» »

Zakaj diska ne zaznava?

Zakaj diska ne zaznava?

smrekca ::

Ok, težava je sledeča....kupim nov disk, in ta starega bi rad dal v drug računalnik. Težave se pojavijo ko hočem ta star disk dat v drug računalnik. Vse lepo in prav, naštim jumper na CS, priključim, in pol ob zagonu k mi pregleda primary master disk, tam tud obstane. Sploh mi noče ga pregledat, zgleda kot da bi tam zmrnu al kaj. V biosu mam naštiman na "avto" tko da bi mi mogu sam poiskat prave nastavitve. Če pa jumper naštimam na Master mi pa napiše kot da ni diska...pregleda ga, pol pa napiše "None". Disk je tud formatiran.
Aja pa še to...če pa dam ta disk kot slave, in prvotni disk iz tega računalnika kot master, pol mi pa oba diska vidi in dela vse normalno.
Hvala za pomoč.

Kr_Edn ::

Imaš še možnost "Single". Daj mostiček (jumper) dol in probaj. "Master" in "Slave" nastavljaš na diskih v paru. (Dva skupaj).

smrekca ::

Hm...tud brez mostička sem že probal...isto, nič se ne spremeni. Čist sem že obupan.Pojma nimam kaj naj še probam.
Ne vem pa kaj mislš s tem "Single". U glavnem...če dam dva diska skupaj, enga kot master druzga kot slave, pol vse štima super. Pa fora je tud ta....prvotni disk v tem računalniku je nastavljen kot master in dela...pol sem pa pri tem disku k ne dela dal iste nastavitve, pa kr noče delat. Za znort.

Aja pa še to za povrh....k sem formatiru disk sem pozabu ene podatke shranit. Je še možnost obnove s kakšni programom, pa s kerim. Sej na ta drugem disku sem pa tud najprej zbrisu eno mapo (in še iz koša za povrh), pa bi jo tud rabu obnovit.

Sej vem, antitalent, pa nič ne razmišla, no ja...upam da mi boste pomagal.
Hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: smrekca ()

farko ::

to pomeni da ti star disk crknil in varianta je servis in serviser da ti rešijo podatke sicer pa kolker vem ti vsi isto svetujemo že prej.
farko

smrekca ::

Crknu...mislm da ne, če pa mi na drugem računalniku dela čist ok...pa tud na ta tem računalniku k ga rihtam dela kot slave čist dobr. Po keri logiki je pol disk crknu !!??
Neki ga jebe pa ne vem kaj!

Kr_Edn ::

"Single" pomeni, da je to edini disk na kablu, kjer priklopiš master disk. Če sem te prav razumel, je bil nedelujoči disk priklopljen kot "Slave". Poglej, če imaš na disku aktivno particijo. Če ne, jo aktiviraj. (najlaže z FDISK-om).

smrekca ::

Hm....kaj misliš s tem aktivna particija...povej malo več prosim. In kako to naštimam oz. pogledam?
Hvala

smrekca ::

Ja pa da še to razjasnim...."nedelujoči" disk DELA v prvotnem računalniku čist ok, in tud v drugem računalniku dela kot slave čist ok. Samo če pa hočem, da je edini disk v drugem računalniku...takrat pa disk ne dela oz. mi ga ob zagonu računalnika sploh ne prebere. Ko bi ga moral pregledat vse obstoji.

Kr_Edn ::

Ja, takole: ko na novo vstaviš disk, mu moraš najprej narediti particijo (ali več njih). Najprej narediš primarno particijo, nato razširjeno ina na to razširjeno narediš eno ali več logičnih particij. da pa disk deluje kot prvi ali edini, moraš aktivirati particijo na njem, torej brez aktivne particije disk ne deluje oziroma deluje samo v povezanem (slave načinu).
Da ugotoviš, katera particija je aktivna, uporabi PartitionMagic ali pa kar Fdisk, ki je orodje starejših sistemov (Win98...). Narediš si zagonsko disketo (če imaš še disketnik), nanjo posnameš Fdisk, ga poženeš, vtipkaš FDISK/status ...

Pupa ::

Tudi jaz imam probleme pri zaznavanju diska. Imam dva po 160mb. Pred formatiranjem mi je zaznaval normalno. odkar sem formatirala oba diska, pa mi zaznava le 130 mb na vsakem. V biosu pa mi normalno piše da imam dvakrat po 160mb diska.
Kaj bi lahko bil problem? Particiji sem že izbrisala in jih na novo naredila, vendar še vedno zaznava le 130 mb.

zavajon ::

Pupa, poskusi to vpisati v register:

-------------------
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\atapi\Parameters]
"EnableBigLba"=dword:00000001
-----------------------

lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Loop pri inštalaciji Win XP in no master disk problema!

Oddelek: Pomoč in nasveti
101700 (1582) alien13
»

trdi disk hitachi

Oddelek: Strojna oprema
282064 (1699) kerrigh
»

Problemi z diskom, NUJNO!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
151175 (948) jackorsen88
»

sata disk (Hitachi 7k250), namestitev

Oddelek: Strojna oprema
453251 (2275) Blind
»

Težava z prepoznavanjem diskov

Oddelek: Pomoč in nasveti
81115 (997) mili

Več podobnih tem