» »

[težka tema] računalnik zmrzuje

[težka tema] računalnik zmrzuje

barelyLegal ::

Težka tema zato, ker je zelo težko ugotoviti vzroke, če računalnik naključno zmrzuje.
Najprej konfiguracija:
- Windows XP SP3
- intel core 2 duo 3.16ghz
- 3,2 gb RAM
- Asus EAH4850
Če je še kak del opreme relevanten, me prosim opozorite.

Od programske opreme imam:
- VS 2005
- visual web developer 2008 express edition
- MS SQL server 2005
- xampplite (standalone)
- DirectX 9.0c

Opis težave:
imam relativno nov računalnik (star manj kot 10 mescev). Kakšen mesec, dva nazaj sem opazil, da mi na trenutke zamrzne ko sem v windowsih. Ko resetiram, mi ponovno zamrzne, tokrat v roku parih minut (torej najprej n-minut počnem določena opravila, ko mi zamrzne in restartam mi zamrzne v roku ene do dveh minut). Po ponovem restartu dela ok. To se mi je zgodilo samo enkrat 2 meseca nazaj in po tem nisem imel več problemov.
V soboto sem si namestil AGE Reloaded (AGE ReLoaded v2.0 is a server browser for Windows ™ XP/2000, it allows to scan game servers by sending a small piece of code via UDP to the IPort of the server, in order to that, this one response and the incoming event is decoded and parsed). Ne krivim tega programa, mogoče je naklučje, ampak ko sem ga namestil in zagnal še xampp, se mi je čez čas obarvala ikonca za jezik v taskbaru na sivo (namesto standardno windows XP modre). Po parih minutah sem imel kompletno celo vrstico v taskbaru sivo in mi je računalnik zamrznu. Lahko sem samo restartal.
To se mi je zgodilo po tem še 3x istega dne. Razmišljal sem, da bi lahko bilo kaj narobe z xampp, da uporablja mogoče iste porte kot .net, zato sem zamenjal porte iz 80 na 8080 v apache config datoteki znotraj xampp, vendar to ni rešilo problema.
Uninstallal sem AGE Reloaded, ker se mi je začelo to dogajati šele po tem, ko sem namestil omenjeni program. Od takrat nimam več težav s tem, da bi taskbar postal siv in bi mi zamrznilo.
Sem pa opazil potem istega dne kasneje, ko sem gledal en film z VLC player, da mi je zamrznila slika. Sem restartal (tokrat ni zamrznilo ponovno v parih minutah) in sem lahko nadaljeval normalno in pogledal do konca. Istega večera sem pogledal še eno reč, tokrat z BS Playerjem, zopet zamrznilo, zopet restart, ni bilo več problemov.
Potem se mi je pa včeraj zgodilo, da mi je rač. zamrznil, ko sem pisal nekaj na eni forum. Sem restartal, zopet zamrznilo znotraj 2h minut - to se je zgodilo potem še 3x, da sem na koncu ugasnil računalnik čisto. Ko sem ga na novo prižgal, je bilo vse ok.
Zgodilo se je pa še danes, zopet sem gledal nekaj preko BS playerja in mi je zamrznil rač. Sem restartal, je bilo ok. Kasneje mi je rač. zamrznil zopet, ko sem nekaj brskal po spletu, ko sem ga restartal, mi je ob ponovnem zagonu zopet zamrznil.

Kaj sem naredil:
da bi bili driverji grafične krivi dvomim, ker potem bi imel takšne izkušnje že takoj ampak jih nisem imel. Več kot pol leta mi ni zmrzovalo, začelo se je šele 2 meseca nazaj.
Tudi hardware se ne pregreva, screen shot:


Zagnal sem vse možne antivirusnike, rač. je čist (jasno, ne zagnajam čudnih programov, za brskanje uporabljam samo opero).
Zagnal sem CCleaner in rešil nekaj težav z registrom, tudi ni rešilo nič kaj.

