Forum » Programska oprema » excel formula
excel formula
mihax00 ::
Problem imam pri čisto preprostem seštevanju celic
namreč podatke imam v splošnem zapisu in sicer:
60,47KB
93,97KB
198,74KB
_________
rad bi jih seštel vendar navadna SUM funkcija vrne rez. 0 ker je notri tudi besedilo
kako to rešiti da bo števila vseeno sešteval brez da celice urejam, spreminjam ... ?
namreč podatke imam v splošnem zapisu in sicer:
60,47KB
93,97KB
198,74KB
_________
rad bi jih seštel vendar navadna SUM funkcija vrne rez. 0 ker je notri tudi besedilo
kako to rešiti da bo števila vseeno sešteval brez da celice urejam, spreminjam ... ?
Midnas ::
Če imaš samo KB, uporabi obliko celice...
Oblika > Celice > Številke >
Označiš po meri in vpišeš 0,00"KB"
Tako bo v celici številka in boš lahko uporabljal računske funkcije.
Ok, nisem opazil, da nočeš spreminjati celic...
Oblika > Celice > Številke >
Označiš po meri in vpišeš 0,00"KB"
Tako bo v celici številka in boš lahko uporabljal računske funkcije.
Ok, nisem opazil, da nočeš spreminjati celic...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Midnas ()
toxius ::
IF(0<FIND("K";A7);VALUE(LEFT(A7;FIND("K";A7)-1));"")
Zgodovina sprememb…
- spremenil: toxius ()
za KB iz stolpca A pobere v stoplec B vrednosti, ki ga lahko tudi kasneje skriješ, tam kjer bodo MB bo vstavila funkcija 0; na koncu pa lahko stolpec B za mb pa samo popravi formulo namesto "K" daj "M" in ti bo ostranil vse MBje, za KBje pa bo dal 0.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: toxius ()
aha mora sem pozabil povedati da v koloni, kjer hočem sešteti vsoto vrednosti KB
so še tudi druge oblike zapisov npr. čas.
Formula ki si jo podal lepo pretvori celico v število in jih tudi sešteje
vendar ker so v koloni še druge oblike se potem ustavi k pride do celice v kateri je čas.
se pravi kolona B v kateri so podatki:
271,80KB
0:00:00
0:00:04
0:01:13
60,47KB
93,97KB
198,74KB
0:00:08
_______
rezultat ki ga pričakujem: 624,98KB
sešteti moram vse celice ki imajo podatek v KB
celice s časom se ignorirajo!
so še tudi druge oblike zapisov npr. čas.
Formula ki si jo podal lepo pretvori celico v število in jih tudi sešteje
vendar ker so v koloni še druge oblike se potem ustavi k pride do celice v kateri je čas.
se pravi kolona B v kateri so podatki:
271,80KB
0:00:00
0:00:04
0:01:13
60,47KB
93,97KB
198,74KB
0:00:08
_______
rezultat ki ga pričakujem: 624,98KB
sešteti moram vse celice ki imajo podatek v KB
celice s časom se ignorirajo!
=IF(ISERROR(0<FIND("K";A5));"";IF(0<FIND("K";A5);VALUE(LEFT(A5;FIND("K";A5)-1));""))
mogoče bi lahko še krajšo kodo spisal ampak ta bo tudi ok
smetko ::
Lahko uporabiš tudi to formulo (za MB ti množi z 1000 vendar lahko to spremeniš v 1024 če to tako rabiš).
=IF(RIGHT(A1;2)="KB";SUBSTITUTE(A1;"KB";"")*1;IF(RIGHT(A1;2)="MB";SUBSTITUTE(A1;"MB";"")*1000;0))
=IF(RIGHT(A1;2)="KB";SUBSTITUTE(A1;"KB";"")*1;IF(RIGHT(A1;2)="MB";SUBSTITUTE(A1;"MB";"")*1000;0))
No comment
Lahko uporabiš tudi to formulo (za MB ti množi z 1000 vendar lahko to spremeniš v 1024 če to tako rabiš).
kaj pa tvoja formula naredi klo je v celici zapisan čas ;)
Če v podatku ni KB oziroma MB vrne vrednost 0 (zadnji parameter).
nice, no sej js sm uporabu value ti si niz pomnožil z ena kar pomeni, da pretvori v številsko vrednost...
js sem šel z leve ti pa z desne lovit nize, je pa priznam tvoja rešitev lepša... no zdej imate 2 odgovora...
ok super formula res deluje ampak to imam zdaj še en korak preden pridem do končnega rezultata.
