» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
35 / 182
»»

OwcA ::

Mentalno zaostalim pomagas, nato se pa sami odlocijo.

Mentalno zaostali pa so seveda vsi, ki se ne opredelijo za novega odrešenika?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

njok ::

Spelic wrote: Zanima pa me kdo bo odločil za ljudi, ki se ne morejo odločati, ker so mentalno zaostali.

In kaj je narobe z razširitvijo teze? ;)

Zaradi mene jo lahko razširiš, ampak potem je to tvoje mišljenje, ne moje. Za tiste, ki se ne odločijo za novega odrešenika, sem že dva posta nazaj napisal rešitev. ;)

Thomas ::

Od nekega trenutka naprej, pain nima več domovinske pravice v Vesolju pod kontrolo Protokola. Minimum za raven živlenja je dosedanji "best possible human day" krat nek faktor večji od 1. Pod ta nivo ni več dopustno. Vse ostalo - logično sledi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

V bistvu bi mi lahko živeli v nekem bufferju, pred nami pa bi tekla simulacija za n sekund naprej. Če ni ok (poljubna časovna enota slabša od prejšnje) - undo, change parameters, resimulate.

Se zelo strinjam! AI naj gleda toliko naprej, da bodo vsa neprijetna presenečenja izključena.

spelic ::

Mentalno zaostalim pomagas, nato se pa sami odlocijo.

Ni problem, da jim pomagamo, problem je v drugem delu stavka. Nato pa se sami odločilo. Osebno mislim, da nimaš izkušenj z temi ljudmi, drugače se ti opravičujem.

Za ostale, ki se nocejo uploadat jih pac uploadas in jim simuliras Zemljo.
Torej tudi če se nočen uploada nimaš pravic nad svojim mišlenjem in življenskimi pravicami,ker te itak bodo (uploadali), tudi proti tvoji volji.

Where's the problem?
Problem je da po tvojem nimaš izbire ali si za ali nisi za stvar, ker boš v vsakem primeru upload.

Uploadas pa samo cuteca bitja, ostala imho niso pomembna.
Koliko jaz vem so tudi živali čuteča bitja, mislim pa da protokola ne bi razumele. Tak da je tukaj spet nastal problem. Razen če tvoj stavek preoredimo namesto (Čuteča = intelektaualna). Potem pa smo spet pri mojem prvem vprašanju.

Upgrade na nek (zelo visok) nivo inteligence, kompleksnosti, harmonične emocionalnosti - potem pa ugani, kaj boš počel, bodo počeli!

"Čuteča bitja" mogoče ni najboljši izraz. Bolje bi bilo morda reči: "bitja ki imajo zavest".

"Upload" pa lahko prevedeš tudi v "transload". Blue tooth transload iz enega stroja na drugega, si lahko enostavno predstavljaš. Transload iz tega biološkega telesa na nek drug stroj, je pa upload. Ni povsem enostaven, saj zato ga pa še ni. Če pogledaš tako, silne dileme kdo bi se uploadal ali se ne bi - odpadejo. Transloading je samo oblika transporta s svetlobno hitrostjo. Med samimi hiperluksuznimi lokacijami, se razume. Vsakodnevno življenje po tehnološki Singularnosti.

Se popolnoma strinjam v z vami Thomas.

Samo nevem kako bi vi razložili najbolj zagretemu človeku za pravice živali, da se bodo lahko uploadali živali pa bomo pobili. Saj jim lahko razložite da v sistemu bodo lahko imeli vse enake živali če bodo hoteli samo mislim in vem, da jih z tem odgovorom ne bi zadovoljili. V sistemu bi si izbrali "scenarij " in spet reševali živali, če bi to hoteli, problem je v človekovi VESTI da je naredil nekaj slabega in to je da se je 30 let boril za pravice živali zdaj pa se bo uploadal in živel srečno življenje vedoč da je pomoril vse kaj je bilo živega na svetu in da je njegovo "resnično (če sploh je)" življenje in trplenje bilo zamanj.

Nevem mogoče se ne strinjava v tem, ker bi pobili vse kaj je nastalo z evolucijo v miljinih letih samo da bi zadovoljili (zelo visok) nivo inteligence, kompleksnosti, harmonične emocionalnosti.
Kdo pravi, da lahko mi odločamo kaj bomo naredili z zemljo. Mogoče ker se zavedamo samega sebe. Nebi reko. Po mojem zato ker smo ljudje v zavesti ali podzavesti "grebatorji po užitku,premoči,prevladi in še bi lahko naštevali". Nekateri to priznajo nekateri pa ne. No mogoče sem šel malo predaleč moj namen ni da bi kogarkoli žalil, to je pač moje mnenje, ki vem da se z njim ne strinjate vsi in se tudi ne rabite.

