» »

Linus Torvalds: KDE 4 je katastrofa

1
2
3 4

jype ::

R33D3M33R> Jutri pa naj bi izšel 4.2

Bo izšel, ja. Ampak saj veš, kako je to v free software... Verzije bore malo pomenijo. Ko bo to namestilo veliko ljudi, bo prišlo veliko bug reportov. Bugi, ki bodo dovolj moteči, da jih bodo ljudje sami popravili, bodo tudi hitro dobili patche. Do kubuntu 9.04 se bo iteracija tolikokrat ponovila, da bo izdelek vreden dnevne uporabe - prej morda tudi, vendar tega vedeti ne moreš, dokler ne uporabljaš vsaj kak teden, potem je pa ponavadi zelo zoprno jit nazaj na predhodno različico, ker tam novih reči ni.

R33D3M33R ::

Ja že, vendar 4.2 pomeni čez deset tisoč odpravljenih bugov napram 4.1. Že samo med beto 1 in beto 2 so odpravili čez 2 tisoč bugov. Sam tako ali tako ostajam na 3.5 vsaj dokler bom imel v kompu legacy grafično kartico. Ni mi pa všeč v kako smer gredo nekatere KDE aplikacije - recimo Amarok 2, ki je totalen polom!
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

opeter ::

R33D3M33R, kako to misliš? Oblika vmesnika?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

MrStein ::

Matevžk:
Saj pravim, šef se odloči za eno (morda slabšo možnost). Pri odprti kodi bo pa ena niša popravila tako, druga niša pa drugače. Nič ne bo obviselo.

A res ? Torej so tone nerešenih vnosov v bugzilli samo neka fatamorgana ???

Zanimivo je tudi vprašanje "Are you going to say 2009 is the year of the Linux desktop?" v intervjuju. In odgovor.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

arjan_t ::

Raje počakaj, sam že nekaj časa testiram KDE 4.2 beta (kubuntu 9.04) in je vse dokaj nestabilno in z veliko hrošči...


kubuntu paketov niti ne moreš jemati kot neko merilo stabilnosti, nevem kako jim uspe ampak očitno ne znajo skupaj dat stvari da bi stvari delale

Looooooka ::

zakaj linux userji tko radi trdite da ni razkolov?
v zadnjih 2 letih je blo ze nekaj poskusov da bi se vecji distroti skupi zbral pa neki spacal pa ni blo nikol nic od tega.
za zacetek vsak distro uporabla skor svoj package manager.
potem razkol...xfree projekt mogoce...tle tud nikol ni blo nobenih problemov.
potem to da Linus, ki naj bi bil bog in batina spljuva zelo razsirjen windows manager...to tud ni plus.Lahko bi bil tih in rekel da mu je bolj vsec GNOME.s takimi izjavami projektu zihr ne pomaga.
Pa sploh vsak 3 projekt, ki ga takoj ko rata uspesen in proba kj komercialnega nardit da se bo lahko financiral naprej, zapusti polovica developerjev in zacne delat nek svoj fork.
Potem se morjo pa uporabniki s pomocjo magicne kugle odlocit a ma originalni projekt boljso polovico developerjev al je cajt, da tud oni preskocijo na drugo verzijo...ki je pa po moznosti po pol leta vsi nehajo razvijat.Ce majo seveda uporabniki sreco sta se zmer med sabo priblizno kompatibilni in ni tak problem skocit nazaj.
To so te majhne "malenkosti" zarad katerih bo linux vedno capljal za drugimi operacijskimi sistemi kar se tice stevila uporabnikov.
Najmanj kar bi lahko nekdo naredu je da prizna, da je to problem in nehu vse prikazvat kot PLUS.(mamo vsaj svobodo izbire a ne!).
Na konc dneva uporabnika zanima najboljsi izdelek ne 20 forkov, ki ga samo zmedejo.
Again...govorimo o povprecnih(90%) uporabnikih...tisti, ki te pol prasajo "kere Linuxe naj uporabljam".Predn mu razlozis da je Linux brez mnozine in da je razlika samo v distribuciji si ze zgubil 15 minut.Razloz mu pol se zakaj je boljs uporabljat xubuntu namest ubuntu...pa zakaj Linus pljuva po KDE.
Mogoce je clovek mislu te razkole.Just maybe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

arjan_t ::

no naštej par projektov ki ima 20 (dosti) fork-ov

Matevžk ::

A res ? Torej so tone nerešenih vnosov v bugzilli samo neka fatamorgana ???

