» »

Vodni žig

Vodni žig

6500 ::

Živjo,

zanima me če ima kdo izkušnje s 'tiskanjem' vodnega žiga (watermark) ampak ne v takšni obliki kot ti ga ponudijo razni Wordi ampak tako natisnjenega kot je na denarju (bankovci) in določenih vrednostnih papirjih. Videti se more seveda le ko list pogledaš pod močno svetlobo.

Zaenkrat me zanima s kakšno tehniko tiskanja se sploh naredi to. Offset ali digitalni tisk (laser ali inkjet)?

Gre se zato, da bi rad na naše vrednostne 'bone' naredil nekakšen security feature proti zlorabam.

Lep pozdrav

Okapi ::

Pravi vodni tisk se naredi med proizvodnjo papirja. Kasneje ne moreš več.

O.

6500 ::

Torej sedaj v tem primeru pridejo samo 'imitacije' vodnega žiga? Torej da bi predno gredo listi v tisk na njih natisnil nekakšen vodni žig dejansko zelo slabo vidno sliko. Ali obstaja kakšna druga podobna tehnika za to?

Okapi ::

IMHO ne bi nič pridobil, če bi prej na liste kaj tiskal. Če kaj tiskaš s slabo vidno sliko, lahko to natisnejo tudi v tiskarni, ko pač tiskajo te bone (in to verjetno bolje, kot bi to naredil sam). Sicer pa vprašaj v tiskarno, kaj znajo narediti. Morda lahko uporabijo kakšno "metalic" barvo, ki je ni mogoče dobro fotokopirati ali odtisniti z domačim tiskalnikom.

O.

Meizu ::

Kaj komplicirate folk, lol.

Vedno se tako dela glej, mam izkušnje s tem.
Če hočeš neko stvar zaščitit, enostavno daš neko štampilko si narest unikat, ki ima tisto črnilo ki je videt samo pod UV svetlobo. In to je to.

Okapi ::

Tako štempiljko si lahko da naredit vsak.

Kar me je spomnilo na dobre stare čase, ko smo ponarejali dnevne karte za Krvavec. Na njih je bil namreč samo čisto navaden odtisnjen datum z najbolj navadno štempiljko, ki si jo lahko kupil v vsaki papirnici. Z dobro ohranjene stare karte si z zobotrebcem, pomočenim v varekino, previdno zbrisal stari datum, čez odtisnil novega in stvar je bila urejena:-)

O.

Meizu ::

Ja in? Vzorec ki ga boš pa ti imel bo pa en in edini za tisti večer al kar pač je. Sej tudi tisto slikco se da lepo ponaredit...

netanyahu ::

Če je tehnično izvedljivo, bi bila najbolj enostavna rešitev po principu mobi kartic.
Na vse izdane bone natisneš dovolj dolg naključen niz in ga hkrati shraniš v bazo. Pri unovčiti pa preveriš ali niz obstaja v bazi.

alexa-lol ::

kaj pa če bi tak papir kupili..sam ne vem kaj je s ceno..vrjetno je kar visoka.... pomoje glede ponarejevanja bi blo pa najbols ce bi dal tist s pisavo ki se vidi pod ultra vijolično svetlobo :)

darkolord ::

Najlažje (če se tiska v tiskarni) je kakšna živa/fluorescentna (nemogoče za sprintat na navadnem tiskalniku) in/ali zlata barva. Nalepke za LPP so lep primer.

Karen ::

Vodni tisk se dela tako, da naredijo v papirnici posebna sita (že izdelava le teh stane nekaj tisoč eur, ker so pač matrice), s pomočjo katerih potem naredijo vodni tisk. Potem je pa še fora v razrezu (ali je vzorec kontinuiran in se pač reže papir kot se ali mora biti vodni tisk pozicioniran na listu - seveda spet težje oz. dražje). Pokliči v Radečepapir - ti so edini ki imajo to pri nas - mogoče imajo kakšne omejene serije kakega papirja z določenim vodnim tiskom naprodaj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako nastaviti velikost slike v pdf formatu?

Oddelek: Pomoč in nasveti
171552 (1235) opeter
»

Diplomska naloga

Oddelek: Šola
336606 (5187) technolog
»

Originalnost bankovca (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6110019 (8343) Martin Krpan
»

Tiskalnik z papirjem neskončne dolžine? Mi res ostane samo iglični?

Oddelek: Kaj kupiti
223159 (2562) Popcek
»

kako zaščititi slike pred kopiranjem ?

Oddelek: Izdelava spletišč
132448 (2124) Loki

Več podobnih tem