Forum » Pomoč in nasveti » kakšne particije naredit ? (velikost) za win98+XP
kakšne particije naredit ? (velikost) za win98+XP
username ::
kakšne velikosti particij naj dam narediti na 40 GB disku: na mašino mi bodo v štacuni naložili win98, na drugo particijo bom doma jaz dal winXP (pro), tretja particija (največja) pa bi bila za podatke. (na prvih dveh bi imel v glavnem samo sistem.)
kasneje predvidevam sicer format diska in samo winXP sistem, do tedaj pa bi rad imel nekaj časa dual boot (da sprobam XP-je, med drugim da vidim, če bo moj skener delal pod njimi).
kasneje predvidevam sicer format diska in samo winXP sistem, do tedaj pa bi rad imel nekaj časa dual boot (da sprobam XP-je, med drugim da vidim, če bo moj skener delal pod njimi).
andrej ::
2.5 GB zna bit premala, se posebej za update. Recimo pri instalaciji SP1 rabis okrog 700 MB fraj, za temp datotek, ipd in pri 2.5 GB ti zna to it zelo na tesno. Za XP daj vsaj 5 GB.
SLOWWWeb.net ::
disk prepolovi na dva dela [ce ima dve magneti plosci].
Prvi del uporabi za OS, drugi pa za podatke.
Izgledalo naj bi nekako takole:
10GB-W98 + 10GB-WXP + 20GB [tako da imaš na prvem ]
Prvi del uporabi za OS, drugi pa za podatke.
Izgledalo naj bi nekako takole:
10GB-W98 + 10GB-WXP + 20GB [tako da imaš na prvem ]
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani
Mac ::
Na particiji 4 GB imam w2000 z izmenjevalno datoteko 512 MB (2x vrednost rama), ves sistemski software (instalacija, gonilniki, hardware, setupi, office ...) pa imam prostega še
1.56 GB. Pa če daš za XP še 1 GB zraven, ti bo čist dovolj.
Seveda, če vse ostale instalacije delaš na drugo particijo.
Za w98 pa ti je 3 GB dovolj. Za test sem imel jaz samo 1.5 GB, pa ni bilo ovire.
10 GB za pa je res malo preveč. Ker če karkoli gor kopiraš, moraš pri formatu tako vedno samo seliti tisto nekam drugam. To je pa samo izguba časa. Tako je moje videnje.
1.56 GB. Pa če daš za XP še 1 GB zraven, ti bo čist dovolj.
Seveda, če vse ostale instalacije delaš na drugo particijo.
Za w98 pa ti je 3 GB dovolj. Za test sem imel jaz samo 1.5 GB, pa ni bilo ovire.
10 GB za pa je res malo preveč. Ker če karkoli gor kopiraš, moraš pri formatu tako vedno samo seliti tisto nekam drugam. To je pa samo izguba časa. Tako je moje videnje.
mac: potem pa mas jako malo stvari, ce mas na 4 GB particiji se 1.5 fraj.
Ze novejsi programski paketi, kot je recimo Visual Studio .NET zasedejo skoraj 2 GB!! Kaj bo sele cez 6 ali vec mesecev. Razen seveda, ce instaliras programe na kaksno drugo particijo...
Ze novejsi programski paketi, kot je recimo Visual Studio .NET zasedejo skoraj 2 GB!! Kaj bo sele cez 6 ali vec mesecev. Razen seveda, ce instaliras programe na kaksno drugo particijo...
Yohan del Sud ::
Sam imam razmerje 5:5:20 sedaj že od novembra in lepo dela
V tvojem primeru bi se verjetno odločil 3:6:31
V tvojem primeru bi se verjetno odločil 3:6:31
Mac ::
Pa saj pravim, na boot particijo dam samo tisto, kar spada pod "sistem" (kar moraš tako vedno nalagati po formatiranju), vse ostalo pa na drugo particijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mac ()
CR ::
OK, butasto vprasanje:
Ka to pomen izmenjevalna datoteka? Nekdo je napisu, da je ma 512 MB. Cemu sluzi? Pa zakaj je napisu, da je dvakratne velikosti RAM-a, ka ma to kako vezo z njim?
Ka to pomen izmenjevalna datoteka? Nekdo je napisu, da je ma 512 MB. Cemu sluzi? Pa zakaj je napisu, da je dvakratne velikosti RAM-a, ka ma to kako vezo z njim?
jype ::
> OK, butasto vprasanje:
> Ka to pomen izmenjevalna datoteka? Nekdo je
> napisu, da je ma 512 MB. Cemu sluzi? Pa zakaj je
> napisu, da je dvakratne velikosti RAM-a, ka ma to
> kako vezo z njim?
Nima. To je swap file, aka virtual memory, nekaj brez cesar windowsi pocepnejo ne glede na to koliko rama je v resnici v masini. Naceloma je poraba rama odvisna od tega kaj pocnes, samo ne pri windowsih :)
Vcasih (ko so masine imele zelo malo rama, recimo 16 mega) je veljalo pravilo da mora biti swapa vsaj dvakrat toliko kot je rama. No, ce imas 512 mega rama, potem swapa ne potrebujes (razen ce se mislis igrati z obdelavo velikanskih rastrskih slik).
> Ka to pomen izmenjevalna datoteka? Nekdo je
> napisu, da je ma 512 MB. Cemu sluzi? Pa zakaj je
> napisu, da je dvakratne velikosti RAM-a, ka ma to
> kako vezo z njim?
Nima. To je swap file, aka virtual memory, nekaj brez cesar windowsi pocepnejo ne glede na to koliko rama je v resnici v masini. Naceloma je poraba rama odvisna od tega kaj pocnes, samo ne pri windowsih :)
Vcasih (ko so masine imele zelo malo rama, recimo 16 mega) je veljalo pravilo da mora biti swapa vsaj dvakrat toliko kot je rama. No, ce imas 512 mega rama, potem swapa ne potrebujes (razen ce se mislis igrati z obdelavo velikanskih rastrskih slik).
jype: Ni res. Cetudi mas 1 GB swap potrebujes!!! Razen ce mislis samo spilat vgrajene igre.
O tem je blo napisano zelo dosti v prejsnjih postih, zato priporocam, da uporabite iskanje po forumu.
O tem je blo napisano zelo dosti v prejsnjih postih, zato priporocam, da uporabite iskanje po forumu.
Heisenberg ::
ok, jaz sem iskal pa nic nasel,
zato bom tukaj vprasal
imam 128 rama - koliksen moram imeti swap file ?
ali naj kar pustim default nastavitve ?
lp
zato bom tukaj vprasal
imam 128 rama - koliksen moram imeti swap file ?
ali naj kar pustim default nastavitve ?
lp
ABX ::
Particije se ne delajo za imet red na HDD za to obstajajo mape.
Drugače tudi jaz glasujem za 3:6:31.
Drugače tudi jaz glasujem za 3:6:31.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izšel TrueCrypt 6.0 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 10328 (5102) | kitara8 |
» | Linux filesystem in particijeOddelek: Operacijski sistemi | 1989 (1716) | BigWhale |
» | Kako optimalno particionirati HD WD Raptor...Oddelek: Pomoč in nasveti | 2118 (1799) | schurda |
» | Pomen odstranjevalne datoteke - swap filea? (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 7004 (5978) | andrej |
» | win2k profešnlOddelek: Pomoč in nasveti | 1269 (1050) | andrej |