O tem smo že govorili. Bugi obstajajo, vsi bugi se ne odpravijo, to velja za vsak softver. Samo da so pri odprti kodi tudi bugi javni, pri zaprti kodi se pa te statistike skrivajo.

v zadnjih 2 letih je blo ze nekaj poskusov da bi se vecji distroti skupi zbral pa neki spacal pa ni blo nikol nic od tega.

Kateri poskusi so to bili in česa potem ni bilo? Ne vidim razlogov, da bi se to dogajalo. (Da pa ena distribucija pobere nek program, ki ga je spisala druga distribucija, ker je pač odlično narejen -- to je pa prednost odprte kode.)

potem razkol...xfree projekt mogoce...tle tud nikol ni blo nobenih problemov.

Nekaj različnih filozofij in pristopov, ena je v mainstreamu zmagala, če ti je pa všeč katera od preostalih, boš pa uporabljal tisto. Jasno pa velja, da več uporabnikov pomeni več razvoja in s tem večjo dodelanost.

potem to da Linus, ki naj bi bil bog in batina spljuva zelo razsirjen windows manager...to tud ni plus.Lahko bi bil tih in rekel da mu je bolj vsec GNOME.s takimi izjavami projektu zihr ne pomaga.

Če bi Microsoft zaradi takih izjav izgubil borzno vrednost, to še ne pomeni, da se je s tem vrednost zmanjšala KDE-ju. Linus je podal pošteno kritiko, ki je skorajda bolj letela na distribucije, ki so forsirale (nedodelan) KDE4 kot na sam projekt KDE (morda le zaradi zavajajočega oštevilčevanja verzij).

Pa sploh vsak 3 projekt, ki ga takoj ko rata uspesen in proba kj komercialnega nardit da se bo lahko financiral naprej, zapusti polovica developerjev in zacne delat nek svoj fork.

Primer?

Najmanj kar bi lahko nekdo naredu je da prizna, da je to problem in nehu vse prikazvat kot PLUS.(mamo vsaj svobodo izbire a ne!).

Svoboda izbire JE plus, dokler se vsi držimo standardov (ki SO) in dokler si ne začnemo metati polen pod noge. Kot jih MS meče konkurenci (logično) in uporabnikom (nelogično).

Na konc dneva uporabnika zanima najboljsi izdelek ne 20 forkov, ki ga samo zmedejo.

Najboljše ni najboljše za vse. Če uporaba enega izmed 20 kompatibilnih (standardi!) forkov zahteva samo inštalacijo drugega paketa v repozitoriju (za vsakega pa to vzame pol minute), je v bistvu to OK. Uporabnik si vzame pol ure, da si prebere o prednostih in slabostih enega forka pred drugim, nato pa izbere ustreznega. (Zaradi odprtosti kode se seveda skupne lastnosti teh forkov še vedno lahko ohranjajo in prenašajo.)

Razloz mu pol se zakaj je boljs uporabljat xubuntu namest ubuntu...pa zakaj Linus pljuva po KDE.

Uporabnik, ki mu moraš to razlagati veliko časa, ne rabi razlage. On ti bo rekel -- namesti mi, kar bo najboljše (in razložil, kakšen računalnik ima in kaj počne na njem). Ti boš potem presodil po svojih zmožnostih. Nekomu Windowse, drugemu Ubuntu, tretjemu Xubuntu.
Uporabnik, ki bo pa te razlike hitro dojel, bo pa z veseljem poslušal ali bral o tem, ker bo to HOTEL vedeti, preden karkoli namesti na mašino.
lp, Matevžk

andrej_V ::

Vidim, da se je debata že razvnela :D

Splača se pa prebrati dejanski članek in ne samo slashdot - Linus je povedal predvsem, da mu je Fedora ponudila le GNOME in KDE 4, ne pa KDE 3.5 in pač ni mogel izbrati kaj drugega, saj je bil v tistem trenutku KDE pač nedokončan. Ko bo naredil naslednji upgrade pa bo spet pogledal, kakšno je stanje ...

