» »

Krvodajalska akcija

Krvodajalska akcija

1
2
»

Brane2 ::

Naj kar lepo plačujejo kri, Brane ima povsem prav.

Neumno je, da je kri taka izjema. Jasno.


Ne samo plačujejo. Naj jo plačujejo po tržnih cenah, ne po tam nekih cenah, določenih s strani "strokovne komisije".
On the journey of life, I chose the psycho path.

civic_ ::

Lahko, ampak zakaj je treba ?

Rešitev je enostavna- plačajte za kri po tržnih cenah, tako kot za VSE drugo ( pa pustimo sedaj pri tem zaščitenem vrtičkarstvu zdravstvenega sistema dejanjsko tržnost teh cen za trenutek).
In pri tem je kri itak najmanjša postavka.

Po drugi strani bi pa mnogi lahko videli v tem tudi osebni interes. Pač prodajaš lastno kri tako kot mnogi drugi prodajajo druge organske produkte.

Mnogi, ki so sedaj na robu preživetja, bi dobili solidno dopolnilo, zdravstveni sistem pa bi dobil kri.

I


Ti si neumen. Če bi se kri plačevala bi hodili na odvzeme:
-narkomani
-bolni bi se potrudili prikriti
rizične skupine ne bi vsega napisale v anketo, ker bi šlo za denar.
To, da je kri zastojn zagotavlja varnost.
Po preskrbi s krvjo smo v svetovnem vrhu.
Upam, da tako ostane, ker trenutno jo primankuje!

Na zavodu za transfuzijo v Ljubljani so zelo prijazni, za drugje pa ne vem.
lahko greš pa dat plazmo ali pa določene celice in si tam tudi do 2-4ure imaš TV...
Dajanje krvi se spremeni v družabni dogodek. :)

No, v bistvu se pri nas kri prav tako plača-nekaterim. (torej ne brezposelnim), ker imaš tisti dan od ZZZS plačano odsotnost na delavnem mestu.

PS: Pomojem bi moral biti sistem, tudi za organe DAŠ-DOBIŠ (izjema seveda tisti, ki ne morejo dati)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: civic_ ()

;-) ::

Vsaj v Novem mestu sprejemajo krvodajalce od sedmih pa do pol enajstih in to v torek in četrtek, potne stroške pa dobiš, če si doma iz dolenjske, za druge kraje nisem sigurn. In nič ne jamrajo glede potnih stroškov, še veseli so te pa se malco dobiš:)


Malco dobiš da skup ne padeš>:D

bluefish ::

PS: Pomojem bi moral biti sistem, tudi za organe DAŠ-DOBIŠ (izjema seveda tisti, ki ne morejo dati)
In celoten smisel zdravstva se sesuje v minuti.
Torej bi te po nesreči pripeljali na urgenco in najprej preverili, če se oddal kri. Namesto krpanja poškodb, bi še preverili, če bi kri lahko dajal. Ko bi ugotovili, da nisi vesten, bi te kratkomalo postavili pred vrata, kjer bi že čakala grupa mrtvaških vozov z akcijskimi ponudbami pogrebnih storitev.

kozjakovec ::

Če imam čas,dam kri 2x na leto.Baje je za moške po 35 letu priporočljivo ,da na leto izgubijo 1 liter krvi na tak al pa drugačen način(tudi če te kdo po g... pomaga),ker s tem znižaš železo v krvi,ki naj bi bil eden od rizičnih dejavnikov za infarkt.Moti pa me način oz. odnos ekipe,ki jemlje kri po terenu.Sam odvzem je čisto industrijski(kot bi delali za tekočim trakom ne pa z ljudmi),redkokdaj so vsi stoli za v "pogonu",čeprav na odvzem čaka kolona ljudi.Posebej pa me moti zdolgočasenost osebja,ampak če delaš z ljudmi(kot npr. trgovci)moraš biti z strankami prijazen pa če ti to paše ali pa ne,saj bi se morali zavedati,da imajo službo zaradi krvodajalcev,ne pa obratno.Pa še ena opazka,največ krvodajalcev(vsaj v našem kraju)je do srednje šole,"elite "pa je zelo malo,saj se jim verjetno zdi pod častjo pa tudi njihov čas je predragocen,da bi stali v vrsti z običajno rajo.Sam sem proti tem ,da se kri plačuje,mogoče pa bi bil smiselno razmisliti o tem ,da bi krvodajalec imel neke bonitete pri zdravstvenem zavarovanju ali zdravstvenih storitvah pa bi tudi kakšen uglednež prišel na odvzem .

