja -- recimo doma opravljaš svojo dejavnost, ali pa imaš računalnik knjiženo kot premoženje podjetja. Če tako na računu računalnika piše "Janez Novak, Blejskobohinjska 3", menim da tržni inšpektor ne more niti pogledat, kaj šele pregledat :-). Kot jaz razumem pridevnik "tržni", lahko posluje samo s pravnimi osebami, torej lastnino podjetja.

Itak pa me bo Perci popravu, ko se vrne :] Al pa TinkaPinka :].

brandy ::

Narobe. Trzni inspektor na podlagi Zakona o trzni inspekciji, "posluje", kot ti pravis z pravnimi osebami, odgovornimi osebami pravne osebe, samostojnimi podjetniki in tudi posamezniki.

Res pa Janez Novak ne more biti pravna oseba. Lahko je le njegova firma. Ce pa je on odgovoren v firmi pa je odgovorna oseba pravne osebe, pri tem pa ni nujno, da je firma njegova.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: brandy ()

Ziga Dolhar ::

Člen 11: ...Pri opravljanju inšpekcijskega nadzorstva ima inšpektor pravico pregledati blago, poslovne knjige, poslovne ali proizvodne prostore, objekte, naprave in opremo, kjer se opravlja dejavnost, pogodbe, listine in druge dokumente zavezancev, vzeti vzorce ter opraviti preiskave in vsa druga dejanja, ki so potrebna za ugotavljanje materialne resnice v inšpekcijskih zadevah, zasliševati v upravnem postopku odgovorne osebe in priče, kot tudi pregledati listine, s katerimi se ugotovi istovetnost oseb....


Člen 12: ... Pri pregledu stanovanjskih prostorov lahko inšpektor pregleda samo tisti del, ki je namenjen za poslovanje....


Če za primer dam "iz mišljenega sebe": inšpektor k meni domov NE more pridet, saj nimam "poslovnih prostorov". V gospodarstvu se "obrat" definira kot prostor, kjer se opravlja dejavnost za potrebe tretjih oz. trga. Če si kuham kosilo, to ni problem, če si presnemavam CDje, katerih posredni produkti nikoli niso namenjeni komurkoli drugemu kot meni, pa zopet nimamo obrata oz. poslovnih prostrov.

Dodatek: Brandy, tako sem mislil -- pregleda lahko le tiste stvari, ki so neposredno povezane s podjetjem. Direktorjev zasebni računalnik doma, je njegova osebna last ter ni v nikakršni pvoezavi s podjetjem.

Zgodovina sprememb…

darh ::

Se opravičujem za tole napakico, ne vem kje sem mel glavo, da sem pozabil definicijo pravne osebe.

Pol mi pa sam to odgovorte; cene za podjetja so znane, kake so za navadne osebke - s tem ne mislim raznih piratov, ampak povpročeno gospodinstvo k je z malo dobre volje sosed skopiru office ipd... a se sploh komu da ukvarjat s posamezdniki? Ker če bi se, bi najbrž 3/4 slovenije prišlo na kant...

Jest naprimer vem, da uporablam nelegalne stvari, ampak s tem večinoma ne služim denarja - ne preprodajam naprej ala pirat scena... imam za lastne potrebe, ker bi bankrotiru v nasporotnem primeru....k bom pa velik pa bogat, bom mel pa tko kt oni rapperji na MTVju k povleče izpod wide screen TVja packet z ~100 original DVDji (to je pa več kt pol miljona)
:))
Excuses are useless! Results are priceless!

brandy ::

Ziggga, se strinjam s tabo.

Jest naprimer vem, da uporablam nelegalne stvari, ampak s tem vecinoma ne služim denarja


... dovolj, da k tebi domov, pa ne na obisk, pridejo : policija, trzni in davcni inspektor.

Loki ::

Dovolj sicer je, ampak dejstvo je, da imas manj kot 1% sanse, da se ti to res zgodi (razen mogoce ce te kdo zatozi, ampak tudi v temu primeru dvomim, da se bo BSA dalo ukvarjati z tako malo ribo; ce pa ze, bodo izvrtali, od katerega kupujes; ce kaj).

Poglejte tudi, kaksen bi bil status racunalniske pismenosti v Sloveniji, ce nebi bilo piratstvo tako razsirjeno...
ena velika 0 skratka.

Gandalfar ::

Loki: racunalniska pismenost, so what? Kraja je se zmeraj kraja. In piratstvo je. Ne mores opravicevati kraje z racunalniskim opismenjanjem.

Ce zelis pa 'preizkusiti' izdelek so pa zato izumili Trial in Demo ter MS Aktivacijo.