No, če še kdo ne ve - jutri bomo v Kiberpipi ob 18:00 predstavili KDE 4.2.0
http://www.lugos.si/dogodki/druzenje-ob...
in tole temo bom definitivno obdelal v predstavitvi.
Sicer pa mislim, da to, kar je rekel Linus o KDE 4 sploh ni hudo; glede na to, kako je obdelal GNOME, je njegov komentar zelo mil, skoraj kompliment. >:D
V celi zgodbi so vpleteni trije dejavniki:

  • (pre)optimistični razvijalci z vizijo (...), ki so rabili malo dlje kot so mislili

  • distribucije, ki so to pograbile prehitro

  • uporabniki ki se branijo sprememb


Pa imaš godljo ...

No, tempo razvoja je postal res hud in KDE lepo napreduje. Me zanima, kakšni komentarji bodo padali čez leto dni...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Skatey ()

Smeagol ::

Ne vem kaj sploh jamrate, da je 4.0 zanic. Kje je tukaj problem? A ni koda na voljo? Ponavadi dobi clovek obcutek, da je vse kar rabis koda in vsi problemi so reseni. Ce kaj ne dela kot je treba ali kot bi tebi pasalo, pac popravis, na novo skompajliras in se predno se Mario poslovi, imas 4.0, ki je hiter, dober oh in sploh.

Poldi112 ::

Točno tako. Tisti ki bo rabil pomoč ne bo vedel kaj vse obstaja in ne bo vedel kaj si Linus misli. Niti ga ne bo zanimalo.

Ravno sem spet instaliral en desktop. Hoteli so linux, dobili kubuntu 8.4. Zakaj bi karkoli razlagal in zmedel uporabnika. Daš mu okolje ki ga tudi sam pretežno uporabljaš, tako da takoj veš rešitev za njegov problem, in to je to.

Izbira je pa velik plus. In mene gnome popolnoma nič ne moti (osebno mislim da je zanič, ampak sem vesel da obstaja).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Matevžk ::

@Smeagol: Malo si zgrešil amplitudo problema.

Če jaz kot fizična oseba rabim v nekem programčku neko dodatno funkcijo (ali odpraviti nek manjši problem) -- bom to storil (če mi bo prihranilo veliko časa pri delu s tem programom, npr.).

Če velika organizacija z nekaj 1000 zaposlenimi ugotovi, da je KDE4 prepočasen, vendar bi radi čez 1 mesec migrirali nanj - bo (lahko) alocirala vire in bodo stvari pomagali dokončati.

Če nam je v firmi v kakšnem odprtem produktu kakšna malenkost manjkala, smo jo dopolnili. Veliko raje kot plačali (isti znesek, kot smo ga zapravili za to dopolnitev) za komercialno rešitev -- kjer bi potem ugotovili, da nam manjka nekaj drugega, pa potem ne bi ničesar mogli storiti (razen na kolenih prosili proizvajalca, da nas usliši).

Jasno pa jaz ne bom šel reševat problema, ki je zame prevelik. Res nima smisla.
lp, Matevžk

Smeagol ::

In ce vas kaj moti pri kde 4 ste verjetno ze popravili in dali ven free of charge seveda. Ali pa je na svetu tako malo firm z nekaj 1000 zaposlenimi, ki se jim bi zdelo vredno truda, da bi zadevo na hitrico uredile?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

Matevžk ::

Ja, ker stvar ni kritična. Firme nikoli ne migrirajo prve. Če uporabljajo KDE, uporabljajo KDE3. Takih podvigov se lotiš, če softvera, ki ga uporabljaš, nihče več ne vzdržuje, alternative pa ni, ali pa če želiš funkcijo, ki je drugim drugotnega pomena.

Mi seveda nismo popravili KDE4, ker na strežnikih nimamo namizja, na delovnih postajah pa uporabljamo Windows XP. Zato nas pri KDE4 nič ne moti, pa tudi če bi imeli KDE na delovnih postajah, bi ostali na KDE3 in počakali, da to dokončajo tisti, ki so začeli. In tudi bodo.
lp, Matevžk

JurijTurnsek ::

KDE 4 uporabljam že od vsega začetka in spremljam njegov razvoj na planetkde.org... 4.0 je bil res malo smotan, ampak zaradi njega nisem postal pohabljen... 4.1 je prinesel KDEPIM, več si verjetno težko želiš... Amarok 2 je zelo specifična aplikacija, ki hoče narediti revolucijo in si pri tem ustvarja del popolnega neodobravanja in del oboževalcev... sam sem nekje vmes, ampak ni švoh.

