» »

1 x LAN in 2 x DHCP

1 x LAN in 2 x DHCP

Mercier ::

Mi lahko pojasnite eno (najbrž osnovno) stvar:

Lahko v enem LANu živita dva DHCP serverja? (vsak s svojo klientelo)

Kaj pa dve domeni? (dva domain controler-ja)

Kaj pa ena domena in omrežje brez domene? (isto dva serverja)

andrej ::

1. lahko imas dva DHCP-ja, samo moras jako pazit...
2. lahko mas dve domeni, sploh ni problema.
3. domena in omrezje bre domeni tudi. Domena sploh nima veze z lanom...

Edino pri DHCP moras malo pazit...

Tnx!

Sem se lih ene fore spomnu (vojaška - predsavljajte si enga dril sarđenta):
Treba da upamtite jedno, to su zapravo dve stvari: rad, red i disciplina!

Pojutrišnem začnem konfigurirati to zadevo. V moji literaturi ni nič o taki situaciji.

Kaj naredim? Jih vežem na številko NIC-a - vedno isti IP?

zakaj bos sploh mel dva DHCP streznika?

Črn scenarij. Če se pa uresniči, ne bi rad le neumno gledal v monitor in se ne upal aktivirati zadeve.

Dogovor, politika... Le en server je "moj".

ce mas dva DHCP serverja, kii bi naj dajala ven IP stevilke za ISTO omrezje potem nimas vecjih problemov. Na obeh naredi isti scope - recimo 192.168.0.1- 255. ali kaj podobnega, potem pa na enem disablaj eno polovico na drugem pa drugo polovico. Seveda ni odvec omenit, da morajo bit vse nastavitve na obeh iste - gateway, dns, etc...

Pa z rezerviranimi IPji, ne?

A to je vse? Pa tolk si me prestršil prej. :D

Bom malo bolj jasno razložil situacijo:

Na enem LANu sta dve, hm, "delovni skupini" z dvema serverjema - w2k (OK, mojega še ni, ker so dobavitelji čudni. Pride "jutri" :| )
Ne vem še, kako "prijateljski" bosta skupini. Torej, ali bo ena domena, poddomene, member domain controlerji, dva ločena domain controlerja... Najbrž bi se še našla kakšna malenkost za zmenit. :D

Po "črnem" scenariju bi ločil vse, torej spravil v delovanje celo dva DHCP serverja.

Kako pa je z licencami pri DHCPju? Jih je treba imet? Lahko naredim scope večji kot je število licenc?

Glede DNSa bom pa še gnjavil. Tu so mi stvari mnogo meglene.

ToniT ::

DHCP nima nobene veze z licencami. Scope lahko narediš kakršnikoli si želiš. Samo, tako kot si sedaj predstavil zadevo, pa to ni glih tako enostavno.

Če prav razumem, bi ti rad na istem "kablu" imel dve ločeni omrežji.
Tega na tak način, kot je predlagal andrej, ne boš rešil.
Če ni preveč računalnikov, jim rajši daj fiksne IP, drugače pa bo potrebno delati z mac adresami (če boste imeli različne gatewaye in dns strežnike).

b ::

Kot je ze nekdo povedal, lahko imas 2 DHCP serverja, ce dodeljujeta iste podatke (gateway, dns, wins,...) pa razlicne IP-je (recimo prvi dodeljuje od 192.168.0.2-127, drugi pa od 128-254).
V takem primeru je vseeno, kateri DHCP server clientu vrne odgovor (ne vemo kateri bo), za podaljsanje lease-a pa bo client povprasal isti DHCP server in vse bo OK.

Ce pa imas na istem fizicnem LAN-u 2 DHCP serverja z razlicnimi nastavitvami, pa zadeva ne bo tako enostavno stimala. DHCP client namrec poslje request na broadcast adreso, in na to lahko odgovorita oba streznika, tako ne mores vedet na katero "mrezo" se bo spravil client. V takem primeru je najboljse, da se oba DHCP streznika skonfigurira za vse nastavitve (pac, to je potem edini servis, ki ga imate skupaj) in dodaja cliente glede na MAC adreso na obeh. Nekoliko vec dela, ampak cisto izvedljivo.

O vsem ostalem (domene,...) pa ne vem veliko, bo moral bolj natancno povedat kaksen drug mojster :-)
lp,
Borut.

cakaj malo, zakaj sploh hoces met vec domen? kaj sploh zelis doseci z njimi?tudi ce mas dve domeni, ne rabis dveh DHCP streznikov. Eden je cisto dovolj...

Najboljse je, da ti naprej poves kaj rabis, kaksno omrezje mas, kaksen skupine mas, kaksne zahteve majo, itd, itd. potem se da laze zadeve naredit kot pa da ce zacnes cel design pri dveh DHCP=jih...

OK, zapopadel stvar. Hvala vsem.

V kratkem bom predstavil problem, na način, ki ga je predlagal andrej. Bom še malo prečital, pa poklikal, ker sem zgleda precej nejasen.

Malo pregledal kablovje, vtipkal ipconfig, doma inštaliral server, malo klikal, nekaj bral... Serverja BTW še ni ("pokličite jutri" :O).

Evo situacije (če ni predstavljena OK - se zbunite):

Obstajajo tri poslovne enote (PE1, PE2, PE3 - namesto onih skupin).

Vsaka PE ima svoj switch.

PE1 in PE2 sta povezani preko hub-a (4 portnega 10 Mbps :| ).

PE3 (NekoIme&co.) pa je povezana iz našega switch-a v switch PE2. Lahko nas brez problema preštekam na prej omenjeni hub (tega bomo zamenjali s sodobnim switch-em).

Hub, ki povezuje PE1 in PE2, je na zunanji strani povezan s Cobalt-ovo "kocko" (gateway). Ta ima modem in je zadolžena za internet in pošto za vse PE.

PE1 in PE2 imata vsaka svoj domain controler (w2k) z različnima, neragistriranima domenama.

PE3 še vedno čaka na strežnik in ni v nobeni domeni. Mašin je cca. 20, z različnimi OS-i (od w95, do w2k, ampak počasi gremo na wXP).

Strežnik PE1 je DHCP strežnik za vse PE.

Kaj bo PE3 s strežnikom:

Na 4 x 120 GB diskovja bo se s cca. 20-ih računalnikov zbiralo dokumente. Imeli bomo svojo (neregistrirano) domeno, jaz bom malo administriral ljudem mašine, se igral z AD-jem... >:D

V kakšne namene uporabljajo strežnike PE1 in PE2 niti ne vem, najbrž kaj podobnega.

Kaj predlagate?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telefon nenehno pošilja DHCP zahtevke na router

Oddelek: Omrežja in internet
91724 (1513) MrStein
»

Spor naslovov IP (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6612116 (10892) turob2
»

2x LAN + 2x ADSL + 2x DHCP = kako?

Oddelek: Omrežja in internet
91788 (1515) b
»

DHCP na Win2k; razlicen lease duration, napacno dodeljen IP, Relay Agent na LAN2 kart

Oddelek: Operacijski sistemi
51164 (1096) Microsoft
»

Win2kAdvSer; kako postavit novo domeno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
615019 (4247) Microsoft

Več podobnih tem