Ne se bat za užalil spelic! Tukaj rešujemo resna vprašanja. Če je Thomas ali kdorkoli malo užaljen, je to sekundarno.

Kaj pa če živali ne bi pobili, samo novih mladičev ne bi bilo več? Zdaj jih večina pomre, preden odrastejo. Zakon narave pač. Potem bi jih pa od nekega datuma naprej enostavno ne bi bilo več. Bi bilo to sprejemljivo zate?

Valentin ::

Hm, o tem smo že razpravljali tule.

Bilo je rečeno, da Zemlja ostane nedotaknjena, nekakšen rezervat, pa tudi diamantni ljudje bodo morali imeti nek prostor za bivanje.

Če že ne zaradi nekega spoštovanja, pa vsaj iz sentimentalnih razlogov...

Ne glede na to, kako iskreno sklenemo, da bomo pustili Zemljo pa nedotaknjeno ... moramo pustiti še Sonce. Ali pa nadomestni vir energije. Če bo hotel (in bo) izbruhniti megavulkan, naj se vmešamo? To nima nikjer meje. Diamatnim pa daš samo transload device ... pa bodo ležali negibni, kot da so zafiksani. Zemlja izgubi s Singularnostjo vsak smisel.

Zemlja izgubi s Singularnostjo vsak smisel.

Občega smisla tako ali tako nič nima, z transloadom si lahko prikrojimo svojega. Vprašanje je, kaj je smisel tega in pravzaprav tudi kar našega nadaljnega obstoja.

Life is pointless. However this is a great opportunity, to put a point to life. The most suitable Point there is. Great, isn't it!

Valentin ::

Umetno telo je zelo privlačna opcija Singularnosti (tudi zame :D ). Tudi zaradi občutka svobodne izbire. Zato mislim, da se bo za to varianto uploada odločilo mogoče še več ljudi, kot za Uran. Vsaj na začetku. Če si bodo pa potem kdaj premislili, pa tudi ni nič narobe.

Toda, dokler bo zadnji biološki ali diamantni človek hodil po našem planetu, Zemlja in Sonce morata ostat.

Kar pa se tiče varnosti oziroma njihovega preživetja, pa za AI in njeno nanotehnologijo ne bi smel biti nek resen problem.

En tak kompromis bo po mojem moral bit. Da bo volk sit in koza cela.

:\

Neglede na to, kdaj si določimo nov smisel (pred ali po transloadu), si ga bomo glede na sedanjega, hudih sprememb se tako ne gre nadejati. Če pa nam ga bo določil kdo drug, se zastavi vprašanje, komu v prid bomo potemtakem dejansko obstajali.

Otroci hočejo igračo, s katero bi se tako radi igrali. Res ni nobenega razloga, da jim je ne bi kupili. Kljub temu, da bodo zrasli in jo zapustili, še preden se bodo dobro začeli igrati z njo. Samo _napovedujem_, da prej kot v sto letih, bo igrača pozabljena od vseh, samevala v kotu. Pa pride SAI in naredi iz nje drugo igračo - zdaj že odraslim otrokom.

Samo, da ne bo Uranium ta igrača in bo čez kakšnih 100 let (po možnosti "subjektivnega časa") UP iz nje, z klienti vred, da se razumemo, naredila kaj drugega, bolj koristnega, bolj smiselnega.

Smisel ostane praktično isti: (Poslej) živite kot v Nebesih! Za tehnikalije kako točno, imamo pa celo desetletje časa za tehten in temeljit premislek.

Predlagam dve skupini. Ena piše PROTOKOLe, druga odobri enega. Vsak je lahko v samo eni od obeh skupin. Bodimo praktični!

Da bi pa SAI naredila nekaj neprotokolarnega, "bolj smiselnega" je pa proti PROTOKOLu. "Plehka zabava", ki se ji predajajo klienti je - kdo bi bil to rekel! - končni in edini Smisel Obstoja, ki so ga nekateri tako iskali. Nekoliko umeten smisel, bo rekel kdo, ampak boljšega pač ni. Zame osebno, ki sem kot je dobro znano skromen, bo kar dober!

Life is pointless. However this is a great opportunity, to put a point to life. The most suitable Point there is.

...
Smisel ostane praktično isti

Se mi samo zdi, ali je poetičnost prinesla določeno diskrepanco med izjavama?

Predlagam dve skupini. Ena piše PROTOKOLe, druga odobri enega. Vsak je lahko v samo eni od obeh skupin. Bodimo praktični!

