» »

Težave s hdd-jem

Težave s hdd-jem

MirkoPtuj ::

Najprej lep pozdrav vsem, sem nov na tem forumu. Imam težavico in bi potreboval pomoč. Imam pc, winodws xp-sp2. Imam 2 diska vsak po cca.250Gb. Primaren disk mi zazna okey,windowsi pa to vse deluje, pri drugem pa so težave. Sicer sem nekaj roval po biosih,bol na pamet, ampak potem več nisem mogel dostopati do partcijie g(to je druga particija na sekundarnem disku). Napisalo mi je da particija ni formatirana in ali jo želim. Pri formatiranju pa nikoli ni uspešno končal. Tako da mi je 116Gb šlo v ku...! Potem pa sem pametnjakovič sekundarni disk izbrisal, na novo naložil driverje, ter z programom PartitionMagic želel rešit teežavo. Pa je nisem. Torej sem vse skupaj zasral. Pc mi najde disk in bi kao naj deloval normalno, ampak ko pa pogledam pod moj računalnik sta vidni samo 2 particiji (primarnega)diska, sekundarnega pa kao da ni. Torej pc ga zazna, fizično, spomina pa kao ni nič. Z partitionmanagerjem , pa nikakor nisem mogel rešit težave, disk mi je označil kot BAD...Nevem ali je težava z biosi, ker pri zagonu računalnika mi IDE scan ne najde ničesar priklopljenega, ali pa je težava software-ske narave?!?

Najlepše vam hvala za odgovore in predloge!

mtosev ::

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

MirkoPtuj ::

Kateri programček si mislil. Nekaj jih je tukaj gori :)

solatko ::

Preveri kako imaš nastavljeno - za IDE enote je takole: primary master - zadnji priklop na kablu
primary slave - srednji priklop
secondary master - zadnji priklop na kablu
secondary slave - srednji priklop na kablu + ustrezna nastavitev jumper-jev na vsaki enoti.

Pri 4 pinskem molex -u se raztegnejo cevke za priklop in disk nima stalnega stika, zato ga računalnik ne prepozna, ali pa ga prepozna napačno. S kakšno buciko ali šivanko, poizkusi malo stisniti cevke v 4 pinskem konektorju (ne preveč, ker ga ne boš mogle natakniti na disk ali pa boš zlomil konektor na disku.
Poglej, da nisi slučajno pri priklopu diska zvil kakšen del IDE priklopa na disku.

MirkoPtuj ::

Torej nek hardweraš nisam, ampak sem ravnokar preverjal in imam disk povezan preko sata priključka in ne IDE-ja. Bi lahko tale težava nastala, če bi npr. imel napačno nastavljena master/slave jumperje na disku. S tem sicer nimam izkušenj, ampak vseeno. Najbolj me muči, da mi je 120 Gb particija delal okej, druga 125 Gb pa ne, pa sem mogel v diskmanagerju uničit particije. Sedaj pa nimam niti tistih zdravih 120 GB ampak je disk kot celota in mi nič ne deluje kot bi moglo. Ali je še kakšna druga lažja opcija da spravim disk k sebi. Ker sem ga že uninstalliral pa na novo instaliral, sem ga tudi onemogočil, preko maxtor strani sem potegni programček za preverjanje diskov in mi je vse pokazalo enak rezultat. Disk dela vredu itd. Moj računalnik pa mi ga prikazuje kot da ga ni(kar je logčno,saj nimam narejenih nobenih particij). Ima kdo izkušne s programom PartitionMagic.
Poleg tega sr...a bom zgubil živce :)

MirkoPtuj ::

Aja,naj povem še tole, da sem imel težave ,saj sem zlomil plastiko pri sata priklopu.In sem jo moral s sekundnim lepilom ponovno zalepit nazaj. Takrat se je prvič zgodilo tole,da mi particija ni delovala okej.Ampak noben pin ni bil poškodovan, zalepil sem pravilno in počakal nekaj časa,da se je lepilo strdilo preden sem disk priklopil nazaj gor.

solatko ::

Pri S ATA diskih ni potrebno nič nastavljati, če ti ga ne zazna je nekaj narobe z diskom. To da si zlepil kot kaže ne zadošča. Premeri z multimetrom, če ti priključek daje povezavo naprej po disku.

MirkoPtuj ::

Saj mi ga zaznava. Kjerkoli v pcju kaže da je konektan disk in da deluje brez ene same napake. Ampak deluje takole kot da bi imel bad sektorje. In si nevem nastavit particij. Vsaj pol diska je še menda okey.

solatko ::

To ne poteka ravno tako kot si predstavljaš, disk je ali dober ali zanič, ko se pojavijo slabi sektorji je zadnji čas za zamenjavo. Lahko je to posledica zlomljenega konektorja, če ne znaš sam zmert ali gre povezava v redu skoz, nesi kakšnemu, ki to zna. Takole na daljavo pri teh stvareh po navadi ne gre.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trdi disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
383307 (2534) Voluharr
»

Zakaj diska ne zaznava?

Oddelek: Strojna oprema
101112 (851) zavajon
»

sata disk (Hitachi 7k250), namestitev

Oddelek: Strojna oprema
453189 (2213) Blind
»

Win XP ne zazna enega diska

Oddelek: Operacijski sistemi
151465 (1370) Marjan
»

pri okroglem IDE kablu je disk glasnejši

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171639 (1404) Pudding

Več podobnih tem