» »

Zakaj dela comp z leti pocasneje?

Zakaj dela comp z leti pocasneje?

Bellzmet ::

Aloha!

Govorim za comp v službi. Sedaj je star cca. 3 leta in na njem je popolnoma ista programska oprema, kakor pred 3 leti. Niso zamenjaniti niti Office niti Outlook, še vedno je nameščen Internet Explorer 6.

Edina sprememba so vsi popravki vključno z SP3 in seveda veliko Word, Excel in pdf datotek ter mailov.

V čem je potem fora, da se comp dlje priziga, Internet Explorer dlje nalaga kakšno stran in na sploh je odzivnost slabša? Imajo res samo datoteke tak vpliv? Defragmentiran je redno.

lp

tempoFlow ::

V službenih računalnikih se hitro nafilajo Temp mape in uporabniški profili, kar posledično povzroči počasnejše delo.
Predlagam ti, da si (ali pa ti administrator) pobrišeš vse začasne datoteke (vključno z windows/temp in iExplorer temp). Ponavadi pohitri računalnik za nekaj 10%.

OZZY ::

Pa kak defrag po tem..
Go with the flow.

gzibret ::

Ja... Pomaga čiščenje diska, odstranitev vse odvečne navlake itd...

disk c: -> levi klik -> properties -> tools -> disk cleanup

Pol pa še defragmentation.

Advanced:

Lahko zaženeš kakšen CCleaner (je zastonj). Izklopiš nepotrebne servise (start -> run -> services.msc), odinštaliraš vse nepotrebne programe, pobrišeš nepotrebne fajle v windows mapi (vodič; vendar POZOR pri tem delu!: link), izklopiš v startupu tisto, kar ne rabiš (najbolje kar v registru) ipd
Vse je za neki dobr!

kixs ::

Zakaj dela comp z leti pocasneje?


Ker ima zaradi razno razne navlake vec za delat ;)

lp

Steinkauz ::

No pa verjetno imaš doma vedno boljši komp pa se ti un zdi SUPER počasen ;)

luksorzi ::

pameten je tud neki registrov pobrisat (c cleaner)

al3s ::

Pol ko bos registre scistu pa se ne cudit ce ti kr en dan blue screen vrze. Windoze!

Spajky ::

izklopit indexing service ... več ko je datotek, več časa porabi za mletje med njimi, tudi če iskanja zelo redko rabiš 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

StratOS ::

Ne. ne ne dela počasneje, le novi software in upadate-i so bolj kompleksni in bolj požrešni :;)
"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."

ABX ::

Hardware: Hard disk z časom začne zafrkavat, preveri delovanje z kakim HDD programom.

Software: Windows in vse aplikacije ki tečejo na njemu ne jebejo 5% uporabnika, legalne ali ne. Uporabi Hijackthis za odstranit vse iz Auto start.

Internet: Današnji web postaja vedno bolj kompleksen, Flash (vido / animacije) in Java postajajo ogromni.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

blackbfm ::

Katerikoli drug os se ravno tako zapaca če nonstop nekaj nalagaš gor. Tisti defrag je brezveze, je veliko boljše da formatiraš. Sploh če ti elektrika malo zaniha, takrat ima defrag veselje:D

Kar se tiče pa pregrevanja ti dam lahko 3 konkretne primere iz glave:
1) Star 1ghz duron, računalnik začne kar naenkrat ekstremno počasi delat. Kmalu zatem se je že vohalo nekaj po zažganem. V glavnem procesorski ventilator je bil fuč. Zamenju, očistu, nanesu novo pasto in je stvar lepo delovala naprej.

2) Zadnjič sem dobil 1 leto star komp v popravilo. Problem je bil, da je komp po dvajsetih minutah postal totalno nestabilen, miška je štekala, zaslon se je ugašu, usb je jebu, kaj jz vem kaj še vse. Odprem ohišje mal pogledam. Hm kaj pa tale hladilnik dela na tleh? Aja odlepil se je s čipovja na plati. Sm ga prilepu z zalman dvokomponentnim termalnim lepilom in zdaj deluje brez problema. Jasno da sem še vse ostalo očistu.

3) Pri tretjem kompu pa je bila problem točno zasušena pasta (v bistvu sem jo pucal kakšnih 20 minut z acetonom) in zasvinjan procesorski hladilnik. Simptomi: počasno delovanje, piskanje. Po mojem posegu se je temperatura znižala za nekje 20 stopinj, komp pa je normalno laufu.

Tako da to ni nobeno nabijanje. Se ti vidi da si zelen. Znaš sploh odpreti komp? Mogoče pa imate doma tok denarja da menjate računalnike vsako leto / dve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

al3s ::

blackclw: lol niti malo ker ze od svojega 10 leta sraufam po kompih od takrat pa je minilo ze vec kot desetletje tako da ne bi o tem. Ok verjamem da temperatura procesorja in ohisja vpliva na racunalnik dejstvo pa je da za 90% teh problemov kriv sistem in pika ne pa odljepljen hladnilnik.
Kot drugo kaj ti ves kdo sploh sem in kaj jaz znam...ce se gremo tako se lahko se stiri strani pizdimo. Ce pa ze govorim stvari jih povem iz lastnih izkusenj in verjemi da jih je se prevec.

