Forum » Strojna oprema » Zamenjava procesorja ali navijanje?
Zamenjava procesorja ali navijanje?
coma2black ::
Zdravo!
Z Pc-jem sem kar se tiče vsakodnevnega dela zadovoljen, problem pa je nastal, ker občasno rad poženem tudi kako igro. Jasno pri novejših igrah s to konfiguracijo nekako lovim minimalne zahteve, kar mi je do sedaj nekako uspevalo. Problem, ki je nastal je npr.: prihajajoča gta 4, kjer je minimalno zahtevan procesor 2.4 (vse ostalo gre skoz). Kot ugotavljam je očitno bottleneck pri moji konfiguraciji ravno procesor. Zanima me kaj mi predlagate, nakup enega ATHLON X2 5000 (2.6) ali naj raje poizkušam z navijanjem?!
Moja konfiguracija:
Athlon 64 X2 3800+ (2.0) am2 + box cooler
m2n-e
2Gb Patriot 800mhz (2x512mb + 1x1gb)
xfx 7900gs
Vem da to niti približno ni navijalska plata, a me vseeno zanima ali bi bilo proc možno naviti na 2.4 ali mogoče še kaj več?
Hvala!
Ps: V ta pc ne mislim vlagat veliko, saj služi svojemu namenu(fax/delo) zato tudi mi je omejitev za nadgradnjo tam cca 50€
Z Pc-jem sem kar se tiče vsakodnevnega dela zadovoljen, problem pa je nastal, ker občasno rad poženem tudi kako igro. Jasno pri novejših igrah s to konfiguracijo nekako lovim minimalne zahteve, kar mi je do sedaj nekako uspevalo. Problem, ki je nastal je npr.: prihajajoča gta 4, kjer je minimalno zahtevan procesor 2.4 (vse ostalo gre skoz). Kot ugotavljam je očitno bottleneck pri moji konfiguraciji ravno procesor. Zanima me kaj mi predlagate, nakup enega ATHLON X2 5000 (2.6) ali naj raje poizkušam z navijanjem?!
Moja konfiguracija:
Athlon 64 X2 3800+ (2.0) am2 + box cooler
m2n-e
2Gb Patriot 800mhz (2x512mb + 1x1gb)
xfx 7900gs
Vem da to niti približno ni navijalska plata, a me vseeno zanima ali bi bilo proc možno naviti na 2.4 ali mogoče še kaj več?
Hvala!
Ps: V ta pc ne mislim vlagat veliko, saj služi svojemu namenu(fax/delo) zato tudi mi je omejitev za nadgradnjo tam cca 50€
--=- [ Dex ] -=--
mtosev ::
grafa ti je tud problem.
moj nasvet kupi novo grafo. cpu pa navij
moj nasvet kupi novo grafo. cpu pa navij
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ufff, to je bil pa skoraj instant reply
hja, sam grafa, (gledal sem kako 8800gt) je vsaj 130€, to pa mi je absolutno preveč
(sem se poigraval z mislijo da za ta denar raje kupim xbox in imam mir 2-3 leta)
hja, sam grafa, (gledal sem kako 8800gt) je vsaj 130€, to pa mi je absolutno preveč
(sem se poigraval z mislijo da za ta denar raje kupim xbox in imam mir 2-3 leta)
--=- [ Dex ] -=--
evo ti grafa: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
a misliš da se to splača? a ni to res minimalni preskok?
(sorry če je glupa izjava ampak sem kar se tiče grafičnih kako leto čisto out of date)
(sorry če je glupa izjava ampak sem kar se tiče grafičnih kako leto čisto out of date)
--=- [ Dex ] -=--
evo ti se boljsa grafa: http://www.sestavi.si/item.php?id=541&t...
ti je 2x hitrejse od 7900gs ce ne vec.
ti je 2x hitrejse od 7900gs ce ne vec.
Firebat ::
Z prestopom na xbox360 si ne boš olajšal ničesar, razen tega da boš s čipiranjem izgubil garancijo, potem boš kupil 5 igerin na koncu se ti bo zdel že predrag šport.
Bolje imeti dober primarni računalnik kot pa 100 drugih gadgetov (pripomočkov).