Ideja mi je všeč, dodal bi le še, da skupini ne smeta biti v nikakršnem stiku (češ: "popravite še tole in tole pa bo").

Da bi pa SAI naredila nekaj neprotokolarnega, "bolj smiselnega" je pa proti PROTOKOLu.

Odvisno kako sestaviš protokol. Če bo UP res tako nadmočna, kot nekateri pričakujete, se zna zgoditi, da bo našla tudi kakšno luknjo v protokolu. Sestaviti "popolen Protokol" (sistem zakonov) se trudimo že vsaj od časov Hamurabija dalje.

Diskrepance med izjavama ni. Ker Point ki ga boš postavil, je tako ali tako posledica tvoje evolucijske dediščine. Predvidljiv je bil že kmalu po Big Bangu.

> skupini ne smeta biti v nikakršnem stiku (ceš: "popravite še tole in tole pa bo").

Se popolnoma strinjam!

> se zna zgoditi, da bo našla tudi kakšno luknjo v protokolu.

To ma za prjavt! Če je pa luknja taka, da uide skoznjo - We'll hollered: "Lawdy Lawdy, have a mercy on me!" Zato je treba uporabiti vse IQ pike nad 100. No, mogoče samo nad 170.

> Sestaviti "popolen Protokol" (sistem zakonov) se trudimo že vsaj od casov Hamurabija dalje.

Brez sarkazma lahko rečem, da bi morali biti pravniki ponosni na nas. To svetlo tradicijo mislimo privesti k uspešnemu finalu.

Ni problem, da jim pomagamo, problem je v drugem delu stavka. Nato pa se sami odločilo. Osebno mislim, da nimaš izkušenj z temi ljudmi, drugače se ti opravičujem.

Prav si ugotovil, nisem se delal s temi ljudmi. Pa to tudi ni važno, ker jih ne bom jaz zdravil.

Torej tudi če se nočen uploada nimaš pravic nad svojim mišlenjem in življenskimi pravicami,ker te itak bodo (uploadali), tudi proti tvoji volji.

Hoteli so ostati na Zemlji. In so. S Soncem, nevihtami, poplavami, vulkani - vsem kar spada zraven. Še vedno ne vidim težave.

Koliko jaz vem so tudi živali čuteča bitja, mislim pa da protokola ne bi razumele. Tak da je tukaj spet nastal problem. Razen če tvoj stavek preoredimo namesto (Čuteča = intelektaualna). Potem pa smo spet pri mojem prvem vprašanju.

Ja, mislil sem na tista bitja, ki imajo zavest. Za vsa ostala, mislim da ni nič narobe, če poberemo vse njihove atome in jih porabimo nam v prid. Če je nekdo pač tako navezan na njih - sploh ni problema - Protokol bi tudi njih simuliral braz težav.

Kaj pa če živali ne bi pobili, samo novih mladičev ne bi bilo več?

Verjetno si mislil, da jih kastriramo. Ja delna rešitev ker pač nobeden ne bi videl da smo jih dejanjsko pobili. Tako bi prelisičil 80 do 90 % ljudi. Drugi pa vemo da je to enako kot če jih pobijemo, vendar z časovnim razmikom, ker jim onemogočimo nadalnje reproduciranje.

Problem pa po mojem ne bi bili samo živali in mentalno zaostali ljudje ampak tudi otroci. Torej tukaj moramo spet opozorit na otrokove pravice. Kako bi protokol zagotavljal odraščanje otroka, problemi v puberteti in tako dalje. Mislim da bi tukaj nastal največji problem.

No sem pa razmišljal tudi malo naprej, kako rešiti vse to. Recimo do pridemo do te tehnološke singularnosti. Zgradimo protokol in prepostimo vsem ljudem damo možnost da se uploadajo ali ne. Ker smo v tehnološki singularnosti bi bila gradnja rakete, ki bi nas popeljala v novo osončje ali galaksjio mačji kašelj saj bi poznali odgovore na vsa vprašanja. Torej protokol odpelje vse uploadane ljudi v osončje, ki ga poimenuje "osončje Protokola", kjer pa lahko črpa vso energijo ki jo potrebuje. Naše osončje pa pustimo za ljudi, ki pač hočejo živeti kot živijo do zdaj. Tako bi dosegli da bi bil volk sit in koza cela. Seveda se pri tej teuriji pojavi tudi celi kup nevšečnosti ampak glede moralnih vrednot in prerekanja glede tega da moraš biti za to ali ne, mislim da s to teurijo reši vse. Če pa gremo še naprej bi lahko pri uploadu biološko telo zamrznili tako da če se upload odloči da mu protokol ni všeč se še vedno lahko vrne na zemljo in živi pač normalno življenje. Prav tako bi tudi iz zemlje lahko naknadno se vključili v protokol če bi to želeli. Tako da ko bi v protokolu prekršil kakšno pravilo pa bi bil pač poslan na zemljo (kick from protokol, možnost tudi ban from protokol).

