» »

V Kiberpipo

V Kiberpipo

Cross/Hibrid

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako razviti zelo kompleksen IS brez vrstice kode? Na torkovem Pipinem odprtem terminu bo Štefan Furlan predstavil paradigmo razvoja kompleksnih informacijskih sistemov s pomočjo t.i. sistemov za upravljanje poslovnih pravil (BRMS, Business Rule Management System). Gre za pristop oblikovanja nivoja poslovne logike informacijskega sistema na ta način, da se vsa poslovna logika zapiše v obliki poslovnih pravil, ki so shranjena v posebnem repozitoriju. Ta sistem zagotavlja poslovnim uporabnikom uporabniški vmesnik, preko katerega lahko vnašajo in urejajo poslovno logiko sistema in funkcionalnosti testiranja poslovne logike. Poleg tega BRMS zagotavlja učinkovito izvajalno okolje za izvajanje/poganjanje poslovne logike. O čem bo govora, si lahko preberete tukaj.

Živimo v času, ko je težko skrbeti za svojo spletno podobo in prisotnost, saj je splet že skoraj poln. Kako učinkovito spremljati novičarske strani, RSS feede, spletne skupnosti, kaj delajo naši prijatelji in kaj pravijo na Twittru? Kako poskrbeti, da vse to ne vzame preveč časa našemu "offline" življenju? Sploh še veste kaj je "offline" življenje? O tem problemu in o možnih rešitvah bo na sredinih Spletnih uricah predaval Mislav Marhonič, spletni razvijalec pri podjetju LiveCLIQ in bivši razvijalec JavaScript knjižnice Prototype, ki vas vabi, da se mu pridružite v razmišljanju.

Na četrtkovi Filmšteki bomo na filmskem platnu gledali risano serijo Superman režiserja David Fleischerja. Ali veste, da se je Superman naučil leteti šele s to čudovito risano serijo iz zlate dobe ameriške animacije? In da se je popularna fraza 'It's a bird. It's a plane. It's Superman!' prijela ravno skozi njo? Serija bratov Fleischer (znana tudi po drugih animacijskih produkcijah tipa Popey) je še vedno ena od najdražjih risanih serijalov vseh časov. Visoka produkcija se kaže skozi fantastično jasno in detajlno animacijo, ki ji veliko risank še danes težko konkurira.

V četrtek se bo odvijal drugi večer v ciklu dogodkov v režiji Luke Prinčiča CROSS/HIBRID, kjer je rdeča nit zvočni dogodek med estetiko, filozofijo ter uprizorljivostjo. Teoretično ozadje za oblikovanje glasbe je odprtokodni program Pure Data, nizko-nivojsko grafično programsko okolje za sintezo in procesiranje avdio signalov v realnem času. S pomočjo dodatnih knjižnic je področje aplikacij razširljivo na video procesiranje, osnovni 3D prostor in več. Na voljo je za operacijske sisteme Linux (največ knjižnic), OSX in Windows. Vabljeni s prenosniki, z mislijo, s PD-jem, z vprašanji in odgovori...


Kiberpipin bienalni mednarodni festival odprtih tehnologij in umetnosti HAIP, ki se je odvijal novembra lani, se iz svojega domačega okolja v prestolnici Slovenije seli po Evropi - odvijal se bo v organizaciji naših partnerskih organizacij - Radia FRO, Time's Up, CIANT in monochrom - in širil svoje permise ob boku drugih mednarodnih festivalov.

Kot vedno vljudno vabljeni v Kiberpipo na Kersnikovi 6 in na obisk Kiberpipinega videoarhiva, kjer boste našli posnetke preteklih predavanj.

7 komentarjev

kopernik ::

>Kako razviti zelo kompleksen IS brez vrstice kode? Na torkovem Pipinem odprtem terminu bo Štefan Furlan predstavil paradigmo razvoja kompleksnih informacijskih sistemov s pomočjo t.i. sistemov za upravljanje poslovnih pravil (BRMS, Business Rule Management System).