Zmankalo mi je že idej, zato me zanimajo vaši nasveti.
Hvala.
Error

blackbfm ::

Format? Če bodo iste težave potem je nekaj s hardwerom.

barelyLegal ::

Jah če bi želel formatirat, bi formatiral in ne bi odpiral teme na forumu. Mene zanima bolj, če je kdo že imel podobne težave oz. če obstaja kak naprednejši event viewer, ker ta od windowsov mi ne prikaže nobenih napak ali warningov.
Error

gor13azd ::

Težko boš to rešil s kakim event viewer-om. Vsekakor bi jaz na tvojem mestu prvo naredil format in se potem sekiral dalje če je res kaj s hardwerom. Drugače pa probaj ram stestirat pa grafo. Mel sem podoben problem ko je računalnik po minuti ali 2 zamrznil v win in je bla kriva grafika. Kolegu pa se je dogajalo da so mu zmrzovali win včasih 1x na mesec včasih pa parkrat na teden in so bli rami fuč - drugače je pc funkcioniral kot da ni ni nič narobe.
Malo verjetno da je imel kdo čisto iste probleme - sam glede na to da praviš da je računalnik čist brez virusov in da se ne pregreva, drivere si že izključil potem še ostane samo hardware pa mogoče če kodeke malo reinstallaš.
gogi

barelyLegal ::

Maš oz. ali obstaja kak program, ko lahko stestiraš rame?
Error

imagodei ::

memtest86 al kako že
- Hoc est qui sumus -

kixs ::

Malo uporabi Search funkcijo, je ze malo morje tem in linkov do programov.

bluefish ::

Memtest za RAM.

barelyLegal ::

ok mislim da je hardwarski problem, ker mi je prejle zamrznu rač. ko sm šou v bios in potem še enkrat ko sm želel na novo instalirat windowse. katera komponenta bi to lahko bila?
Error

bluefish ::

če že v BIOSu, potem lahko plata. Edini način, da jo izločiš pa je, da izločiš ostale komponente. Torej, testiraj RAM, obremeni CPU. Če bodo še vedno težave, potem je plata.
Morda bi pomagala tudi nadgradnja firmwarea, vendar je riskantno, če ti ravno takrat vse skupaj fali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

blackbfm ::

Firmware je že v redu če mu je več kot pol leta delal normalno. Jaz bi začel pri ramu, probaj zagnat komp samo z eno ploščico.

barelyLegal ::

sem, pa je nekako delalo vse ok. potem sem dal drug ram, tudi vse ok. menjaval slote, kombiniral, vse ok, dokler mi ni po 2h urah zamrznalo zopet.
pred kratkim mi je pa restartalo rač. (ni zamrznu čist, kot vedno, ampak prav random restart). Začenjam razmišljat, da bi znal bit napajalnik hin? imam pa 600W. Ne vem če je ravno optimalno za ostalo kombinacijo, ki je opisana v original postu, ampak do zdaj je delalo ok...
imam pa občutek, da če predvajam winamp ali gledam kaj, da mi hitreje zamrzne, kot če samo brskam po spletu in sem na msn :)
Error

RuskiSnajper ::

ram in napajalnik

winamp je kr zahteven ... no vsej tak se ga spomnim kr ... je pa dober tut:D



Za resete je pomoje napajalnik za zmrzovanje pa ram

graficna lahk povzroci zmrzovanje sam te bi vido neko aktvinost u HDD al pa kaj , graficna lahk zmrzne zarat premalo elekrtike kar lahk prelje tud da je napajalnik usega kriv sam nevem prej se resetira ce bi bil napajalnik usaj tak je pri men blo

obremeni ga , pa poslusaj ce zacne kaj piskat u napajalniku tak cudn zvok ki ni podoben nobenemu HDD vrtenju


Povej use o napajalniku , W sploh ni pomenbn (je samo je 600 kr dovol , pa dans si itak noben nebu uzel 350 tak da ...) polek tega novejsa tehnologija dela na majnsi porabi.


pa se kako maticno mas in ram , use podatke

RuskiSnajper ::

mah pozabu , razlozi detailsko kaj se zgodi ko se resetira ... ali se ugasne pa lucka gori , ali se random normalno resetira , kaksni windows errori , se zgodi kaj pred resetom , kaksen zvok ponavljajoci in slika zmrdana(kocke) , al pac nekaj od tega in podobno.

potem se o zmrzovanju; ali je aktivnost HDDja, torej ce tučeš gor po tipkovnici se kaj zasveti , ali pa ce stisnes recimo SLEEP button , ... in ali ce lucka sploh ne gori vec , z sliko> al se ekran ugasne cez nekaj cajta ? , ali zmrzne tako da se enostavno ne odziva , ali ce zmrzne tako da se vidijo neki artefakti in zmrdana slika al pac nekaj ko ne bi smelo bit, ...

