» »

Kak dodelit procesorsko moc programom?

Kak dodelit procesorsko moc programom?

CR ::

OK, naslov topica sm mal nerodn napisu, pa vseen...
Rad bi recimo, da bi mi kak program delu nemoteno, medtem ko bi se mi poganju se kak drug.

Primer:
mam przgan Winamp, pol dam pa kej instalirat al pa kopirat in mi pesem zacne trzat, ne spila vec tekoce. No js bi pa rad, da bi winamp nadaljeval normalno. BTW: mam 384 MB RAM-a.
Pa ni sam Winamp, tud recimo ko pecem kak CD (mam Yamaho 40/10/48 z burnproofom), pa bi bil rad vmes se na internetu, pa mi racunalnik ful steka medtem, ko se CD pece in ne morm normalno bit za compom.

Kak bi se to dal resit? Kak program? Al kej drugga?
Hvala za pomoc!
LP

Binji ::

V win2000 se to da zelo preprosto uredit. Pritsnes ctrl+alt+del, desno kliknes na program v task managerju, nastavis priority
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Gh0st ::

Zelo priporočjivo je, da ko pečeš CD ne delaš POPOLNOMA NIČ DRUGEGA. Pejt se mal razgibat, nared 20 sklec tacajt pa bo...:))

Drugač je pa to kar ti šprašuješ nemogoče. Program ima svoj PID v operacijskem sistemu, ko teče. zadnji proces že po defaultu požre največ resorsov. Sicer pa med peko polno zasedaš IDE kanal, tako da se pri poganjanju drugih programov ustvari ozko podatkovno grlo.

Predstavljaj si tako:
imaš cev, ki lahko prepušča največ 100cm3 vode na sekundo. in če v tej cevi voda teče s polno močjo (100cm3), potem ne moreš spustiti še dodatnih 10cm3. cev je enostavno premajhna za tolikšno količino.

V prihodnosti, ko bomo imeli doma prave MIMD računalnike (Multiple Instruction Multiple Data) bo to možno....:'(
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

CaqKa ::

prioritete se dajo lepo nastavljat v taskmanageru v winxp ali pa w2k. posebej za winampa se da nastvait kar v programu samem neodvisno od OSa: ctrl+p > options > process priority class (jaz mam nastavljeno na realtime).
pa seveda ne moreš kuj tak programu za pečenje cedejov skinit prioritete ker boš cd uničo s tem. res rajši počakaj... ker ko prioritete nastavljaš moreš vedet komu...

andrej ::

danasnji racunalniki in naprave so tako napredne, da ni vec treba it na pir ko peces. To je blo drugace, kot smo meli 1 in 2x CD-R zdaj pa je to cisto brez potrebe. Zdaj lahko jaz na prenosniku snemam 8x, zraven browsam, gledam divx in dela vse hkrati brez zatikanja. Ce pa ze pride do pomanjkanja podatkov pa je tukaj se burnproof.

Skoraj dam roko v ogenj, da se pri CR gre za win9x OS. Pri teh OS-ih je malo drugace, ker niso cisto pravi vecopravilni. CR, uporabljal W2k ali XP in bos to lahko delal hkrati bp. Seveda ce ne bodo gonilniki kaj stekali...

andrej ::

Ghost: kaj si mislil z drugim stavkom?
"Program ima svoj PID v operacijskem sistemu, ko teče. zadnji proces že po defaultu požre največ resorsov"

CaqKa ::

mene bolj ono moti da zadnji proces požere po defaultu največ resourcev... sej pa temu ni tak...

