» »

Ubuntu 8.04 frekvenca osveževanja in resolucija

Ubuntu 8.04 frekvenca osveževanja in resolucija

Madmax_ ::

Pozdravljeni.

Inštaliral sem Ubuntu 8.04. Takoj po inštalaciji, preden sem omogočil in downloadal driverje za nvidia grafično kartico, sem imel na razpolago le resolucije 1024x768, 800x600 in 640x480 vse pri frekvenci osveževanja 85Hz.
Potem pa se omogočil grafično kartico in downloadal driverje pa se mi je frekvenca osveževanja zmanjšala na le 50Hz - 56HZ!!! , resolucije pa so ostale enake..
Mislim, ne vem v čem je to fora, da ko driverje namestiš, namesto, da bi stvar delala bolje, dela slabše... Tako nizka frekvenca mislim, da to ni dobro za oči...
Zdej pa bi vas prosil, če kdo ve, kako bi povečal frekvenco in tudi resolucijo.. če je že kdo počel kaj takega na Ubuntu
Nekaj sem poskušal v xorg.conf pa mi ni uspelo nič na bolje...

lep pozdrav
  • spremenil: Madmax_ ()

Pyr0Beast ::

Pojdi pod nVidia control panel in tam uredi zadeve.

Sicer pa ja. Zadeva je tako bedna že lep čas.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Daedalus ::

Ja, z nvidia control panel si nakljukaj skup nastavitve. Tam maš eno opcijo, da ti zgenerira xorg.conf fajl, shrani si ga nekam v /home in pol kot root naredi backup obstoječe konfiguracije, pa premakni nov xorg.conf v /etc/X11. Pa bo mir.

Probleme pa (po mojih izkušnjah) največkrat povzročajo starejši monitorji, ker ne znajo pravilno počvekat grafični/driverju, kake resolucije in refreshe so sposobni prebavit.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Jernej88_ ::

Si probal mogoče v terminalu z orodjem xrandr?

Nekaj uporabnega pa je tukaj
No more Slovenia!

Madmax_ ::

Ok, hvala vsem za odgovore. Zaenkrat sem probal , da sem v Nvidia X Server Settings (saj to je Nvidia control panel ane?) nastavil frekvenco na 85 Hz in zdaj mi kaže v Screen resolution KAR 105 Hz plus tega pa firefox in terminal pa druga okna ne prikaže privilno.
Ja res imam starejši 17" crt monitor Samsung SyncMaster765...
No probal še bom Daedalusovo varianto...

Madmax_ ::

Probal kar je predlagal Deadalus, Nastavil sem želeno frekvenco in resolucijo in tako zgeneriral nov xorg.conf in ga shranil v /home, Potem sem naredil backup starega xorg.conf in kopiral novega v /etc/X11/xorg.conf

Sicer Nvidia X server setting ima zdaj želeno frekvenco in resolucijo, Screen resolution pa še ima kar vrednosti frekvence osveževanja 50 - 56 Hz. Vendar problem je, da se okna ne prikažejo pravilno - so brez ikon na vrhu za zmanjšanje oz. zaprtje okna, terminal pa je samo bel pravokotnik, nič ne morš vpisat not..

Zdaj se backupu xorg.conf, Kakšna druga ideja?

Deadalus kaj hočeš reči, da so frekvence in resolucija pri starejših monitorjih narobe prikazane v Screen resolution; v Nvidia pa so prav prikazane?

Ker ko sem enkrat v Nvidia nastavil frekvenco na 85Hz, mi je v v Screen resolution kazalo kar 102 Hz, kolikor moj monitor sploh ni sposoben prebaviti..

Daedalus ::

Nvidia tool zna predvsem pravilno komunicirat z driverjem, kar za Screen tool ni vedno res. Če maš probleme z izrisom oken, probaj izklopit učinke namizja, pa poročaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

PaX_MaN ::

Prilepi sem gor xorg.conf fajl, da vidimo, kje ga nvidiin pripomoček userje.

