» »

Problem z Fostex mešalno mizo?

Problem z Fostex mešalno mizo?

cucolino ::

Pozdravljeni.
Imam mešalno mizo proizvajalca Fostex. Gre za studijsko snemalno mešalno mizo, ki je ravna, ima LED VU-meter za 4 aux vhode ter glavni master izhod [ločeni Levi ter Desni].
Moj model je 1240, gre pa le za malo krajši model od 1840, 1240 ima namreč 12 vhodov, medtem ko jih 1840 premore kar 18. Neglede na vse pa sta mešalni mizi popolnoma identični, saj bi ju lahko podaljšali do toliko vhodov, kolikor bi nam jih samo napajanje dopuščalo [vhodne plošče so ločene po 6 in 6 vhodnih kanalov, na vsakih 6 so prirejeni priključki za naslednjo enako ploščo...].

Mešalna miza je bila po nekaj letih hranjenja v stričevi garaži, uporabljena prvič leto in pol nazaj. Od takrat je bila skoraj stalno v uporabi, nato pa smo na generalki ene od prireditevmaja letos ugotovili, da se mešalna miza ne odziva.
V glavnem gre za problem pri izhodu zvoka, in sicer ne deluje noben od izhodov, ne stereo output, ne monitor output, ne aux group output. Prav tako se ob priklopu na omenjene izhode ne zasliši niti najmanjšega šuma, niti ob vklopu ali izklopu napajalnika mešalne mize, medtem ko se iz Phones izhoda sliši tisti šum, ki nam pač da vedeti, da je naprava vključena, prav tako naredi manjši pok ob vklopu in izklopu napajalnika, pa vendar se ne sliši vhodnega signala iz nobenega od 12 vhodov.
Možnost, da bi šli vsi vhodi hkrati je zanemarljivo majhna, le malce večja je ta, da bi šli obe vhodni plošči [2x6vhodov]. Zato sem se osredotočil na končno ploščo, v to me je namreč dokončno prepričalo dejstvo, da se niti VU-meter ne zmakne, oz, sploh ne zažari. Ker so na tej končni plošči tudi 4 aux vhodi, ločeni 4 kompletki potenciometrov za vsakega od njih, ter tudi 4 aux izhodi, ki peljejo mimo VU-metra, so torej auxi odvisni zgolj od te plošče, in ker niti ti ne delujejo, tudi na VU-metru ne, je gotovo napaka tu.
Napako sem iskal le na tej plošči, a vendar neuspešno, meritve so namreč pokazale, da tok teče skozi celotno vezje neprekinjeno, tudi skozi vse čipe, torej slednji gotovo niso odpovedali.

Pa še to, če bo mogoče komu v pomoč: Power led na mešalni mizi sveti, odziva se tudi ''Solo/PFL'' led, od vklopu solo ali pfl gumba na kateremkoli od vhodov, na vsakem vhodu delujejo tudi vse led diode Solo, PFL in Mute, ob vklopu le-teh funkcij, tako da z napajalnikom ni težav [tudi ta je bil merjen in je brez napak].

Zanima me, če ima kdo kakšno idejo na kaj naj se osredotočim, kje naj iščem napako, in prosim za mnenje, ki je zelo zaželjeno. Vnaprej se vsem odgovorom zahvaljujem,

L.p. Marko

Spajky ::

Lahko je kaki hladni lot na vezji, ali konektorju med ploščami ali kaj podobnega, malo popdrmaj stvari, če bo pomagalo ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Azrael ::

Če ne pomaga kar je napisal Spajky, nujno! rabiš shemo in signal injektor in ali signal traser, da ugotoviš, kje se signal izgubi. Merjenje napetosti pogosto v takih primerih ni dovolj, saj so lahko na nekem integriranem vezju povsem korektne napetosti, integrirano vezje pa je pokvarjeno, vendar se niti ne pregreva.
Nekoč je bil Slo-tech.

cucolino ::

Hladni spoj... mocno dvomim, mislim.. res bi se mi zdelo cudno ce bi se zdaj pokazal hladni spoj, pa je do sedaj delovalo brez problema...
na konektorje se pa nisem niti osredotocil, gled na to da so res cisti kot bi ravno prisli iz trgovine... bom preveril tudi to, hvala, spajky.