Ni res, da ni nobene vrstice kode. Kompleksni informacijski sistemi zelo verjetno zahtevajo kompleksna poslovna pravila, saj imajo vsa malo večja podjetja (in organizacije) zapletene poslovne procese. Poleg tega ta poslovna pravila zelo verjetno ne živijo v zraku, nekje na samem, temveč se jih konzumira/sproža iz neke večje aplikacije, ki skrbi za dostavo podatkov tem pravilom (podatkovna baza ali pa in.memory caching) in interpretacijo rezultatov (tak ali drugačen gui za uporabnike). Ne vem sicer, kakšne izkušnje ima s tem Štefan Furlan, ampak moja izkušnja je, da so tudi poslovna pravila prekompleksna za stranke (oz. se s tem niti nočejo ukvarjati), zato pade vse na ramena razvijalcev. Imaš pa tu potem še skrb zaradi dvojnega verzioniranja (ker se, logično, hitro zgodi, da se ruli razvijajo drugače kot preostala aplikacija) in dvojnega administriranja (rule engine + app engine)... skratka en kup zadev, zaradi katerih je potrebno precej premisliti že pred začetkom razvoja informacijskega sistema.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

fiore ::

Ni res, da ni nobene vrstice kode.


sicer se na področje ne spoznam, ampak kje tukaj vidiš kodo?

... Gre za pristop oblikovanja nivoja poslovne logike informacijskega sistema na ta način, da se vsa poslovna logika zapiše v obliki poslovnih pravil, ki so shranjena v posebnem repozitoriju. Ta sistem zagotavlja poslovnim uporabnikom uporabniški vmesnik, preko katerega lahko vnašajo in urejajo poslovno logiko sistema in funkcionalnosti testiranja poslovne logike.

kopernik ::

Če se ne spoznaš, potem klikni na kiberpipin link v novici in malo poglej dokumentacijo ilogovega jrules okolja. Kaj se ti zdi, kako so implementirana pravila ? Oz. kako boš nad nekimi podatki izrazil določene odločitve ? Dejansko gre za programski jezik (tudi s klasičnimi if-else stavki), ki je sicer tako sfriziran, da je možno nekaj narediti z wizardi (kar vedno izpostavljajo v marketinških prospektih), pri kompleksnih zadevah pa to ni dovolj. Skratka, utopija je pričakovati, da to delajo ekonomisti v podjetju, češ, saj ni potrebno programirati.

kopernik ::

Preprost primer iz dokumentacije :

rule docs



Predstavljaj si, da hočeš v pravilu izraziti odločitev glede na šifrant partnerjev, ki so v podatkovni bazi podjetja. Kako boš potegnil šifrant v pravilo ? Brez vrstice kode ?

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

BlueRunner ::

Mnja, naslov je kakršen je, besedilo pa ga ne podkrepi. Čigava napaka je to, bomo videli danes, ko se bo Štefan tudi osebno predstavil. Ne glede na naslov in njegovo nesmiselnost, pa še vedno mislim, da se splača obiskati predstavitev. Predvsem zato, ker bo tako marsikdo prvič videl enega izmed predstavnikov vedno bolj popularnih orodij, ki nastopajo pri razvoju informacijskih sistemov.

Morda bo kdo pri predstavitvi doživel tudi svoj "Aha!" trenutek. Zagotovo pa še nisem slišal, da bi komu malo več razgledanosti v življenju pretirano škodilo.


Disclaimer: Štefana osebno poznam, njegovo znanje pa visoko cenim. Zato si za njega upam delati tudi neposredno reklamo.

kopernik ::

Absolutno, saj temu niti ne oporekam. Novo znanje nikoli in nikomur ne škodi. Niti ne pravim, da je ta paradigma neuporabna - s pravim pristopom je mogoče za določena področja prav fino izkoristiti rule engine. Je pa to običajno del neke širše rešitve in stranke ne zanima, kako je nekaj rešeno niti se s konkretnimi pravili ne bo ukvarjala (Ne vem, da bi recimo sami popravili kakšno pravilo ali pa, bognedaj, vrinili neko svoje pravilo v execution flow obstoječih pravil. Ponavadi je cela panika, če je potrebno menjati verzijo kakšne knjižnice, kaj šele, če se spreminja delovanje informacijskega sistema.) Vsaj doslej se je izkazalo, da je temu tako.

Tear_DR0P ::

za povrh pa je point teh predavanj Q&A pozneje ali pa še poznejša debata - bistvo je da se ljudje z nekega področja dobivajo, si delijo izkušnje in kdaj tud kako kritiko naglas izrečejo :D
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smiselnost in uporaba mainframov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
11920156 (18277) jype
»

Kaj je SOA?

Oddelek: Programiranje
154550 (2752) k--p
»

Ta teden v Ljubljani: Apache Isis, DJ delavnica, Varnost internetne (VoIP) telefonije

Oddelek: Novice / Kiberpipa
74771 (4104) poweroff
»

V Kiberpipo

Oddelek: Novice / Kiberpipa
73279 (2858) Tear_DR0P
»

[SQL, C#] dve proceduri z transkacijo

Oddelek: Programiranje
111471 (1257) GeeDee

Več podobnih tem