Sam bi ti predlagal da prodaš procesor in matično za 100€, pa si omisliš Intel Core2Duo E5200 za 75€, ki se napram Amdju navija dosti bolje (z lahkoto na 4Ghz s matičnim naborom p35 ali višje)
Potem si kupi kakšno p35 matično plato, ki so okoli 60€, pa uparjene DDR2 rame (lahko tudi obdržiš patriote, ampak nove 1Gb dobiš za 17€,res ni veliko)
Tvoja grafična je še vedno vredna spoštovanja na resoluciji 1440x900 (widescreen), zato grafično obdrži toliko da stestiraš in vidiš da ti dela 2x bolje kot prej in zagotavljam ti, da premaga 8600gt ter 3870 kadarkoli, seveda če je izključeno glajenje robov!!!
Če boš pa hotel novo grafično ti predlagam Ati hd 4670 za 75€, ki je enakovredna gf 8800gt, samo da je pol cenejša.
Tvoj napajalnik (predvidevam da je 300-350w) bo enostavno zadoščal, ker poraba je pri procesorju manjša od Amd x2 3800, pravtako je tudi 4670 varčnejša.
To je trenutno najbolša opcija. imam tudi sam E5200 na 4Ghz, pa Ati hd 3750 512Mb in igram demo Call of Duty 4, pa demo Race driver GRID brez zatikanj na High nastavitvah na resoluciji 1440x900
Bolje imeti dober primarni računalnik kot pa 100 drugih gadgetov (pripomočkov).
Sam bi ti predlagal da prodaš procesor in matično za 100€, pa si omisliš Intel Core2Duo E5200 za 75€, ki se napram Amdju navija dosti bolje (z lahkoto na 4Ghz s matičnim naborom p35 ali višje)
Potem si kupi kakšno p35 matično plato, ki so okoli 60€, pa uparjene DDR2 rame (lahko tudi obdržiš patriote, ampak nove 1Gb dobiš za 17€,res ni veliko)
Tvoja grafična je še vedno vredna spoštovanja na resoluciji 1440x900 (widescreen), zato grafično obdrži toliko da stestiraš in vidiš da ti dela 2x bolje kot prej in zagotavljam ti, da premaga 8600gt ter 3870 kadarkoli, seveda če je izključeno glajenje robov!!!
Če boš pa hotel novo grafično ti predlagam Ati hd 4670 za 75€, ki je enakovredna gf 8800gt, samo da je pol cenejša.
Tvoj napajalnik (predvidevam da je 300-350w) bo enostavno zadoščal, ker poraba je pri procesorju manjša od Amd x2 3800, pravtako je tudi 4670 varčnejša.
To je trenutno najbolša opcija. imam tudi sam E5200 na 4Ghz, pa Ati hd 3750 512Mb in igram demo Call of Duty 4, pa demo Race driver GRID brez zatikanj na High nastavitvah na resoluciji 1440x900
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Firebat ()
Hvala za predloge ampak dvomim da bi za plato in proc dobil več kot 60€, če bi mi sploh uspelo prodat (glede na to da trenutno nihče ne kupuje amd-jev)
Drugače pa je to res zavidljiva kombinacija za relativno malo denarja ampak žal presega moje trenutne finančne sposobnosti (sej vem, no money no fun, tega sem se na žalost že zdavnaj naučil)
Drugače pa je to res zavidljiva kombinacija za relativno malo denarja ampak žal presega moje trenutne finančne sposobnosti (sej vem, no money no fun, tega sem se na žalost že zdavnaj naučil)
--=- [ Dex ] -=--
Glede napajalnika mislim da ne bi bilo težav, sicer ima nazivno moč 550 ali 600w, ampak ker je LC pljune verjetno tam 450, kar bi zadoščalo.
--=- [ Dex ] -=--
Firebat ::
Trenutno bi se ti nakup obrestoval, saj je že mrzla zima pred vrati in kje se bi raje greldrugje kot v toplem domu za računalnikom (najceneje), ali pa z ljubico ob kaminu (je druga najcenejša možnost), ali pa raje popivaš in plešeš po lokalih, kjer za eno noč potrošiš 20€ ali več.
Nasplošno pa taki karakterji, ko še po polnoči bedimo za Tvjem in računalnikom, z toplo kavo v roki, ko surfamo po internetu razmišljajoče o boljši strojni opremi in pokurimo preveč energije, kot bi jo za računalnikom, ki si ga želimo.