No pa podebatiramo o tej teuriji, če pa ste že prej pa se opravičujem, bom prebral nazaj kaj ste ugotovili.

Lep pozdrav

Treba bi bilo samo določiti, kakšna stopnja vmešavanja Protokola v Zemljo je dopustna. Vsaka večja od 0 vodi v asimilacijo. Bi hoteli popolnoma izolirati neke Afričana, da še naprej umirajo od AIDSA in malarije (če do takrat še ne bi bila odpravljena)? Smejo potem tisti, ki so ostali na Zemlji narediti alternativni Protokol?

Vse kar ni univerzalicacija - vodi v katastrofo. Sej to se vidi že danes. Če si rojen nekje izven Zahoda, si že zelo verjetno v težavah. Ne moremo dopustiti slabše, kot je najboljše možno. Ne pride v poštev nobena tovrstna "multipolarnost". Najboljše mogoče za vse - in nič drugače.

Smejo potem tisti, ki so ostali na Zemlji narediti alternativni Protokol?

Mislim da bi do tega problem prišlo že pred nastankom protokola. Že danes vemo da si največje vojaške velesile nič kaj ne zaupajo. Kako torej pripravit ljudi, da bodo zgradili samo en protokol. Da si ne bi američani naredili svojega, rusi svojega, evropa pa spet svojega. MIslim da bi tu amreičani hoteli imeti najvišja pooblastila, ker pač imajo orožje in nas v tem svetu kaj hitro pripravijo da imajo prav, kljub našim kontra prepričanjem. Potem pa bi tu vladala tudi korupcija, ki je po mojem nikoli v življenju ne bo moč odpraviti enako kot tudi terorizma (razen v protokolu :)). Enako velja za vero. Fanatični verniki, ki verjamejo v boga in nebesa ( alah, budo, ...), težko jim boš ti razložil da boga ni in da so verovali in molili tja v tri dni. A bo imela vsaka vera svoj protokol. Je res da bi pri zasnovi bili zbrani naintelegentnejši in najimenitnejši ljudje vseh narodnosti in ver. Vendar a bo 90% ali še več verjelo tej peščici ljudi, ki jih ne razumejo in za njih govorijo "brezvezne" stvari. Po moje bo zelo težko najti neki kompromis, da bi zgradili samo en protokol in bi vsi verjeli v njega. To pa predvsem zako ker smo si ljudje zelo zelo različni iz tega pa sledi da pride do nezaupanja, nasprotij, nesoglasij. Lahko bo to razložit ljudem, ki so "bistre glave" drugi pa kaj takega niti približno ne bodo razumeli. Ljudem, ki jim dela računanje do 100 velike probleme (kar je kar lepi procent od vseh prebivalcev na zemlji, če tudi ne upoštevamo nepismene) bomo težko predstavili idejo protokola. Morda razložili idejo na njim razumljiv način, vendar a nam bodo zaupali, če nevedo kako deluje. Ko bo prišel čas da se bomo uploadali, bomo verjeli samo v slepe obljube, da je to res kaj nam obljubujejo ti veleumi sveta.Kdo pa bo preverjal verodostojnost da si nebodo prikrojili zadeve v njihovo korist. V končni fazi bodo bogovi, ki bodo snovali nov svet. Predstavljaj si da si ti ta bog in lahko narediš svet v katerem bodo vsi drugi živili. Mislim, da če bi zbrali veleume z IQ nad 150, bi nas kaj zlahka pregovorili v stvari, ki morda niso to kaj mi mislimo. Kako torej izbrati "PRAVE" ljudi. No tu smo prišli že malo v filozofske vode. Mogoče "tryout verzijo" pa se potem odličimo, če smo za ali nismo, se potem sploh še bomo lahko odločili:). Z Idejo protokola sem se srečal pred 1 tednom na vašem forumu in me je zelo pozitivno impresionirala, vendar odpirat toliko vprašanj in debat, da sploh neveš kje bi začel.