Beli_Zajcek ::

Uau, kere teorije zarote. Elite pa ni na spregled, ker je fancy pa jim je pod častjo dajat kri. 2x letno je pa reprezentativni vzorec. :|

gorjanc ::

Dajem kri trikrat do štirikrat na leto zadnjih 8 let. Lahko potrdim kozjakovec da na teh masovnih krvodajalskih akcijah in na transfuzijskih centrih res večinoma videvaš delovski razred in kakšnega študenta.

Res je tudi tisto o odnosu osebja na terenskih krvodajalskih akcijah. Po eni strani jih razumem saj so pač zelo obremenjeni.

Sam zadnja leta hodim na transfuzijski center na Jesenice kjer nimam ene slabe izkušnje, osebje je zelo prijazno in korektno.

Mehmed ::

Lahko da je ze kdo povedu, sam ne skodi ponovit.

Pri krvodajalstvu imate rizicne skupine. Homoseksualci, narkomani, pred kratkim tetovirani itd. Dokler je zadeva prostovoljna lahko temelji na zaupanju, ce zacnejo placevati za kri, nastane problem. Pritegne se koga rizicnega, testi niso 100%, ljudje se pa radi zlazemo da kaj zasluzimo.

Potne stroske ti povrnejo, ce te poklicejo. Tudi potrdilo dobis za delodajalca, ce hoces. Meni so ze vsilili dva zetona, pa zivim minuto stran. Najbolje da vprasate, ko vas ze poklicejo.

Ce darujes vec kot desetkrat, ti zdravstvena zavarovalnica prizna par procenten popust. Vsaj ena vem da je to pocela pred leti, ne vem kako je s tem sedaj.

Ce si pogosto puscas pol litra krvi, je telo ob morebitni nesreci verjetno bolj vajeno pa si v drobni prednosti. Ampak glavni razlog za darovanje je se vedno dobrodelnost. Nisi nic prej na vrsti ce zbolis, nic ne zasluzis, enostavno te prime pomagat ali pa ne. Nobenga ne silijo.

Brane2 ::


Ti si neumen. Če bi se kri plačevala bi hodili na odvzeme:
-narkomani
-bolni bi se potrudili prikriti
rizične skupine ne bi vsega napisale v anketo, ker bi šlo za denar.


Vsekakor, jasno. Le kako sem to spregledal ?

Saj tudi danes je recimo najboljše in najbolj neoporečno mleko zastonj, a ne ?

Zakaj hudiča bi plačljivost spustila kakovost ?

Saj ti lahko postaviš prag, da če hoče dobavitelj računati za svojo kri, mora zagotoviti certifikate recimo.
Recimo tako, da založi parsto eur za teste kakovosti recimo in ko bo enkrat začel s proizvodnjo, bo vloženo hitro dobil nazaj.
Poleg tega takrat ga lahko lažje pritisneš in pozoveš na odgovornost. Kdorkoli je dal skozi te teste in ti kri dobavlja za denar, se ne more zgovarjati na nevednost.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Mehmed je izjavil:


Ce si pogosto puscas pol litra krvi, je telo ob morebitni nesreci verjetno bolj vajeno pa si v drobni prednosti. Ampak glavni razlog za darovanje je se vedno dobrodelnost. Nisi nic prej na vrsti ce zbolis, nic ne zasluzis, enostavno te prime pomagat ali pa ne. Nobenga ne silijo.



Vsekakor. In najboljši način telekomunikacije je radioamaterstvo- ker je družabno in ker je eter zastonj.

Nadrkaš telegrafijo, nabaviš taster in si sestaviš postajo in anteno - najraje dolgovalovno s parkilometrsko anteno, za vsak slučaj, če bo klicani kdaj v ameriki. GSMi in podobna navlaka so "umazani" od industrijskih interesov n jih ne rabiš.

Ne boš verjel, še se najdejo taki talenti. Veš kaj je enostavno gateparajoče pri tem ? Vsake toliko se najdejo na tekmovanjih, kjer si nabirajo pike z dolžino zvez in količino samih zvez- AMPAK SINHRONIZIRAJO SE MED SEBOJ PREKO INTERNETA.