Azrael.. shemo sem iskal povsod, pa se je ne in ne dobi...
nasel sem edino to http://www.fostexusa.com/support/pdf/fo... , na 21 strani je block diagram, ki prikazuje mmaster ter input vezje [input je narisano samo za en vhod, ampak to nima velike zveze], ampak to ni lih nevemkako v pomoc. ''signal injektor in ali signal traser'', hm... kje bi pa upal tole dobit? x) Mislim, da mi take reci vsak ravno ne bo posodil, glede na to da pa sem iz Nove Gorice, to pomeni da je ta ''vsak'' tukaj najvec 3 majstri...
Pa je res šansa, da elektronika iz leta 1985 ne deluje in se obnaša popolnoma normalno? :)

Zaenkrat čakam odgovor iz podjetja Fostex, in upam da mi bodo odgovorili z vsaj moznim problemom, če mi že sheme ne bodo posredovali... ponavadi jo podjetja namreč nočejo poslati...
Tudi tebi hvala, Azrael... ko ugotovim kaj novega, bom dopisal.

L.p. Marko

Azrael ::

Signal injektor/traser sta dva zelo enstavna inštrumenta, včasih kombinirana ali kot ločeni enoti. Narediš jih lahko sam, ali kupiš (običajno dražje). Pogosto je vse skupaj stlačeno v ohišje flumastra. Nekaj linkov za lažjo predstavo:

Signal Tracer and Injector
Drug način
Opis (Fig. 11)

Za shemo, brez nje bo težko, telo težko. Na spetu je nekaj trgovcev s shemami teh naprav. Ni poceni, vendar, če meniš, da je napravo smiselno popraviti, se nakup vsekakor splača, če sheme ne dobiš kako drugače.

Kolega je tako kupil popolno servisno dokumentacijo za sintesizer, plačal baje več, kot je dal za inštrument, toda sedaj ima brezhibno napravo, ki je prej samo šla iz rok v roke, vedno bolj pokvarjena in je bila, ko jo je dobil, nedelujoča in nekompletna, saj je nekdo polotal ven nekaj elementov, za katere brez sheme nihče ni vedel kaj so.
Nekoč je bil Slo-tech.

cucolino ::

Hvala za obrazlozitev in linke. :)
Brez sheme bo gotovo to težko, pa vendar tudi z njo, če ne pridem do dejstva, kje se stvar ustavi. Razen če se seveda lotim menjave vseh elementov na master plosci, kar pa sicer tudi nebi bilo tako tezko. Jutri bom malce poslikal plosco kako izgleda, pa dal gor, da vidis, da dejansko niti ni toliko elementov. Polovica jih je namrec po 4x klonirana, za aux kontrolerje, ki so speljani vhodi in izhodu na master plosci. Vendar zna bit malce drugacen problem tukaj, in sicer da takih elementov ne dobim vec, moral bi poiskati najustreznejse, ki so na voljo.
V glavnem sem pa danes se nekaj zasledil, no. Zvok nekako prodre do izhoda, vendar z glasnostjo, ki ji niti ne moremo reci glasnost.
S svojim 25w kitarskim ojacevalcem, ki ima seveda predojacevalec, sem na maximalnem volumnu uspel dobiti ven neskoncno stevilo sumov, pa vendar sem uspel slisati sledi komada, ki sem ga predvajal iz mp3 playerja v mesalno mizo. Res da ga nisem prepoznal, ampak sem moral pogledati za naslov, ampak dejstvo je, da se je nek minimum slisal ven. Ker pa tudi auxi ne delujejo (niti aux in ter potem aux out v ojacevalec), je nekaj narobe na plosci ze pred samim koncnim izhodom ter potenciometrom. Tako da...
V glavnem pa hvala za linke zgoraj, bom probal kaj skupaj skombinirati pa ugotoviti do kam gre sled.
Pa se to.... ce torej nekaj mikrowatov pride ven, [vhod je namrec bil na max], je vec kot verjetno, da gre za mrtev element oz. cip? Do sedaj nisem se popolnoma nic delal z vezji, ki se uporabljajo pri zvoku, ampak bolj za razne regulacije, kontrolerje, displaye... od tu vem, da navaden BC preklopni tranzistor spusti skozi zelo majhen signal, ce se ga zakuri.

Azrael ::

Objavi slike.

Glede čiperaja, mogoče sploh ni panike, saj se pogosto za take namene uporabljajo operacijski ojačevalniki, to pa se še dobi, čeprav mogoče ne pod isto oznako, toda z enakimi ali boljšimi karakteristikami in tudi razpored priključkov zna biti enak.

Prepiši še oznake.na chipih, pa bomo videli kaj je možno storiti tu.