Če berete novice na planetkde.org se zavedate vseh bonbončkov, ki jih vsaka različica KDE 4 prinaša in jih tudi izkoristite... drugače pa ste prepuščeni naključju in iščete kar ste prej našli v KDE 3.5...

A ni to super, da lahko imam Note taker plasmoid na sistemski vrstici in vidim opombe ne glede na to kaj delam? Vsak naj KDE 4 jemlje kot svojo izkušnjo in ugotovi, če ustreza njegovim potrebam - verjetno so zelo drugače od Linusovih.
http://www.slatnaskejta.com

BigWhale ::

Da oba kampa piseta za en qurac kodo.


Tr0n bo tole svojo izjavo seveda podkrepil s cim konkretnim. Sicer se je sam diskreditiral in se proglasil za nekompetentnega v tej debati.

BigWhale ::


potem razkol...xfree projekt mogoce...tle tud nikol ni blo nobenih problemov.


Strike Three! You're out! Ob takih izjavah se pokaze kdo je v resnici poznavalec in kdo ne. Luka se je ravnokar izpisal iz debate. Hvala za sodelovanje.

R33D3M33R ::

R33D3M33R, kako to misliš? Oblika vmesnika?


Meni osebno je postal nepregleden, nepraktičen vse je tako orjaško. Kmalu boš potreboval 30" monitor samo da bo noter sedla ena bedna playlista. Tisti Widgeti na sredini se pa očitno tako ne dajo izklopiti, vsaj meni jih ni hotelo in tako naprej.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

WhiteAngel ::

Pri KDE-ju se je zgodil zanimiv fenomen - Razlika med Qt3 in Qt4 je svetlobno leto in še malo. Zato so morali celoten KDE praktično prepisati na novo. Problem, ki se pojavi (Vista imela istega, Gnome in OOo ga bosta verjetno še imela, FF je še malce premajhen) je, *kdaj* izdati finalno verzijo nove veje. Kajti v trenutku, ko ti izdaš rewrite milijon in še malo vrstic kode, se bo usulo ravno toliko bugreportov. Seveda testirajo razvijalci sproti in nekateri uporabniki, ampak kritične mase ne dosežeš.

In očitno še nismo našli pravega recepta - enake probleme imajo tudi veliki ob izidu M$ Vista in Office 2007, Apple z Leopardom itd. Enostavno ne moreš nadaljevati trenda neke stabilnosti, če prepišeš velik kos produkta ali njegove jedrne dele (to pa seveda moraš narediti od časa do časa). In ohranjati neko konsistentnost in stabilnost je vedno teže - to tudi Linus opozarja.

Aja, se vidimo jutri v Kiberpipi! :)

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

zakaj linux userji tko radi trdite da ni razkolov?
v zadnjih 2 letih je blo ze nekaj poskusov da bi se vecji distroti skupi zbral pa neki spacal pa ni blo nikol nic od tega.
za zacetek vsak distro uporabla skor svoj package manager.
potem razkol...xfree projekt mogoce...tle tud nikol ni blo nobenih problemov.
potem to da Linus, ki naj bi bil bog in batina spljuva zelo razsirjen windows manager...to tud ni plus.Lahko bi bil tih in rekel da mu je bolj vsec GNOME.s takimi izjavami projektu zihr ne pomaga.


Preprosto: uporabniki Linuxa nismo fašisti, nacisti ali "zgolj" ljubitelji avtoritarnih režimov. Uporabniki Linuxa mislimo s svojo glavo. V okolju Linux se krešejo ideje in deluje prosti trg. Zmaga naj najboljši.
sudo poweroff

driver_x ::

Preprosto: uporabniki Linuxa nismo fašisti, nacisti ali "zgolj" ljubitelji avtoritarnih režimov. Uporabniki Linuxa mislimo s svojo glavo. V okolju Linux se krešejo ideje in deluje prosti trg. Zmaga naj najboljši.


Dobro povedano. Možnost izbire je tista, ki jo uporabniki Linuxa cenimo. Sicer smo pa ravno danes 27.1., ko izide KDE 4.2.0. Beta že nekaj časa deluje stabilno, saj jo uporabljam v službi. 4.2 prinaša res velik napredek, tudi oblikovno. Le tako naprej.