Čeklist for the mission:

- FULL si imajo neki pomembnega za reč in to na natanko določeno uro neke noči
- vsi zlezejo v hribe na različnih koncih sveta in postavijo antene, postaja in vse, kar gre zraven
- tik pred začetkom se med seboj preko interneta (xDSL/WiFI pri nas, za druge ne vem) zmenijo, kdo naj obrne svojo anteno kam in na katero frekvenco naj se postavi.

Če bi preučeval čudne življenjske vrste, bi na ekspedicije hodil z njimi strogo profesionalno...

Isto tako je s temi iluzijami: najboljša kri je lahko samo zastonj, ker drugače bi jo drogeraši prodajali.


In ko že govorimo o družabnih dogodkih- zakaj recimo operacija ni predvsem družabni dogodek ampak plačana storitev ?
Saj se ravno tako dobijo ljudje, mnogi se celo povečini poznajo itditd ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

rndm2008 ::

V primeru plačljivega krvodajalstva ne bo verjetnost, da bi pri nas prejeli okuženo kri, nič večja. Bo pa seveda toliko več stroškov z izločanjem neprimernih darovalcev, saj se v Sloveniji vsa darovana kri testira. Da je tako testiranje poceni, ne drži. Reagenti, stroji in njihovo vzdrževanje (pogosto iz tujine) ter strokovno osebje so konstanten strošek. Velik. Poleg tega je tudi že sam postopek odvzema krvi določen strošek, toliko večji na terenu.
Verjetnost, da prideš na urgentno operacijo in zate ni krvi, je zanemarljivo večja od nič. Te stvari so pri nas, začuda, zelo dobro urejene. Sistema ne bi resno ogrozili niti taki, ki bi ob klicu, naj pomagajo rešiti življenje, radi še zaslužili. Se ni bati.
Glavni biznis transfuzije so krvne komponente oz. zdravila iz krvi. Naivno je misliti, da transfuzija služi s prodajanjem vrečk krvi, ki jo dobi zastonj. Itak je skoraj vsa kri, ki gre neposredno v transfuzijo, predana UKC. Kak plačnik pa je ta, pa vemo. Ne. Tranfsuzija prodaja storitev priprave krvnih komponent in raznih preparatov iz krvi, plus različne krvne teste in tipizacije tkiv. Vse to dokaj solidno.
Zavod za transfuzijo ni samo običajna krvna banka. Hkrati je inštitut, kjer se raziskuje in se ne samo sledi trendom na področjih transfuziologije in mikrobiologije. En tak primer je recimo patent za nek prionski test. Glede na to, da je to edina taka ustanova pri nas, je dokaj logično, da torej ni samo navadna zbiralnica krvi, hkrati pa je jasno, da se mora nekako vzdrževati. Poleg tega so presežki vrnjeni druži. No, vsaj v principu.
Plačevanje za kri bi gotovo škodilo, ne samo transfuziji, ampak širši javnosti. Če pa se komu zdi, da so vse ostale aktivnosti, ki potekajo na transfuziji, odveč, češ, da potrebujemo le bajto s pumpami za kri, pa le na dan z argumenti.
AE911TRUTH
All Hail Thermal Expansion!

Brane2 ::

In kaj to spremeni ?

Če imaš John Doeja, ki birad dal kri kot doslej, jo pač lahko za klobaso ali pasji kolaček - tako kot doslej.

Če imaš nekoga, ki bi rad dajal kri na trajnejši osnovi in s tem kaj zaslužil, vendar tudi sprejel večjo odgovornost, tudi prav. Bo pač prej izkašljal denar za baterijo izčrpnih testov in zatem ne bo počel neumnosti, ki bi ga lahko spravile ob bajto, v zapor ali mu ogrozile povračila investicije in zaslužka.
On the journey of life, I chose the psycho path.

mikrosoftic ::

In za kakšen denar bi prodajal svojo kri? Jaz jo darujem redno ampak, če bi prešli na plačljiv sistem, bi verjetno prenehal. Človek namreč postane pohlepen in zanemari svoje zdarvje. Če slučajno fašeš kakršnokoli težavo zaradi prepogoste prodaje svoje krvi, misliš, da ti bo zavarovalnica krila stroške zdravljenja?