Namreč če veš čemu služi kateri pin na chipu, je diagnostika zelo olajšana. Če s signal injektorjem ugotoviš. da signal gre naprej od izhoda chipa, če pa signal priklopiš na njegov vhod pa signala ni, je problem v tem chipu ali okoliških elementih. Obratno pa ugotavljaš s signal traserjem.
Nekoč je bil Slo-tech.

cucolino ::

Pozdravljen spet.
Se opravicujem ker se vceraj nisem oglasil s slikami in situacijo, pa vendar.. siol je siol... in siol navadno ko ga potrebujes NE deluje :/
no ja, kakorkoli ze..
sporociti sem vama hotel, da sem stvar dejansko uspel resiti.
Nisem ravno gradil tracerja, sem se pa sprehajal z slusalkami po vezju, ter sledil signalu. Vedno znova se je ustavilo pri tistih čipih, tako da sem se zelo cudil zakaj ravno tam.
Pa je danes prislo na dan, kaj je narobe. V napajalniku, [ta je pri tej mesalni velik 8x8x18cm] je bila ena od 4 varovalk crknjena,... Glede na to, da se ni sama po sebi strgala nit, saj je od sredine proti koncema varovalke videt bunkici, torej je zakurjena. Zakaj se je to zgodilo se ugotavljam, ce zvem razlog pa nedvomno dopisem sem gor. Varovalke so 4x 2A, tako da sem to zamenjal, in sedaj mesalna deluje brez problemov, se pa eden od 5 LM-jckov, [regulatorji napetosti], ki so privijaceni na kovinsko ohisje nosilne plosce vezja, se kar pregreva, tako da bi znal biti mozen vzrok v temu. Jutri ga bom zamenjal, in ce se novi ne bo tako grel, je bil najbrz to vzrok crknjene varovalke.
Tako da, hvala obema, sploh Azraelu za pomoc. Brez vaju najbrz vseeno nebi tako hitro opazil pomankanja ene od 4 napetosti. [transformator ima namrec 4 razlicne izhode].
P.s. zakaj se je meni vseeno pojavljal tok pri merjenju cipov... zaradi druge napetosti, ki je cip regulirala. Napetost, ki so jo cipi potrebovali za samo delovanje, pa je bila pogresana.

Se enkrat hvala

L.p. Marko

Azrael ::

Za regulatorje napetosti je normalno, da se grejejo, zato imajo tudi vgrajeno termično zaščito, ki jih izklopi, ko presežejo 130 - 135°C. Opečeš pa se na njem že pri 70°C.

Preglej oznake, poišči pdf, v njem izbrskaj kakšna izhodna napetost mora biti in njene tolerance. Potem še izmeriš napetost in če je znotraj toleranc, je regulator OK. Menjava regulatorja ni potrebna.

Priporočam pa, da zamenjaš termalno pasto med hladilnim telesom in regulatorjem. Odvijačiti regulator, očistiti staro termalno pasto, namestiti novo in sestaviti nazaj. Gretja bo manj.

Pomeri kakšen tok teče skozi varovalko. Če je manjši od 2A, sta 2 možnosti ali je varovalka izpostavljena tokovnim sunkom in je po dolgih letih odpovedala, ali pa prebija kakšen elektrolitski kondenzator za njo in bo varovalka čez čas spet odletela.

Če bo varovalka spet pregorela, ne vgrajuj močnejše! Poiskati boš moral kateri element nagaja. Enako tudi v primeru, če izmeriš, da že sedaj teče večki tok od deklariranega za varovalko.
Nekoč je bil Slo-tech.

cucolino ::

Vem, da je normalno da se grejejo. Pa vendar ne, da se od 5 le eden v manj kot minuti tako fajn zagreje, da je pod prsti cutiti precej toplega.
Sem ze pregledal, 5V doloca, ampak ze vhod je 5,2 V tako da... trafo ima ze locene napetosti, LM-ji so pomojem samo nekaksna ''varovalka'' za mesalko, da nebi prislo do prevelike napetosti nanjo.
Sploh pa po 23 letih, tudi ce je napetost ok, je sansa da je kaj drugega velika... prav tako varovalke, ki kot izgleda, niso se bile zamenjane. Jutri bom nabavil nove vse 4, danes sem v napajalnik dal 2,5 A, ker manjse nisem imel...
Pasto sem ze zamenjal, dal sem sicer eno, ki je bolj za racunalniske procesorje, ampak zacasno bo ok . Stara je bila res prej bela ploscica kot pa pasta, cisto strjena ze...