BigWhale ::

In očitno še nismo našli pravega recepta - enake probleme imajo tudi veliki ob izidu M$ Vista in Office 2007, Apple z Leopardom itd. Enostavno ne moreš nadaljevati trenda neke stabilnosti, če prepišeš velik kos produkta ali njegove jedrne dele (to pa seveda moraš narediti od časa do časa). In ohranjati neko konsistentnost in stabilnost je vedno teže - to tudi Linus opozarja.

Aja, se vidimo jutri v Kiberpipi! :)


Tak recept je, vsaj zaenkrat, nemogoc. Regression testi, unit testi, v teh primerih ne pomagajo. Prepisel tako velik del produkta, da moras tudi teste napisati na novo. Isto so avtomatski testi graficnih vmesnikov se bolj tako-tako. Dolocene stvari lahko potestiras, vsega ne mores.

Tisto kar pa razvijalci sami testirajo je pa neslana sala. Kjerkoli. Primeren testni oddelek bi bil nekaj tisoc testerjev na enega razvijalca. Nemogoce izvedljivo v kateremkoli zaprtem sistemu. Se 'open beta' program ne pokrije tega.

[BISI] ::

Najboljše ni najboljše za vse. Če uporaba enega izmed 20 kompatibilnih (standardi!) forkov zahteva samo inštalacijo drugega paketa v repozitoriju (za vsakega pa to vzame pol minute), je v bistvu to OK. Uporabnik si vzame pol ure, da si prebere o prednostih in slabostih enega forka pred drugim, nato pa izbere ustreznega. (Zaradi odprtosti kode se seveda skupne lastnosti teh forkov še vedno lahko ohranjajo in prenašajo.)


Forki so ena izmed najzanimivejsih stvari v odprtokodnem svetu, a vseeno ima Loo...ooka pri poudarjanju pretiranega forkanja prav. Ce nastane fork kot eksperiment in ponuja neko zanimivo funkcionalnost, ki bi morda lahko dozivela vkljucitev v forkan program, ali pa nadaljuje razvoj nekega odmrlega programa, je fork dobrodosel in celo zazelen. Po drugi strani pa je ponujanje/reklamiranje forkov "uporabniku" (ah ja, ta nas uporabnik) najmanj neodgovorno, ce ne se kaj hujsega.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

borchi ::

90% vas ne zna 5 forkov naštet... kaj šele, da bi to bil problem.
l'jga

pecorin ::

problem(- za uporabnika) z veliko forki odlicno resujejo distribucije. vsaj za uporabnika, ki hoce linux uporabljati za namizje in ga ne zanima prevec kako deluje spodaj.

distribucije so vmesni clen med razvijalci posameznih programov in uporabnikom. razvijalci distribucije se odlocijo kaj je najboljse za uporabnika. ker verjetno vedo nekaj stvari o linuxu, ce ustvarjajo distribucijo, se najveckrat pravilno odlocijo. ce pa se ne, pa lahko v naslednji verziji spremenijo in integrirajo drug paket.

obstajajo pa seveda distribucije za zelo razlicne namene uporabe. server, namizje, cisto male, velikanske, kjer je vkljuceno vse kar potrebuje manjse mesto, live, itd. itd.
vsak lahko testira razlicne, dokler ne najde prave. lahko si izbere tako pri kateri mu ne bo treba vedeti nic kaj dosti o linuxu ali pa tako, kjer bo lahko spremenil vsako vrstico kode.

distribucije zmagajo.

BigWhale ::

90% vas ne zna 5 forkov naštet... kaj šele, da bi to bil problem.


S tem, da se cisto vsak fork ne bo uposteval kot veljaven. Koga briga ce se je iz xdvi2ps naredil fork treh takih programov.

poweroff ::

No, nasprotniki Linuxa ne znajo naštet niti enega forka. Jim bom pomagal: http://go-oo.org/.

Zdaj pa povejte ali je to problem. Pa seveda - čakamo še, da boste našli vsaj štiri. Glede na to, da se tako spoznate na Linux verjetno ne bo težko... :D
sudo poweroff

MrStein ::

pecorin:
distribucije zmagajo.

Hecno, v intervjuju pa je ravno distro kriv.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Poldi112 ::

Lepo si tole vzel iz konteksta.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

[BISI] ::

Iceweasel, Icedove, Iceape, Iceowl. Prepricajte me, da doticni ne predstavljajo problema. Recimo, da stejemo te stiri projekte kot en fork, ker je govora o zelo sorodnih stvareh.

Drugi fork s problemi je Iron.