ToniT ::

Če računalnik samo zmrzne, je običajno kriv napajalnik.

solatko ::

Imaš navito mašino ali so to normalne nastavitve.

drzni86 ::

Lahko so krive voltaže ramov! Pojdi v bios in naštimaj voltažo ramov iz "auto" na tako kot je privzeta za tvoje rame (poglej na ploščico rama kjer ti piše)!

barelyLegal ::

Voltaža je bila ok, sem preveru. So navadne nastavitve, ni navito nič. Na koncu mi je tolkrat zamrznalo v biosu, da mi je celo vse nastavitve v biosu resetiralo na default.
Pomoje napajalnik ni kriv, ker v tem primeru bi rač. restartalo ali ugasnilo (saj bi zgubil napajanje, podobno, kot če bi ga izklopil iz štroma). Znajo bit res rami krivi, ali pa disk ali pa celo matična. Rač. sem odpelal na servis...
Error

drzni86 ::

ja lej jst mam tud problem z zmrzovanje (še nerešen) in sm poskusil zamenjat že vse razn napajalnika in grafe... tko da pomoje je glih napajalnik krivec! No vsaj v mojem primeru... v tvojem pa so lohk tud drugi ki jih še nisi izloču...

barelyLegal ::

tudi matično si že zamenjal? moj rač je star 5 mesecev, bo 6, vse še pod garancijo in sem nesel raje tja, da ne bi še jaz povzročil kakšne škode
Error

drzni86 ::

ja ne sej si pravilno naredu! Ja matično sm zamenjal dns in je rezultat isti kt prej z tastaro matično, prej sm pa zamenjal še rame in proc pa tud ni nč pomagalo... Mam pa vseen zdej doma komponent za dva solidna računalnika sestavt :D!

solatko ::

drzni86 - torej je vse krivda SW. Naredi sliko sistemskega diska in potem na novo instaliraj. Morda se kakšen gonilnik sesuva, saj sistem je nov, OS pa imaš stari in vprašanje kakšna je kvaliteta teh gonilnikov za stare sisteme. Sem se srečal že s kar nekaj problemi, pri novih konfiguracijah in starem OS.

drzni86 ::

drzni86 - torej je vse krivda SW


hehe... če poskušam navijat vse skupi zmrzne že pred tem ko se naloži OS... Oz. čist odvisno, včasih zmrzne takoj, včasih pridem do biosov, včasih celo do OS!

sam še napajalnik mi ostane ampak me čudi da bi ga sral že pri takih malenkostnih spremembah voltaž oz. frekvence!

barelyLegal ::

a je možno, da so krivi windowsi, da mi zamrzuje? Mislim, upoštevajoč, da mi je zamrzvalo v biosih, pa tudi ko sem bootal iz CDja od winsov mi je med setupom winsov zamrznilo... :) nekako jaz izklučujem SW pri sebi...
Error

blackbfm ::

Če ti pri biosu zmrzne potem je nekaj s hardwerom.

solatko ::

Poglej, če je bios v redu, če so komponente v redu, če si šel z izločevanjem možnih napak po vrsti in je vse O.K., potem je lahko krivec samo še programje ali pust. Če pod če-ji nisi nič naredu, potem naredi najprej to. Izklopi napajalnik, na plošči in grafiki, stisni POWER, restartaj bios - baterijo ven in z kratkim stikom na ležišču baterije izprazni komplet ploščo. Potem vstavi baterijo, še enkrat instaliraj procesor, novo termalno pasto in pravilno postavi hladilnik (morda kakšna nogica ni popolnoma v ležišču), daj notri en RAM, postavi grafično, vse skupaj priklopi in prižgi. Moral bi priti v bios, le tega nastavi in, če dela, ugasni, dodaj DVD in po možnosti prazen hdd in poizkusi, če gre instal. Če bo to vse delalo, dodaj še ostale RAM-e (izklopi napajanje plošče 24 in 8 pin) in če bo prišlo do ponovnih problemov, gre lahko za nesoglasje med ploščo in rami (ne enega bi moralo delat), potem ti preostane še igranje z voltažami Ram-ov in reklamacija. Če se v kakšni fazi pojavi napaka, veš, da je s tistim, kar si pred tem priklopil, nekaj narobe. Ves postopek imaš narejen v eni uri, zraven mej navodila matične, pazi, da boš skozi razelektren in zadeva bi morala uspeti brez servisa - pogoj pa je, da imaš garancijo na komponente.