Da bi bila varovalka izpotavljena tokovnim sunkom... za napajanje le bogih cipov v mesalni [saj je drugo tudi brez nje delovalo...] je zame cudna stvar, ampak ti bos gotovo bolj vedel od mene ;) Mi je pa bolj vsec varjanta o kondenzatorjih, saj je za 4 varovalkami kar lep zalogaj elektrolitskih, ene 9 manjsih, vmes pa se eden vecji, mislim da okoli 6000 uF. Ce jo bo spet prekurilo, bom zamenjal komplet kondenzatorje v napajalniku. Ceprav bo mogoce ze z menjavo regulatorja stvar ok. Slednjega bom vseeno raje zamenjal, kot da bi cez cas ugotovil da ima napako, saj je odpiranje te mesalne mize proces, dolg priblizno 2 urci in pol...
[ja, poleg tega da je nekaj vijakov kriznih, potem noter ravnih, zgoraj pa inbusov... so se vsi potenciometri posamezno privijaceni na ohisje, tako da je tudi te treba odmolirati, da se sploh plosca sname.]

Trenutni tok je kazal na 1,1 A, tako da mocno dvomim da bo slo mimo. Vendar pa je trenutno tudi vklopljena le glavna plosca, oni dve vhodni [2x6 input] sta trenutno na svojem v ohisju, tako da bom jutri vedel kaj vec o tocnem toku. Bomo videli no, vsakrsno morebitno spremembo sporocim tukaj. ;))


L.p. Marko

Azrael ::

Napetost 5.2V je za 5V regulator še v mejah dovoljenega - pdf, stran 5.

Da se greje eden, drugi ne, ne pove nič, saj ne veš koliko je kateri obremenjen. Jaz bi menjal samo termalno pasto in mimogrede videl ali so bili vijaki sploh še zategnjeni, sčasoma lahko popustijo, kar pomeni slabši termični kontakt in več gretja.
Nekoč je bil Slo-tech.

cucolino ::

heh, no ja, tudi to je res. :) vijaki... uff, ne govori... matice na zgornji strani plosce so velikosti med 6 in 5... 5 zvezda ne gre gor, v 6 pa drsi... .:/ nevem kaksne mere cudne so to..
ugl, sem se s pincami maltral saj so bli precejj zatisnjeni :))
Pasta je ze nova, mesalka je sestavlena, zdaj pa samo se mikrofone pocakam pa gremo snemat ;)

Azrael ::

Naprava je ameriška in so vgrajeni vijaki po colskem sistemu (Whitworthov navoj) in za tvoj primer rabiš ključ 7/32". Vijaki so drugačni od metričnih, zato pazi, da jih ne izgubiš, saj, če v colsko matico stlačiš metrični vijak ali obratno največkrat uničiš oboje. V najboljšem nič ne drži, v najslabšem zlomiš vijak mnogo prej preden sploh zategneš.
Nekoč je bil Slo-tech.

cucolino ::

Saj to... ameriski standardi :/ x)
saj sem resil nekako, z pincami sem drzal matico, ter z kriznim izvijacem odvil vijake... trdi so ko hudic, pa je vseeno slo ven, in potem tudi nazaj noter, in se je tudi lepo zatisnilo. Za zdaj je to reseno, z novo pasto spodaj. :)

Pyr0Beast ::

Super, da se je resilo.
Ponavadi je pri (starejsih) mesalkah ter fersih res problem napajanje. :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

cucolino ::

ampak pri natanko 62 Led diodah, ki se vse pravilno odzivajo ter gorijo, vkljucno z power led, kdo bi sploh prvo pomislil na samo napajanje? :))

Pyr0Beast ::

True :)
Vendar pa se scasom naucis, da ni vse delujoce kar se sveti ! [:D]
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

cucolino ::

poznam ja, ko kaj zazari, kar naj nebi zarelo. :))

cucolino ::

Pozdravljeni ponovno.
Torej... že dolgo se vam nisem oglasil tukaj kako je kaj z mešalno mizo, pa tudi zdaj se vam bom žal z slabimi novicami. Tako kot sem jo uspel (skoraj) sam rešiti prvič, sem tudi zdaj 4 dni pregledoval vse mogoče, a žal neuspešno.
Torej... spet je prišlo do problema,...
Odkar sem jo nazadnje popravil ter sprobal, je spet stala približno 2 tedna na mestu, nakar smo jo zadnji vikend vključili ponovno, in se vsi veseli pripravili na snemanje, ampak sem takoj ob vžigu mešalne opazil da na vseh 12 vhodnih kanalih gorijo lučke ''peak'', ki pomenijo šum na vhodu, kolikor sem seznanjen s tem... torej, ne utripajo, ampak žarijo brez prestanka, prav tako se monitorček [VU-meter] na izhodnu master Levi in Desni, odziva z 'udarom' jakosti izhoda do maximuma ob pritisku na katerikoli solo/pfl gumb na kateremkoli kanalu, prav tako pri auxih ipd...