Tretji fork (ceprav bi lahko bil se cetrti, peti...) s problemi so "optimizirane" verzije programov (ponavadi build flagi, itd.).

Cetrti fork (ceprav bi lahko bil se peti, sesti...) s problemi so izpeljanke brskalniskih motorckov Webkit, Gecko, Trident (jah, saj zaprtokodni programi niso imuni proti forkom... Trident je tako ali tako v osnovi fork).

Peti fork (recimo, da ga zajamemo kot celoto) s problemi (naceloma manjsimi) so razni plugini in razsiritve za programe.

In tako naprej. Obstajajo seveda stevilni forki, ki niso problematicni v taksni meri kot zgoraj nasteti. Matthai navaja go-oo, pa ubuntu, pa tudi stevilni urejevalniki, ki uporabljajo rahlo poforkano scintillo. Pa se mnogo je neproblematicnih forkov - sploh pa so forki neproblematicni, dokler se jih ne zacne ponujati vsepovprek.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

jype ::

Iceanything niso forki, samo drugo ime imajo, ker so Fireanything imena registrirane blagovne znamke (and debian can't have that).

Poldi112 ::

>Tretji fork (ceprav bi lahko bil se cetrti, peti...) s problemi so "optimizirane" verzije programov (ponavadi build flagi, itd.).

Kako lahko povežeš build flag in fork??? Saj imata oba isto kodo.


>Peti fork (recimo, da ga zajamemo kot celoto) s problemi (naceloma manjsimi) so razni plugini in razsiritve za programe.

Pa ti nisi resen.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

[BISI] ::

No, no. :) Nimajo le drugega imena, ampak imajo tudi drugacen branding, imajo tudi svoje patche (kar je bila do pred kratkim praksa v vseh distribucijah - v zadnjem letu ali dveh sta se prilagodili novim pravilom Fedora in Ubuntu) in nimajo nikakrsne podpore izvornega programa.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

[BISI] ::

Poldi112: Napisal sem _ponavadi_. Pa cetudi je le build flag, program lahko deluje drugace kot uradna razlicica. "Drugace" ima velikokrat negativen prizvok. Zame so taksne izdaje forki, sicer v sirsem pomenu besede, ampak vendarle.

Glede forkov pluginov in razsiritev - zakaj nisem resen?
And then I saw her face... Mozilla Firefox

pecorin ::

pecorin:

distribucije zmagajo.


Hecno, v intervjuju pa je ravno distro kriv.


ja, vkljucevanje kde 4.0 kot default kde(namesto 3.5), v nekatere distribucije je bila napaka. to se zdaj ze lepo vidi. tu se ne bom prepiral :)

jype ::

Kubuntu 8.04 LTS je še vedno distribucija, ki omogoča udobno delo s KDE.

Ko pride ven 9.04, bom pa bržkone tudi svoje "službene" računalnike nadgradil.

jeronimus ::

Žal Kubuntu 8.04 nima LTS oznake.
Imam doma pa ni oznake LTS gor, je samo za Ubuntu 8.04

jype ::

Imaš prav - kubuntu ni LTS. "Podprt" je samo še slabo leto dni. No, to je vsekakor dovolj, da udobno migriramo na 9.04.

Poldi112 ::

Evo, da vidiš kaj pomeni fork:
In software engineering, a project fork happens when developers take a copy of source code from one software package and start independent development on it, creating a distinct piece of software.

To da imaš različne add-on-e v firefox-u še ne pomeni, da imaš fork. Ali če si sam prevedeš program z drugačnimi nastavitvami pri prevajalniku. Daleč od tega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

driver_x ::

Fork je nekaj, kjer se razvoj razdeli in nato poteka ločeno. Izgleda da so za nekatere forki že različne verzije istega paketa ....

CaqKa ::

sodipodi -> inkscape.
samo k zmešnjavi je peljalo. še vedno pa ni kvaliteten izdelek.

virtualdub -> virtualdub mod.

mozilla -> novi netscape -> mozilla suite -> firefork + cela vrsta malih browserčkov.

CaqKa ::

Fork je nekaj, kjer se razvoj razdeli in nato poteka ločeno. Izgleda da so za nekatere forki že različne verzije istega paketa ....

briga mene kak ti to tehnično opredeliš.
mene kot uporabnika moti to da imam x verzij pri kateri nevem kje sem in zakaj je neka boljša od druge in zakaj so nekaj kar naenkrat nehali delat. to mi potem začne smrdet.

jaz sem janez iz spodnjega dupleka in bi rad gledal internet/pisal dokument/ ali pa risal.
nea tega kapiške?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

MrStein ::

Devi ne vedo kaj je "uporabnik". Žal.
(sicer ne vsi , a večina)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

[BISI] ::

Da me ne bo se kdo obesil danes na Slo-techu... Naj razlozim.

