Forum » Pomoč in nasveti » Kako nastaviti bios
Kako nastaviti bios
Laki_ laik ::
Ker se je racunalnik sesul(virus) sem ponovno nalozil windovs.Zdaj pa k problemu oziroma vprašanju.Ker je moj pc brez disketnika in je trdi disk sata(potrebni gonilniki z diskete)sem v biosu nastavil z sata na ide tako da sem lahko naložil windowse.Po opravljenem delu sem opazil da se windowsi naložijo počasneje kot so se ko je v biosu bilo nastavljeno na sata.Zato sem nabavil disketnik v biosih dala nazaj na sata ter ponovno naložil windowse.Vendar opažam da je vse cisto isto oziroma je čas nalaganja windowsov isti.Opazil sem tudi ko se winsi nalagajo da mi trdi disk zazna kod ide (prilagam sliko)
Zato prosim vse ki mate več izkušenj z nalaganjem windowsov da mi razložite kaj nastaviti v biosu da bi omogočil ponovno sata namesto ide.Matična plošča je asrock P43Twins1600,procesor Quadcore Intel Core 2 Quad Q9300,2500 MHz,sistem je windows xp pro
Zato prosim vse ki mate več izkušenj z nalaganjem windowsov da mi razložite kaj nastaviti v biosu da bi omogočil ponovno sata namesto ide.Matična plošča je asrock P43Twins1600,procesor Quadcore Intel Core 2 Quad Q9300,2500 MHz,sistem je windows xp pro
- spremenil: Laki_ laik ()
ender ::
Če je v BIOS SATA nastavljen na AHCI, potem deluje v najhitrejšem možnem načinu. To, da ti BIOS prikaže disk kot IDE, je normalno - SATA pogoni so še vedno IDE. Disketnika načeloma ne rabiš za namestitev na SATA diske - samo namesti si nLite, in naredi CD z integriranimi gonilniki za AHCI (mimogrede, če imaš Intelovo čipovje, downloadaj zadnje F6 AHCI gonilnike z njihove strani, ker je nekaj malo starejših verzij povzročalo sesuvanje).
Da zadeva deluje v AHCI načinu vidiš tudi v Windowsih, kjer se ti v Upravitelju naprav ne pojavijo več IDE kanali.
Da zadeva deluje v AHCI načinu vidiš tudi v Windowsih, kjer se ti v Upravitelju naprav ne pojavijo več IDE kanali.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.
slowie ::
BTW mi nekaj ni jasno: a so za SATA diske v normalnem načinu (ne RAID) res potrebni gonilniki?
Slowie
"... So let's give our children a chance, okay?" [Douglas Adams]
"... So let's give our children a chance, okay?" [Douglas Adams]
ender ::
Odvisno od tega, kaj zate pomeni normalni način, in katero verzijo Windowsov imaš. AHCI (SATA native mode) v XPjih ni podprt, in rabi gonilnik (Vista ima AHCI podporo vgrajeno). IDE (Legacy mode) ne rabi gonilnikov.
There are only two hard things in Computer Science:
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | nadgradnja računalnika (strani: 1 2 3 )Oddelek: Strojna oprema | 15038 (11636) | Kaj |
» | IDE master / SATA slaveOddelek: Strojna oprema | 3111 (1425) | Duhec |
» | windows xp se ne zaženeOddelek: Pomoč in nasveti | 2229 (2079) | Bostyan007 |
» | OCZ z eSATA 'ključkom'Oddelek: Novice / Diski | 4765 (3275) | Jst |
» | Pri instalaciji Win XP ne zazna HDD (!)Oddelek: Pomoč in nasveti | 1892 (1892) | bluefish |