» »

Klavir - PC

Klavir - PC

timzibrat ::

Zanima me kaj je vse potrebno da lahko posnameš klavir na računalniku brez mikrofona, kr direktno.. Zaj če je potrebno bom poslal izhode klavirja al pa pač kaj je potrebno. Če snemaš preko mikrofona je včasih zelo slab zvok.

Naabo ::

Če imaš pravi klavir, potem ni druge varijante kot mirkofon. Če imaš pa kakšnega digitalnega z avdio izhodom ali vsaj izhodom za slušalke, lahko to vežeš z linijskim vhodom na zvočni kartici. Ker sklepam da imaš kakšno integrirano zvočno, ne pričakuj čudežev (čeprav še vedno dosti bolje, kot snemanje z računalniškim mikrofonom in zvočno s slabimi konverterji in predojačevalnikom).

timzibrat ::

Ok to je razumno.. torej bi rabil za zelo dober posnetek samo boljšo zvočno kartico?

Naabo ::

Še vedno ne vem, ali imaš pravi kalvir ali digitalnega :)

timzibrat ::

Mam 3 klavirje :) enega pravega, pa dva digitalna.. en je fiksni en pa prenostni.. neke vrste stage piano.. oba mata izhod za slušalke samo da je pri enem pa so še neki drugi izhodi ko nimam pojma (še) zakaj ;)

tempoFlow ::

Pravi klavir moraš žal posneti z mikrofonom. Tudi če uporabiš najboljši mikrofon, zadeva ne bo najboljša, saj snemaš na računalnik preko povprečne zvočne kartice, kar rezultira v ne najboljšem posnetku.
Digitalni pianini pa delujejo s pomočjo samplerja. Se pravi ti pritisneš na tipko, potem pa pianino odigra sample. To enako zna storiti tudi računalnik. Z malo boljšo zvočno kartico celo bolje od pianina samega. Torej bi jaz na tvojem mestu pianino povezal z računalnikom preko MIDI-ja in skladbe posnel kod midi skladbe in ne kot zovčne.

timzibrat ::

Ok, super.. Povej mi prosim samo še če morem na kaj posebnega pazit če si bom kupil zvočno kartico.. Drugače pa hvala :)

Naabo ::

Ok, takole je: najboljša izbira s tem kar imaš je, da preveriš, kakšni so še izhodi na digitalnem klavirju. V primeru da ima line-out al kaj v tem stilu, le to povežeš z zvočno (line-in), in to je to. V primeru da imaš opcijo le za slušalke, lahko to povežeš z zvočno, ampak to je že rahlo slabša varianta (slabši zvok).

Potem imaš pa še eno možnost, vendar ta utegne biti še najbolj komplicirana, verjetno pa bi prinesla najboljše rezultate. Zagotovo ima kateri od digitalnih klavirjev MIDI priključke. V tem primeru bi si lahko namestil katerega od programov za glasbeno produkcijo (Cuabse, Nuendo, Sonar...), ter virtualni inštrument klavirja (npr. odlični NI Akoustik Piano). Povežeš MIDI s PCjem (če nimaš midi vhoda imaš zagotovo game port, za katerega lahko kupiš kabel-adapetr z midi priključki), zaigraš sekvenco v živo, sočasno snemaš midi informacije v program (s tem ko igraš na klavir). Nato stvar le exportiraš v wav in to je to. Sicer bi bil to zvok virtualnega inštrumenta in ne tvojega klavirja, ampak zvok bi bil zagotovo najboljši. Verjamem pa da zna biti problem izpeljati tole vseskupaj če si začetnik (s tehničnega vidika, ne glasbenega ;) ).

timzibrat ::

Definitivno bom probal 'line in' in 'midi' varijanto ... oba mata midi priključke, en pa ma še en 'to host' in kolko vem gre iz tega nekako direktno na računalnik samo morem še prebrat kakšen kabel za to rabim.. Veš še kaj o tem?

tempoFlow ::

Jaz imam samo MIDI klaviaturo. Kot sampler uporabljam kar računalnik. Na začetku sem kupil neko noname zvočno kartico (je bila pač poceni), a je bil zelo velik zamik med pritisnjeno tipko in odigranim zvokom. Je pa res, da je bilo to kar precej nazaj in znajo danes že integrirane zvočne kartice marsikaj zanimivega.
Za malo boljšo uporabo je potrebno naložiti dodatne zvoke (pri moji Creative SB Live so to soundfonti sf2). Če ti to omogoča integrirana zvočna kartica, drugega skoraj ne potrebuješ.
Jaz sem uspel dobiti zvok steinbergovega piana, ki je za moje pojme skoraj identičen zvoku pravega klavirja.
Nato uporabiš kakšen program za urejanje midi datotek (ala tisti, ki jih svetuje Naabo). Posnameš melodijo, jo popraviš (popravljaš kar notni zapis), kasneje pa lahko z njo delaš kar hočeš - dodajaš inštrumente, nasnameš vokal, bobne, ipd. In na koncu vse spraviš še na CD.

tempoFlow ::

Glede kablov pa je tako. Pravi elektronski klavirji imajo ponavadi okrogli vtič za midi (midi in, out, through), na računalniški zvočni kartici pa imaš ploščat vtič (game port). Po mojem bi morali kabel imeti v kakšni trgovini z glasbenimi inštrumenti ali pa v kakšnem big-bangu. (priklopiš pa midi out na game port).

timzibrat ::

Mhm. Sej sem pogledal zdaj.. Piše pa še za ta 'to host', da rabiš samo ta kabel
 Kabel 'to host' - serial port

Kabel 'to host' - serial port

Yamahe majo ta izhod.
malo sem mi zdi še vse komplicirano glede programske opreme pa z temi zamiki samo mislim da bom že ugotovil :D. Kaj pa za midi rabiš midi interface ne?.. Razen če imajo ta kabel za od midi do game port.

Zgodovina sprememb…

Naabo ::

To-host je u bistvu enako kot midi, le da poteka preko serial porta, se pravi rabiš samo ustrezen kabel. Če ne nameravaš kupovati zvočne (z MIDI vhodi) potem je najbolje kabel game port->midi, če ga boš le lahko dobil, sicer se pa dobi usb-midi kabel ali pa posebne naprave (interface), za katere boš rabil še posebej midi-midi kable, to dvoje pride pa nekje od 30€ naprej (interface ali usb-midi kabel).

Problem z latencami (v primeru da ne nameravaš kupiti nove zvočne kartice) lahko rešiš z brezplačnimi driverji ASIO4ALL.

Moje mnenje pa je, da če se misliš malo bolj (redno) ukvarjati s produkcijo, četudi samo snemanje klavirja, da si kupiš boljšo zvočno kartico, namenjeno za glasbeno produkcijo (po možnosti z midi vmesnikom, da ti ni potrebno se hecati s posebnimi kabli ali namenskimi midi interfejsi). Cene spodobnih za domačo rabo se pričnejo od nekih 100€ naprej...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Naabo ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

klavir vs sintesajzer

Oddelek: Loža
235121 (3586) hurikhan
»

Presnemavanje glasbe iz sintesajzerja prek zvocne kartice na racunalnik

Oddelek: Zvok in slika
91326 (1199) chittax
»

Synth na računalnik

Oddelek: Zvok in slika
102463 (2095) Volta
»

Katera zvočna za proizvajanje MIDI glasbe?

Oddelek: Pomoč in nasveti
63081 (3081) Djuro
»

MIDI

Oddelek: Zvok in slika
71346 (1277) wonderboy

Več podobnih tem