TESKAn ::

Hm, eno vprašanje se mi je porodilo glede bolečine. Namreč nimamo vsi istih stvari za boleče - recimo meni bi bilo prebadanje kože zelo boleče, obstajajo pa ljudje, ki jim to ne povzroča bolečin. Torej. Recimo, da odstranimo vse, kar se nam v tem trenutku zdi izvor bolečine. Ne obstaja možnost, da bomo potem čez nekaj časa imeli nekaj, kar danes ni nič posebnega, za boleče? In tako naprej, mi odstranjujemo bolečino, ki se vedno znova pojavi v novi obliki, dokler nismo na koncu obsojeni na lebdenje v temi, brez občutkov, ko ne bi bilo ničesar več, kar bi lahko delali in torej tudi nobenih vzrokov za bolečino?
In kakšen bo kriterij, da nekaj odstranimo? Meni osebno je recimo izlet v hribe užitek, nekomu pa bi tak izlet povzročil trpljenje - to pomeni, da bo protokol hribolazenje izključil iz stvari, ki jih lahko ljudje delamo v protokolu? Namreč na ta način bi lahko delali le to, kar sem napisal zgoraj - lebdeli v temi, brez občutkov...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Pravzaprav zelo dobro vprašanje. Kaj je tisto, kar dela neke občutke boleče, druge pa prijetne? Ne vem tega, toda karkoli že to je, spreminjanje prijetnega občutka v neprijetnega (ali obratno) bi pomenilo neke underlying spremembe. Brez prestrukturiranja to ne more it. Pa je to lahko samo softwaresko in se upload lahko sam pogrezne v kakšno tako pain jamo? Jest tega ne bi izključeval. Bo treba popaziti točno na to. Samo se mi pa zdi še bolj verjetna tista hipoteza, po kateri upload z dostopom do svoje kode hitro začne delati pleasur loope, iz katerih ne pride več. Oba primera sta vredna velike pazljivosti!

Vesoljc ::

kakšno "porabo" pa bi imel protokol?
bi za eno simulacijo Zemlje porabili za eno zemljo atomov, ali se lahko nadejamo kakšnih optimizacij?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Možne optimizacije prav neverjetne. Namesto celega Osončja, se gre lahko celo supercivilizacijo že kakšen gram snovi! Sploh če bi uporabili reverzibilni computing!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

first hit on yahoo :D

"Reverse computation hinges on the ability to run some mathematical operations in either direction without losing anything. Incrementing a counter can be reversed by decrementing that counter, for example.

However, most operations involving variables are not as easily reversible, since intermediate values during the operations are only kept in scratchpad memories. To make operations reversible in general, traditional thinking would resort to the same time-stamped audit trail kept for parallel-processing simulations, wherein everything that happens is stored and logged. To run in reverse, such a simulator would pull out the stored audit trail values in precisely the correct order."

zanimiva ideja, jo bom vzel v račun ;)

Ja ... vsak computing ugaša in prižiga bite, kar pomeni da mora tudi proizvajati toploto. To se da z reverzibilnim computingom zelo (ne pa čisto) zmanjšati in izvleči prav neverjetne količine computinga iz Vesolja. Ogromno (sladkega) soka ima tale limona, če jo bomo le iztisnili prav. Na način, ki ga zagovarja njok (da sebe ne omenjam) - se to najlažje (še najbolje) da! Reverzibilni computing je pisan movie like scenarijem - na kožo!

Barakuda1 ::

Zgolj mimogrede

A ni morda ves ta PROTOKOL in vse v zvezi z njim ena sama velika želja po nedosegljivi nesmrtnosti oziroma grozljiv strah pred smrtjo.

Niso mar na tem temeljile že religije s ponujanjem lepšega življenja v onstranstvu.

Posledice takšnih idej so pa tudi vsem dobro znane, mar ne.

Nobenega dvoma ni, da je Transhumanizem nastal kot posledica nesprijaznenosti z "naravnimi biološkimi omejitvami".

Lahko rečemo tudi strahu pred smrtjo. Čeprav ne samo to, pač pa (vsaj po moje) bolj iz želje po neomejeno dolgem življenju, polnem dobrih reči.

Podobno, kot je narkoza nastala iz strahu pred bolečino, strelovod iz strahu pred strelo ... Ves človeški napredek je baziran na nesprijaznenosti s situacijo, kakršno ponuja narava po defaultu.

Religije so prav tako nastale iz človeške želje po boljšem, večjem, lepšem ... jasno!

In kaj bi rad povedal Barakuda? Nič pametnega ne vidim v njegovem postu. Res je bolj mimogrede.