drzni86 ::

solatko: tema o mojem problemo je na forumu v oddelku navijanje, naslov: razlike v voltaži

Preberi si cel topic pa boš vidu da sm probal že skor vse... plato sm pa dns dobil novo in vse na novo zložil skupi in pristal pri istem problemu kot prej! Zamenjal nism sam še napajalnika in grafe!

solatko ::

Odgovarjamo tudi barelyLegal - kupi rame, ki so deklarirani in sprobani s tvojo MB, zna bit, da se ne ujemajo čisto lepo.

drzni86 ::

a zadnji post je bil namenjen njemu al meni? :D

Ne dej če odgovarjaš meni bi biu hvaležen da napišeš v moj topic (tisti ki sm ga omenu v prejšnjem postu)! Hvala.

solatko ::

Poglej - ta navodila za izločevanje komponent so namenjena vsem s težavami, katerih se ne da takoj odkrit. Za rame je odgovor namenjen tebi.

drzni86 ::

poizkušal z rami: gail, kingston hyperX, OCZ sli, in na koncu sm kupu še dominatorje, ki so 100% kompatibilni in jih najdeš tud na seznamu od plate na asusovi uradni strani!

Poizkušal sem tud vse kar si naštel zgoraj... in še miljon drugih stvari pa še vedno nisem našel rešitve! Jutr zamenjam še napajalnik in po potrebi še grafično in če še to ne bo rešilo problema... Nevem :)

solatko ::

Potem ti pač ni namenjeno, da uporabljaš računalnik, morda so višje sile na delu. Upam, da ti bo uspelo uredit, sicer ti pa še vedno ostane obisk servisa, da ti oni zmečejo skupaj in morda bo zadeva začela celo dobro delat. A zadev nimaš več v garanciji. Daj napiši še celotno konfiguracijo. Pa drugič začni z napajalnikom. Rabiš samo eno nestabilno linijo, pa ti zna delat vraga pa pol.

RuskiSnajper ::

poznam enga frenda

ko mu je strela usekala v bajto , pa v modem pa potem v komp

pozgalo cel komp , napajalnik maticna in procesor /plus graficna


ko je dobu nazaj z garancije , je pisalo popravilo 1000 Eurov ,

Komp je stal 480 na zacetku , bil je kr hiter.

Ko sem mu sel neke igre posodit , ko je dobu nazaj , ni mogu normalno poganjat enake igre kot prej , lag in počasnost

kaj to pomeni , not so vrgli crap , graficno ki je bila pomoje okej zamenjali z slabšo , racunali pa vrednost garancije 1000E ... bigbang

RuskiSnajper ::

jas mam komp za 1150 E , pa u high end ranku tist pa najnizje kaj gre ,tak da vidis da mas u pravih servisih prevare kot tudi u privatnih.

solatko ::

To ni prevara, poglej si temo "reklamacije", ko smo se kregali glede zamenjave komponent ob reklamacijah. Osebno sem zagovarjal, da če imaš odlične komponente, ko računalnik kupiš, moraš tudi v zamenjavo ob reklamaciji dobiti odlične, skoraj vsi pa so trdili, da mora biti po sposobnosti enaka ali boljša, pa če prav ti dajo not crap, ki pa je po "zmogljivostih boljši, kot je bil oriignal".


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 7 zamrzne

Oddelek: Pomoč in nasveti
386606 (6139) ST-777
»

PC zmrzuje

Oddelek: Pomoč in nasveti
161138 (982) premak
»

windows xp se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
92145 (1995) Bostyan007
»

Random zmrzovanje računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
131117 (747) solatko
»

Zamrzovanje !! Pomoč ...

Oddelek: Pomoč in nasveti
141169 (965) ChraseR

Več podobnih tem