Za tem sem vklopljeni mešalni mizi odklopil obe plošči z vhodi (2x6), ter testiral samo master ploščo, ki ima pač 4 aux vhode ter master izhod... Le-ta se je odzivala popolnoma normalno, čim pa sem priklopil vhodne plošče, se je na izhodu pojavil stabilni stalen šum v ojačevalcu, prav tako tile aux vhodi niso delovali... po približno 10-15 min opazovanja mešalne, ter 'testiranja'' gain potenciometrov na vhodu, da nebi slučajno kateri imel šumov, pa so popolnoma sami od sebe izginili znaki za peak, prav tako kot šumi na izhodu... Ne, žal ne bodite optimisti da se je sama od sebe zalaufala... SPET je skurilo isto varovalko, kot sem jo pred tem zamenjal... Torej več kot očitno takrat varovalka ni šla zaradi svoje življenske dobe... nekaj ji dela probleme, a kljub 4 dnevnem študiranju še z kolegom, nisva ugotovila kaj bi lahko bilo. Ne skuri je takoj, pač pa po določenem času laufanja... Pa še to.. orginal varovalka noter je bila 2A, moja zamenjana je imela 2,5A, torej je moral biti stik kar precejšen, da jo je zakurilo...

Če ima kdorkoli na te informacije, skupaj z še prejšnjimi [pred tem postom...] kakršnokoli rešitev, razen tega, da jo vržem v smeti ali, kot sem enkrat že slišal, nesem v muzej... se močno priporočam. Dejstvo, da stvar deluje, a le zelo kratek čas, me je prepričako h temu da ni še njen čas. :)

Hvala

L.p. Marko

Pyr0Beast ::

Vecja varovalka ne bo kar cudezno odpravila tezav.
Ponavadi (oz. skoraj vedno) varovalka ne gre brez razloga.

Glede na to da ti je zabilo vse v peak bi resno preveril, kaj se dogaja z napetostjo. Prav mozno je da prav zaradi okvarjenega regulatorja stvar ne dela pravilno.

Druga varianta je seveda da ti se ti en kanal 'zatakne' oz. se zacne ciperaj kuriti iz neznanega vzroka. Posledicno za seboj potegne se vse ostale.

Tretja je, da ti zacne tezave delati kaksen vhodni kontakt (sklenjen/zataknjen/unicen konektor) ali kaj podobnega, poglej, ce je kje kaksen drat prescipnjen, kje se stvar dotika mase in podobne zadeve.

Peak pomeni meja clippanja (THD doseze 3%). Kar je zelo mozno, ce nimas zadostne napetosti :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

Lahko prebija tudi katera od diod v usmerniku, ki ga varuje varovalka, ki je spet odpovedala. Dioda ne prebija tako,da bi opazil z meritvijo z univerzalnim inštrumentom, ampak se vede kot Zener dioda - prebije šele pri neki napetosti in je pojavnost odvisna od višine omrežne napetosti - nekaj V razlike pri omrežni npetosti pomeni razliko med normalno delujočo in nedelujočo napravo.

Poleg tega, tak usmernik uničuje tudi elektrolitske kondenzatorje, ki so spet lahko nov vir motenj.

Poskusi ugotoviti, kaj vse se napaja iz te varovalke, ki pregoreva in za začetek preveriti vse elemente skozi katere teče velik tok (diode, regulatorji in elektrolitske kondenzatorje). Vem brez sheme težka naloga.

Mogoče se bi dalo malenkost olajšati delo, da poskusiš ugotoviti , če se kateri element za varovalko pregreva. Namreč skoraj 2x večja poraba, se mora nekje poznati na gretju, ki ga ni, kadar mešalna miza dela normalno.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vezanje zvocnikov in mesalke.

Oddelek: Zvok in slika
181414 (843) prowb
»

Mikrofon + zvočnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
213482 (3116) čuhalev
»

mešalna miza

Oddelek: Zvok in slika
335210 (3325) neres
»

Creative X-Fi!!!

Oddelek: Zvok in slika
112156 (1709) Fatboyslim
»

Napetost na izhodu iz audio kartice

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
422014 (1582) Business

Več podobnih tem