Barakuda1 ::

Saj raznorazni križarji, pa fundamentalisti in ostali verski fanatiki tud nič "slabga ne nardijo" >:D
Podobnost je kar preveč očitna, zato pa je potrebno drugače misleče nekorektno diskvalificirati.
Sicer pa to ni več nič novega (posebaj ne v tej temi) mar ne ;)

Tudi je zelo značilne za tovrstne fundamentaliste in fanatike, da so apriorno in sploh na vsak način zelo nasršeni proti tehnološkim novotarijam, ki jih ne razumejo in se hkrati bojijo, da bi lahko predstavljale grožnjo njihovemu tradicionalizmu. Pri nas jih je dosti takih med noemarxisti. :D

523 pogledov v tole temo, odkar sem napisal zadnji post. Čas je za novega.

Slišim, da je Marvin Minsky izdal neko novo knjigo, v kateri razlaga svoje poglede na AI. Bral je še nisem, je še en čas ne bom, ampak sem si že ustvaril neko sliko.

Kot se za vsako pomembno knjigo spodobi, premnogim ni všeč. Minsky v njej trdi, da je človeška pamet agencija mnogih, med sabo neodvisnih - oziroma bolje samostojnih - agentov. En tak agent je recimo kalkulator s števili, mnoge lahko vzpostavimo z učenjem. Jih bolj ali manj izurimo.

Toda vsi agenti (ali njihovi protoagenti) so prišli iz evolucijskega razvoja, nobeden ni kaj posebnega, če ga pogledamo izolirano od cele posadke, s katero deli computing v naših možganih.

Kar moramo narediti, da dosežemo (močno) umetno inteligenco, je samo to, da te agente identificiramo in sprogramiramo, potem jih pa poženemo na dovolj močnem stroju.

Z drugimi besedami povedano: (človeška) pamet je kakšnih največ 100 relativno preprostih algoritmov, ki vsi hkrati tečejo na nekem dovolj močnem računalniku. No big deal.

To že dolg tulim.

;)

dajmo naštet teh 100 algotov 8-)

- prepoznanje kače in sprožitev strahu pred njo

- določanje robov predmetov na vidni sliki

- klasifikacija vzorcev v skupine na nek učinkovit ampak še zagoneten način

- lovljenje ravnotežja pri hoji

- ???

- ....

Iz vsega tega lahko narediš Einsteina, kadarkoli se ti zahoče! :D

Double_J ::

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Crimson_Shadow ::

Transhumanizem tja in nazaj, gor in dol. Hmmm ? Kaj pa če singularnost ni ta kar pravijo transhumanisti. Bogsigavedi zakaj pa se tu nihče ne vpraša ali ni mogoče ta singularnost le stanje človeške zavesti, da preseže svoje lastne fizične in vse druge omejitve vezane na zaznavanje naše realnosti. Da se vzdigne iz fizičnega telesa, premaga fizično smrt in se pri tem pretvori v neko "višjo energetsko" (diamanten človek, hmm?) " stanje, ki je sposobna manifestacije samega sebe in drugih "nemogočih stvari". Mind over matter.

Saj ne rečem, da singularnost ni mogoča z drugega, tehničnega vidika, ampak bojim se, da se nekateri ne zavedajo, da taka stvar v napačnih rokah lahko povzroči hipen propad celotne civilizacije. Dogodki po celem svetu samo dokazujejo, da človeštvo sploh ni zrelo za ta korak!

With great power comes great responsibility! Poanta tega je, da se človek in človeštvo mora zavedati, da se zave odgovornosti do sebe, drugih in do narave. In umetne pameti tak človek sploh ne rabi! Ker skrbi sam zase ne rabi nekoga drugega (v tem primeru protokol oz. umetno pamet), da skrbi za njega on pa samo uživa.

Bob ob steno, kar govoriš. Celo če bi bilo res, pa večinoma ni. Kdor je prebral chat, ki sem ga nalepil sinoci, mu bo jasno, da nevarnosti (resničnih in namišljenih), se ljudje močno zavedajo. Nekateri večino časa porabljajo za izmišljevanje varnostnih mehanizmov. To, da "ne rabimo še umetne pameti", je pa res edinole, če bi bila ta evil. S te strani pritiska Scila, Karibda pa po drugi strani grozi da brez AI ne bomo kos nano razvoju. Če se odrečemo napredku, nas bo pa kmalu konec zaradi bakterij odpornih na vse kar vržemo vanje in podobnih stvari.

Brzice so nekoliko nižje na reki, bodo pa še najvarnejša izbira od vseh. Face it!

Priporočeno branje. Po njem mora biti večinoma "vse jasno". :)

ThePlayer ::

Najprej moram povedat, da sem danes prvič vstopil v to 3 leta staro temo. Prebral sem prvi post in še nekaj naslednjih, vse bom mogoče prebral kdaj drugič.