Verjamem, da se moje pisanje ne sklada z definicijo forka. Tehnicno gledano sem zagotovo sfalil, s strani uporabnika nekega programa pa ne ravno. Zame je "fork" vsak program, ki deluje drugace od izvirnika - lahko pa temu recemo fork ali pa program, ki deluje drugace od izvirnika, ali kako drugace.

...in to je tudi CaqKa napisal v popravku.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

[BISI] ::

To da imaš različne add-on-e v firefox-u še ne pomeni, da imaš fork.


Morda sem bil nejasen... Mislil sem, da so razsiritve in plugini forkani in ne da imas forkan Firefox, ko jim dodas neko razsiritev ali plugin. Tudi sldnje mi ni vsec, ampak ne bom se tega vpletal v to debato.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

Poldi112 ::

>mene kot uporabnika moti to da imam x verzij pri kateri nevem kje sem in zakaj je neka boljša od druge in zakaj so nekaj kar naenkrat nehali delat. to mi potem začne smrdet.

Kar na tvojih primerih:

Uporabljaj firefox in pozabi na vse ostalo. Ne vem zakaj te moti da obstajajo. Netscape je za nostalgike, suite pa za tiste ki se jim zdi da je pametno imeti mail, www in newsgroup (?) združene v enem programu.

Sodipodi je efektivno mrtev. Na Inkscape lahko gledaš kot na naslednika.

Za virtual dub mod sem pa pogledal na wiki in je efektivno virtual dob z par dodatnimi kodeki. Nič pretresljivega, da zaradi tega ne bi spal. Ali rabil pol dneva da bi naštudiral, kateri je bolj primeren zame.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Poldi112 ::

>Zame je "fork" vsak program, ki deluje drugace od izvirnika - lahko pa temu recemo fork ali pa program, ki deluje drugace od izvirnika, ali kako drugace.

Torej je slovenska verzija winxp fork originala? Winxp fork win vista? Amarok s podporo za ogg fork amarok-a brez podpore, kljub temu da sta kar se mp3-jev tiče identična?

Predlagam ti da si najdeš eno drugo besedo za to kar ti opisuješ. Ker fork to zagotovo ni, in če praviš temu fork samo ustvarjaš zmedo. Drugače se pa strinjam s tabo (beseda strinjam zame pomeni, da se motiš :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

[BISI] ::

Ne vem, zakaj bi bile lokalizirane verzije programov ali operacijskih sistemov forki? A delujejo drugace od izvirnikov? Zame to niso forki. Podobno velja za naslednji primer, ceprav tezko sodim, ker sta pac oba primera zaprtokodna (vcasih se zacne podpora RTL jezikom s forki).

Je pa zanimiv primer Amaroka z oggom ali brez. Dokler je vse ostalo razen podpore ogga identicno, ne vidim problema. Pac ni fork, ampak je Amarok z dodatkom ali pluginom ali razsiritvijo. Problem pa je v tem, ce dozivi Amarok brez ogga popravek, tisti z oggom pa ne.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

noraguta ::

ja kde je zanič , to ve celo linus , kaj tukaj eni trapi silite čez zid da je vredu?????? ata štrumf niti ne pravi da ni več daleč!
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Bistri007 ::

Fork so vilice.
Najprej je eden, potem iz tega nastaneta dva.

Če sta sedaj dva ločena sistema za commit sprememb, prej je bil pa samo eden - je to fork, drugače ni.

Pravkar izšel novi KDE 4.2.0 :D
Samo za RedHat/Fedora še ni binariev...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vse najboljše, Linux!

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4917901 (14720) Kenpachi
»

Linux 3.0 prestavljen zaradi redkega hrošča

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4610703 (8183) driver_x
»

Google odgovarja Microsoftu

Oddelek: Novice / Brskalniki
183958 (2921) Poldi112
»

Primerjava operacijskih sistemov

Oddelek: Operacijski sistemi
64466 (4316) ;-)
»

Gnome ali KDE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
799646 (4359) Kostko

Več podobnih tem