» »

Pirate Bay strežnik v muzeju

Pirate Bay strežnik v muzeju

The Register - Strežnik, ki ga je švedska policija maja 2006 zasegla in kasneje tudi vrnila lastnikom, je za 2.000 švedskih kron odkupil Švedski narodni muzej znanosti in tehnologije. Kot razstavni eksponat se ga je dodalo v sekcijo "Inspiracije, posnemanje", namen njegove razstave pa je vzpodbujati zanimanje za informiranje iz področja intelektualne lastnine.

Med tem se v petek pričakuje razsodba sodišča v sodnem procesu proti lastnikom Pirate Bay-a. Veliko nas predvideva, da se bo stran, ki bo izgubila v vsakem primeru pritožila na razsodbo.

Hmm... Kdaj bomo v Sloveniji prišli na stopnjo, da bo Tehiški muzej v Bistri začel odkupovati relikte naše informacijske zgodovine. Veliko naše zgodovine smo že izgubili v razpadih različnih podjetij (Iskra Delta) ali pa so bili preprosto nadomeščeni z novimi napravami. Hočem videti razstavo o Stenar-ju!

20 komentarjev

antonija ::

Danes bo razsodba?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BlueRunner ::

Napovedano je bilo, da bo danes.

Prospekt ::

Pri nas bi morali v muzej spravit Suprnovine strežnike.

BlueRunner ::

A jih je policija sploh že vrnila Sončku?

karagoth ::

Ne, zdej jih uporabljajo za DL filmov :P

OmegaBlue ::

A jih je policija sploh že vrnila Sončku?


Slonček ;)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

miroB ::

>Veliko naše zgodovine smo že izgubili v razpadih različnih podjetij.
To je res. Predlani so naši operaterji pospravljali klet - jaz sem gli bil na dopustu.
V kontejnerju se je znašla oprema kot: IBM 5150, disk IBM 3380...
File:IBM3380DiskDriveModule.agr.jpg @ Wikipedia

Prospekt ::

Namesto da bi šlo v muzej / ebay. V vsakem primeru bi bila neka korist.

kriko1 ::

Btw, TPB naj bi izgubil (tako pravi leak):
http://twitter.com/brokep

darkolord ::

Zdej je že official

Tear_DR0P ::

miroB - ne me jebat
ker je reč očitno precej nepoznana vam dajem link - muzej.kiberpipa.org. tehnični muej se nekaj trudi, ampak jih jebe plac in denar, kiberpipo pa počasi tudi
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BlueRunner ::

Kiberpipa in Pasadena se res trudita. Vendar pa je to volonterski trud - hvalevredno, vendar veliko premalo. Na drugi strani imamo namreč Narodni muzej znanosti in tehnologije. Njemu najbližja institucija pri nas bi lahko morda bil Tehniški muzej v Bistri. Vendar pa bi morala prerasti svoje okvirje, prepoznati priložnosti tudi izven stavb v katerih trenutno domuje 50+ let stara tehnika.

Podružnice v LJ, MB, NG, KP, NM, CE. Dodatni tematski sklopi v podružnicah... Zakaj država ne spoštuje tudi lastne tehnične dediščine. Zakaj nimam nekje ene narodne ustanove, kjer si bi lahko ogledal kakšno staro ISDN centralo, repetitor, xDSL centralo, 8" in 5,25" diskovne pogone, tračne pogone, stare diskovne pogone, prvi domač računalnik, prvi superračunalnik, računalnik z luknjanimi karticami, kos kakšnega satelita, ki smo pomagali izdelati, letala s katerimi smo včasih leteli in še in še... Da bi človek sploh videl te stvari, ki so včasih in ponekod še vedno poganjajo naš svet.