Pa čeprav je Thomas že takoj na začetku zavrnil vse tiste, ki se kakorkoli ne strinjajo s protokolom, bi rad povedal zakaj mislim, da nas to ne bi(bo) pripeljalo do rešitve.

Po mojem je zelo pomembno spoznanje, ki bi se ga morali zavedati, da človek ni v središču vesolja. Človek se samo nahaja v vesolju. Tak stavek lahko zveni poceni, ampak v resnici ni. Malo drugače povedano - človek je le vrh nekega procesa, ki se je začel v nekem trenutku na določenem mestu v vesolju - govorim o evoluciji življenja. Pojava življenja danes še ne znamo razložiti, vendar lahko trdimo, da se vsekakor je pojavilo in če upoštevamo današnje znanje, se je pojavilo mnogo kasneje kot se je pojavilo vesolje. Ampak to ni tema o začetku vesolja ali življenja. Povedati hočem, da je življenje samo nekakšna anomalija ki se pojavlja v svetu (vesolju) v katerem je vse podvrženo nekim primarnim (fizikalnim) zakonom. Morda so prav ti zakoni pripeljali tudi do samega nastanka življenja, ampak vsekakor od takrat naprej kakršnakoli življenska oblika tem zakonom nasprotuje (sami atomi, ki so gradniki vsega, se s tem, ko začne nastajati živo bitje, gibajo drugače kot bi se "sami od sebe"). In kakšen je odnos življenja do sveta (narave, vesolja - kakorkoli hočete)? Življenje je še vedno samo del vesolja, čeprav ima nanj nepredvidljiv vpliv. In vesolja kot ga mi poznamo bo enkrat konec.

In tu sem prišel do protokola. Protokol je beg iz realnega sveta (vesolja) ob spoznanju, da ni večno. Ali pa mogoče nesprijaznjenost z naravo stvari v vesolju. Govora je o strašni zgodovini. Zakaj strašni? To je popolnoma subjektivna ocena. Tudi če se omejimo le na človeško zgodovino (ki je v primerjavi z vesoljno ničelna) za mnoge ni bila strašna. Stvari so se pač zgodile kot so se. Razumete kaj hočem povedat - potreben je OBJEKTIVISTIČEN pogled na svet. Čustva za celoto niso pomembna, v bistvu celote čustva sploh ne zanimajo. Pomembno je ravno to, da se lahko zgodi VSE, neodvisno od čustev. To je gonilo življenja in le tako nastaja nekaj novega, se EVOLUCIJA NADALJUJE. Če vzameš zavest iz realnega sveta in postaviš pogoje, ki jih ne sme prekrišiti, vzameš vso svobodo življenja in možnost da se spozna kaj novega. Želja po spoznanju definitvno je v človeku in mislim da ga prav to loči od ostalih oblik življenja (živali). S prenosom zavesti bi izgubili vsak vpliv na svet in možnost za spoznanje sveta. Protokol bi pomenil maksimum, ki bi ga človeštvo doseglo - sami bi si postabvili mejo, preko katere ne bi mogli, saj bi bilo vse že vnaprej določeno. Bistvo življenja pa je prav nepredvidljivost, ki nekaterim pomeni zlo, nekaterim dobro, vse pa nas vodi naprej.

Najprej preberi vsaj prvih 10. strani, potem pa lahko predebatiramo se tisto o nasprotovanju fizikalnim zakonom. Od kje tebi sploh to?

> (sami atomi, ki so gradniki vsega, se s tem, ko začne nastajati živo bitje, gibajo drugače kot bi se "sami od sebe").

To je seveda zmota, ki jo pa nekateri pridno širijo. Atomi ubogajo natanko iste zakone, pa naj se nahajajo v vroči lavi, mrzlem snegu, človeškem telesu, mobiju ... kjerkoli. Natanko isti zakoni veljajo za atome povsod. Imam vtis, da je tole tvoje zmotno prepričanje o "življenski sili", vis vitalis, temelj tvojih pogledov. Drugi je pa:

> Bistvo življenja pa je prav nepredvidljivost, ki nekaterim pomeni zlo, nekaterim dobro, vse pa nas vodi naprej.

Kam pa bi ti rad? A to lahko definiraš? Skozi vedno nove nepredvidljive oblike trplenja, k vedno večjemu napredku? Da boš nazadnje dokazal, da Goldbachova domneva drži? Oziroma kaj je zate napredek, kako se mora odvijati tale 3D muvi, ki mu pravimo Vesolje, da bo "šel naprej po poti napredka"?

