» »

PC zmrzuje

PC zmrzuje

premak ::

Gre za težavo pri starejšem domačem računalniku. Uporablja se za internet in pasjanso, tako da bi ga rad brez večjih stroškov spet usposobil, saj hardversko zadošča omenjenim opravilom.

matična: ABIT NF7-S
procesor: AMD Athlon Xp 2500+ mobile
ram: ddr 400mhz 512mb (1GB)
napajalnik: mislim da 350W
sistem: WinXP SP3

Težave so se začele pojavljati že pred nekaj leti, vendar so bili to večinoma osamljeni primeri.
Šlo je za občasno nekajsekundno "zmrzovanje". Računalnik je med delom zamrznil (ni delal samo počasi, ampak se vhodne naprave niso odzivale, hdd je nehal mleti, procesor je ostal na enaki obremenitvi). Napaka se je lahko zgodila kmalu po zagonu, ali pa šele po nekaj urah. Na tak način je rač. potem v razmaku nekaj sekund kontinuirano zmrzoval. Napaka se je ponavljala neodvisno od operacijskega sistema in celo po zamenjavi trdega diska (ki je bil itak za zamenjat). Sklepal sem torej, da gre za HW napako.

Pred kakima dvema tednoma pa je napaka postala pogostejša oz. je računalnik ostal "zamrznjen", tako da je pomagal zgolj reset. Pognal sem Memtest86 v2.01 (boot iz CD-Roma). Po samo 10 minutah je našel okrog 170 napak (ram modul 512mb). Pomislil sem, da gre poleg rama mogoče za matično ploščo ali napajalnik, vendar sem se odločil za nakup rama (modul 1GB). Pri tem ramu memtest ni našel nobene napake oz. je računalnik zopet zmrznil med testom po 15 minutah (števec časa trajanja je ostal na istem, % testa tudi, animacija - utripajoči "+" pa je še naprej utripal). V WinXP je prav tako po nekaj časa zmrznil.

Torej: Ram je očitno bil slab, vendar zgleda da je prisoten še en problem.
Matična? Napajalnik? Kaj tretjega, mogoče procesor?

Hvala za mnenja in pomoč

popster ::

lahko katerakoli naprava zmrzuje, tudi cdrom

Aha. Vendar če je rač. zmrznil tako v Memtestu (boot s CD-roma) kot v WinXP (kjer cd-roma nisem nič uporabljal) lahko to verjetno izločim. Prav tako lahko izločim brezžično PCI mrežno kartico (do katere Memtest ni dostopal).

hojnikb ::

Poglej če ni kej z plato narobe; kaki napihnjeni kondenzatorji ponavad povzročajo zmrzovanje..
#brezpodpisa

Kondenzatorji zgledajo vsi OK.

Zdej laufaš sam z tem novim 1GB, al maš slučajn tega slabga 512 tut noter?
Maš še kak napajalnik,ta bi z tistim za hec probu ?

Za nazanje pa probaj dat procu mal več voltaže (tud če ni navit) mogoč bo pa pomagal.
#brezpodpisa

Not imam sam 1GB, seveda. Stock voltaža in latence. Drugače pa je za proc stock voltaža 1.45, ker je mobile varjanta. Matična pa je sama dala mislim da 1.55, tako da nima smisla višat.
Nadomestnega napajalnika žal nimam.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: premak ()

Bios ma plata tazadn gor ?

Disk maš na Sata al ata portu ?
Z tem sata kontrolerjem naj bi bli afaik neki problemi ..
Probaj če maš kak ata disk dat na ata port, če pomaga; al pa brez diska pa kak live linux distro če bo tist delal..
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Mislim da ne, vendar zakaj bi do takega problema prišlo zarad biosa? V tem trenutku si ga niti ne upam nadgrajevat, da mi vmes vse skupi ne zmrzne, ker lahko potem plato vržem stran.
Disk je na SATA. Je pa 500GB WD. Vendar to zmrzovanje se je dogajalo še s prejšnjim ATA diskom, res pa je da ne v taki meri.
+ Memtest teče neodvisno od diska, tako da rač. ne bi smel takrat zmrznit če bi blo kaj z diskom.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: premak ()

premak je izjavil:

Mislim da ne, vendar zakaj bi do takega problema prišlo zarad biosa? V tem trenutku si ga niti ne upam nadgrajevat, da mi vmes vse skupi ne zmrzne, ker lahko potem plato vržem stran.

Res bios nebi nwm kaj pomagu, razn če mogoče proca prav ne zazna; pač še ena stvar ki jo lahko izkjučiš....

No tak ko si napisu bi blo flashanje res risky .. ;((

Disk maš na Sata al ata portu ?
Z tem sata kontrolerjem naj bi bli afaik neki problemi ..
Probaj če maš kak ata disk dat na ata port, če pomaga; al pa brez diska pa kak live linux distro če bo tist delal..
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Pri vsej stvari se mi zdi čudno, da sta po vsej logiki prisotni 2 napaki naenkrat - ram očitno ni brezhiben če memtest zazna napake, poleg tega pa mašina z novim ramom še zmer zmrzuje.
Je starejši ram potem res slab, če so simptomi z novim še vedno enaki?

ToniT ::

99% gre za slabo napajanje. Zamenjaj napajalnik!

Danes skočim na servis da mi potestirajo napajalnik. Upam da je to to.

MasterKiD ::

Skoči na servis - PS: računalnik je že zelo star tak da res priporočam nakup kakega za 200€ dobiš v big bangu (2 rama) bo vsaj nekaj... 512mb ram je malo preslabo tudi če uporabljaš internet,ker verjetno ti šteka internet... Če pa ni mogoče finančno pa poskusi kaj novega notri nabaviti vsaj da bo 2 rama...

MasterKiD je izjavil:

Skoči na servis - PS: računalnik je že zelo star tak da res priporočam nakup kakega za 200€ dobiš v big bangu (2 rama) bo vsaj nekaj... 512mb ram je malo preslabo tudi če uporabljaš internet,ker verjetno ti šteka internet... Če pa ni mogoče finančno pa poskusi kaj novega notri nabaviti vsaj da bo 2 rama...

OP je lepo povedu da je zamenju ram na 1GB, kar je več ko dovolj za internet.Kišta je čist dost zmogljiva za net (brez kakih hd flash videov)
tak da nakup nove nima smisla, sploh ker želi OP prit skoz z minimalnimi stroški.
#brezpodpisa

miranpozar ::

Čudež je, da ti Abit NF7 plata sploh še deluje! Morate se zavedati, da je življenska doba rač. komponent samo pet let! Po tem času grejo stvari zelo rade k vragu in prav tehle Abitk se lepo spomnem, da niso bile glih nek pojem zanesljivosti (že takrat pred leti, kaj šele danes) - tudi, če kondenzatorji izgledajo OK.
Sicer pa opisu tvojih težav lahko sumim tudi CR2032 baterijo BIOSa! Probaj jo zamenjat.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

Rač. je na servisu, tako da jutri ali v torek izvem kaj je. Verjetno bom res kar nabavil novo konfiguracijo, obdržal bom disk in optično enoto.
@Denis3: Mogoče izgleda 512 malo, vendar računalnik z malo optimizacije poganja WinXp zelo lepo gladko, primerljivo mojemu core i5 s 4GB rama, Win7.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova kišta - bsod

Oddelek: Strojna oprema
442638 (1761) Toomy
»

Blue Screen of Death in čudna napaka

Oddelek: Pomoč in nasveti
181512 (1176) Djz3l3
»