V svetu posla s svetlobno hitrostjo, kjer so že 10 in 20 let stare zadeve skoraj fosilna zgodovina, vsak dan izgubljamo potencialne eksponate, ki nam bi to zgodovino dokumentirali. Seveda takšne stvari stanejo, vendar pa mislim, da so del naše tehnične kulture. Če je v narodnem interesu, da zavarujemo zgodovino naše umetnosti, potem ne vidim zakaj še nismo ugotovili, da je v narodnem interesu morda tudi varovanje tehnične zgodovine.

Senitel ::

Za telekomunikacije je v okviru Tehniškega muzeja Slovenije v Polhovem Gradcu muzej pošte in telekomunikacij.

BlueRunner ::

To je pa tudi zame novica. Pa verjetno še za koga...

wooted ::

kje je kakšna slika kako zgleda?

wooted ::

najdu :D


samo delček :P me prav zanima koliko jih je stalo, kje so jih imeli in kdo je financiral vzdrževanje..

Pesimist ::

Gremo jim zdaj vsak 10€ nakazat na paypal racun namesto rozic posiljat. :D

nietka ::

BlueRunner: ce je hvalevredno, bi lahko dodal vsaj link na muzejsko spletno stran v novici. In s tako miselnostjo, da gre pač za volonterstvo in da to ni dovolj - ne bomo prišli daleč. Z muzejem v Bistri načeloma sodelujemo.

Sama vodim celotni muzej, od programa do vsega v ozadju s pomočjo še enega izredno simpatičnega osebka in občasno tudi s pomočjo nekaterih iz Kiberpipe. V kolikor bi bil kdo pripravljen pomagat (in ne zgolj besedičit, kako je vse bedno, ker nimamo takega muzeja) naj se javi na ZS.

Začnite pisat Jankoviču, da računalniški muzej potrebuje prostor, začnite pisat raznim ministrstvom, morebitnim sponzorjem da naj že obstoječemu muzeju omogočijo rast. Ne pa jamrat, da tega pri nas ni. Kajti iz nič in z odnosom "vse kar je prostovoljno je bedno" boste dosegli manj kot nič. In upam, da vam je vsem jasno, da muzej nikoli ne more biti profitna dejavnost, tudi sam sebe težko vzdržuje. In tukaj se najbrž skriva odgovor na tvoje vprašanje, zakaj nimaš muzeja za računalništvo.

V kolikor pa upate na drugi Smithsonian Institut ste na napacnem kontinentu. :)

Za Pasadeno prvič slišim, da se sploh s tem ukvarjajo - če misliš s tem Monitorjev muzej - se že več let ne trudijo več, ravno nasprotno, ker krvavo potrebujejo prostore v kleti nam - računalniškemu muzeju na Kersnikovi v Ljubljani - ponujajo celotno (kar jim je sploh še ostalo) zbirko.

In če je novica zate že to, da ima TMS oddelek za telekomunikacije - nisi niti obiskal njihove (so 90ties) spletne strani.
Great warrior? Wars not make one great.

techfreak :) ::

>> In če je novica zate že to, da ima TMS oddelek za telekomunikacije - nisi niti obiskal njihove (so 90ties) spletne strani.
Meni njihove strani sploh odpre ne.:))Pa niti svoje domene nimajo.

BlueRunner ::

@nietka: Velika razlika je med zbirko, ki jo ustvarja nekdo in zbirko, katere ustvarjanje in razvoj podpira država. To nikakor ne pomeni, da je vaše delo zaradi tega manj vredno ali celo kaj hujšega. Vendar pa ni možno pobegniti dejstvu, da je za razvoj potrebno spoznanje na državnem nivoju, da je nekaj takšnega lahko tudi narodnega pomena. Ravno usoda monitorjeve (pasadenine) zbirke kaže zakaj. Z volonterstvom nič narobe, vendar pa si želim veliko več kot lahko samo volonterstvo kadarkoli ponudi. Če meniš, da je volonterstvo edini pravilen in ultimativen način, ki nas bo pripeljal najdlje, potem mi dovoli, da se s teboj ne strinjam. Volonterstvo ima pač omejen domet. Lahko prepraste v nekaj večjega, lahko pa doživi kakšno bolj kruto usodo skupaj s svojimi eksponati.