SPOILER
-----------
Privošči si ta nakup, ter prišparaj raje tako, da obdaruješ znance v približajočem se Miklavžu z lastnimi stvaritvami, kot pa potrošnim materialom iz bližnje trgovine.
Naprimer narediš voščilnice iz recikliranega kartona, ali pa narediš par prijetnih snežink iz papirja za vsakega .
3D snežinka
Klasična snežinka
------------
Nasplošno pa taki karakterji, ko še po polnoči bedimo za Tvjem in računalnikom, z toplo kavo v roki, ko surfamo po internetu razmišljajoče o boljši strojni opremi in pokurimo preveč energije, kot bi jo za računalnikom, ki si ga želimo.
SPOILER
-----------
Privošči si ta nakup, ter prišparaj raje tako, da obdaruješ znance v približajočem se Miklavžu z lastnimi stvaritvami, kot pa potrošnim materialom iz bližnje trgovine.
Naprimer narediš voščilnice iz recikliranega kartona, ali pa narediš par prijetnih snežink iz papirja za vsakega .
3D snežinka
Klasična snežinka
------------
jureus ::
Če pa res nimaš denarja, pa se da ta procesor komot navit na 2,5Gh ali še več z ustreznim hlajenjem.
Sam kaj ko v realnem performencu nebo neke razlike, mogoče kaki frame več v igrah.
Sam kaj ko v realnem performencu nebo neke razlike, mogoče kaki frame več v igrah.
Valvoline ::
Ne vem kakšno jedro je tale x2 3800 ki ga imaš.
Če je uni novejši 65nm brisbane gre zihr na 2.8-3ghz na stock hladilnikom.
Če pa je starejše manchester jedro pa tam nekje 2.5
Navij ga in sprobaj kak daleč boš pršu.
dzinks63 ::
Ne vem kakšno jedro je tale x2 3800 ki ga imaš.
Zdravo!
Sem pozabil napisat prej zgoraj, jedro je Windsor 90nm, očitno najslabša izbira glede navijanja. Bom danes zvečer ko bom imel čas probal prvo updejtat bios pa oc-jat da vidim kako se zadeva obnaša in bom videl kaj in kako naprej
Grafično, npr: 8800GT : 72€ , 76 € , če jo še lahko kje dobiš, proc pa navij, na 2400 bi moral delat bp.
Hvala za info! se mi je zdelo da sem nekje že videl te grafe pod 100€!
--=- [ Dex ] -=--
Ne vem v čem je fora...
Prvič vidim 8800gt z 256mb rama. 100% nateg....
popravek.
Pa res obstaja 256mb opcija :)
Prvič vidim 8800gt z 256mb rama. 100% nateg....
popravek.
Pa res obstaja 256mb opcija :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()
x45 ::
za igre najprej grafo ja. cpu pa gre na tvojo ploščo tudi phenom bo praviloma zmogljivejši od x2 athlonov.
Res obstaja 8800gt z 256mb ram, sam je pa dost počasnejša od 512 verzije ( in tudi dost cenejša ).
Za x2 3800+ bi bla primerna.
Za x2 3800+ bi bla primerna.
Urc ::
Res obstaja 8800gt z 256mb ram, sam je pa dost počasnejša od 512 verzije ( in tudi dost cenejša ).
Kje si to slišal ? Imaš kakšen link mogoče? Jah pri AA in večjih resolucijah je pa logično, da je počasnejša... Nekdo je zadnjič prodajal rabljeno 8800 GT z 256 rama za 40 €, pomoje je tak nakup definitivno best buy !
Kje si to slišal ? Imaš kakšen link mogoče? Jah pri AA in večjih resolucijah je pa logično, da je počasnejša... Nekdo je zadnjič prodajal rabljeno 8800 GT z 256 rama za 40 €, pomoje je tak nakup definitivno best buy !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Urc ()
Nekdo je zadnjič prodajal rabljeno 8800 GT z 256 rama za 40 €, pomoje je tak nakup definitivno best buy !
uuu, bom probal poiskat če še kje najdem, tnx za namig
Ali pa kupiš Phenom x3 8450 okrog 96€ ali pa 8650 je pa 110€
to mi je žal preveč, drugače pa a ni glede na trenutno razpoložljive programe/igre in njihovo (ne)prilagojenost bolje vzet en x2 z višjo frekvenco?!