Rad bi da v enem koraku preveri celoten A stolpec ga pretvori v št.(vajina formula) in sešteje. Nato vrne rezultat: 624,98KB
sam sem probal kr spremenit A1 v A1:A8 sam nekako to ne bo šlo :D
Rad bi da v enem koraku preveri celoten A stolpec ga pretvori v št.(vajina formula) in sešteje. Nato vrne rezultat: 624,98KB
sam sem probal kr spremenit A1 v A1:A8 sam nekako to ne bo šlo :D
TgT ::
A veš zakaj ima celica katero izbereš pikico v desnem spodnjem kotu?
Zato da "raztegneš" tisto formulo(recimo da je to v C stolpecu) vse do C8. Tako dobiš stolpec z rezultati, ki jih pa potem enostavno pač s funkcijo SUM sešteješ v eno celico...
Zato da "raztegneš" tisto formulo(recimo da je to v C stolpecu) vse do C8. Tako dobiš stolpec z rezultati, ki jih pa potem enostavno pač s funkcijo SUM sešteješ v eno celico...
Hit'N'Run
ne ne to sta vseeno dva koraka!!
originalni dokument se ne sme oz. ne more urejat/spreminjat
in tega je veliko zato to ne pride v poštev
TgT ::
urejat/spreminjat
vizualno? narediš nov "sheet/list", tam ustvariš vse potrebno in potegneš podatek/rezultat na primaren(glavni) list v eno celico
Hit'N'Run
ne ne to sta vseeno dva koraka!!
potem pride v poštev samo še macro, ki bo v ozadju označil stolpec in ga predelal ter izračunal SUM...
smetko ::
pa mora se dati to storit tudi brez teh dodatnih korakov :S
To se da storiti, vendar ne brez pisanja makrojev/lastnih funkcij. Vendar ti to odsvetujem, posebno če s tem nimaš izkušenj.
Kje so problemi: Excel zna seštevati samo številke. Ti pa želiš, da ti iz teksta izlušči številko, izloči iz seštevanje še smeti (ure,...)in to samo v enem koraku.
Copy (celice)/paste(celotne kolone) in nato sum po koloni ti vzame manj kot minuto časa, pisanje makroja ti bo vzelo več kot teden dni časa (glede na to da s tem še nimaš izkušenj). So pa ti že predlagali, kako lahko to avtomatiziraš in se jih splača poslušati, pa čeprav je kakšen korak več.
Tako kot v življenju se tudi v excelu, problemi rešujejo po korakih.
No comment
shark_nm ::
Da si malce sposodim temo. Rabil bi pomoč (kakopak). Torej rad bi naredil v excelu formulo tako, da v en stolpec vpisuješ prihodke npr 1000 EUR v drugi stolpec pa odhodke npr 200 preživnima, 100 elektrika... Potem pa v en poseben okenček pa trenutno stanje oz bilanca. Če bi mi kdo kakorkoli pomagal bi se lepo zahvalil. In da Excel ni ravno moj adut ;)
Da si malce sposodim temo. Rabil bi pomoč (kakopak). Torej rad bi naredil v excelu formulo tako, da v en stolpec vpisuješ prihodke npr 1000 EUR v drugi stolpec pa odhodke npr 200 preživnima, 100 elektrika... Potem pa v en poseben okenček pa trenutno stanje oz bilanca. Če bi mi kdo kakorkoli pomagal bi se lepo zahvalil. In da Excel ni ravno moj adut ;)
vse vrednosti prihodke vpisuj normalno (1000, 250, ...) odhodke pa z minusom spredaj... (-500,-300...) nato sešteješ v formuli =SUM(območje celic) in boš dobil bilanco stanja... V orodni vrstici že imaš simbol za SUM, klik na njega in označi z miško območje, potrdi z enter in to je to!
shark_nm ::
hvala lepa...sem naredil tako.
LP
PS: Sem naredil še tako, da kadar je negativno obarva z rdečo...
LP
PS: Sem naredil še tako, da kadar je negativno obarva z rdečo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shark_nm ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pomoč ExcelOddelek: Programska oprema | 6369 (6056) | mk766321 |
» | Excel - seštevanje vrednosti brez upoštevanja besedilaOddelek: Pomoč in nasveti | 7722 (7367) | arnecan1 |
» | excel 2003 - zašita zvezkaOddelek: Programska oprema | 1982 (1772) | jedateruk |
» | Excel in seštevanje/ od. časaOddelek: Programska oprema | 6688 (6554) | ToniT |
» | Butast problem v ExceluOddelek: Programska oprema | 862 (758) | Han |