Ne razumem pa zakaj bi morali pisariti Jankoviču. Ali je res edina moznost, da se taksen oddelek ustanovi ravno v Ljubljani? Ali so ostala mesta v Sloveniji tako nepomembna, da je edino pravo mesto Ljubljana? Za pridobivanje sponzorstev pa si tudi lahko pišite sami. Pa ne zato, ker jih jaz ne bi želel pisati, temveč zato, ker je to vaš in ne moj projekt. Kako naj torej pišem za sponzorstva v imenu nekoga, ki ga ne poznam in s katerim ne sodelujem?

Aha, seveda. Saj si predlagala naj se pridružim in neham besedičiti. Super. Se bom pridružil, da bo stvar postala "naša" in ne več samo "vaša". Se lahko včlanim v društvo "Prijateljev muzeja" in začnem plačevati članarino? Ali imate na vhodu škatlico, kjer lahko da obiskovalec 1€ samoprispevka, za škatlico pa obstaja računovodska sled, da se je ta denar porabil izključno v dobro zbirke? Ali lahko poklonim donacijo organizaciji, ki muzej upravlja, in dobim zagotovilo, da bo denar porabljen namensko in v skladu z mojo željo? Ali lahko vidim strategijo razvoja muzeja in zbirke? Ali lahko kandidiram za člana upravnega odbora za muzej? Brez nekega formalnega okvirja pa "sodelovanje" pač ne bo šlo. Volonterstvo gre pač samo tako daleč in nič več. To ne pomeni, da je slabo, to pomeni samo to, da je brez razvoja in nacionalnega priznanja v svojem dometu omejeno. Lahko pa je prvi korak k institucionalizaciji. Če vas to seveda ne bo osebno prizadelo, ker boste potem izgubili krono "edinih borcev za ohranjanje dediščine". Konec koncev lahko jutri z enim dekretom izgubite prostore, zbirka pa bo koncala kje (gl. primer plesne šole Kazina)? Pa še eno vprašanje je: ali boste svoje eksponate pripravljeni podariti novi ustanovi, če se je bo ustanovilo? Zakaj ne bi pomagali pri ustvarjanju novega, kar bo obstoječe vključilo? Razen seveda, če kdo gleda na to zbirko kot vašo zadevo, ki predvsem gradi njegov ugled in ne služi nujno potrebi ohranjanja tehnične zgodovine in kulture.

Profitnosti se pri muzejih nekako ne pričakuje. Na srečo nisem novoekonomist, da bi ohranjanje kluture in zgodovine naroda videl skozi očala ustvarjanja finančnega dobička. Je pa zanimivo, da si kot kuratorka trenutne zbirke sama izpostavila ravno financiranje... hmm... ali imate s tem hude težave?

Sam v vlogi ciničenga realista od muzeja še vedno pričakujem vsaj neke minimalne osnove: primerna finančna konstrukcija, zagotovljeni prostori, razdelana strategija in načrt razvoja. Seveda teh stvari ne potrebuješ nujno. Tako kot se greš lahko tudi minimalističen zaseben živalski vrt brez taksnih malenkosti, vendar ne pričakuj, da ti bodo kitajci poklonili pando. Pa pri temu zagotovo ne bodo gledali na profitabilnost, temveč na vse kaj drugega.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Zanimiva predavanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
89106642 (2478) BigBangStar
»

Pritožba zavrnjena: Assange bo najbrž izročen Švedski

Oddelek: Novice / NWO
134898 (3456) Blisk
»

Pirate Bay strežnik v muzeju

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
203996 (2503) BlueRunner
»

O dinozavrskem robotu Pleo, tipografiji in JRuby v Kiberpipi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
53037 (2671) Bistri007
»

Kaj si pogledati na Norveškem in Švedski

Oddelek: Loža
145406 (4973) zcetrt

Več podobnih tem