Fury ::

aha.. in ce se jest hocem naucit programirat v visual studio pa sem zamudu akcijo k so beta2 .net talal.. kaj pa nej pol? student editin? k sux do neba?

Jest ti tko povem.. dokler ne delas profita s piracijo pa se s tem ucis tega programa in povrh usega si se potencialni kupec v prihodnosti k bos delu s tem profit ti ne bo noben teziu..

Aja pa Brandy je bivsi kriminalist ce se ne motm a ne? al to ni tist isti brandy?

Gandalfar ::

Fury: in kaj tocno je narobe z student edition? Saj kot student se ti ni treba povezovati z ravno nekimi blaznimi podatkovnimi bazami in kaksno CORBO. Ali pac? Si preprican, da potem ne razvijas aplikacij za kaksne bolj resne firme oz. placane projekte.

Morda je pa to novi nacin kako se naucit programiranja..

brandy ::

Ja Fury tisti sem tisti.

Thrivial ::

Student editon nekaterih 3d modelirnih programov(Maya LE...) obstajajo sele nekaj mesecev, kaj mislis so prej poceli nadebudni mladi oblikovalci... vzeli puf za par milijonov?

:)

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

žvau ::

Pri nas v firmi smo imeli pred nekaj časa obisk inšpektorjev. Prišli so ob 10.00 in ostali do 15.00. Šli so od računalnika do računalnika in pregledovali programe. Gledali so predvsem Winse in Office pa tud Winzip oziroma ostale programe. Potem so hoteli videti ali imamo toliko licenc kot programov. Eden od naših oblikovalcev pa je mel domač računalnik ker mu je služben neki ni delal, pa je to povedu in mu ga niso šli gledat. Glede na to da so na posamezen računalni porabili od 10-15 minut ni problema in lahko zbrišeš vse nelegalne programe če jih imaš.

Tody ::

in če si prvi na vrsti ali imaš samo enga dva rač ? :))

žvau ::

Ni blema ker so ful prijazni. Pridejo v firmo se predstavijo in zahtevajo odgovorno osebo (direktorja). Medtem ko čakajo na direktorja (ki ima lahko ravnokar važen telefonski pogovor>:D) , tako da modeli čakajo pet minut, potem pa imajo še razgovor z direktorjem pet minut ti lepo brišeš programe. Pa še neki je važno, program ne sme funkcionalno delovati. Se pravi da lahko zbrišeš samo neko datoteko brez katere se leta ne zažene druge fajle pa lahko pustiš, pa ti nič ne morejo:D .

Loki ::

zajcek takoj so zahtevali licence?
v navadi naj bi namrec bilo, da naj bi pocakali nekaj dni, da lahko vse zberes in jim posljes.

žvau ::

Ne zahtevali so jih na koncu pregleda, potem smo jim pa še morali dokazati da programi spadajo med osnovna sredstva (tako da odpade nabiranje pri prijatlih, znancih itd.). Mogoče ti dajo neki dni časa če harajo po kaki podružnici pa rečeš da so vse licence na sedežu podjetja, al pa v kakšnem trezorju do katerega trenutno ni dostopa.
Ampak to ti itak ne pomaga ker zahtevajo tudi račune po katerih so bili programi kupljeni (glasit se morajo na firmo) in na katerih mora biti datum pred inšpekcijskim pregledom.

Jazzo ::

Mene pa zanima na kakšen način inšpektorji iščejo programe na računalniku.

Ali gledajo samo bližnjice (meni start, namizje...),ali dejansko brskajo po direktorijih na disku (program files...) ali na kak drugačen način?

Tomi ::

Kakor kdo. Pravila, kdo bo kaj pogledal, ni, tako da lahko imaš ali vse legalno, ali pa srečo, ker ne pogleda vsega, ali pa smolo, ker pogleda. Sicer pa je po moje v novejših NT sistemih to preprosto rešiti z enim navadnim uporabnikom.
metrodusa.blogspot.com

Justy ::

Samo ce je ze tolk strog da bo pogledal za vse licence, ne verjamem da je tak les, da bo zadovoljen z navadnim userjem? ali pac..... naj kdo ki je ze imel izkusnje z njimi pove kak "so (ne)sposobni"....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Inšpekcija: podatki na mreži, prenosni mediji, kriptirani podatki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
5313219 (11236) noraguta
»

Tržni inšpektor in licence za "zastonjske" programe (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programska oprema
12342900 (30394) St235
»

Davčna inšpekcija (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15732869 (24545) St235
»

pošiljanje elektronske pošte brez dovoljenja

Oddelek: Loža
263709 (2973) enxtip
»

Brez Soldov do Aplikacije?

Oddelek: Novice / Zasebnost
223376 (3376) gabl136

Več podobnih tem