Madmax_ ::

@Daedalus
Sem izklopil učinke namizja, zdaj pa mi normalno prikaže okna (vseeno pa bi rad imel te učinke omogočene)

@Pax_Man
Tukaj je moj xorg.conf fajl, potem ko sem ga zgeneriral s Nvidia X Server Settings:

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen 0 "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "Xinerama" "0"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "si"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Madmax_ ::

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "Samsung SyncMaster"
HorizSync 30.0 - 85.0
VertRefresh 50.0 - 160.0
EndSection

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce4 MX 440"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Configured Video Device"
Monitor "Configured Monitor"
DefaultDepth 24
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "TwinView" "0"
Option "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0"
Option "metamodes" "CRT: 1024x768_85 +0+0; CRT: nvidia-auto-select +0+0"
EndSection

Sehnsucht ::

ce zelis, da ti delajo tudi compiz ucinki, moras namestiti najnovejse gonilnike. Trenutne izklopi oz odstrani, nato pojdi na nvidia spletno stran, izberi graficno kartico in os, prenesi si zadnje gonilnike, jih shrani /home/username/kamorkolize, se odlogiraj, alt+crtl+f1, se logiraj, podaj ukaz sudo /etc/init.d/gdm stop, nato cd /home/username/kamorkolize, sudo sh imegonilnika, potrdi nekajkrat z enter, nato pa se sudo /etc/init.d/gdm start ter voila dela

PaX_MaN ::

Iz podatkov tule, je videti, kot da ga je nvidiina kontrolna plošča še kar zadela. Če ti brez Compiza dela, pa bi ga rad vseeno imel, potem boš moral res namestiti nove gonilnike s proizvajalčeve spletne strani (bojda se priloženi ubuntujevi ne razumejo najbolje s Compizem).

Madmax_ ::

@ Sehnsucht
@ PaX MaN
imam problem pri inštalaciji, javi mi napako:
No precompiled kernel was found to match your kernel; this means that the installer will neet to compile new kernel interface.

in
error: you do not appear to have libc header files installed in your system. Please install your distribution's libc development package.

A kdo ve kje dobiti libc development package oz. kaj storiti?

PaX_MaN ::

Zaženi terminal in vpiši "sudo aptitude install libc-dev", vnesi geslo za svoj račun, ko te vpraša, pritisni Y in enter. Nekaj časa bo dol vlekel pakete, še nekaj dlje mlel vse skupaj, potem pa lahko spet poskusiš z namestitvijo gonilnikov.

bosmla ::

Prijatelj je znorel po vseh poskusih (pri istih tezavah sicer graficna intel 950) potem pa je priklopil drug (vecji!!!) monitor in vse je cudezno delovalo.

Madmax_ ::

Zdaj ko sem inštaliral te nove driverje, pa imam MALO resolucijo in dobim tisto okno z opozorilom na začetku pred loginom (minimalna resolucija). Probal sem z omogočenimi ali neomogočenimi driverji, pa zmerom dobim to okno opozorilo z minimalno resolcijo. Pa tudi nividia control panela ni več... in ne morem povečati resolucije v screen resolution..

vseeno najlepša hvala za trud

@bosmla haha ja jst tudi že od ponedeljka povečujem frekvenco in resolucijo

BaRtMaN ::

Težave s Compizom so bile zame odpravljene, ko sem namestil gonilnik nvidia-glx-180. Ni bilo potrebe po vleki gonilnika z nvidiine strani.

Najprej ga je potrebno prenesti v računalnik, potem pa še aktivirati z orodjem jockey-gtk.

Daedalus ::

Ja, ne splača se ti kompajlat driverja. Maš ene par verzij na voljo v orodju Restricted drivers, pa tisto malo preklikaj in probaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

F2_Silberpfeil ::

@PaX_MaN: Za take zadeve je bolje inštalirat paket build-essential.

@Dedalus: V bistvu ne komlajlas celega drajverja ampak samo modul ki kominicira med jedrom in drajverjem.

