» »

Čudni garancijski listi za trde diske

Čudni garancijski listi za trde diske

Voyager ::

Nekaj dni nazaj sem pri eni od spletnih trgovin naročil dva trda diska. Pri njih sem naročil, ker so se v zadnjem času izkazali kot zelo zanesljivi, saj na naročene artikle nisem čakal več kot kakšen dan ali dva, ker so bili artikli odlično zapakirani in s tem dobro zaščiteni za prevoz, pa tudi cenovno so bili konkurenčni.

Vseeno pa me je zmotila zadnja zadeva in sicer naročil sem dva diska WD 640 GB (WD6401AALS). Na spletni strani trgovine je zapisano, da ima ta disk garancijo 5 let. Vendar na mojem garancijskem listu lepo piše 2 leti.

Takoj sem povprašal trgovino kako je s tem in dobil odgovor v smislu, da ima dobavitelj zapisano na garancijskem listu dobo minimalno 3 leta, da pa je v resnici 5 let. Na mojem garancijskem listu ni nobene besede "minimalno", niti ne 3 leta, pač pa točno 2 leti.

Sedaj mi pa prosim vi povejte, ali preveč kompliciram, ali pa gre dejansko za neopravičeno šlamparijo dobavitelja, morda celo za nateg kupcev. Če čisto logično pogledamo, kdo mi bo čez 4 leta verjel, ko bo, recimo hipotetično crknil disk, da imam 5 let garancije, če na listku lepo piše 2 leti.

Kaj bi vi storili? Jaz se nagibam k temu da oba diska vrnem, ker meni to diši na nateg, čudi pa me, da se tudi trgovini to ne zdi nič sumljivo.

aljazh ::

Številka na garancijskem listu pomeni trajanje garancije, ki jo nudi uvoznik. Kar je več od tega, pa gre za garancijo proizvajalca, ki jo uveljavljaš v RMA postopku pri proizvajalcu.

Na podlagi serijske številke preveri na WD-jevi spletni strani, kolikšno garancijsko dobo za tvoj disk nudi proizvajalec. Če je 5 let, potem ne moremo govoriti o nategu s strani spletne trgovine.

fosil ::

Mislim da lahko govorimo o nategu trgovine. Oni se lahko hvalijo samo z garancijo, ki jo priznavajo sami, oziroma jo lahko uveljavljaš pri njih. In na ta način tudi deluje večina trgovin.

RMA oziroma pošiljanje diska proizvajalcu nekam v tujino je pa čisto druga kategorija.

Je pa tudi številka 2 leti precej čudna. Običajno ti slovenski uvozniki dajo 3 leta garancije.
Tako je!

blackbfm ::

Zakaj bi bila dvoletna garancija čudna? Ok res da te trgovina malo zanalašč zavede s proizvajalčevo garancijo ampak to zdaj pač veš za drugič. V bistvu več kot 2-3 leta itak nikjer v Sloveniji ne boš dobil. Nima smisla komplicirat.

Zheegec ::

To je zavajanje in je protizakonito. Garancija velja takšna, kot je napisana na garancijskem listu. RMA pri proizvajalcu po našem zakonu nima nobenih vez, če proizvajalec ni iz Slovenije.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Šimpanz ::

Če so se hvalili z 5 letno garancijo vztrajaj pri novem garancijskem listu s 5 letno garancijo, ali pa naj ti dajo kakšen popust ker so te hoteli nategniti.

Voyager ::

Sem preveril na WDjevi spletni strani "Warranty & RMA Services" in za oba diska napiše slabih 5 let. Torej proizvajalec je res dal 5 let. Sem poklical dobavitelja in pravi, da garancijski list, ki sem ga dobil jaz ni pravi. Verjetno se ta list prilaga zunanjim diskom, ki pa imajo ponavadi res le 2 leti garancije. V mojem primeru pa naj bi dobil garancijski list s podatkom "minimalno 3 leta", rekli pa so, da če je po podatku na WDjevi spletni strani, disk še v garanciji, ga bi tudi sprejeli.

Mislim, da do sedaj takega primera še nisem imel, ker so imeli diski tam po 3 leta garancije in je na garancijskem listu vedno prav pisalo. Izgleda, da se jim za posamezne artikle ne da tipkati svojih garancijskih listov, pa se raje ustavijo pri treh letih.

miamaja ::

Voyager,
a je garancija do 5 let ali 5 let? A se prodajalec diska ne čuti odgovornega popraviti nastalo napako? Mislim, da imaš pravico zahtevati popravilo točnosti podatkov, ker plačal si disk, ki ima 5 let garancijsko dobo in ne 2 leti.

Ziga Dolhar ::

Ne glede na stalisce dobavitelja ali proizvajca, lahko garancijo uveljavljas pri prodajalcu v 5 letih.

V morebiten izogib nevsecnostim si naredi skrinsot spletne trgovine, kjer navaja 5 let.
https://dolhar.si/

Matev ::

V mojem primeru pa naj bi dobil garancijski list s podatkom "minimalno 3 leta", rekli pa so, da če je po podatku na WDjevi spletni strani, disk še v garanciji, ga bi tudi sprejeli.


naj ti to tudi pismeno dajo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Garancija pri spletnem trgovcu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11513870 (11542) kratos
»

Garancija

Oddelek: Loža
373541 (2467) Šimpanz
»

Težave z WiFi

Oddelek: Pomoč in nasveti
181700 (1220) PanGirl
»

Garancija

Oddelek: Kaj kupiti
131819 (1526) RejZoR
»

Garancijska doba proizvajalca / distibuterja

Oddelek: Loža
122525 (2280) IvoJan

Več podobnih tem