Solatko: vem da imas orodja samo na drugih sistemih jih ne rabis. Kaj se vsak pritiske tipke in miske zabelezi dej no...po temeljitem ciscenju z desetimi programi je velika verjetnost da bos kej v registru zjebal in ko se bojo winsi cez deset dni spomnili da rabijo en kljuc za update al karkoli ga ne bo pa bos blue screen vidu...v vecini primerov ko je racunalnik ze na taki stopnji pri winsih(sploh ce pristejemo se viruse,spyware in ostalo navlako)ne pomaga nic drugega kot reinstall sej ti to se na uradni strani pise.

Mislim nikoli mi ni bilo jasno zakaj se ljudje toliko zavzemajo za dolocen OS sam ze tolko casa uporabljam winse, par let tudi linux in zadnje leto OSx in me prav boli k...za vse tri ce je neki slabo je slabo in pika. Nevem res nekateri se zavzemate za OS kot da ste ga sami spisali. Vsi trije(pac o teh treh tece debata da ne se ne bo kdo spet napicil na kaksen freeBSD ipd.) imajo svoje napake in ce je dejstvo to da so winsi glede tega tudi ce pazis kaj instaliras in kaj delas slabi nevem kaj se tle na vse kremplje silite dopovedat da pa ne scistis in dela, ne ni to krivo, ne je tisto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: al3s ()

BigBoss ::

1. Roaming profili
Velikokrat je za upočasnitev (predvsem zagona) razlog ta, da uporabniki izjemno radi na namizje odlagajo vse mogoče. In tako namizje postane veliko, recimo 100 MB.
In ker gre pri službeni mašini po navadi za postajo z roaming profili, to pomeni da se vseh teh 100MB ob vsaki odjavi seli iz postaje na strežnik in pri prijavi zopet iz strežnika na postajo.
2. Velik Prefetch folder. Tu se - zaradi MS razumevanja pohitritve - včasih nabere toliko krame, da začne upočasnjevati postajo.
3. Zapolnjen disk. Bolj je disk poln, dalj časa traja, da sistem izračuna, kam bo zrezek (file) spravil. Ko pade prazen prostor pod 10% se stvar vidno upočasni. Torej čistka in, kot so nekateri že omenili, dekompresija.
4. Re-instalcije in patchi
Razmečejo sistmeske datoteke okoli po disku in že njih iskanje "zabremza" mašino. Toplo priporočam TuneXP, opcijo Ultra-fast booting (rearrange boot files).

Še kaj bi se našlo, a če že tele zadeve poštimaš bi se moralo dobro poznati.

Mavrik ::

Linux vs. Windows flamewar NI tema te debate tule.
Rdeče vidite ker:
a) vam tole ni jasno
b) ste odgovarjali na sporočilo, ki več ne obstaja
The truth is rarely pure and never simple.

al3s ::

Rdece vidimo ker octino ne stekate da je fant dobil ze v prvih petih postih odgovor kaj lahko naredi za svoj problem in pac debata se je nadaljevala ne bomo sedaj odpirali nove teme za to. Nevem zakaj ste postali tako agresivni zadnje case glede tega brisanja je pac forum logicno da se zadebatiras in skrenes iz debat. Ze pri postu s sosedom je neki grozil imagodei al nek drug admin da bo brisal nevem kaj pa ga je moral primoz umirit.
Mi pa gre skrajno na kurac da napisem tri dolge poste in se trudim obrazlozit kako in kej in pac povedat svoje stalisce in je pol vse skupaj zbrisano ker se enemu adminu zdi da pa pac to ni tema debate. Ni bil noben flamewar vsaj iz moje strani povedal sem nekaj kritik in vse skupaj argumentiral. Ni cudno da forum zamira ce toliko tezite s tem.

blackbfm ::

Ja ja, vidiš kaj ma v podpisu:)) Nič nav z linuxi tukaj :))

al3s ::

Jebe se mi za linux...tako kot se mi jebe za take "windows fan and proud of it" patetika lol.



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Počasnost računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
343658 (3171) solatko
»

Brezplačni delujoč registry cleaner za Xp

Oddelek: Programska oprema
423427 (2682) bluefish
»

Windows Vista se bo nalagala hitreje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12511298 (8378) ripmork
»

postavitev linux serverja (hardcore :)

Oddelek: Pomoč in nasveti
141566 (1337) BigWhale
»

NTFS dostop

Oddelek: Operacijski sistemi
462246 (1749) ToniT

Več podobnih tem