On Topic:

Lahko probas 8.10 ali celo 9.4 (ko bo)? Novo jedro, nov X server mogoce so pa kaj zrihtali.

c0ck4m0u53 ::

@Madmax_
Ja, ne splača se ti kompajlat driverja. Maš ene par verzij na voljo v orodju Restricted drivers, pa tisto malo preklikaj in probaj.


Poizkusi prvo to, kar je predlagal Daedalus. V primeru, da ne bo šlo skozi, bi morala delovati ročna namestitev modula, katero, če razumem prav, si že poizkusil.
Nekako sem imel vedno najboljše izkušnje z omenjeno metodo, predvsem zaradi tega, ker je predpogoj za njeno delovanje, da izklopiš X Server, se pravi, da ne nameščaš modula/gonilnika, med tem, ko je stari v uporabi.
V primeru, da se boš ponovno odločil, da poizkusiš z ročno namestitvijo, bi prvo veljalo prenesti gonilnik z nvidine strani
http://www.nvidia.com/object/linux_disp... (gonilnik za geforce 4) ter preko upravitelja paketov (synaptic) namestiti naslednje pakete kernel-source, kernel-headers/kernel-devel, gcc, make, če le ti že niso predhodno nameščeni. Kot referenca za namestitev potrebnih paketov naj ti služi http://us.download.nvidia.com/XFree86/L... podpoglavje INSTALLING THE KERNEL INTERFACE.
Naslenji korak je pogled v /usr/bin, če obstaja nvidia-installer datoteka (terminal cd /usr/bin, ter nato ls).
Če obstaja, se prvo prijavi kot root/skrbnik sistema (ukaz bi moral biti su oziroma su-), lahko pa vsak ukaz izvajaš s pomočjo sudo (primer: sudo init 3) ukaza, ki ti dodeli začasne skrbniške pravice. Bolje se je prijaviti kot root za celotno sejo, ker se vsi ukazi od tu naprej izvajajo s pomočjo skrbniških pravic. Če ni sledu o nvidia-installer potem mirne vesti ugasneš X server in nadaljuješ z namestitvijo gonilnika (glej spodaj).
Potem, ko si prijavljen kot skrbnik ($ označuje navadnega uporabnika, zamenja ga #, ki predstavlja skrbnika) je potrebno ugasniti X server. To storiš z ukazom init 3 oziroma killall gdm (ali, če si navaden uporabnik sudo killallgdm/init 3).
Zdaj se je potrebno premakniti v /usr/bin. To storiš s pomočjo ukaza cd /usr/bin
Sedaj poženi naslenje; nvidia-installer --uninstall. Tako se boš znebil vseh ostankov popreje nameščenega modula/gonilnika za tvoje jedro.
Sledi še zadnji del, ki je namestitev prenešenega gonilnika, recimo, da si ga spravil v /home/tvoje_uporabniško_ime/downloads. Sledi torej cd /home/tvoje_uporabniško_ime/downloads. Iz tu potem poženeš sh Nvi... (pritisni tabulator, da ti dokonča ime falja/gonilnika, da ga ne boš celega prepisoval. Pognala se bo namestitvena skripta za modul, sledi par vprašanj na katere odgovoriš, na koncu, bi te moralo povprašati, če ti zgenerira veljaven xorg.conf, preko nvidia-xconfig to potrdiš in poženeš X Server nazaj s pomočjo ukaza; init 5. Ko boš nazaj v namiznem okolju odpri terminal, ter poženi še sudo nvidia-settings ter nastavi željeno resolucijo ter frekvenco osveževanja, nastavitve shrani, preko apply ter save to x configuration file.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako instalirat NVIDIA-driverje v Ubuntu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
504930 (3859) r5r
»

Ubuntu 8.10 desktop - težave

Oddelek: Operacijski sistemi
252531 (1977) Gapi
»

(K)Ubuntu in driverji za grafično 8600gt

Oddelek: Operacijski sistemi
61576 (1472) c0ck4m0u53
»

Težave z resolucijo na Linux sistemu

Oddelek: Operacijski sistemi
161378 (1160) INVICTRA
»

No sound (Wolfenstein...)

Oddelek: Igre
152002 (1838) Slo-One

Več podobnih tem