Nekateri mamo to dovolj jasno definirano. Napredek je večanje ulomka pleasue/(pain+1). Enica je zato, da se pleasure veča, tudi ko je pain že 0. Kako barvit naj bo pleasure, kakšna točno je optimizacijska funkcija, je še stvar debate. Lahko zajame tudi rešitev Goldbachove domneve, ampak ne za preveliko ceno. Sploh ne za ceno kakšnega trplenja.

Herojsko pesniška namera, da se bomo pa borili v slogu Gospodarja prstana ... vedno težje bo in vedno bolj blizu resnici bomo - se pa meni zdi odvratna blodnja.

Odvratna ker "trplenje je treba objektivizirati", blodnja ker nima realne osnove. Toliko kot Gospodar prstanov. Je 0.

p.s.

Prepričanje, da z uploadom izgubiš svobodo, je pa tudi zgrešeno. Uploadan si že zdaj, potem se samo transloadaš, na boljši substrat. Da ti "bivanje v živi snovi" da kakšno svobodo, je naivnost, izhajajoča iz podmene, da se "živi atomi nekako čudežno in magično svetijo, ob smrti se pa nehajo". Jih je zato treba pojesti, da se spet začno? Traparija, sorry.

še tole:

> Čustva za celoto niso pomembna, v bistvu celote čustva sploh ne zanimajo.

Požvižgam se, kaj tale tvoja "celota" hoče. Samo sentienti me zanimajo, kaj pa "celota govori skozi razne svoje medije" - se pa požvižgam! Skozi ThePlayerja "govori že velikokrat slišane nepremišljenosti".

Poslušaj njokov nasvet in počasi nehaj razmišljati tako "pesniško herojsko".

OK tisto z atomi je bilo mogoče res malo nerodno rečeno, ampak to ni bila moja poanta. Fora je v tem, da človek (ali katerokoli drugo živo bitje) v sedanjem prostoru ima svobodo - to lahko upravičeno trdim - torej prihodnost ostaja nepredvidljiva. Zakaj bi torej svojo zavest preselil v neko navidezno okolje, v katerem je že v štartu vse določeno? Sploh ob dejstvu, da bom enkrat itak storil bridki konec. Po mojem je tud dost naivno misliti, da lahko vsakemu ugodiš vse želje, ne da bi prihajalo do nasprotnih interesov. Kaj bom potem lahko počel, ob upoštevanju vseh pravil, ki jih določa protokol? Saj si mislim, da itak ni važno kaj bom počel, ker protokol itak izključuje vsa "slaba" čustva. In če je to doživljanje neskončnega orgazma na pol kvadratnega metra, mi bo pač v eni luknji vso večnost protokola prihajalo. Ampak jaz imam še vedno stvari rajši odprte. Kdo pravi da nekje v vesolju že ni prišlo do tiste točke evolucije, ko zavest za svoj obstoj ne potrebuje več materije?

Zavedam se, da te ne bom o ničemer prepričal, povedal sem samo zakaj sam ne bi privolil v protokol. Ne razumem zakaj bi si sami postavljali meje.

Kakšne omejitve? Na samo nekaj milijonov (ali septiljonov) TOP situacij, te tako skrbijo? Da si sedaj bistveno bolj omejen in da se tega niti ne zavedaš, te ne moti? Očitno ne, ker je pri tebi iluzija svobodne volje tako močna, bi jo rad nespremenjeno obdržal naprej.

It's gonna be fun, good and long lasting, a care-free positive satisfying happy existence, for everyone, forever, no compromise needed. This is not paradise, it's the status quo. AFTER, we start talking about positive qualia and orgasmium and music with 459 octaves 500 voices, paintings with 2 billion different colors, sex in 98 dimensions... (sorry the monkey here just started talking about red bananas... I know we'll have better stuff after we are augmented).

Poglej, če si še tako želiš uiti iz tega sveta, popolnoma mu ne moreš, saj bi tudi protokol eksistiral v tem vesolju in bil zato z njim neločljivo povezan. Čeprav to ne bi veljalo za njegovo vsebino, sama njegova fizična forma bi bila odvisna od tega prostora in bi se prav tako podrejala vsem njegovim zakonom. In v tem, da bi mi sami pustili ta prvotni svet nekje nedosegljivo zadaj, ne vidim nič dobrega.

Če se sliši še tako romantično, jaz verjamem v neke vrste višji cilj. Ne vem zakaj bi se na tej točki razvoja odločil vse zamrzniti in prepustiti golim živalskim nagonom. Kakor sem pa že rekel, prepričan sem da ima evolucija svojo moč (mislim da je to očitno).
««
35 / 182
»»