MadMicka ::

Brane2, sej razumeš trgovino? Ker danes pri nas naberejo dovolj krvi, jo pač zagotovo ne bodo kupovali.

p.s.: Men so že tisti sendvički v Ljubljani full dobri in se po krvodajalski akciji zmeri pošten najem :)

@nny ::

MadMicka je izjavil:

Brane2, sej razumeš trgovino? Ker danes pri nas naberejo dovolj krvi, jo pač zagotovo ne bodo kupovali.

p.s.: Men so že tisti sendvički v Ljubljani full dobri in se po krvodajalski akciji zmeri pošten najem :)


Ja ja, uni polnozrnati s suhim meskom! Poješ jih okrog 20, da si sit! :)
Kaj če bi organizirali Slo-Tech krvodajalsko akcijo, potem pa udarimo še flame war v živo?

Brane2 ::

MadMicka je izjavil:

Brane2, sej razumeš trgovino? Ker danes pri nas naberejo dovolj krvi, jo pač zagotovo ne bodo kupovali.

p.s.: Men so že tisti sendvički v Ljubljani full dobri in se po krvodajalski akciji zmeri pošten najem :)



Nisem ziher, da jo ti razumeš. Če bi prešli na tržni sistem, bi se tudi prostovoljnost precej hitro zmanjšala.

Sicer pa, a ni super zanje, da pošteno ponudijo denar, ki ga potem nihče ne vzame ?

In ne samo to, tako pridejo lažje do potrebnih količin redkejših skupin...
On the journey of life, I chose the psycho path.

MadMicka ::

@nny, komot se lahko enkrat Slo-techovci dobimo na krvodajalski akciji :)

Brane2, teb očitno te stvari niso jasne. Zakaj bi "kupec" tj. zdravstvene organizacije začele kupovati kri od krvodajalcev, če pa jo že sedaj dobijo dovolj. Če bi bilo konstantno precej manjka, potem bi pač "kupec" začel študirati kako dalje. Dej mal razmisl, preden spet kej napišeš.

Brane2 ::

Če hoče dodatne količine, potem bi mogoče moral razmisliti o tem.

In kote sem že rekel, ni se zgodilo enkrat da je krvi zmanjkalo.

Med drugim so fotru prestavili operacijo zaradi tega- vsaj tako mu je bilo rečeno.

Ravno tako se spomnim javnih pozivov, ker da "krvi primanjkuje".

Kot vidiš, sem "pomislil, preden sem kaj napisal".
On the journey of life, I chose the psycho path.

PrimozR ::

MadMicka od kje ti informacije, da je krvi dovolj?

MadMicka ::

http://www.ztm.si/sl/krvodajalstvo/pogo...

Ali je krvi v Sloveniji dovolj?

V Sloveniji imamo krvi dovolj, saj zagotavljamo bolnikom potrebno količino krvi. Seveda pa so zaloge krvi spremenljive in odvisne predvsem od porabe krvi in števila odvzemov krvi. Do nihanj prihaja tako zaradi slabše udeležbe krvodajalcev na krvodajalskih akcijah kot tudi zaradi večje porabe krvi. Uravnavanje zalog krvi je tako zelo kompleksno in odgovorno delo tako organizatorjev krvodajalskih akcij, transfuzijske službe kot uporabnikov.

Brane2 ::

Torej je ni vedno dovolj.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

GregiB ::

No, kri darujem 2-3x letno in moram reči, da me je ob prebiranju tehle komentarjev kratko malo.... sram....
Mislim, da je edino pravilno in korektno, da vsak, ki daruje ali želi darovati kri pri sebi razmisli, kakšne vzgibe ima za to. Kakor hitro se se v teh vzgibih pojavi koristoljubje menim, da je poanta izgubljena. Kje se ustavi? Bodo potem tudi svojci "zakasirali" ledvice, srce in druge organe, ki jih bo (ali bi) daroval njihov preminuli sorodnik???
Če bi za darovano kri dobival denar, bi ta taisti moment odtaval v neko drugo obliko dobrodelnosti. Sprašujem se, ali smo res tako potrošniško-kapitalistično usmerjeni, da smo pripravljeni tudi kot posamezniki žrtvovati še tisto malega človečnosti, ki jo zlahka premoremo...?
Zdravniki kasirajo, pa zavarovalnice kasirajo, pa posredniki kasirajo.... so f***g what?

