» »

GSM Location

GSM Location

Galaxy ::

A to sploh obstaja za obične ljudi, ne samo za CIA ipd. Če bi se nekako prikopal do te opreme, je to sploh legalno? Je to software al hardware, da npr. vtipkaš GSM številko in te takoj izsledijo (navdihnil me je Prison Break)..

kometarji dobrodošli ;)
  • spremenil: Galaxy ()

b0j3 ::

Kolikor jaz poznam sistem, gre za triangulacijo.
Iz tega, katerim baznim postajam je GSM najbližji se da ugotoviti lokacijo.
Kako priti do podatkov baznih postaj, pa prepuščam tvoji domišljiji.

dba ::

včas (mogoče še vedno) si imel možnos poslat s svojega telefona sms na mobitel (al mogoč simobil) in so ti nazaj vrnili približno lokacijo... Kako sledit drugim, pa nebi vedel... Možnost imaš naprimer, da na svoj telefon naložiš program, ki teče v ozadju. Če ti naprimer telefon ukradejo, pa z drugega telefona pošlješ samemu sebi sms z geslom in ti spet vrne lokacijo. Seveda če telefon ima GPS sprejemnik, delajo pa zadeve na windows mobile in symbian OS...

residual ::

gre če imaš GSM, dlančnik, itd z vgrajenim GPSom in če bazne postaje omogočajo storitev Assisted GPS. Žal ima to mobitel v preizkusni fazi, medtem ko imajo v USA kar dobro zadevo pokrito. Torej GSM pošilja podatke iz GPSa v omrežje po GPRS/UMTS, kjer se ga sledi na mapi. A-GPS ima podprto že veliko novejših GSMom z GPSom.

Obstaja pa tudi varianta kot jo je opisal uporabnik pred mano, s triangulacijo, da se meri moč signala med bazami, in nato približno izračuna oddaljenost oz. lokacija med bazami. Če ni prevelikih ovir in motenj zna bit zadeva zanimiva za uporabnika, za kak resen pregon in sledenja pa žal še ne. Za to obstaja prav Java aplikacija, ki te grafično postavi na karto, kje približno med baznimi postajami. Sem jo testiral a mi zaradi preslabega telefona ni delovalo kot mora.
Poglej malo na NAVIZON
in SEM

bomo pa kmalu res baterije iz telefonov vlekli kadar bomo hoteli biti nevidni.

Galaxy ::

Okej zanimivo. Ampak vprašanje: ali je res to mogoče, da te določijo na nevem, 3 metre s pomočjo trianguliranja, tako, kot v filmih (brez GPS) v nekaj sekundah? Ker sem gledo da so za Obamo naredli poseben Blackberry, v katerega ne morejo hacknit in določi pozicije, prestrezati pogovorov ipd..

Gledal sem eno oddajo, in sicer ni res, da traja več kot pol minute lociranje javnega telefona, to je določeno v sekundi, glede telefona pa hmm. Še v par filmih sem videl oz slišal frazo: "this phone is untracable" (Prison Break), takšne telefone naj bi imeli CIA agenti. A je to res mogoče v današnjem svetu?

dba ::

v sloveniji te pomojem, da ne morijo natančno določit - ker moraš sploh pri simobilu met že kar srečo, da si v dosegu ene bazne postaje, 3 so pa sploh fantazija >:D

residual ::

NE samo v SLo tudi drugje še ni tako razvita tehnologija, da bi te zgolj na podlagi merjenja signala lahko natančno izsledili. Pri signalu prihaja do motenj, odbojev od ovir, okoljskih in vremenskih vplivov ....

Lokacijo kje si (na kateri bazni postaji si trenutno - najbolj močen signal) lahko preveriš tudi na mobitelu (pošlji SMS z vsebino "lokacija" na 1919).

Ko se voziš, bazne postaje beležijo tvoje prehode iz ene bazne v drugo. In med komunikacijo sploh ne opaziš, da si že naredil več km in preklopil med nekaj postajami. Tako, da ima operater že kar dobro možnost izdelave grobega plana, kje se giblješ in kdaj.

On-line sledenje s stacionarnimi postajami na par metrov pa še lep čas z ali brez GPS ne bo tako enostavno.Druga pesem je aktivno sledenje z namesnkimi vozili, kjer pa lahko znotraj območja baznih postaj zožajo tvojo oddaljenost (lokacijo) in te najdejo. Verjetno...

reber ::

Preveč gledate televizijo :P npr Prison break in podobne, pa razne druge policajske uspešnice ali pa tudi lopovske ...

Tehnologija omogoča marsikaj, seveda v idealnih pogojih... v praksi je pa zadeva precej drugačna.
Seveda bi lahko brez GPS zelo natančno ugotovili pozicijo, če bi bil v dosegu 3 baznih postaj, če so sinhronizirane med sabo tako kot GPS sateliti, potem bi bila izračunana pozicija še veliko bolj natančna kot iz satelitov, saj so razdalje krajše, seveda pa se tukaj poraja vprašanje, kdaj se nahajamo v dosegu 3 baznih postaj... mogoče ja, če bi uporabili bazne postaje VSEH operaterjev.

In še 1x, ne preveč verjet temu, kar vidite v filmih in nanizankah, nadaljevankah ali karkoli temu podobnega ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

na koliko metrov natančno se lahko določi lokacija preko GSM omrežja (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5514586 (13522) bluefish
»

[fork] GPS v telefonu ali Garmin - kaj je bolje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7111635 (10876) bond007
»

Google predstavlja novost: GPS Simulator

Oddelek: Novice / Windows Mobile
465245 (5243) mrkva1
»

Kaj je res, da ...

Oddelek: Mobilne tehnologije
424642 (4042) BBB
»

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Oddelek: Novice / Zasebnost
2213568 (13568) imott3791

Več podobnih tem