--=- [ Dex ] -=--
A si že sprobal kaj navijat ???
Če ga spraviš na 2.5ghz je še kar v redu,pa še eno novejšo rabljeno grafo pa bo za en cajt.
Če ga spraviš na 2.5ghz je še kar v redu,pa še eno novejšo rabljeno grafo pa bo za en cajt.
o! nisem še, mam trenutno še eno drugo delo ampak se tega definitivno lotim danes...moram pa malo spet zbrskat članke ker je od kar sem to poskušal minilo že 2 leti in sem čisto out...kar sem pa našel je to, samo morem se spomnit kako si tabelco razložit
--=- [ Dex ] -=--
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: coma2black ()
opa, x2 3800+ na 3.1ghz, to pa je že skoraj neverjetno!
kaj misliš, da je mojega možno pri moji konfiguraciji oc-jat na 2.5, da bo stable?! ful bi mi prišli prav kaki napotki!
kaj misliš, da je mojega možno pri moji konfiguraciji oc-jat na 2.5, da bo stable?! ful bi mi prišli prav kaki napotki!
--=- [ Dex ] -=--
j3rn3jk ::
2.5 bp, odviso od ramov, če ti bojo rami problem pač zmanjšaš delilnik, zmanjšat moraš tudi HTT. Če imaš dober model proca lahko prideš 3.0+ seveda odvisno tudi od hlajenja.
Mi prosim poveš kaki Stepping imaš: F2 ali F3. v cpu-z programu to pogledaš
Mi prosim poveš kaki Stepping imaš: F2 ali F3. v cpu-z programu to pogledaš
Moj stari a64 venice iz 2ghz se je dal lepo naviti na 2.7ghz stock napetost in kuler.
Pol pa zihr gre tale x23800 na podobnih frekvenc.
Pol pa zihr gre tale x23800 na podobnih frekvenc.
Tle morš zapazit da htt ne gre več k 1000.
Torej množilnik za htt zmanjšat na 4 al pa 3 če bo treba,in delilnik ramov nastavit tako da ko procesor naviješ da so rami naštiman na pravo frekvenco delovanja. Cpu-z ti tut kaže na kkšno frekvenco so rami nastavljeni.
Torej množilnik za htt zmanjšat na 4 al pa 3 če bo treba,in delilnik ramov nastavit tako da ko procesor naviješ da so rami naštiman na pravo frekvenco delovanja. Cpu-z ti tut kaže na kkšno frekvenco so rami nastavljeni.
Lahka mu tut Vcore dvigneš za enih 10-15% za boljši in bolj stabiln OC.
DL si program realtemp za kontrolirat temperature,in orthos da boš testiral stabilnost sistema k boš navil.
DL si program realtemp za kontrolirat temperature,in orthos da boš testiral stabilnost sistema k boš navil.
x45 ::
ko začneš enkrat v core dvigovat si na dobri poti da kaj skuriš, sploh pa 15% ipd...
po moje gre brez tega na 2500 mhz več pa ni treba.
po moje gre brez tega na 2500 mhz več pa ni treba.
Obvezno zmanjšaj htt da ne bo šel dosti čez 1000, kot je blo že prej omenjeno. Ramom spusti frekvenco za eno stopnjo, ker ko boš navijal procesor ti bo frekvenca rama tudi rasla. Drgač pa bo razlika dejansko v aplikacijah zlo mala, med navitim in nenavitim.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Navijanje amd athlona(tm) 64 ×2 dual core processor 4400 (strani: 1 2 )Oddelek: Navijanje | 7148 (5474) | Goldee |
» | Katera grafična kartica?Oddelek: Kaj kupiti | 1633 (1280) | bluefish |
» | GeForce 8800GT (strani: 1 2 3 4 … 33 34 35 36 )Oddelek: Strojna oprema | 58023 (39050) | msms |
» | Smiselnost nakupa 8800 GTS na slabšem sistemu?Oddelek: Strojna oprema | 2220 (1690) | >>><<< |
» | AMD 3200 64 in Nvidia 8800 GT (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 4276 (3327) | Meizu |