Gh0st ::

PID = Process ID.
V task managerju (ali s komando ps -ax v linuxu:D ) iziše trenutne procese. Zadnji proces na listi, se pravi tisti z največjim PID-om (ponavadi), je program z največjo procesorsko prioriteto, se pravi tisti, ki ternutno teče. Sicer imaš še ogromno nekih servisov v ozadju, ampak to minimalne zadeve, ki včasih sploh ne požirajo CPU moči.
.....
zdej če nimaš nobenih drugih programov aktivnih, potem tečejo samo razni desktop pa filesystem refresherji, razni omrežni servisi in System Idle Process, tudi kašni anti-virusi ali druge monitoring naprave....
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

bastadu ::

Sicer pa, samo da omenim, je ta varainta lepo speljana pri miltiprocesorskih mašincah, kjer lahko vsaki aplikaciji dodeljuješ ali odvzemaš Affinity (dodaš ali odvzameš procesor)... Drugače pa je z zasedanjem IDE kanalov, ki so velikokrat ozko grlo. Zato pa pride tu na pomoč SCSI vodilo, ki ti pa tudi malo popuca prah v denarnici...:D

andrej ::

Ghost, kje si to sploh dobil:
"Zadnji proces na listi, se pravi tisti z največjim PID-om (ponavadi), je program z največjo procesorsko prioriteto, se pravi tisti, ki ternutno teče."

To v NT sistemih NI res. Preveris pa lahko kar sam tak da odpres par programov in opazujes Task Manager.

1. Zadnji kreiran proces nima nujano najvisji PID.
2. Najvecji PID nima nujno najvecjo prioriteto. Prioriteta nima nic skupnega s PID-om. Sploh nista povezana.

CaqKa ::

a nima pid veze s tem kdaj je bil nek proces kreiran in se mu pač takrat takšen pid dodeliv ker je bil prost? in če se ne motim ni pri linuxu čisto nič drugače

CR ::

Ja, res je, WinME mam.
No pa sej recimo ze to mi je ful cudn:
k mam to Yamaho 40/10/48, pa mam v nerotu pod RW sam 4x hitrost mozno, por R pa 36. Pa tud ko dam RW pect (z diska) s stirkratno mi comp ful steka, da je se v explorerju ful problem delat (ka sele kej drugga) pa mam durona 800 pa 384 RAMa, drugi pa pravjo, da lahko brez problemov celo filme gledjo. WTF?!
Ka je to mogoc lahko kej z gonilniki? Js jih namrec za to Yamaho nism nasnel, ker jih preprosto NI!

Zakaj men stvar steka? A b blo lahko kej z master/slave? Al pa kej drugga?

Gh0st ::

andrej:
1. Zadnji kreiran proces nima nujano najvisji PID.
2. Najvecji PID nima nujno najvecjo prioriteto. Prioriteta nima nic skupnega s PID-om. Sploh nista povezana.


Kdaj sem pa jest to reku? Rekel sem, da ima zadnji program najvišji PID in v oklepaju napisal PONAVADI. Pa ne mi rečt da ot ni res. Si že kdaj pognal ps -ax pod Linuxom (če ga maš)? Malo večkrat zaženi tudi Task Manager pa boš videl da je res.

Prioriteta nima nič skupnega s PID-om to je res, kar pa nisem rekel. PID je številka procesa, ki se mu dodeli, ko ga zaženeš...

Skratka:
Program z najvišjo procesorsko prioroteto (GOVORIM PO DEFAULTI -- se pravi nič menjanja prioritet), je ponavadi zadnji, kar pa pomeni da ima LAHKO najvišji PID. Sicer pa bo to tud v večini primerov držalo. Razlika je edino, če imaš pognanih več različnih programov, pa so vsi IDLE.
To potem pomeni, da program z najvišjim PID-om nima nujno najvišje prioritete...


you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

CaqKa ::

Drugač je pa to kar ti šprašuješ nemogoče. Program ima svoj PID v operacijskem sistemu, ko teče. zadnji proces že po defaultu požre največ resorsov. <<< si pa to napisal kar je zelo podobno... in spet ni res

andrej ::

CaqKa: jop. PID se dodeli, ko se proces kreira. Ni nekega tocnega vrstnega reda, ampak se pac vzame ID ki je pac na voljo, tudi ce je manjsi od kaksnega trenutnega PIDa... to se da lepo videt v Task Managerju.