Sicer pa glede na temo plačljivosti... Darovalec krvi ima dela pros dan, plačan na osnovi povprečne bruto plače preteklega leta od zdravstvene zavarovalnice. Kot ste zgoraj omenjali, jaz nisem akordni delavec, kak referentek ali študent. Če preračunam, je moja kri za zdravstveni sistem "sorazmerno draga". Žal je prav ta dela prost dan eden glavnih motivov pri meni znanih krvodajalcih za dajanje. Jaz ponavadi po darovanju grem v službo...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Brane2 ::

Zdravniki kasirajo, pa zavarovalnice kasirajo, pa posredniki kasirajo.... so f***g what?


So why not donors and/or their families ?


Sicer pa glede na temo plačljivosti... Darovalec krvi ima dela pros dan, plačan na osnovi povprečne bruto plače preteklega leta od zdravstvene zavarovalnice. Kot ste zgoraj omenjali, jaz nisem akordni delavec, kak referentek ali študent. Če preračunam, je moja kri za zdravstveni sistem "sorazmerno draga". Žal je prav ta dela prost dan eden glavnih motivov pri meni znanih krvodajalcih za dajanje. Jaz ponavadi po darovanju grem v službo...


In ravno tako izvajalci. Kirurg tudi dobi klobaso in plačan dan na osnovi povprečne bruto plače preteklega leta, a ne ?

Kar se tvojih osebnih navad tiče, ne vidim v čem naj bi bile relevanten model ostalim. Lahko počnejo podobno, a ne vidim zakaj bi morali.
On the journey of life, I chose the psycho path.

GregiB ::

@Brane... nikogar ne silim, da dela tako, kot jaz... ti si vendar tisti, ki se sprašuješ, zakaj se kri ne plačuje...
Glede tvojega vprašanja, zakaj ne plačevati donatorjem in družinam...?! Naj bo, naj gredo s svojimi zaslužkarskimi motivi v zdravstveni sistem, ki to omogoča, v RS pač ne... nas je zaenkrat tistih z vsaj minimalnim humani(tarni)m čutom dovolj...

Btw... ko komu izročiš darilo, mu daš zraven paragonski izpisek?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Brane2 ::

Ne.

BTW: so v SLO vse transakcije v obliki daril ?

Bi morale biti ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

GregiB ::

Brane, govorimo o krvoDAJALSTVU, ne o krvoprodaji...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Brane2 ::

Saj res. Torej sem OT. Se opravičujem.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Phil ::

Naj bo, naj gredo s svojimi zaslužkarskimi motivi v zdravstveni sistem, ki to omogoča, v RS pač ne...


Plačilo za darovano kri v avstrijskem nakupovalnem središču.

Ne vidim nič spornega v tem, če se jo s prostovoljstvom ne da dobiti dovolj ...

@nny ::

Phil je izjavil:

Naj bo, naj gredo s svojimi zaslužkarskimi motivi v zdravstveni sistem, ki to omogoča, v RS pač ne...


Plačilo za darovano kri v avstrijskem nakupovalnem središču.

Ne vidim nič spornega v tem, če se jo s prostovoljstvom ne da dobiti dovolj ...


Razen če zboliš in boš moral na operacijo, kjer pa je ne boš plačal po 22 €, temveč po 222.
Malo cenika:

- srčna operacija – okoli 6 enot krvi, kar pomeni 6 krvodajalcev;
- operacija rakastih novotvorb – več kot 20 enot krvi, kar pomeni 20 krvodajalcev;
- presaditev jeter – 20 enot krvi, kar pomeni 20 krvodajalcev;
- ponesrečenci – tudi do 30 enot krvi, kar pomeni 30 krvodajalcev;
- komplikacije pri porodu – 10 enot krvi ali več, kar pomeni 10 krvodajalcev in več.

Phil ::

Ne razumem kaj si hotel povedati s tem postom. Da bolje da krvi sploh nimaš možnost dobiti?

PrimozR ::

Ne, kolikšna je dejanska potreba, da ne gre en darovalec na eno operacijo temveč se to gleda v *10n.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Krvodajalstvo

Oddelek: Loža
162952 (2572) Shields
»

Darovanje organov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13420150 (16988) Pika na i
»

Pomanjkanje krvi - skupna 0+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5811310 (9049) @nny
»

Bomo vse tipe krvi pretvorili v 0?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
345217 (3663) wifi4all
»

Poziv potencialnim krvodajalcem

Oddelek: Novice / Obvestila
192790 (2790) Hypno

Več podobnih tem