CR: To je kriv tudi OS, ki ni namenjen taksnemu delo. Ce hoces resnicno zaganjat vec programov, pect, filme gledat potem uporabi Windiws 2000/XP.

Ghost:

"Kdaj sem pa jest to reku? Rekel sem, da ima zadnji program najvišji PID in v oklepaju napisal PONAVADI. Pa ne mi rečt da ot ni res. Si že kdaj pognal ps -ax pod Linuxom (če ga maš)? Malo večkrat zaženi tudi Task Manager pa boš videl da je res."
Ce
ok, o definiciji ponavadi bi lahko debatirali. Ce pa dobro pogledas TM in opazujes dogajanje bos vido, da mas v njem en servis, ki ima PID 2016. Vsi programi, ki pa se jih jaz rocno zagnal pa so pod to cifro. In lahko ti zazenem 20 programov (sem) jih in vsi so imeli PID manjsi od 2016. Cisto odvisno od masine do masine.

Kaj mislis s:

"Program z najvišjo procesorsko prioroteto (GOVORIM PO DEFAULTI -- se pravi nič menjanja prioritet), je ponavadi zadnji... "

Kje zadnji? Kak zadnji? A mislis, da je to zadnji zagnan program al kaj?

StratOS ::

Nisi povedal kak OS maš

Da res je NT/2000/XP uporabljajo dodaten sistem pri "ponujanju" procesorskih moči, vendar pa to ne bo nič pripomoglu pekaču, če je računalnik ali disk, hitrost podatkov ...

PID in UID so pač unique ročice (handle) programov

NT/2000/XP uporablja zato aplikacijsko/performance/background opcije zagona aplikacij/servisov, tako da že zagnanim programom lahko dodeliš prioriteto, v tem primeru ti pekač ne bo nič boljše delal (vsaj občutno), kajti problem je v buffer under-runu, po domače izgube podatkov ( prenos od diska/vodil/rama do pomnilnika CDR je prepočasen, pomnilnik CDR-a pa ni tako velik da bi vanj lahko prenbesel celo vsebino,ki jo hočeš speči ), sam veš kaj se potem zgodi

Priporočam uporabo Buffer-Underrun prevention CDR pogonov, ki se mu hitrost pisanja spreminja v odvisnosti od bufferja in podporo za nadaljevanje pisanja z točke prekinitve ( več različnih TradeMark-ov ).

Pri XP/2000/NT je odvisno tudi od system service-ov, ki jih maš zagnanih ( pri 2000 zelo zelo), kako obravnava (scheduling) procese kot programe ali programe, ki tečejo v odzadju, kako porablja spomin ( za aplikacije ali system cache), velikosti cachea ( system pagefile cache , ki temelji na velikosti rama ), različnih dinamičnih vizualnih efektih , ti pa zelo požirajo resourcee, potem od število procesov/serisov, CPU porabe in še mnogih ostalih stvari ... diska, spomina ....
"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: StratOS ()

andrej ::

PID in UID sta cisto razlicno zadevi - ne ju mesat!

CaqKa ::

jaz nimam pid 2016 andrej.. če bi ga pa že imel bi se pa potem prašal če so winsi omejeni na 2016 procesov :)
sej ne da bi mi 2016 programov bilo premalo...

Gh0st ::

andrej:

sori, nisem bil dovolj natančen...
Zadnji na spisku...
sicer je pa to vse brez pomena in smisla.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako ugotoviti vir iz svchost.exe

Oddelek: Informacijska varnost
81401 (1113) Invictus
»

[C] in delo s procesi v Linuxu

Oddelek: Programiranje
132178 (1664) OmegaM
»

ARM bo svojim čipom dodal večnitenje

Oddelek: Novice / Procesorji
257137 (6125) Maxtor2000
»

Pomoč pri ukazih v linuxu

Oddelek: Operacijski sistemi
101395 (1039) brodul
»

Dolocanje prioritete procesov v Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
10890 (769) Brane2

Več podobnih tem